mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 03:00:48

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 6  |  Tema: BASSET
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 49   Dol
Natisni
Avtor Tema: BASSET  (Prebrano 129678 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #15 : ponedeljek, 19.05.2003 : 13:51:22 »

Uh ,Mare pozabila sem ti napisati  da se popolnoma strinjam z tvojo oceno tiste psičke, katere lastnika sta na razstavi iskala plemenjaka.Tista psica definitivno ni za vzrejo, saj je resnično izven standarda.Tudi pri nas so se zanimali za paritev, vendar sva se z možem odločila, da paritev zavrneva. To pravico pa ima vsak, ki ima rad pasmo in bi rad za njeno dobro nekaj naredil.

Tjaša
Logiran
mare
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #16 : torek, 20.05.2003 : 09:02:27 »

Lunca, tisto o padanju skozi sito se ni nanašalo na tvojega Lojzeta, predvsem na tekmo med samicami. Rekel sem pes, mislim pa ponavadi na oba spola, naj mi drage samičke oprostijo!
Hvala, da se strinjaš z mano o tisti psički za razplod!
Moj "guliver" je v zgornji meji plečne višine in je ne presega.
Zdi se mi pa zelo koristno, da si natančno opisala postopek pridobivanja telesne ocene in šampionata. Mislim, da bo ta opis lahko pomagal marsikomu, ki bi se želel ukvarjati z vzrejo bassetov. Hkrati pa postane še bolj jasno, kako te lovska srenja prav prisili v sodelovanje in poslušnost, če želiš dosegati kakšne vidnejše rezultate na razstavah. In to me moti!!! Zamisli si, kaj bi bilo, če bi se slučajno z enim od lovcev sporekla, imela drugačno mnenje - v hipu postaneš outsider! OK, strinjam se, da naj telesne ocene in izpite izvajajo lovci, naj jih pa prosim ne sodijo v ringu na mednarodnih razstavah!
Tako mi je razlagal neki lastnik jazbečarja (res prekrasnega primerka), da so bili lovci nad njim na telesni oceni čisto navdušeni, ko pa so zvedeli, da gospod ne pripada nobeni lovski družini in da se z njimi tudi ne želi povezati, je pa pes takoj dobil oceno 4.
Pa še pojasnilo zaradi moje jeze na sodnika VI. skupine v Ljubljani: v dveh dneh razstave sem se skoncentriral samo na dve pasmi in posledično na dva sodnika: prvi dan na bassete, drugi dan pa na buldoge. Prvi dan je (malce ironiziram) na mizi manjkal samo še špricar in kavica, če primerjam sojenje (ne odločitve, temveč sam proces) s sojenjem buldogov, potem so dragi lovci spet priredili vaško veselico, medtem ko so se kolegi ukvarjali z resno kinologijo. Mogoče sem malce oster, ampak razlika v pristopu je bila resnično gromozanska!

LP in v upanju veliko različnih mnenj,

Mare
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #17 : torek, 20.05.2003 : 09:16:47 »

hej, Lunca, se je tvoj Lojze kdaj postavljal tudi pred moj fotoaparat?  Cheesy Imam slikanega simpatičnega baseta na portoroški razstavi 2000 in spomnim se, da mu je bilo ime Lojze.  Je tribarven z belo rjavim gobčkom in belo črto po sredini glave. Bil je strašno prijazen in mi je kar lezel v naročje. Bom poskenirala sliko!
Tudi v mojem koncu imamo enega basetka Lojzeta, ki pa je na žalost, že nekaj let paraliziran, vendar s posebnimi "hlačami" še vedno rad hodi na sprehode. Voljo do življenja ima neverjetno! lp vsem ljubiteljem basetov
Logiran

lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #18 : torek, 20.05.2003 : 11:22:14 »

Živjo vsem skupaj!
Mare če si mislil na psičke se ti opravičujem, ker sem jaz mislila na pse.Od vseh psic na ljubljanski razstavi mi je bila najbolj všeč samo tista,ki se je razstavljala v razredu mladičev.Upam, da jo bodo še razstavljali ker ima potencial.
Kar se pa tiče prisiljevanja, da hočejo za basseta delovni izpit lovci,se pa na žalost ne strinjam s tabo.To zahteva FCI.Če bi bilo po mišljenju lovcev tega ne bi bilo.Saj je redek tisti lovec, ki je basseta spolh kje videl pri delu.Poleg tega pa sem slišala celo verzijo, da bi lovci dali vzrejno dovoljenje celo tistim bassetom, ki nimajo opravljenega PNZ. Si zamišljaš, kaj bi se potem parilo.V nekaj letih bi po vsej verjetnosti nastala nova pasma psov.Mogoče ne bi bilo slabo, da si kdaj ogledaš vzrejni pregled.Jaz sem skoraj vsako leto tam iz firbca, pa sem videla že marsikaj.Za lovce je pomembno-pri bassetih samo to , da nima nekih gromozanskih hib,pa dobi telesno oceno odlično.Je pa res še ena stvar-nikakor si ne morejo predstavljati, kako lahko teče zavaljen ali težek pes.Če pomislim, da mora na izpitu goniti 30 min si tudi jaz težko.
Mare kar se tiče sporekanja z lovci o delitvi mnenj je pa tako- poberem samo tisto kar se mi zdi smiselno, vse ostalo preslišim.
Sem pa na žalost že doživela, da me je mednarodna sodnica hotela poslati iz kroga in mi ni želela oceniti psa, ker naj ne bi bil v standardu.Izjavila je celo, da naš pes ni Basset Hound ampak arteško-normanski basset.Me prav zanima če si je kdaj prebrala standard arteško- normanskega basseta.
Ko sem jo prepričala, da niti pod razno ne bom zapustila ringa, je psa ocenila.Ampak kako! V ocenjevalnem listu mu ni napisala nobene slabe stvari,napisala mu je celo da se odlično predstavlja, končna ocena pa je bila 3.
No pa kaj, včasih je treba zapiti tudi tako slabe ocene.Je pa vsekakor to dobra izkušnja.Vsake oči imajo svojega malarja.
Sicer pa hvala za komplimente kar se tiče Lojzeta-je moja največja maza, čeprav mi občasno požira živce( vsaj kar se prehrane tiče).
Ja, Kaja če si v Portorožu slikala Basseta z imenom Lojze , je bil to definitivno naš.Običajno smo vsepovsod tam, kjer lajajo psi.Kar se pa tiče prijaznosti- je tipičen francoz, obožuje ženske, plesniv sir in šampanjec.Pri njemu hitro pokasiraš kakšen poljubček.

ostanite v cvetju

Tjaša
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #19 : torek, 20.05.2003 : 20:33:10 »

Je to Lojze?

http://www.imagestation.com/picture/sraid62/pda404f9b1d1f6d27e33e810124245fe5/fc1c4b88.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Jana]
Logiran

lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #20 : sreda, 21.05.2003 : 10:59:18 »

Živjo Kaja!
Ja to je naš Lojze, pri starosti 1 leto.
Kar se pa tiče tistega drugega Lojzeta, sem že slišala zanj od njegove lastnice. Mislim da so nekje iz Trbovelj, saj sem jih srečala na lanski razstavi v Trbovljah.

Tjaša
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #21 : sreda, 21.05.2003 : 11:14:20 »

Ja, drugi Lojze je iz Trbovelj in je res simpatičen. Njegova lastnika ga imata strašno rada in kolikor vem, ga vsak dan peljeta na travnik, kjer lahko malo pošnofa naokoli. Enkrat smo se srečali ravno v času ko se je Kaja gonila in Lojze jo je osvajal in rinil za njo. Sprednje tačke ima ful močne, zadnji konec pa mu ponavadi obvežejo, da se ne rani in potem se veselo premika naokoli. Sigurna sem, da je to res težka odločitev, vendar Lojzetu ne izgleda, kot da mu kaj manjka. lp
Logiran

muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #22 : četrtek, 22.05.2003 : 07:58:32 »

V zavetišču Zonzani je basset star 1,5 let. Piše, da je bil oddan ne najden. Če koga zanima naj si pogleda slike.

LP
Logiran
mare
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #23 : četrtek, 22.05.2003 : 10:17:40 »

Cry Res je, pogledal sem si njihovo spletno stran in v Dramljah imajo simpatičnega tri-colorja.

Hkrati pa me je to spodbudilo, da bi lastniki bassetov na tej strani napisali čimveč informacij o pasmi, da se to v Sloveniji ne bi dogajalo preveč pogosto.

Sicer ne vem za motive zakaj je bil ta basset oddan, ampak bi rad napisal nekaj dejstev iz zgodovine. Predvsem v Ameriki je pasma zaradi neumne popularizacije doživela veliko škode. Basset (mladič) se je namreč pojavil na naslovnici ene največjih ameriških revij in pasma je v hipu postala modna, sledile so reklame z bassetom za čevlje, bolje znane kot "hush puppies" in pasma je postala pravi trend. V Ameriki je postal pravi modni pes, predvsem zelo finih gospa, v stilu takšnih, kot jih lahko danes vidimo na dokumentarnih posnetkih iz Holywooda, ko v torbicah prenašajo svoje maltežane ali čivave. Vendar pa basset še zdaleč ni majhen torbični psiček, temveč velik pes, sicer res na kratkih nogah. Pes, ki je zelo samosvoj, pogosto trmast, s svojo logiko razmišljanja, pes, ki masovno pušča dlako, kjub temu, da je le-ta kratka, se tudi kdaj poslini in pes, ki čeprav deluje zaspano in nezainteresirano neprestano zabrede v "težavice" (beri: zna biti zelo aktiven, razigran, preveč radoveden in povsod vtakne svoj smrček). In posledica tega je bila, da je v ameriških azilih število bassetov začelo dramatično naraščati in tudi danes jih tam najdemo veliko.
Zato vsem tistim, ki se odločate za basseta: naj bo to resnično premišljena odločitev in ne odločajte se zgolj na podlagi njegovih dolgih ušes, manekenske postave in klovnskega pogleda!!! Če se boste odločili zavestno, bo postal basset najčudovitejša pasma na svetu, drugače pa se lahko zgodi, da bo pristal v azilu, tako kot ta revček iz Dramelj!!

LP, Mare
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #24 : četrtek, 22.05.2003 : 11:26:14 »

Živjo!
Ja res je kar je Mare napisal o bassetih, večina ljudi ima namreč v glavi predstavo, da so basseti leni, da samo spijo in so večinoma nezainteresirani za cel svet. Te informacije sem celo prebrala v knjigah-v resnici je čisto nasprotno.Kar se same pasme tiče je zelo aktivna,zelo radi imajo dolge sprehode,divjanje z drugimi psi, drugače pa so lahko  tudi zelo veliki individualisti, ki se znajo zabavati po svoje.Prav tako ljudje mislijo, da basset ni hiter pes, ker ima tako kratke noge, da ga je nemogoče naučiti poslušnosti,...
Vsekakor pa basset ni pasma za ljudi, ki so pretirano mahnjeni na čistočo v stanovanju, prav zaradi sline in pa rahlo nemarnega pitja- še niso ugotovili, da si je po pitju treba olizniti gobec.Vsaj pri nas je tako.Lojze ima grdo navado, da počaka da pometem in pomijem po tleh,potem pa gre pit, in ko gre stran od sklede z vodo je običajno za njim avtocesta vode, ki mu kaplja iz gobca.
No pri nas smo se s tem sprijaznili, to gre v kompletu z Lojzetom.Drugače pa imajo basseti toliko lepih lastnosti, vrlin in prisrčnosti, da so zame osebno fenomenalni psi.
LP Tjaša
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #25 : četrtek, 22.05.2003 : 12:05:53 »

Hej ljudje,
ogledala sem si tistega psa iz zavetišča v Zonzani in mislim, da vem kateri je. Tega psa sem prvič srečala na razstavi CAC Grosuplje 2002.Kakšne tri mesece po razstavi me je poklicala njegova lastnica in mi ga ponudila zastonj,ker je slišala, da se pri nas psom lepo godi. NA žalost sem jo zavrnila, saj nismo imeli prostora zanj, pa še sosedje bi nas izselili, če bi pripeljali še enega psa.Oddajali pa so ga, ker naj bi se njihova družina povečala, in niso imeli zanj več časa. Zdajle mi je reveža žal,vendar pa sem videla, da so ga že oddali.Upam da bo imel sedaj več sreče.Če se ne motim mu je bilo ime Kofi.
LP Tjaša
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #26 : četrtek, 22.05.2003 : 16:12:43 »

Torej ima ta revež rodovnik? Ne morem verjeti! Bi se dalo ugotoviti kdo je njegov vzreditelj? Kateri pasemski klub je "zadolžen" za basete. Mare, Lunca vidva sta sigurno bolj na tekočem! lp

Logiran

mare
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #27 : četrtek, 22.05.2003 : 16:19:54 »

lunca po moje pa tisti "oddan" pomeni, da so ga lastniki oddali v azil in da ni bil najden! Vsaj "muca" je prej napisala tako!

Jaz bi ga šel kar gledat, ampak potem bi ga sigurno vzel s seboj! Ampak dva "metrska trolejbusa" Smiley, dve osebi in samo dvosobno stanovanje ... ne vem Huh
Logiran
mare
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #28 : četrtek, 22.05.2003 : 16:30:14 »

Se opravičujem, lunca ima prav!!! Ravnokar sem poklical v zavetišče in pes je že oddan!!!
Zdaj pa ena zelo nenavadna stvra, ki se mi je zgodila: na telefonu se mi je oglasil nek ženski glas, za keterega pa do konca nisem bil prepričan ali je od nekoga odraslega ali pa od otroka. Najprej sem vprašal, če imajo tega psa in je potrdila, nato sem vprašal, če ima rodovnik, pa mi je rekla, da mi ga lahko priskrbijo, da pa ne ve, če ga je imel že prej!? Potem pa sem rekel, da jim na spletu piše "oddan" pa mi je rekla, da ga pa potem nimajo več in da so ga pač oddali. Še nekajkrat sem vztrajal, če so ga res oddali ali pa je še zmeraj tam, pa mi je rekla, da ga ni več! Čudno, ne???
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #29 : četrtek, 22.05.2003 : 18:00:12 »

Mare tudi meni ni dal miru tale baset. Prijateljica je poklicala (da bi izvedela tetovirno številko, če jo ima) pa je dobila odgovor, da je kuža že oddan. Ker pa je klicala na mobitel sem sigurna, da je govorila z g. Lenkom osebno! Torej ima kuža res nov dom!
Sem pa v današnjem salamoncu našla oglas, da ugodno prodajajo 11 mesečnega baseta z rod. Glavo stavim, da so se ga naveličali. Samo toliko, če bi bil kdo zainteresiran! lp
Logiran

Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 49   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 6  |  Tema: BASSET
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines