mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 06:56:10

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Pobiranje pasjih iztrebkov
Anketa
Vprašanje: Ali pobirate iztrebke za svojim kužatom?
DA - 324 (86.4%)
NE - 51 (13.6%)
Vseh glasov: 373

Strani: 1 ... 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pobiranje pasjih iztrebkov  (Prebrano 105141 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #465 : ponedeljek, 24.01.2011 : 16:04:01 »

Meni se zdi, da je potrebno pri tem početju (pobiranje) iztrebkov vklopiti zdravo pamet in pa občutek za (ne)udobje soljudi in okolja.

Absolutno nujno se mi zdi, da poberem za svojim psom klobaso vedno, ko se sprehajam po vasi, po sprehajalnih poteh, po "obljudenih" prostorih, kot sta rečimo vadbišče na kinološkem društvu, okolica šole in vrtca in seveda okolica vseh privat vrtov ...

Ne zdi pa se mi ne nujno ne potrebno pobrati pasje klobase sredi gozda (vsaj moj pes me ob tiščanju na potrebo vedno povleče stran od poti, v kakšno "žbunje", pa ne vem zakaj je tako - ali ga moti preveč drugih vonjav na poti ali kaj) oz. sredi zaraščene kraške gmajne. To se mi zdi namreč "bolj papeško od papeža".
Bom razložila, zakaj:
Ker je moj ljubi pes strasten ljubitelj in zasledovalec najrazličnejših živalskih iztrebkov, sem seveda tudi jaz vedno na preži in šele v duetu z njim spoznavam, koliko te robe pravzaprav leži naokoli (pa ne govorim o pasjih, sploh ne). Malo butasto bi se počutila jaz, par metrov stran od gozdne poti s polno plastično vrečko kakcev v roki, če pa moram ob povratku nazaj na pot psa vleci od velikega kupa konjskih fig, ki ostanejo za jahačem sredi poti.
Kupe konjskih fig srečujem prav vsak dan, ker imamo očitno z jahači, ki jih je v naših krajih vedno več, izbrane iste poljske in gozdne poti. Pač gledam pod noge, kaj pa čem. In kolikor opažam, se konjski iztrebki zelo hitro posušijo in razgradijo. In prav tako pasji. In ne vem, koga bi motil pasji iztrebek med listjem pod nekim grmom.

Potem imamo še brezpotja, vrste v vinogradih in podobne terene (vse to izven vasi, da se razumemo), ki znajo biti prav lepo posejani s srnjimi, zajčjimi in še čigavimi iztrebki. Tudi teh nihče ne pobira za sabo, valjda in tudi sama ne poberem pasjega, če ga že spusti na gmajni, kjer se nihče ne sprehaja, kosi trave za svojo živino ali jo kako drugače uporablja.

Nekdo je omenil problem pasjih iztrebkov v povezavi z onesnaženjem podtalnice ... ne vem, no ... če govorim za svoje kraje - veste, da je na Krasu zemlja prepustna. In verjetno veste, da je pri nas vedno več rejcev drobnice (predvsem ovac), pa tudi kar nekaj pašne govedi se je pojavilo v zadnjem času. Zdaj me pa zanima, zakaj bi pasji iztrebek na travniku onesnaževal podtalnico bolj kot celo polje ovčjih, ki ostanejo na pašniku, ko lastnik ovce preseli na nov pašnik?
Pa hlevski gnoj, ki se ga posipa po njivah? Da ne govorim o gnojnici (iz greznic) , ki jo po vsej Sloveniji mnogi še vedno polivajo po travnikih?

Mogoče se čudno sliši, ampak meni osebno se zdi nepobiranje pasjih iztrebkov nedopustno samo primerih iz prvega odstavka, sicer pa ga sredi "ničesar" raje pustim strohneti na tleh (v parih dneh ga več ni), kot da bi zanj porabila eno vrečko, ki bo razpadala še pa še let.

Me pa zanima, če kdo ve, ali obstajajo za te namene tudi kakšne papirnate vrečke, ki so vsaj hitreje razgradljive kot te plastične, ki jih vsi poznamo?

... čeprav, na koncu ekologi opozarjajo, da je proizvodnja papirnate vrečke bolj "umazana" kot proizvodnja plastične. Pa smo spet v dilemi :/

Logiran

Unikatne tablice in portretki
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #466 : ponedeljek, 24.01.2011 : 18:12:37 »

mamaF, se strinjam s teboj, glede pobiranja v "ničem", a kot si sama dejala, moraš, ko hodiš ob kakih bolj poljskih poteh vedno gledati pod noge ... Roll Eyes

Aja glede vrečk, sem opazila, da nekateri nosijo s seboj tako lopatkico in iztrebek preprosto vržejo v koš (za pasje iztrbke), takšnega,kot je ...
Sam meni se to zdi vseeno bolj tak, že res sicer, da ne porabijo plastike, ki se razkraja več stoletij,pa vseeno ..
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #467 : ponedeljek, 24.01.2011 : 20:31:13 »

Aja ... nekaj me je močno zmotilo. Šele zdaj sem opazila anketno vprašanje. Kužatom???
A se da to prevesti v slovenščino, lepo prosim?
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #468 : ponedeljek, 24.01.2011 : 20:47:22 »


Haha Cheesy bi blo res treba prevest, ja Cheesy ... Kužatom  Tongue Cheesy
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #469 : ponedeljek, 24.01.2011 : 21:04:36 »

mamaF  Afro se izredno strinjam s tabo. Dokler bo gnojnica in vsebina čiščenja greznice polita po travnikih, zraven rek, potokov, do takrat bo moj pes sral po teh travnikih. Pač nisem doma sredi mesta. In sem zelo hvaležna, da nisem.  Wink

Itlam, hehe, kje pa naj najdem sredi gozda, ali sredi vasi koš za pasje iztrebke ?  Smiley

Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #470 : ponedeljek, 24.01.2011 : 21:13:12 »

Še to...ne samo po travniku pač, ampak po travniku 5 m stran od hiše. Dobesedno. Lahko pofotkam.
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #471 : ponedeljek, 24.01.2011 : 21:17:04 »

branka, sej po gozdovih, kjer ni poti tut jaz ne pobiram, iz istega razloga. Jih pa, če so blizu peš poti, ali celo na njih, ker vem, da ni nič hujšega, kot pa pucat s čevljev že čisto sprijet in zarit drek (iztrebek  Wink)Se opravičujem, če je kdo moje prejšnje poste malo narobe dojel, hehe Tongue Tongue ...
Tisto z lopatko pa  Huh /...

Tisto pet metrov stran od hiše si misla na iztebke tujih psov, konjev Huh Če ja, katastrofa, kako so nekateri nemarni
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #472 : ponedeljek, 24.01.2011 : 21:29:57 »

Ne, tisto 5 m stran od hiše sem mislila o polivanju gnojnice, ter vsebine čiščenja greznjic (človeških iztrebkov).  To tako smrdi  bruham, pri nas kmetje počnejo ravno to. Če bi le bili le pasji in konjski iztrebki, bi bila pravljica. Pa sem tudi že klicala policijo pa nič ne pomaga...

Itlam, nisem te narobe razumela  Smiley le hotela sem poudariti še nekaj stvari.
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #473 : ponedeljek, 24.01.2011 : 21:39:27 »

Katastrofa, res, to z gnojnico... Jaz bi na tvoje mestu kmetom in policijikar naprej težila ... Sej za slednje je to ja služba (kijo očitno jemljejo bolj tak po domače, hehe)
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #474 : torek, 25.01.2011 : 00:03:05 »


Itlam, hehe, kje pa naj najdem sredi gozda, ali sredi vasi koš za pasje iztrebke ?  Smiley
Ja, točno to. V večjih urbanih naseljih in raznih parkih (urejenih, ki so spet del nekih urbanih naselij) se še najdejo koši za smeti. V vaseh pa je tega bore malo, morda je kakšen pred trgovino, potem je pa kmalu konec.
Če se meni pes pokaka nekje na trati v sami vasi, pač poberem iztrebek, ga zavijem v vrečko in nesem - domov, kaj pa naj. V najbližjo kanto za smeti, ki pripada najbližji hiši, ga pač ne bom metala.

Zato pa začenjam vsak sprehod kar doma. Na naši parceli pes praviloma zelo na hitro opravi vse potrebno, jaz pa z lopatko odnesem klobasico na konec parcele (kjer nikogar ne moti), kjer v ta namen kopljemo luknje, da vanje mečem tako pasje kot tudi mačje iztrebke. In potem, ko se tega nekaj nabere, luknjo zasujem z zemljo in skopljem novo.

V bistvu sem v dobrih dveh mesecih, kar imam psa, porabila za pasje sr****morda vsega skupaj 10 vrečk - imam pač srečo, da večinoma opravi svoje na domačem teritoriju, kjer zadeve pospravim na zgoraj opisan način ali pa nekje "v divjini".
Sicer pa imam po eno vrečko v vsaki bundi in jakni za ven ... večinoma pa s prehodov prinašam nazaj polne! In to ne iztrebkov, pač pa smeti, ki jih na sprehodih pobiram ob vaških cestah, na obronku gozda itd. Sad
Evo, tole sva z Rokom pred kratkim pobrala na razdalji borih 100 m - na začetku gozdne poti:
http://www.shrani.si/f/1J/WT/29Orjsdn/1812011-010.jpg
No, zdaj se pa lahko vprašamo, kaj je večji udarec za naravo - pasje klobase ali človeška svinjarija  Angry
Logiran

Unikatne tablice in portretki
tipalka
novinec
*
Sporočil: 33


WWW
« Odgovor #475 : torek, 25.01.2011 : 10:24:26 »

Problematični so tudi ljudje v centrih mest, ki ne pobirajo iztrebkov za svojimi psi. Živim v centru mesta, ob parku, v katerem je koš za pasje iztrebke in vrečke. Ampak cel park je tako poln iztrebkov, da se s psom sploh ne morem več normalno sprehajati po njem. Isto je z okoliškimi zaplatami trave ob pločnikih... Dobesedno vse je posr... Tako hodimo potrebo opravljat na eno skrito zelenico zraven bloka, kjer je še stanje dokaj normalno, na sprehodu pa ga sploh ne spuščam več na travo, ker je kup (dobesedno) iztrebkov na vsakih 20 cm trave. Nikoli pa ne vidim tistih, ki ne pobirajo za sabo, da bi jih opozorila na problem. To se je pojavilo v zadnjem mesecu dni, pred tem pa ni bilo nikjer nobenega iztrebka (mogoče se je tu in tam kak našel). Ne vem ali se je preselil sem kdo, ki zdaj sploh ne pobira, ali pa so enostavno vsi nehali pobirat... Angry

Prav jezna sem, ker sploh ne morem več normalno na sprehod, brez da ne bi cel čas strmela v tla in zategovala psa, ker se mi res na da čistit pasjega dreka iz mojih čevljev in tac mojega psa (ja, je tako neroden in ne gleda okoli, da stopi v "sranje").
Ne razumem kako je tistim, ki ne pobirajo iztrebkov ok, da njihov pes potem pride v stanovanje s posranimi tacami (kar se sigurno zgodi pri takšni količini iztrebkov) - njim je tako in tako vseeno, ker ne hodijo po travi - jim ni treba, če ne pobirajo za svojimi štirinožci...
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #476 : torek, 25.01.2011 : 10:31:20 »

Tole z gnojnico je grozaa, branka, se strinjam. Mi imamo tudi to 5m od hiše in takrat niti zaprta okna termopan ne pomagajo, ker pride skozi vsako poro. Iz sprehoda grem ob takih dneh lahko samo še pod tuš, ker smrdim cela, lase, obleka, vse... Gnoj me načeloma ne moti tolko, gnojnica je pa obupna, naredi pa tako skorjo čez travo, da se še nevem koliko časa ne da normalno hodit. Na živce mi gre tudi, da ni nekih omejitev, ker v takšnih količinah me noben ne bo prepričal, da narava to lahko mirno prebavi. Poleg tega to počnejo ponavadi pred dežjem, da se lepo v podtalnico spere, mi pa potem to pijemo Angry. Tudi predpisa, da naj bi se traktor očistil nihče ne upošteva, od nas do Vrhnike imaš recimo takrat celo cesto doline Podlipe zasvinjano, kadar je dež se prav lepo drajsaš po tem sran**.

Polivanje človeške greznice pa ni dovoljeno, lahko takoj prijaviš, če kdo to počne.
Pa od novembra do pomladi se tudi živalske gnojnice ne sme polivat.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #477 : torek, 25.01.2011 : 10:45:44 »

Ne, tisto 5 m stran od hiše sem mislila o polivanju gnojnice, ter vsebine čiščenja greznjic (človeških iztrebkov).  To tako smrdi  bruham, pri nas kmetje počnejo ravno to. Če bi le bili le pasji in konjski iztrebki, bi bila pravljica. Pa sem tudi že klicala policijo pa nič ne pomaga...



Policija nima nič s tem...ima pa sanitarna inšpekcija Wink...preverjeno Wink.
moraš pa nazorno poslikat, vse vložke in  sekret-papir... pa še cisterno traktor in unega ki vozi  Wink

Pri nas je bilo isto... in potem se mu je ("kao") po nesreči cisterna odprla...in je vlekel "špuro od travnika  po  cesti  še dobrih 300 m. ... Mi verjetno ni treba posebaj omenjati kakšna je bila cesta.
In ni pomagalo nič... ne javljanje na občino, ( ne samo enega tam stanujočega... ampak vsaj 10 ih)... Ne lepe besede in normalni pogovori niso padli na plodna tla...
Mene tudi moti gnojnica in to hudo hudo moti .
Je pa to tema  ( tudi med znanimi  Roll Eyes- ki tega ne počnejo v  pretirano obremenjujočem stanju ...in da samo omeniš enemu od kmetov  gnojnico- tak pogovor  se je kvečjemu lahko sprevrže  v zamero- oz prepir... ker glede tega se  pa med seboj na polno zagovarjajo- pa če tudi ravno so zaradi bilo-česa na smrt skregani)

...Je pa tako... pregovarjat se znjimi glede gnojnice... brez veze... sploh če si lastnik psa ... pa če tudi niti enkrat ne greš na njegov travnik... ti bo itak pod nos vrgel , da psi vse travnike preserjejo...in da to je škoda ogromna... pa metlaja krava dobi, pa trakuljo, pa ne vem kaj še...  pa imaš lahko  miljon kontraargumentov... in potrjenih dejstev.. da temu ni tako.... ne prideš do konca..
Tema... ki smo jo imeli  še nedavno nazaj...in to s človekom, ki je od očeta  zgolj nasledil ( oz še ne čisto) in je izobražen, in bi vseeno pričakoval en normalen pogovor... kljub temu da mu  poveš, da razumeš da nekam morajo vozit gnojnico, in zgolj omeniš da moteče je to da se vmes greznica dodaja, pa da ti ni ravno da se takrat vozi ko potem  cel teden sonce žge, da ne moreš niti bajte  prezračit- kamo li kakšno perilo zunaj obesit Tongue

Odgovor je bil " tapru je bil  drek- pol je bil gruntar... pol pa vi "bajtarji" ...
in ko ti tako "prbije" potem ..prebereš zakon...poslikaš.. daš ( lahko tud anonimno)...in ima potem, gruntarja , pa drek , pa položnco..... država je pa lačna Evil

Pri nas so imeli včasih tekmo kdo bo imel večji traktor... sedaj pa kdo bo imel večjo cisterno za gnojnico  Lips Sealed


Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #478 : torek, 25.01.2011 : 15:56:57 »

damayanti, res čista katastrofa; pri nas se sicer to ne dogaja, ker smo v mestu, pa ko,bi se ravno na vasi ali v  bližini gozda rad nadihal svežega zraka ... Angry Angry
Branka, pol pa inšpekcija, drugega ni. (očitno)
Logiran
blanci
novinec
*
Sporočil: 37


WWW
« Odgovor #479 : torek, 25.01.2011 : 19:37:18 »

Čestitke Blanci, gotovo živiš na popolni samoti, kjer ni nobenih poti, nobenih pohodnikov in nobenih pasjih sprehajalcev, ki bi namočili čevelj v drek in imeli od same sreče polepšan dan. Mogoče pa vanj stopi kdo od tistih 'bolj malo' njih...? Gozd brez gozdnih poti? Kočevski rog?

Eh, tam kjer jaz živim, je na cesti več konjskega dreka, kot pa dreka mojega psa. Moraš poznat slovenijo malo bolje, da veš kje živim. Jah, gozd nima gozdne poti, jaz se sprehajam med šavjem, listi, drevesi. Živim tam, kjer je veliko drekcev od srn in zajcev. Ko sem živela v mestu sem pobirala, tukaj pa ne potrebujem, ker ni poti za ljudi. In zakaj bi pobirale pasje iztrebke v grmovju? Res je, da je neka cesta, samo jaz se tam ne sprehajam.
Logiran
Strani: 1 ... 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Pobiranje pasjih iztrebkov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines