mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 18:12:43

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: srečanja z mimoidočimi
Strani: 1 [2] 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: srečanja z mimoidočimi  (Prebrano 26314 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
lopez
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 49


« Odgovor #15 : torek, 07.12.2004 : 13:05:02 »

Pa še to: ko steče k drugim kužkom, se ne deri nanjo, raje ignoriraj in jo pohvali in nagradi, ko se vrne k tebi.
Logiran
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #16 : torek, 07.12.2004 : 13:13:19 »

Sem vesela, da moja kužika ni edina taka... Moja se tako razveseli srečanj s psi, da steče k njim. Jaz pa se lahko derem ko zverina za njo... Potem za jaz zgledam total neumna, psička pa nevzgojena... Kužika bo stara 6 mesecev in je blazno radovedna. Najbolj pa jo privlači igra z drugimi kužki... kako naj rešim ta problem?

LP
Sebi

V čem je točno problem? Ti ne maraš, da se tvoja psička igra z drugimi psi ali kaj? Seveda jo privlači igra z drugimi kužki  Grin To je tako kot pri otrocih  Wink Meni se zdi to normalno in prav super- če se seveda med sabo dobro razumejo. Se mi bolj zdi, da je pri vama problem odpoklic, tako da kar upoštevaj nasvet, ki ga je napisala di pinta. Je pa za psa zelo koristno, če se igra z drugimi psi, zato jo kdaj pa kdaj tudi pusti  Wink

Lp,
Tina
Logiran
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #17 : torek, 07.12.2004 : 14:09:57 »

saj ni problem igra. Tudi jaz sem vesela, če si Žiža najde družbo in se znori do onemoglosti  Grin. Ampak saj veš kako je to - starejše gospe niso preveč navdušene, če se moja porednica "zalaufa" v njihovega mirenega kužka, misleč da se bo lahko igrala. Včasih naletim na veliko mero neodobravanja, ker imam "psa spuščenega"  Cry
Tako, da se bom morala vrniti stopnjo nazaj kot so mi predlagali na nekem drugem forumu - Žižo na 10m vrv in vaditi odpoklic do onemoglosti... če me pa potem tako žalostno gleda   Undecided

LP
Sebi
Logiran
lopez
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 49


« Odgovor #18 : torek, 07.12.2004 : 14:15:31 »

Zapomni si nekaj: Če hočeš imeti vzgojenega psa, se ti pes nikoli ne sme smilit. To je prvo pravilo, ki ti ga povejo v pasji šoli. Več boš zahtevala, bolje se bosta razumela, bolje bo obema. Pes ima krdelni nagon, tako da če ne boš ˝izpolnjevala nalog vodje krdela˝bo pač pes vodja. Preprosto. In potem se šele začnejo problemi.
Tudi jaz sem na začetku mislila, ugogi kuža pa ne bom ga matrala, vendar ko sem poslušala par predavanj na to temo, sem se odločila, da bom poslušala ljudi, ki se že celo življenju ukvarjajo s tem.

Lp
Logiran
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #19 : torek, 07.12.2004 : 14:19:34 »

Moraš biti zanimivejša od okolice. Ko gresta na sprehod, naj to ne bo le sprehod, temveč naj bo aktiven sprehod. S seboj imej hrano ali igračo (najbolje, da ugotoviš kaj pri njej ˝pali˝.

Sliši se super, samo je bolj teorija kot pa dejansko uresničljivo. Vsaj jaz moje psice ne znam sfokusirati 100% name cel sprehod (cca. 1 uro in pol), kakor tudi ne cel trening (približno isti čas). Tudi moja čisto noter pade samo na igračo (hrana tudi gre, samo ne pade pa čisto noter, tako da je okolica potem ne bi zanimala). Pa še s tem, da sma na sprehodu povprečno cca. 85% časa v gozdu in na travnikih, kjer jo lažje z igro zmotiviram, da je pozorna name, kot pa na cesti, kjer ravno nimaš nevemkoliko možnosti norenja z igračo itd. Več kot 5 -10 minut pa moja psica ne bo pozorna name samo zato, ker imam igračo v žepu... Pa ima drugače še preveč plenskega nagona...
Torej če imam v situaciji, ko srečama drugega psa (tudi moja misli takoj, ko vidi drugega psa, da zdaj pa je čas za igranje) možnost, da preusmerim njeno pozornost na igračo, tega psa ne bo niti pogledala (ker v takih trenutkih čisto pade noter in naredi vse, kar ji rečeš, zraven pa so njene oči prav zalepljene na igračo), ampak sfokusirano na igračo jo ne morem držati več kot maksimalno 10 minut, pa to je že dosti ... Potem pa ji morem vrečt igračo oz. karkoli, da se sprosti, drugače se bojim, da bo zgubila ta njen fokus (na katerem delama že od malega). Vrečti igrače pa ji na sredi ceste ne morem... Tako da v takih primerih uporabljam hrano, ki pa je uspešna samo v cca. 50%. Zato pa jo imam na cesti nonstop na vrvici in takoj ko zagledama kakšnega psa že od daleč, še preden potegne, se zaderem ne sme ali pa jo dam kar na sedi, in edino to kolikortoliko pomaga. Pa tudi v gozdu, ko je spuščena, vedno pazim, da vsakega psa vidim že pred njo in jo takoj pokličem in dam na vrvico in sedi. Seveda bi bilo meni tudi bolj všeč, da bi bila toliko zanimiva zanjo, da bi jo v takem primeru, kljub drugemu psu, zanimala samo jaz, ampak moja psica pač ni takšna. Obstajajo tudi razlike med psmi. V bližini je npr. tudi ena psica nemška ovčarka, enako stara kot Bonie, ki pa jo drugi psi čisto nič ne zanimajo, njo pa zanimajo samo palice. In ko najde kakšno palico jo do doma nese v gobcu in ni šans, da ji jo kdo vzame iz gobca.
Naj povem še to, da smo pri nas od vedno imeli pse, tako da ravno začetnica nisem, čeprav je Bonie moj prvi res pravi pes. Z njo sem že pri 3 mesecih začela z malo šolo, pravkar sma končali tečaj poslušnosti (za katerikoli izpit je še premlada), ampak mi doslej še nihče ni znal razložiti kako to teorijo (da je pes sfokusiran samo nate) prenesti praksi (kako pri psu razviti takšno motivacijo in fokus), razen seveda onih predpotopnih idej, da imaš psa cel dan v pesjaku, ko ga pa spustiš pa se igraš z njim in si ti seveda vse, kar se mu lepega dogaja v življenju  Tongue
Pa še to najin sprehod niti približno ni neko navadno sprehajanje, ampak si cel čas zmišljujem vse mogoče nove igre, od hoje po podrtih deblih, sedenja na štorih, preskakovanja vej, iskanja skritih priboljškov, iskanja vode v deblih, skrivanja, lovenja, metanja palic, lovenja vej, prinašanja itd., ampak vseeno nimam toliko kondicije kot moja pesjanka, da bi uro in pol nonstop laufala z njo. Kaj šele da bi tako šprintala kot ona, ko včasih kar sama na ful šprinta v krogih okoli mene. Tako da razumem, da se igre z drugimi psi tako veseli... Ko pridema domov pa spet dalje, ta igrača, pa ona, pa malo vaj vmes itd., dokler ne grema spat. Pa kljub vsemu ji še vedno nisem nonstop najbolj zanimiva... Naj mi torej nekdo konkretno razloži, kako vzgajati psa, da si mu ti ves čas najboljzanimiv, da so njegove oči 24ur na dan zalepljene na tvoje in komaj čaka, da mu kaj ukažeš...  Shocked Se opravičujem za malo ironije, ampak o tem, da si ti psu najbolj zanimiv čujem toliko, ampak nihče ne zna konkretno povedati, kako pri psu razviješ takšno motivacijo... če se sploh da razviti takšno motivacijo in fokus za 24 ur na dan... ali pa samo za tisto uro in pol treninga...

LP
Logiran
lopez
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 49


« Odgovor #20 : torek, 07.12.2004 : 14:30:32 »

Čao Bonie!

S tem nisem hotela povedat, da me moja psica non stop gleda in da jo čisto nič drugega ne zanima. Kvečjemu obratno. ˝Šnofa po tleh, voha, voha, voha,... kar naprej voha. To je pač pasma cane corso, ki ima tako močan nagon, da ji nikoli ne boš pač 100% samo ti in nihče oz. nič drugega. Iz napisanega mislim, da se dosti ukvarjaš z njo, da je vzgojena. Če pa bi želela kaj takega, kot npr. delajo psi v pasjih šolah (tisti, ki nam kažejo določene naloge), bi si morala izbrati kakšno drugo pasmo. Meni so v mali šoli rekli, da glede na značilnosti pasme, sem dosegla veliko in to mi nekaj pomeni.

Lp
Logiran
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #21 : torek, 07.12.2004 : 15:14:28 »

Hej, di pinta,
moj prejšenj odgovor ni bil namenjen tebi, samo tako me razjezi, ko mi vsi pravijo, da moraš biti ti psu najbolj zanimiv, nihče pa mi ne zna natančno povedati, kako to dosežeš. Z Bonie se namreč ukvarjam res 95% časa, ko nisem v službi ali pa spim, pa ji na sprehodu ali tudi v pasji šoli niti slučajno nisem najbolj zanimiva. Je pa drugače tako navezana name, da še dolgo nazaj, nikamor ni hotela brez mene, tako da sem imela kar nekaj časa ful probleme s tem, kako jo spraviti npr. na sprehod z kom drugim (fantom, starši, sestro). Zdaj je situacija takšna, da ko mene ni doma, gre z drugimi na sprehod oz. dela vse tako, kot z mano. Ko pa sem jaz doma, pa ni šans, da bi šla s kom drugim na sprehod oz. že samo v drugo sobo, kot tam, kjer sem jaz. Pa če sem jaz dom, uboga tudi samo na moj ukaz, drugače pa normalno uboga tudi vse ostale.
V glavnem, kljub vsemu kar delam z njo, njeni navezanosti, obiskovanju pasje šole, literaturi na to temo, ki sem jo prebrala itd. ji nisem ves čas najbolj zanimiva, ko sma na sprehodu. Pa tudi nihče mi "ne zna" pokazati, kaj potemtakem delam "narobe". Zato me to na splošno nakladanje tako jezi Angry Naj mi konkretno nekdo pove, kaj naj naredim, pa bom. Ne pa mi samo soliti pamet, da ji nisem najbolj zanimiva... Pa tudi pasma pri tem po mojem mnenju nima nič. Mnenje takoimenovanih 1001 strokovnjakov, med katerimi večina za cane corso sploh še ni slišala, kaj da bi kakšen primerek imela možnost sploh videti v živo, pa jaz tudi VEČ niti približno ne jemljem za absolutno dejstvo. Raje se prijavim na kakšen mednarodni forum, pa tam malo povprašam, pa kakšno dobro knjigo naročim... Tudi glede tega motiviranja in obdržanja fokusa si bom ravno za bozično darilo zaželela eno dobro videokaseto strokovnjakov, ki jim tudi jaz tako pravim.

Pa LP
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #22 : torek, 07.12.2004 : 16:05:22 »

Vsaj jaz moje psice ne znam sfokusirati 100% name cel sprehod (cca. 1 uro in pol), kakor tudi ne cel trening (približno isti čas).

 Grin  Grin Nisi edina! Da bi pes na sprehodu 1 uro in pol buljil v žogico, potem je nekaj hudo narobe z njim.
Ni fora v tem, da pes brezpogojno buli v žogico ali v žep, kjer je hrana. Fora je v tem, da psu pomeni tvoj odpoklic žogico ali hrano. To pa ne dosežeš s tem, da zahtevaš od njega neprestano pozornost na določeno igračo. Pes mora med drugim na sprehodu "prebrati dnevno pasje časopisje" in mora se igrati z drugimi psi, a eno oko ima vedno obrnjeno v tvoji smeri - to pomeni pozornost in da si mu zanimiva.
Sicer pa, vsak pes je malo drugačen in težko je pričakovati, da boš na forumu, kjer ne poznajo ne tebe ne tvojega psa, dobila takšen odgovor, ki bo tebi in tvojemu psu pisan na kožo.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #23 : torek, 07.12.2004 : 16:16:06 »

Pes mora med drugim na sprehodu "prebrati dnevno pasje časopisje" in mora se igrati z drugimi psi, a eno oko ima vedno obrnjeno v tvoji smeri - to pomeni pozornost in da si mu zanimiva.

No, če to pomeni to, potem pa sma moram reči medve z Bonie že kar blizu tega. Samo to mi še vedno ne pomaga, da ko zagleda kakšnega psa, da ga ne bi želela iti pozdraviti...


Sicer pa, vsak pes je malo drugačen in težko je pričakovati, da boš na forumu, kjer ne poznajo ne tebe ne tvojega psa, dobila takšen odgovor, ki bo tebi in tvojemu psu pisan na kožo.

Tega od foruma sploh ne pričakujem, pač pa to pričakujem od inštruktorjev v pasji šoli... Me pa razjezi, ko se stalno tako na splošno pridiga, da moraš biti psu najbolj zanimiv, pa bo vse rešeno... Nihče pa ti ne pove, kaj to sploh pomeni, in kako to dosežeš. Tako da sem ti za ta tvoj odgovor zelo hvaležna, ker zdaj sploh vem, kaj to pomeni  Grin


LP
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #24 : torek, 07.12.2004 : 19:39:02 »

No, če to pomeni to, potem pa sma moram reči medve z Bonie že kar blizu tega. Samo to mi še vedno ne pomaga, da ko zagleda kakšnega psa, da ga ne bi želela iti pozdraviti...

Nekje na tem forumu smo se že razpisali okoli tega. Ker nisem našla, ti na kratko napišem.
To, da te hoče odvleči do kakšnega psa ni nič  drugega, kot navadno izsiljevanje. Ergo, na poleg, pa mimo ali pa v drugo smer. Naj bo psu jasno, da je od tebe odvisno ali bo pozdravil kakšnega psa in ne od njega. Tudi igral se bo takrat, ko boš ti dovolila - seveda naj to ne bo le 1x na mesec, lahko vsak dan, le ne z vsakim psom, ki prijadra mimo. Wink
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #25 : sreda, 08.12.2004 : 08:20:33 »

Ergo, na poleg, pa mimo ali pa v drugo smer. Naj bo psu jasno, da je od tebe odvisno ali bo pozdravil kakšnega psa in ne od njega. Tudi igral se bo takrat, ko boš ti dovolila - seveda naj to ne bo le 1x na mesec, lahko vsak dan, le ne z vsakim psom, ki prijadra mimo. Wink

Drejči, točno tako delamo. Oz. včasih jo pa dam v takem primeru kar na sedi, ker je to najboljučinkovito, pa še potegnit me ne more niti za malo (ni namreč ravno lahka  Smiley)
Ampak tukaj sem hotela povedati, da tisto "bodi mu ti najboljzanimiva", ne pomaga, vsaj pri meni oz. jaz tega ne znam. Ker bi mi namesto tega drenja na njo (mislim poleg, sedi) še preden ona vidi psa (ker jaz imam vedno oke na pecljih glede tega), meni bilo zelo lepše samo zmotivirai Bonie, da ona ne bi niti pogledala drugega psa...
Logiran
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #26 : sreda, 08.12.2004 : 09:30:23 »

Iz vsega napisanega sem razbrala sledeče - moja psica me izsiljuje  Huh  Kriva sem pa jaz, ker ji dovolim  sram  Namreč vleče k psom in jaz ji v večini primerov dovolim stik. Se bom popravila in srčno upam, da nisem prepozna.

Bonie sem videla, da si iz Mb tako kot jaz. Iz katerega konca si? Kam ste hodili v šolo? Jaz sem mojo pesiko dobila iz azila pred 9 tedni, ko se je šolanje že bližalo koncu in so mi vsi predlagali šolanje spomladi. Ali mi lahko daš kak nasvet kam naj greva v šolo? V bistu bi mi kakršen koli nasvet prišel prav...

LP
Sebi
Logiran
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #27 : sreda, 08.12.2004 : 13:33:29 »

Sebi,
imaš ZS
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #28 : sreda, 08.12.2004 : 19:01:11 »

Mene tudi moti , da  naš  divjak rine v vsakega psa ko ga srečava....kaj pa naj. Cel dan je med ljudmi normalno , da mu ne moremo nadomestiti pasje družbe.Pa to me še ne moti toliko, najbolj me moti to ko srečava take pse ki so polni bolh, potem imam pa še jaz dodatno delo.
Najhuje mi je pa ko srečava neko labradorko že malo v letih in s preveliko telesno težo( revica se mi kar smili), tolk bi se rada podila z našim divjakom, pa se prehitro zmatra...... zgledata pa kot  Limford Kristy in Roseanne.  Potem pa  našemu  še malo puberteta pristavi svoj lonček in bi rad kaj naredil  , boga revica se pa še branit ne more samo vali se kot kakšen hrošček Grin
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #29 : torek, 14.12.2004 : 21:58:39 »

Naša psička, mešanka, je zelo lepa, prijazna in živahna mala stvarca. Kadar greva na sprehod, se strašno razveseli, ko srečava kakšnega kužka, če pa srečava samo ljudi, se ustavi in gleda, nato pa počaka, da gredo mimoidoči mimo in šele nato gre naprej.  sram Očitno jo je strah. Včeraj, ko ni bila na povodcu in je lahko prosto tekla naokoli, se je prav tako tujcev ustrašila. Najprej se je ustavila, počakal, da so šli mimo, ali pa je naredila velik ovinek okoli njih.
Tudi v hiši se malce ustraši obickov, laja na njih, ampak tudi maha z repom. Po nekaj minutah pa se pomiri in se pusti božat. Predvsem pa ne mara moških, razen tistih seveda, ki jih že pozna.
Vem, da je prav, da ne gre ravno k vsakemu, ampak zdi se mi, da je malo preveč boječa.  

A ti to pišeš s sarkazmom, mogoče? Ne vem, no, občutek imam, kot da berem stavke tretješolčka.  Wink
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: srečanja z mimoidočimi
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines