mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 08:34:11

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 6  |  Tema: BASSET
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 49   Dol
Natisni
Avtor Tema: BASSET  (Prebrano 129692 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Barbara
gost
« : četrtek, 19.09.2002 : 18:44:43 »

Živjo!
Želim si psa pasme Basset vendar sem slišala, da je ta pes pri 6-8 letih praktično že invalid - težave s sklepi, hrbtenico. Zanima me, če ima kdo izkušnje s to pasmo.
BARBARA
Logiran
halicanum
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 188


« Odgovor #1 : četrtek, 19.09.2002 : 19:56:47 »

Slisala si resnico.
Imamo basseta, ki je star 9 let, in je izjema. Razstavljali smo ga, in se druzili z ljudmi, ki imajo bassete. V tem casu smo srecali veliko bassetov in dobro spoznali pasmo. Vecina psov, ki smo jih poznali niso doziveli vec kot 7 - 8 let.

Obsirnejse ti povem po telefonu.
Darko

Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #2 : četrtek, 19.09.2002 : 20:00:45 »

Hojla,
moje izkusnje z basseti so pa hvala bogu malo lepse. Buhovceva Bella je docakala lepih 13 let, njeni hcerki, ki ju poznam, pa sta pri 7 se zelo zelo zivahni. Vec o teh damah ti bosta pa lahko povedala Mirjana in Dejan, ko bosta videla tole temo.
Lp, Mojca
Logiran
zegec
novinec
*
Sporočil: 0


« Odgovor #3 : petek, 20.09.2002 : 09:11:38 »

Hej,
Pričakovana življenska starost basseta je po literaturi od 10-12 let. Vendar je potrebno biti pri nakupu psa izredno previden. Basset hound je pasma, ki je v preteklosti, zaradi idiotizma razstavnih sodnikov in vzrediteljev izgubila veliko. Izredna škoda za psa z najlepšim karekterjem med vsemi psi(za mene seveda).

Če kupiš basseta z zdravstvenimi problemi boš imel probleme z njim še prej kot bo star 6-8 let. Sam vem za primere, ko so ti psi doživeli tudi starost 15 in več let.

LP, andrej




Logiran
halicanum
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 188


« Odgovor #4 : petek, 20.09.2002 : 09:24:17 »

Zegec,

Ko sem napovedal lepe in manj lepe izkusnje, sem mislil na trenutno situacijo z basset houndi na nasem koncu Evrope.

Dejstvo je, da je vse manj dobrih in zdravih krvnih linij.
Basset, ki naj bi bil masiven tezek pes, postaja vse suh, lahek, z deformiranimi nogami.

Potrebno je pazljivo izbrati vzreditelja, in po prihodu kuzka veliko casa delati na njegovi kondiciji. Kljub izgledu, so basseti zelo dinamicni psi, ki potrebujejo veliko dolgih sprehodov.
Nov lastnik, ki ni pripravljen na maratonske sprehode, naj ne razmislja o bassetu, ker ga bo unicil.

Povprecen lastnik basseta, je ob nabavi psa videl sliko psa, ki je stabilnega znacaja, nenapadalen, toleranten in prilagodljiv. Ni pa vedel da je basset nacrtno vzrejan za gonica za tezke terene ki so porasceni z grmicevjem (zaradi tega ima kratke noge).

Skratka, potrebno je dobro premisliti, preden se odlocite za nakup lovske pasme.

Barbara, upam da bos dobro premislila, se previdnejse izbrala, in imela res cudovitega psa, ki ti bo v veselje.

Pozdrav
Darko L.

PS: Nas Lucky je v desetemu letu zelo zivahen kuza, ki obcasno "vodi" dva beagla v norosti.
Logiran
mare
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #5 : sobota, 21.09.2002 : 22:14:07 »

Sem lastnik dve leti starega basseta.
O pasmi sem preučil prakticno vse do česar sem se lahko dokopal.
Moj komentar na to kar je bilo povedano prej:

1. basseti niso nič bolj bolehni psi, kot vse ostale pasme, samo pri izbiri mladiča moraš biti bistveno bolj pazljiv

2. res so basseti za razliko o splošnega mnenja in videza izredno živahni psi, ki zahtevajo veliko gibanja in kot je že bilo rečeno dobrega in postopnega dvigovanja kondicije

3. vsaka neprevidnost (skoki, padci, hoja po stopnicah ...) v mladosti se lahko kasneje hitro povrne

4. TO PA JE NAJPOMEMBNEJŠA IZKUŠNJA, KI SEM JO SAM IZKUSIL V SLOVENIJI: slovenski veterinarji in njihova praksa nimajo pojma o tej pasmi in ji delajo celo škodo!!! Doma imam resnično vrhunskega basseta, ki pa je imel v mladosti probleme z vnetjem pokostnice (kar je za to pasmo dokaj običajno), pravtako lahko preberemo, da se veliko bassetov da pod nož, ker se to vnetje nepravilno diagnosticira. In to se je zgodilo tudi meni. V leglu samih obetavnih razstavnih primerkov, ki so našli domove po vsem svetu, so mojemu bassetu naši "pametni" veterinarji diagnosticirali hudo komolčno displazijo (obeh nog) in me celo pregovorili v operacijo. Na dan operacije me je g. veterinar (baje najboljši ortoped v Sloveniji) celo vprašal katero taco bi operirali prej (že to bi mi moralo dati vedeti, da o bassetih nimajo pojma!!!). Leto in pol po opravljeni operaciji niti slučajno ne razmišljamo o operaciji druge tace, ker je ta tudi na rentgenu popolnoma normalna. Čeprav mi je veterinar verjetno najboljšega evropskega kennela "von Hollandheim" svetoval z alternativno terapijo, so se mi v Ljubljani samo smejali.
Basseti so s svojo konstitucijo prav posebni psi in njihova rentgenska slika močno odstopa od ostalih pasem, ampak v Sloveniji tega očitno ne vedo!!!


Skratka: basseti, tako kot vsi pasemski psi, imajo z zdravstvenega stališča tudi svoje šibke strani, ampak to NISO nikakršni invalidi, handikepiranci in osebno jih poznam kar nekaj, ki so brez velikih problemov dosegli čez 10 let. Jezi me, ko nekateri bassete izenačujejo z zdravstvenimi problemi in s tem degradirajo pasmo. Skoraj ne poznam nobenega lastnika boxerja, ki ne bi dal svojemu psu operirati vsemogočih rakastih tvorb - pa jih ljudje ne obravnavajo kot handikepirance.

Pazimo pri izboru vzreditelja in doma se bomo lahko veselili zdravega in najbolj dobrodušnega psa, kar jih premore ta svet!

Mare
Logiran
enya
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 168


« Odgovor #6 : petek, 14.03.2003 : 11:04:52 »

Ojla!
Moj prijatelj ima basseta.Psiček je star 3 leta, prijazen, živahen, meni je zelo všeč.Kolikor vem, nima nikakršnih problemov z njim, z zdravjem mislim.Ima zelo veliko kondicije, danes, na primer, se je 1 uro igral z mojo hiperaktivno pubertetnico-nemško dogo.Pa prav nič ni zaostajal za njo...
Mislim pa, da so pri prejšnjem psu (iste pasme) imeli nekoliko težav s hrbtenico.Ampak že dokaj hitro, pri 2 letih, mislim da.Kuža je nato na žalost poginil, ker se je v gozdu zastrupil.
No, zdaj ko pa imajo tega, pa ni težav z njim.
Je pa meni to zelo zanimiva in lepa pasma.V Mariboru je takih kužkov sicer malo, ampak jih zmeraj občudujem, ko jih srečam.
Pa lep pozdrav
Rebeka
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #7 : sobota, 10.05.2003 : 12:34:19 »

Živjo!
Glede na to, da je Bassetov v Sloveniji zelo malo,tudi na to temo ni veliko sporočil.Veliko ljudi je že slišalo za njih, nekaj manj jih je te pse celo videlo, kar se pa vzreje tiče je na pozitivni nuli.S tem mislim na to, da je Basset pes, pri katerem je za vzrejno dovoljenje treba naresti kar nekaj stvari, vsem tistim pa ki jih imajo se to ne zdi vredno.Tako vzreja Bassetov v Sloveniji stagnira že nekaj let, ljudje pa pridno uvažajo vse kar je samo od daleč podobno Bassetu, če pa že je pravi Basset pa običajno nimajo niti export rodovnika.
Dovolj pove že podatek da se tetovirna številka pri Bassetih trenutno giblje okoli 250.
Drugače pa so se začeli  pojavljati v Sloveniji na razstavah( običajno na mednarodnih) Basseti iz tujine, saj svojih na žalost nimamo za kazat.
S tem pa ne mislim sebe, saj sva z možem ponosna lastnika 4 leta starega samca, ki je celo slovenske vzreje in se je tudi veliko razstavljal- pa še se bo.
Upam , da bodo prihodnja leta in novi lastniki bassetom bolj naklonjeni kot so jim bili dosedaj, ter da jih bomo večkrat srečevali.
Logiran
Ares
novinec
*
Sporočil: 18


« Odgovor #8 : torek, 13.05.2003 : 20:31:09 »

Grin Živjo!  Ja, naš Ares je tudi zrasel v doooolgega,mišičatega zaspanega baseta. Najbolj prijazen pes na svetu je, še našim malim sosedom se je priljubil,ker obožuje otroke. Hm...pravzaprav niti ne vem, koga on ne obožuje. V našo muco je zaljubljen,skupaj spita in nenehno se žulita. Ko pride med otroke ( hčera ga večkrat pelje na igrišče, če pride sama, jo otroci že sprašujejo, kje ima Aresa), jim deli poljubčke. Sosedi se mu smejejo, ko se zaspano primaje iz bloka in pravijo "glej, karavan gre". Grin To so seveda tisti prijazni sosedi, polovica jih nič kaj prijazno ne gleda na pse, pa mi še zdaj ni jasno, kaj jim gre v nos.... ???Ja, še nekaj: briketov pa noče jesti! Mucine bi on jedel, njegovi pa mu nič več ne dišijo.....  Roll Eyes
Logiran
Ares
novinec
*
Sporočil: 18


« Odgovor #9 : torek, 13.05.2003 : 20:42:02 »

;DNekaj sem še pozabila povedati, glede gibanja. Ko je bil Ares mali,smo ga s težavo spravili na sprehod, navadno smo ga domov nosili, ker se je ulegel in ni mignil nikamor :-/. Takrat sem že pisala v forum, če imamo najbolj lenega psa na svetu. Huh Bili smo malo žalostni,ker smo mislili, da bo ostal takšen lenuh. Naša družina pa je precej dinamična, S tem mislim, da veliko hodimo v planine, na izlete....malokrat smo doma. Ampak-zdaj ko je Ares večji (7 mesecev), pa že veselo caplja za nami. Ko gremo po bregu gor, capla za nami, ko gremo dol, dirka pred nami. Samo par litrov vode moramo še za njega dati v nahrbtnik Tongue. No, v glavnem-baseti niso leni psi. Grin
Logiran
mare
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #10 : torek, 13.05.2003 : 21:26:31 »

Luncin prispevek mi je dal nekaj dni misliti, ker je v njem veliko resnice o bassetih v Sloveniji. Zato se mi zdi vmesno na Luncinem postu nadaljevati in sam bi dodal samo par lastnih razmišljanj, ki bodo mogoče le spodbudile bolj živahno debato o naši bassetih.
Kot že Lunca ugotavlja je bassetov v Sloveniji silno malo, starejši mimoidoči mojega Maxa celo prepoznajo kot basseta, ostali pa me celo sprašujejo kakšen mešanček da je to. Mislim, da bi bilo v Sloveniji potrebno narediti nekaj za promocijo te čudovite pasme.
Seveda pa je ta promocija povezana tudi z uspešnimi razstavnimi psi. Kot ugotavlja Lunca se tega v Sloveniji nihče ne želi lotiti. Pa mislim, da ni kriv samo delovni izpit, saj je ta potreben tudi za marsikatero drugo pasmo. Ko sem sam kupil basseta, je bila moja želja tudi ta, da bi se v bližnji prihodnosti začel ukvarjati z njihovo vzrejo, pa se je zgodilo tako, da je Max postal center družine. Grin
Moj največji zadržek v vzreji je bil ukvarjati se z lovci: najprej pri delovnem izpitu, potem pa še na vsaki slehrni razstavi. Sem pač nekdo, ki je na popolnoma drugi valovni dolžini kot so lovci. :-/ Pa čeprav imam doma lovskega psa!!! In na zadnji razstavi v Ljubljani sem dobil samo še dodatno potrditev: seveda VI. skupini spet sodi lovec in ob njem še en lovec. OK, sem že navajen in se zato pomirim! Potem pa pridejo na vrsto basseti in čeprav vidim v ringu nekaj resnično lepih psov, zmagajo takšni, ki bi morali pasti skozi sito že pri prvem odstavku opisa pasme (Citat FCI Standard Nr. 163 Basset Hound: "Short-legged hound of considerable substance, well balanced, full of quality.") Še bolj žalostno pa je, da mi gospa, ki prihaja iz tujine še preden gre v ring pove, da čeprav ima na tekmovanju dva zelo dobra psa ne more zmagati, saj naj bi tukaj pogosto zmagali manjši in vitkejši psi!!! Mar so lovski sodniki pozabili prebrati prvi odstavek o splošnem izgledu psa! Že kar močno besen, pa naletim na gospo in gospoda, ki imata na povodcu ljubko bassetko za katero najprej pomislim, da še ni dopolnila enega leta, pa me potem lastnika popravita, da je to obdobje že zdavnaj mimo, nato pa se še pohvalita da je zmagala na večih slovenski razstavah in da zdaj iščeta samca za razplod. Pa saj bi ji moj Max s svojimi 33 kg polomil vse kosti!
Kako to, da se mi moj pes zdi v Sloveniji zmeraj Guliver med Liliputanci, ko pa pridem v tujino pa popolnoma enak s svojimi vrstniki???
Pa če še zaključim misel z lovci: noben lastnik basseta, ki ga poznam ni lovec, ne poznam pa prav nobenega lovca, ki bi uporabljal za svoje pohode bassete. A ni takoj jasno, zakaj se nas toliko lastnikov bassetov raje umakne tej zelo hermetični lovski srenji in posledično tudi vzreji Huh
Logiran
dingo
gost
« Odgovor #11 : sreda, 14.05.2003 : 09:29:10 »

Olej jih!
Imamo basseta, ki je star dve leti in ima rodovnik. Pripeljali smo ga s Češke in ga še vedno nismo prijavili tu pri nas.
Radi bi ga parili,a tako, da bi bili tudi mladiči rodovniški. Ali mi kdo zna povedati, kaj vse (katere papirje) je treba pridobiti in kakšen je postopek?

lp nika
Logiran
halicanum
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 188


« Odgovor #12 : sreda, 14.05.2003 : 11:05:04 »

Nika pozdravljena,

Preberi si na forumu te dve rubriki in ti bo bolj jasno  Grin kaj potrebuješ za pripravo za podmladak.

rodovnik
http://www.mojpes.net/cgi-bin//YaBB.pl?board=razno&action=display&num=1032847733&start=0

vzrejno dovoljenje
http://www.mojpes.net/cgi-bin//YaBB.pl?board=aktualno&action=display&num=1031232160

basseti so lovski psi in za vzrejno dovoljenje potrebujejo opravljen PNZ (preiskus naravne zasnove), telesno oceno in vpis v Slo rodovno knjigo.

LP Jasna
Logiran
halicanum
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 188


« Odgovor #13 : sreda, 14.05.2003 : 13:30:31 »

Nika,

za telesno oceno dobiti je dovolj, da greš na razstavo (dobro bi bilo če bi sodil naš sodnik), vzrejno oceno na žalost ne moreš dobiti na razstavi. Vzrejno ocenjevanje je ponavadi 2. sobota v novembru (to leto verjetno 8.11.) v Medvodah pri gostilni "Klanec" ali "Na klancu" (nekaj takega je).
Tvoj Filip je gonič in je v VI. FCI grupi. Klub še ne obstaja in je za to pasmo zadolžena vzrejna komisija za goniče, barvarje in krvoslednike pri KZSju.

LP Jasna
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #14 : ponedeljek, 19.05.2003 : 13:40:56 »

Živjo!
Včasih sicer rabim nekaj časa da se oglasim, vendar pa bi rada Maretu odgovorila na njegovo pošto.Predvsem mu hočem povedati da tudi lovci niso tako slabi ljudje, zmotijo se pa lahko tako kot vsi drugi.Tudi pri nas ni nihče lovec, vendar pa imamo lovskega psa.Ker smo hoteli z njim narediti kar največ možnih stvari, so bili edini pravi naslov za to kaj basset potrebuje lovci.Pa smo jih poiskali. Tako je bila prva informacija za vzrejo ta, da Basset potrebuje PNZ. Ker tepčki nismo vedeli kako to poteka in kaj sploh to je, so nam obrazložili in pokazali.Prav tako nismo vedeli ,da ocena iz razstav ni dovolj za telesno oceno,pa tudi če je od lovskega sodnika, saj na razstavi večinoma psom ne merijo telesne višine in dolžine.No pa smo naredili tudi to. Na koncu je ostal še vzrejni pregled, na katerega so nas prijazno napotili prav lovci.Ko smo imeli vse to, pa smo šli zopet veselo na razstave. Ko je naš Lojze odprl SL CH v zrelih, smo bili prepričani, da sedaj potrebujemo le štiri kandidature, pa smo na konju.Na žalost to ni bilo tako. Basset potrebuje za dosego šampionata državni delovni izpit.Katastrofa!!!Kaj je sedaj spet to?? No pa smo se spet obrnili na lovce.Za pozitivno oceno na delovnem izpitu morajo ti psi poleg poslušnosti, strelomirnosti,sledenja tudi sami v gozdu najti žival in jo glasno gnati najmanj 30 minut.Sama stvar ni tako preprosta, je pa to dober pogoj kar se tiče vzreje, in nekaterim to dosti pove.Sicer je res da izredno malo lovcev uporablja bassete za lov, vendar je to še vedno uporabnosten pes.Ga pa ni lepšega zvoka, kot je poslušanje bassetov pri gonji divjadi.
Sicer ne vem kako to delajo v drugih državah,vendar pa sem bila že velikokrat presenečena, ko sem na razstavah zasledila prijavljene pse v razredu delovnih, stari pa so bili okoli 13 mesecev.Malo hitro se ti ne zdi, če pomisliš da je basset v resnici malo kasno zrela pasma.
Torej, meni se lovski krogi ne zdijo tako bedasti, sicer pa se je pri vsaki stvari treba prilagajati.
Kar se pa tiče CACIB Ljubljana 2003 in Basseta, ki bi moral pasti skozi sito,ti morem povedati, da ta pes tehta 35 kg in če je tvoj  pes Guliver med liliputanci- si prepričan da mogoče ni previsok?Aja pa še nekaj,kar se teže tiče-  na žalost v FCI standardu Basset houndov ni napisana teža, kar je velika škoda, saj je človeški faktor pripeljal to pasmo do pretiravanja pri telesni teži, zato je že zelo težko videti Basseta z ravno hrbtno linijo, saj se veliki večini sčasoma ukrivi hrbtenica.

pa lep pozdrav

Tjaša
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 49   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 6  |  Tema: BASSET
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines