mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 01:09:40

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Nemški ovčar - problemi s smrčkom
Strani: [1] 2 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nemški ovčar - problemi s smrčkom  (Prebrano 23014 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Stilus
novinec
*
Sporočil: 13


« : četrtek, 20.09.2007 : 09:03:59 »

Živjo!

Sem lastnik 9 letnega nemškega ovčarja, ki je bil ves čas brez kakršnih koli zdravstvenih problemov, zadnje pol leta pa ga močno muči nahod (če se lahko temu tako reče) ter izcedki iz smrčka.

Kako se je vse skupaj začelo...

Enkrat februarja letos sem opazil "reverse snifing". Imel je kar nekaj takih "napadov", vendar je čez nekaj dni nehal s tem. Stvar se je počasi stopnjevala do te mere, da je začel med spanjem močno smrčat. Potem so se začeli pojavljati še izcedki iz nosnic. In sicer nekako sivo-zelene barve. Seveda ga je zadeva močno motila, zato je večkrat močno kihal, da bi sam zadevo spravil ven, zato so mu verjetno popokale žilice v nosu in sluz je bila obarvana krvavo. Vendar to samo ob močnem kihanju.

Poklicali smo veterinarja, ki je rekel, da gre za alergijo na cvetni prah, zato naj počakamo par mesecev in bo bolje... Ok... Počakamo par mesecev, maja je bilo še vedno isto. Pokličemo istega veterinarja, da naj pride pogledat psa. Ves zgrožen ugotovi, da ima pes težave z dihanjem v pljučih, ker naj bi imel slabo srce in ledvice ter naj bi mu "voda zalila" pljuča, zato ne more dihati. A si ti normalen??? Sploh nič od tega. Na lastno pest sem šel po tej diagnozi iskat dozo antibiotika (proti prehladu), ki pa žal ni pomagala.

Vse tako se je bližalo poletje in junija smo se odpravili v veterinarsko ambulanto v drug kraj, kjer dela priznana veterinarka.

Po predhodnem pogovoru po telefonu mi je rekla, da mora psa videti, da pa po opisu sodeč misli, da gre lahko za tumor ali kaj podobnega.

Ko je videla psa v živo, se ji je zdel čisto normalen kuža, ki nima pretiranih problemov, rekla je, da je mislila, da je kaj hujšega, vendar ni. Temperature ni imel. Rekla je, da misli, da je mogoče vase potegnil kakšen tujek, ki ga bo sam od sebe "izkihal" ven, to pa lahko traja tudi več časa.

Rentgena, je reka, se ne splača delat, ker se ne bo na njem videlo nič, mogli bi mu dat narkozo ter it v smrček z nekakšno kamero, če sem prav razumel, da se vidi kako in kaj. Vendar ona na našem mestu tega ne bi počela, ker vprašanje, če se bo sploh kaj odkrilo, psa bomo pa samo matrali in nič drugega.
V pričo nas je poklicala na veterino v Ljubljano ter na fakulteto prav tako v Ljubljano in so bili po posvetovanju enakega mnenja, kot ona... Zgleda da takega primera še niso imeli?


Ok... Torej, čakamo... čakamo... Špricamo v smrček Aqua Maris... čakamo... in pumpamo smrkelj ven s pumpico za dojenčke...

Sedaj je september, vendar ni stanje nič boljše, izcedka mislim da je ravno toliko, mogoče še celo malo več, pa občutek imam, da se mu je začela nekako med očmi (malo nižje po smrču, ne čisto med očmi), pojavljati manjša izboklina. Je to posledica tega, ali???

Kaj je za narediti???

Pes je drugače normalno živahen, razcrkljan do amena, ... Smiley

http://shrani.si/f/2/tu/3FYBe0Tj/grofi1.jpg
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1 : četrtek, 20.09.2007 : 12:55:58 »

Am, kaksni pa so kaj njegovi zobje?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Stilus
novinec
*
Sporočil: 13


« Odgovor #2 : četrtek, 20.09.2007 : 13:13:25 »

Zobje... to sem tudi jaz pomislil, da bi lahko bilo.

Veterinarka mu je pregledala zobe in ima sicer na kočnikih kar precej zobne obloge, kar ne izgleda prav lepo, vendar je po posvetovanju z drugimi dohtarji nekako opustila diagnozo, da bi bili za to lahko krivi zobje.

Čeprav vem, da od zob lahko pride marsikaj... Kakor pri ljudeh.

Danes sem šel k veterinarju iskat še ene antibiotike Xklav al nekaj takega. Če ne bo nič bolje, ga v torek peljem k specialistu.

Če ima pa še kdo kakšno idejo, z besedo na plan...

LP
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #3 : četrtek, 20.09.2007 : 20:30:13 »

Nimam idej, le zelim, da hitro odkrijete kaj mu je, da lahko zacnete zdraviti. Osebno bi ga peljala k drugemu veterinarju, nekam kjer iamjo dobre diagnostike. Smiley Vet. fakulteta bo sigurno pravi naslov. lp
Logiran

Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #4 : četrtek, 20.09.2007 : 20:47:58 »

Čimprej na Kliniko za kirurgijo in male živali Vf, dr. Vladimira Erjavec bo pravi naslov. Pokličite, kdaj dela, ker vem, da je trenutno ni.
Logiran

Stilus
novinec
*
Sporočil: 13


« Odgovor #5 : četrtek, 25.10.2007 : 17:33:04 »

Obrnili smo se na Bolnico za živali Postojna, k prof. dr. Butinarju.

Grofija so anastezirali in mu naredili CT. In potrdil se je sum, da ima tumor v nosni votlini.  Cry

Enostavno... nisem pričakoval takega šoka. In ne morem opisat, kako se počutim...  Cry

Brez zdravljenja ima baje pred sabo maksimalno kakšen mesec, z zdravljenjem pa naj bi se tumor popolnoma odstranil in s tem bi mu podaljšali življenje za kakšno leto. Seveda ni vprašanja, ali ja, ali ne... Kljub gromozanskemu strošku je to najmanj, kar mu lahko po 9 letih vrnemo.

Način zdravljenja bo torej obsevanje, ki ga začnemo v torek in potem en mesec vsak teden enkrat.

Ima kdo izkušnje s tem? Je kakšna nevarnost, da mu na obsevanem območju odpade dlaka? Ali potem zraste nazaj?

Hvala odgovore!

LP
Logiran
Stilus
novinec
*
Sporočil: 13


« Odgovor #6 : sreda, 14.11.2007 : 17:46:42 »

Takole... Za nami je tretje obsevanje. Prvega je prestal brez problemov, drugega tudi, po včerajšnjem pa je grozno... Ko smo prišli domov ni nikakor mogel sam iz avta, je kar spal. Sicer je gledal, ampak ni mogel nič. Komaj smo ga odnesli v hišo, saj z njegovimi 51 kg ni ravno lahek kuža.

Pojavili so se tudi stranski učinki, ki se kažejo kot opekline, na območju obsevanja je brez dlake, ima hudo vnetje sluznice.
Včeraj je bil nepokreten, danes je malenkost boljši.

Pred nami je še ena anastezija in še eno obsevanje. Se že kar bojim, kako bo to prestal... Konec koncev pa komaj čakam, da bo ozdravel in da bo normalno živel naprej z nami, kakor je preteklih 9 let.

LP
Logiran
lovethor
odvisnež
*****
Sporočil: 516


« Odgovor #7 : sreda, 14.11.2007 : 17:57:04 »

Držimo pesti in tačke za čim manj stranskih učinkov. Držite se!
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #8 : sreda, 14.11.2007 : 18:23:48 »

Tudi jaz vam želim, da premagate to bolezen in še dolgo skupno življenje Smiley ! Držite se!
Logiran

Rossy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.658



« Odgovor #9 : sreda, 14.11.2007 : 21:46:50 »

Tudi jaz vam želim, da premagate to bolezen in še dolgo skupno življenje Smiley ! Držite se!

Se pridružujemo z najboljšimi željami  Smiley
Logiran
Stilus
novinec
*
Sporočil: 13


« Odgovor #10 : petek, 14.12.2007 : 13:59:19 »

En mesec po zadnjem obsevanju...

Žal se je zdravstveno stanje močno poslabšalo. Diha sicer skozi smrček, vendar se še vedno sliši zamašenost nosu. Ostal je brez dlake po glavi, brez brk, oteklina na vrhu, ki jo ima zaradi tumorja, se je le malo zmanjšala, še vedno ima gnojen zadah, obsevanje mu je povzročilo hudo vnetje zgornje čeljusti in sluznice, shujšal je skoraj 10 kg, ne more več normalno jesti, iz oči se mu vliva gnoj, ko mu vržem npr. piškotek iz enega metra, ga redko kdaj ujame, mislim da slepi... Zadnji konec zelo težko premika in drsa po tleh, nima nobene več volje... Skratka... Kaj naj naredim?

Veterinar zopet prepričuje, da se mu popravi še zobe (spet dodaten strošek), najbrž bo treba izpuliti precej zgornjih zob, ker je čeljust poškodovana od obsevanja... In pred sabo ima tako ali tako še kakšnih 8 mesecev...

KAJ naj naredim?HuhHuh?

Ob tem imam trenutno tudi sam uničeno življenje. Ne morem se sprijaznit s tem... Pri naši hiši tečejo solze, ker vemo, kaj sledi. Po eni ne vem, kaj mi je bilo, da smo sploh šli v zdravljenje ... in ga pahnili v takšno trpljenje, kot ga doživlja sedaj. Ne vem, kaj bi bilo bolj humano, res ne...

Na evtanazijo še pomislit ne smem... Čeprav potiho vem, da bi mogoče bilo to najbolje za vse nas... Ampak NE MOREM!!!!!!

Vse je bilo zastonj... ves trud.

Kaj naj naredim?
Logiran
Katya
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99



« Odgovor #11 : petek, 14.12.2007 : 14:36:14 »

Čeprav potiho vem, da bi mogoče bilo to najbolje za vse nas... Ampak NE MOREM!!!!!!

Iz lastnih izkušenj vem, da je zelo težko, vendar se je potrebno vprašati, kaj je najboljše za psa. Vprašanje je koliko trpi pes in kaj lahko narediš, da mu pomagaš, ne da v to vpletaš svoja čustva?

Zagotovo ti ni lahko vendar je potrebno misliti na kvaliteto življenja tvojega dolgoletnega zvestega spremljavalca in če je pred jim še 8 mesecev životarjenja in trpljenja.......


Odločitev je žal samo tvoja.  Sad
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #12 : petek, 14.12.2007 : 14:53:53 »

Sem šele sedaj odkrila to temo-res mi je hudo za ubogega kužka in za tvojo družino.
Težko je boto pameten v takih momentih-odločitev bo v vsakem primeru na tebi.
Moje mnenje-opusti zdravljenje;poskusi mogoče kontaktirat Dani-če nič drugega,pa vsaj za nasvet.
Sem bila v podobni dilemi z mojo 18-letno muco,ki ji je voda zalila srce in pljuča in je bila prestara za punktiranje. Se kar nisem mogla odločit.....................potem pa  je bilo nekega dne prehudo gledat kako ji sape zmankuje.
Težko je zbrati pogum,dokler se da poskušaš to odločitev preložit. Bo pa prišel dan,ko boš vedela da je čas. Upam,da to ne bo prekmalu.
Lp
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #13 : petek, 14.12.2007 : 15:05:23 »

Ojoj, hudo mi je.  Cry Ne vem, kaj naj napišem... Držite se!

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #14 : petek, 14.12.2007 : 15:11:35 »

Take odločitve so vedno najhujše. Vendar se tako zelo ne mudi, da ne bi mogel lepo prespati zadeve in še enkrat vse skupaj dobro premisliti. Sama vem, da dlje od operativne odstranitve tumorja ne bi šla. Pa še to samo, če operacija ne bi bila preveč tvegana in bi obstajala neka realna možnost, da bi s tem vsaj začasno dosegli občutno izboljšanje. Včasih se mi zdi bolje pustiti psa pri miru, lajšati simptome dokler gre, izkoristiti čas, ki ostane in se posloviti takrat, ko še ni povsem izmozgan in mu še ostane nekaj dostojanstva.

Po drugi strani pa - odločili ste se za zdravljenje in če ste res uspeli psu podaljšati življenje za eno leto, je to zelo veliko.  Tudi preostalih 8 mesecev ni tako malo. Če ste naredili že toliko, pa mogoče res ne bi bilo napak psu še populiti zobe, ki mu povzročajo težave. Vsekakor se še enkrat lepo v miru pogovorite z veterinarjem. Če so ostale težave, ki jih ima pes posledica obsevanja in bi se še začasno lahko še kaj uredile, če veterinar meni, da bi se stanje po posegu lahko znatno izboljšalo in če niste še bankrotirali... včasih je treba potem, ko že rečeš A reči še B.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Nemški ovčar - problemi s smrčkom
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines