Živjo!
No o višavcih ti lahko povem kar svoje izkušnje
ga imam tudi jaz. Šolanje psa ni proces, ki bi ga zaključila v nekaj dneh. Traja od prvega dne, ko ga dobiš, do zadnjega dne njegovega življenja
Kako hitro se bo nekaj naučil tako, da bo zanesljivo izvajal povelje, je odvisno predvsem od načina šolanja, motivacije, nagrade, karakterja psa. Višavci niso ravno ustrežljivi psi, imajo svojo trmo in izšolat jih vsekakor ni majhen zalogaj, čeprav morda izgleda tako. Višavci so čisti terierji, izredno inteligentni in hitro doumljivi, ampak treba jim je pokazat, da niso oni glavni v družini, sicer lahko kaj kmalu postanejo "glavni" v družini. Umetnost je, kako njihovo trmo in svojeglavost pretvorit v svojo korist
meni je uspelo, ampak z veliko veliko truda. Nikakor jih zaradi njihove majhnosti ne smeš podcenjevati
višavec je velik pes v majhnem telesu, in tudi sam pes si misli tako
Vsekakor bi priporočala da se veliko pozanimaš o šolanju, najbolje seveda razloži inštruktor v pasjih šolah ki tudi sam lahko vidi psa in pomaga z nasveti. Vzgoja višavca mora biti s pozitivno motivacijo (veliko pohvale, nagrade), vendar hkrati trdna - na ta način, da jim ne pustiš uveljavljati njihovo trmo ampak da ti vztrajaš pri svojem.
Vsekakor so za nagrado najboljši kar navadni pasji briketi, ker jih lahko pes veliko poje (za nagrado pri šolanju je pomembno da je majhna, ampak jo velikokrat dobi). Dobi se veliko različnih vrst pasjih priboljškov. Za nagrade pa jaz včasih in v zelo majhnih količinah uporabljam tudi sir ali posušen kruh.
lp, Jana