mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 17:42:19

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pred nakupom - Ali sem pripravljen na psa?
Strani: 1 2 3 4 5 [6]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pred nakupom - Ali sem pripravljen na psa?  (Prebrano 46512 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #75 : sreda, 04.06.2014 : 13:34:47 »

Dobrodošla.  Smiley
Za "omejevanje" in navajanje se običajno uporabi sobna kletka, ki jo psi zelo dobro sprejmejo, če jim je primerno predstavljena. Običajno jo tudi sprejmejo kot svoj "varen kot".
Cel kup informacij je že na voljo v rubriki "vzgoja mladička". http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,136.0.html
Priporočam 1 teden "porodniške", pa običajno je treba računati, da mladiček ne zdrži 8 ur brez opravljanja potrebe, tako da računaj tudi na šibanje domov med "malico" vsaj prvih 14 dni, oziroma 3 tedne.
Obilo užitkov z bodočo "kocino" ti želim.  Wink
Logiran
KuzaHov
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #76 : sreda, 04.06.2014 : 17:49:20 »

SinM, hvala lepa. Površna sem bila pri pregledu tem, sem v pričakovanju in me preveč stvari zanima naenkrat Cheesy bom z veseljem prebrala.

Lep pasji pozdrav!  Wink
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #77 : sreda, 04.06.2014 : 21:16:41 »

Predvsem mora bit pes na varnem pred nevarnostmi stanovanja in obratno Wink

Veselo branje in čestitke za bodočega novega člana Smiley
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #78 : petek, 18.12.2015 : 10:37:29 »

Žival ni darilo, je odgovornost in tudi strošek: toliko stane pes
Ljubljana, 17. 12. 2015 | Saša Senica
Pes je brez dvoma človekov najboljši prijatelj in zato je zanj tako treba tudi skrbeti. Pes je odgovornost. Pred nakupom psa je treba dobro razmisliti, ali imamo zanj dovolj časa, prostora in sredstev, da mu nudimo ustrezno oskrbo.

V mesecu obdarovanja se nekateri odločijo, da bi (si) podarili tudi žival, a zavedati se je treba, da je žival predvsem odgovornost in tudi strošek. Prav zato je treba pred odločitvijo, da bi svoje življenje popestrili s pasjo ali mačjo družbo, dobro premisliti. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da po nekaj mesecih ali letih ugotovite, da niste ne časovno ne finančno sposobni skrbeti za žival, ki nato žal vse prevečkrat konča zapuščena na ulici.
Preverili smo, kakšne stroške nam lahko prineseta pes in/ali mačka. Izračun je okviren, saj lahko pri pregledu ponudbe najdemo potrebščine in storitve najrazličnejših cen, zato je marsikaj odvisno od lastnikove izbire, pa tudi od velikosti in pasme psa ali mačke.

PES
Povprečna življenjska doba psa je med 8 do 19 let, odvisno od velikosti in pasme. Manjši psi (od 8 do 11 kg) praviloma živijo najdlje.
Za izračun stroškov psa smo si kot primer izbrali srednje velikega mešanca (nekaj več kot 10 kg), katerega življenjska doba je 15 let.
- Nakup - od 0 do več kot 1500 evrov
- Nujna in priporočljiva veterinarska oskrba - v 15 letih za srednje velikega psa od najmanj 230 do okoli 1350 evrov
- Hrana in priboljški - v 15 letih od 3600 do več kot 18000 evrov
- Potrebščine za psa: povodec, ovratnica, igrače, vrečke za kakce .... - od 200 do več kot 500 evrov
- Nega, šolanje, hotel … - v 15 letih najmanj 250 evrov
- Kaj pa če pes zboli?

Ob koncu življenja našega psa pa je treba vračunati tudi morebitne stroške evtanazije. Za do 10-kilogramskega psa so cene od 35 do 50, za težjega kot 25 kilogramov in naprej pa od 60 do več kot 100. Za srednje težkega psa (od 10 do 25 kg) pa se cene gibljejo od 45 do 65 evrov.

Skupno bi za našega srednje velikega mešančka v 15 letih porabili od najmanj 4200 (če bi upoštevali najcenejšo hrano in samo obvezna cepljenja) do več kot 20.000 evrov (ne upoštevajoč bolezni). V povprečju torej okoli 12.000 evrov.


vir http://www.24ur.com/novice/slovenija/zival-ni-darilo-je-odgovornost-in-tudi-strosek-toliko-stane-pes.html
Logiran

SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #79 : petek, 18.12.2015 : 10:39:16 »

Današnji pa je povezan z oceno stroškov za muce Wink
Logiran
bibasara
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« Odgovor #80 : sreda, 03.02.2016 : 18:51:18 »

Pozdravljeni

V našem domu že imam psičko pasme mops, naša Biba ima 6 let in je zelo rada v bljižini ljudi. Do sedaj doma nikoli ni bila sama, vendar pa so se v zadnjem letu stvari spemenile. Kar na enkrat preživi v hiši do 8 ur sama in brez družbe, zato si želimo, da ji najdemo primernega pasjega prijatleja, ki ji bo krajšal čas med tem, ko nobenega ni doma. Upam, da nam lahko podate kakršenkoli nasvet kako naj se lotimo iskanja in na kaj naj bomo pozorni. Še nikoli nismo imeli dva hišna kužka in vsak nasvet bo prišel prav.

Hvala
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #81 : sreda, 03.02.2016 : 20:18:05 »

Drugega psa si omislite, ker si vi tako želite. Obstaja namreč tudi možnost, da vsaj na začetku ne bo marala prišleka, lahko pa da nikoli ne bo navdušena nad cimrom.

Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #82 : sreda, 03.02.2016 : 22:11:44 »

Kar na enkrat preživi v hiši do 8 ur sama in brez družbe, zato si želimo, da ji najdemo primernega pasjega prijatleja, ki ji bo krajšal čas med tem, ko nobenega ni doma.

Ne razumem, res. Kaj pa vi mislite, da psi počnejo, ko vas ni doma? Se pogovarjajo, igrajo? Ne, spijo, popijejo kaj vode, gredo v drugo sobo in spijo dalje. Biba prehaja v leta, ko bo spala še več in še bolj trdno. Ima svojo rutino in predvsem svoj mir. Zdaj bo prišel mladič, ki ji bo najedal vseh teh 8-ur, ko vas ne bo doma, ki bi ga sicer držali nazaj, da bi Biba lahko mirno spala. Itak bi morali imeti mladiča v vaši odsotnosti ločenega od Bibe, ali v boxu ali v drugi sobi.. toliko o druženju.
Sicer ste pa sami napisali, da je Biba zelo rada v bližini ljudi. Zakaj se sploh razmišlja o novem psu?
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #83 : sreda, 03.02.2016 : 22:30:27 »

No, tukaj se pa absolutno ne strinjam. Ze leta prakticiram to, da k starejsemu psu dodam mladica oziroma imam ze dolgo po tri pse: starcka, mladica in nekaj srednjih let.
Ja, zahteva kar nekaj dela in prilagajanja, ampak je zame formula, ki je ne bom nikoli vec zamenjala.

Trenutno zal nimam casa pisati o tem na dolgo in siroko, mogoce jutri ali v prihodnjih dneh. Ampak kar iz principa odsvetovati se enega psa samo zato, ker je en star 8 let - temu ne morem reci drugega kot teorija brez osnove. Enako kot tudi razlog, da bo pes imel druzbo, ni zadosten razlog, da domov pripeljemo se enega.

Prijateljstvo ni samoumevno - nasprotno, v vecini primerov zahteva kar veliko dela. Se pa splaca. Stokrat in se cez. Smiley

Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #84 : sreda, 03.02.2016 : 23:04:26 »

Moja formula je, da mladica vzamem, ko je moj pes star kaksnih 10 let, da ga se malo dvigne in mu da se malo energije. Ampak tega ne bi naredila, ce ne bi bila 99,99% sigurna, da mojemu starejsemu psu pase druzba mladega psa. Celo zivljenje jih vzgajam v pse, ki bodo na koncu redi sprejeli druzbo, lahko se ki bo pa seveda zgodila, da bom kdaj naletela na kaksnega pri katerem to ne bo tako. In sama nikoli ne locujem mladica in starega psa. Kletk pa sploh ne uporabljam in upam, da jh nikoli ne bom. V mojem svetu psi niso za v kletke. Ampak vsak po svoje.

Kaj hocem pravzaprav povedat? O svoji psicki niste napisali nicesar taksnega zaradi cesar bi jaz sla v nakup se enega psa. Ja, sama je 8 ur na dan. Takrat pes dela tocno to, kar je napisala vesoljka. Druzbe si pravzaprav ne zeli vasa psicka, ampak si vi poskusate s tem, da bi ji kupili psa za druzbo, olajsati slabo vest, ker je psicka sama. Ampak slabe vesti vam ni treba imeti. Njej teh 8 ur ni hudega. Pociva in caka, da se vrnejo njeni ljudje. In v trenutku, ko pridete ona ne razmislja o tem, da je bila reva 8 ur sama, ampak vas je samo iskreno vesela. To je vse.

Ce pa si se enega psa zelite zaradi vas, ker si zelite imeti dva psa in ste 99,99% prepricani, da ga bo vasa psicka z veseljem sprejela, potem pa kar v nakup. Vendar vas caka veeeeeliiiiiikoooooo dela in tudi kak teden, dva dopusta, da boste lahko z novim prislekom. Racunajte tudi s tem, da boste morali novega psa vzgojiti. Bo sel cas vzgoje na racun starega psa ali imate dovolj casa, da bo Biba se vedno delezna enake kolicine vasega casa kot je je sedaj, nov pes pa se dodatnega casa? Kako bo Biba sprejela, ce se bo njen cas z vami skrajsal na racun novega psa? Ce se vrnem k vasemu nacinu razmisljanja, da Biba rabi druzbo - bo te druzbe res tako vesela, ce bo zaradi nje prikrajsana vase druzbe, ker se boste morali ukvarjati z novim psom in manj z njo?
Logiran
SILBA MIA
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.789


WWW
« Odgovor #85 : četrtek, 04.02.2016 : 00:03:50 »

Podpis pod zadnja dva posta, absolutno.

Moja izkušnja: psu, staremu 11 let smo pridružili mladičko. Bajno veliko časa je šlo za vzgojo tamale, ampak je bil naš stari tako deležen drugih milosti in predvsem prednosti pri vsem, pa še po karakterju je bil tak, da mu je bilo več ali manj vseeno, samo, da je dobil svoje. Z gotovostjo lahko trdim, da mu je mlada kri v hiši vsaj za dve leti podaljšala življenje. Bila je njegove oči in njegova ušesa, ko mu je s starostjo to dvoje opešalo.
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #86 : četrtek, 04.02.2016 : 00:13:21 »

Hja, niso pa vsi psi takšni kot vajini. Sama sem razmišljala o tem, ampak sem spoznala, da je moja po duši edinka. Pri dveh otrocih grem lahko na dva dela, pri dveh psih pa tega nisem mogla storiti, vsaj v njenih očeh in za njene potrebe ne.

Btw, krasen zapis No Jinx.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #87 : sreda, 10.02.2016 : 09:44:42 »

Meni sploh ni važno, če moj se moj prvi pes požre zaradi šoka in zgroženosti, okameni, ker ne bo več edini pes pri hiši. Ja žali bog, saj ne bom njej nabavila še enega psa, ampak sebi. Vse, kar potrebujem je, da tolerira. Prišlek bo že spoznal z mojo in njeno pomočjo, da se pa sitno pasjo babo pri miru pusti. V začetku bosta ločena, kadar bosta sama, kakšen sprehod individualno. Bo pač verjetno papy hodil z mano v službo, dokler ne bosta na TI.

Pri dveh psih še vseeno lahko zadosti časa posvetim vsakemu posebej.

Boksi so pa super. Varen pristan med pokanjem in edina varna opcija za vožnjo z avtom, če je boks spodoben seveda.
Logiran
Alfonzo
novinec
*
Sporočil: 44


WWW
« Odgovor #88 : sreda, 10.02.2016 : 14:37:06 »

Bibasara,

jaz se že eno leto ukvarjam z isto dilemo. Namreč po moji ločitvi je moj kuža res veliko sam, tudi po 10 ur, in se mi smili (ne glede na to, kako neracionalno to morda je). Po drugi strani pa je tudi moja želja že od davno, da bi imela (vsaj) dva psa, pa za to nikoli niso bile prave razmere (majhen otrok, partner, ki mi ni pustil - btw. nič čudnega, da je bivši  Roll Eyes , potem najemniško stanovanje, kjer so mi že enega psa komaj tolerirali  Sad ...).

No, po ločitvi in po nakupu lastniškega stanovanja, pa ovir ni bilo več.  Wink

Jaz sem se tudi pozanimala naokoli, zlasti pri ljudeh, ki imajo izkušnje iz prve roke, in sem res dobila samo pozitivne in spodbudne besede, res niti ene res slabe izkušnje nisem slišala.

Kar je pomembno (so mi rekli), je, da vsaj na začetku res paziš, da prvi pes ostane prvi (glavni), da ga ne zapostavljaš - tj. najprej njega pobožaš, najprej njemu daš jesti ...

Jaz sem se izbire drugega psa lotila tako, da sem opazovala mojega psa, kako se razume z drugimi psi, katere pasme, velikosti, starosti, spola mu najbolj sedejo. In po mesecih pozornega opazovanja na sprehodih, sem ugotovila, da ima najraje manjše do srednje velike nežne samičke.

Zelo majhni, zelo mladi in zelo živahni kužki so mu večinoma šli na živce, ker so ga stalno vabili k igri. Zelo velikih psov pa se je bal. Nasploh je imel do samcev (tudi moj je samec) bistveno manjšo toleranco kot do samičk. Nežnih, umirjenih ali zmerno živahnih samičk pa se je na sprehodu zelo razveselil in je bil do njih zelo toleranten in nežen (zlasti npr. do whipetk).

Tako da jaz sem si za drugega psa izbrala psa, ki ima vse te lastnosti: 4-letno nežno srednje-veliko špansko hrtico. Čez par tednov jo dobim in ne pričakujem nobenih težav. Ravno zadnje čase na moji običajni sprehajalni poti srečujeva nekaj hrtic in kemija je res očitna  Cheesy

Tako da se strinjam z zgoraj napisanim, da je najbolj glavno, da si TI želiš še enega psa. Drugo pa mislim, da je predvsem pomembno, da izbereš takega drugega psa, ki bo karakterno kompatibilen s prvim (in seveda s tabo).  Smiley
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pred nakupom - Ali sem pripravljen na psa?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines