mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.04.2024 : 11:55:09

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  nega mačk  |  Tema: Mačji prhljaj
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Mačji prhljaj  (Prebrano 7393 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« : četrtek, 07.02.2008 : 11:42:51 »

Ima kdo slučajno izkušenje z mačjim prhljajem (Gargamelca - ali je bila Maja - je enkrat pisala, da ga odpravljajo, se mi zdi...)?
Naša Milenca - črno-bela "kmečka mačka" (piše v kartoteki pri vetu Sad ) - je malce bolj bogato kratkodlaka, izključno notranja, sterilizirana, testirana na vse možno in brez zajedalcev, tako da lahko v grobem potrkam - razen kake kilce preveč zdrava in ta prava.

Dlaka se ji prav lepo sveti, praska se nič, tudi če odstrem dlako izgleda vse ok, nobenih lišajev ali česa podobnega. Ima pa stalen prhljaj, ki se ga ne znam znebit. Češem jo zelo pazljivo oz. skoraj ne več, ker ji ga to še okrepi. Krtača je dobra (smo že menjali), kopanje pomoje ni krivo, od zadnjega je skoraj 10 mesecev. Občasno se špricamo s Frontlinom, pozimi manj, tudi 3 mesece ne, tako da tudi to odpade... Sicer pa problem ni izjemno hud in je stalno enak, se pa od blizu vseeno kar opazi. Moti me predvsem zato, ker se mi to ne zdi ravno znak, da muca poka od zdravja (po vedenju je kot rečeno vse OK, vesela kot ptičica).

Glede hrane - smo že od novembra na Hillsovih Science Plan - Sensitive skin formula briketih, dlaka se sveti še bolj (nas že kar malo slepi Cheesy), prhljaj pa ostaja. Včasih smo 1X dnevno grešili s kako žličko Whyskasa ali podobne "navadne" hrane, več ne - zdaj smo res opustili ves junk food. Pri vetu dlje od takih in drugačnih "zdravilnih ampulc" nekako ne pridemo, sploh ker si jaz namesto tablet, ki bodo pomagale, dokler jih bomo pač jedli, želim neko bolj trajno rešitev. Ima kdo še kakšen predlog/izkušnje glede hrane ali česa podobnega, da ne bomo poskušali kar na slepo? Kaj pa alergije? Ali bi imela ob tem še kake druge znake?

Pa prav lepa hvala v imenu naše kosmate trapice!
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #1 : četrtek, 07.02.2008 : 11:48:09 »

Še to - kot še čisto majhna, shirana najdenka je prebolela mikrosporijo (odkrito zgodaj, pravilno zdravljena, zdaj seveda negativna). Če slučajno pušča kake posledice na imunskem sistemu...
LP, Polona
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #2 : četrtek, 07.02.2008 : 11:58:24 »

Mi smo imeli pred nekaj leti najdenko, ki je bila polna prhljaja in na nekaterih mestih ji je celo izpadla dlaka. Po vseh testih in pregledih so ugotovili, da je dlaka izpadala zaradi prhljaja, prhljaj pa je imela zaradi nepravilne prehrane ali zaradi hormonskih težav. Že po 14.dnevni kuri z vitaminskimi tabletkami, ki jih je predpisal veterinar, ji je pričela dlaka rasti nazaj in tudi prhljaja ni bilo več, zato potem pregleda hormonskega delovanja niso naredili.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #3 : četrtek, 07.02.2008 : 15:59:25 »

Aha, se pravi, da so vitaminčki tudi dolgoročno pomagali, ali ste jih potem morali ves čas dodajat? Kaj pa hrano, ste jo tudi menjali in če ja, na kaj ste presedlali?

Neke vrste "hormonske težave" ima pa pomoje vsaka sterilizirana muca - recimo tudi pri ljudeh obstaja dokazana zveza med pomanjkanjem določenih hormonov pri ženskah, ki jim morajo operativno odstranit maternico (in posledično pogostejša osteoporoza itd.)... A drugače ne gre - v današnjem svetu sterilizacija mačk jasno ne more bit vprašanje...
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #4 : četrtek, 07.02.2008 : 16:38:02 »

Če se pravilno spomnim smo ji vitaminčke dajali en mesec, vsak dan eno tabletko, ki ga je pojedla kot briketek, saj ji je lepo dišal. Ko smo jo našli je bila revčka še kar shirana in ni bila sterilizirana. Zato smo po veter. nasvetu najprej poskusili z kvalitetno prehrano in vitaminčki, če ne bi bilo bolje pa bi jo potem pregledali tudi na hormone. Seveda pa nisem čisto prepričana ali ji je pomagala že samo kvalitetna prehrana ali oboje. 3.tedne smo čakali na izvid testa na mikrosporijo, medtem smo dobro papcali in jedli vitaminčke. Še predno so prišli izvidi, ki so bili negativni, ji je začela pospešeno rasti dlakca, o prhljaju pa tudi ni bilo več sledi.
Mogoče bi bilo v tvojem primeru smotrno zamenjati hrano in stopit k veterinarju po vitaminčke za dlako.
Upam, da se uspešno rešite prhljaja  Smiley.
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #5 : četrtek, 07.02.2008 : 16:39:04 »

Pri tvoji test na mikrosporijo najbrž ni potreben, če je ves čas notri.
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #6 : četrtek, 07.02.2008 : 18:21:31 »

fižolova župca,

mi smo odpravljali akne (hvala ne vem komu, da je to mimo Tongue). Glede prhljaja ti ne morem svetovati; obrni se na vet-a oz. dermatologa, bo se najbolje vedel.

Ce pa izpada dlaka, ti priporocam test za mikrosporijo (woodovo lučko + gojišče), da boš ziher.

In še splošen nasvet - nikar ne mislit, da če je muca le notranja, da ne more dobiti mikrosporije...pobožaš tujega mačka/psa, prineseš s čevlji domov, vse je možno. V našem naselju je že kar nekaj časa mikrosporija in obvezno 1x na teden razkužim predsobo in predpražnik...ziher je ziher  Smiley

Lp, Maja
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #7 : ponedeljek, 11.02.2008 : 11:18:10 »

Tudi naša črna Nox ima občasno malo prhljaja. Imam pa občutek, da je od suhega zraka v stanovanju (ima tudi naelektreno dlako!) Smo kupili vlažilec (v bistvu je pralnik z ionizatorjem) zraka in je bolje! Obema z Vis dajem vsak dan tudi vitamine in imam občutek, da pomaga, Vis predvsem pri kakcih. Samo na žalost jesta samo Gimpetove Multi-Kiss, nobenih kvalitetnih past ne marata! Hrana pa RC za kožo in dlako ali pa sensitive.

Sicer je dlaka čudovita pri vseh in ne izpada preveč (razen za sesanje).
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #8 : torek, 12.02.2008 : 10:27:44 »

Na mikrosporijo je pri nas edini nepregledan mož; midve sva bili (spet) testirani pred kratkim - v teh dneh čakamo dojenčka in ga ne upamo preveč sračkat...
Dlaka je pa dejansko kar naelektrena (me pogosto "useka" s kakšno iskrico) - nekako nisem pomislila, da smo res že lani pozimi imeli en malček prhljaja, ki je s pomladjo sam od sebe izginil, tako da bi bil zrak prav lahko kriv. Letos bi znalo bit slabše, ker smo v bloku in je še bolj toplo in suho. Bomo pa skočili tudi k vetu po vitamine - upam, da se popravi, preden začnem z meni lastno paniko...

Hvala! LP Polona

P.s.: Vis in Vox, nekdo je napisal, da je dolžina minute odvisna od tega, na kateri strani WC vrat stojiš - za izpadanje dlake bo pa čist držalo, da je količina le-te odvisna od tega, ali si ti tisti, ki ponavadi vihti sesalec Smiley
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #9 : nedelja, 02.03.2008 : 14:38:40 »

Vis in nox, hvala za nasvet - je kar neverjetno, da je rešitev lahko tako 'simpl'. V manj kot mesecu, odkar pazimo, da je v stanovanju več vlage, nič več ne tresemo, glavno pa je, da je prhljaj izginil neznanokam!

Heh, bi skoraj rekla 'hvalabogu', ampak bom šele, ko odpravimo naše nove fore... se namreč ravnokar spopadamo z bruhanjem na 'ta lepše' tepihe (samo kadar se kdo ukvarja z našim čisto novim malim človečkom...), z namišljenim šepanjem (samo ko jo gledamo) in hudohudo užaljenimi pogledi - jaz dobim posebej grde, ker sem to kričeče bitje privlekla k hiši  Shocked...

Ampak to je že druga zgodba in glavno, da ni ena tistih, kjer kosmatinci zaradi novih družinskih članov odhajajo v gozd, zavetišče in še kam...
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #10 : četrtek, 06.03.2008 : 15:36:05 »

Čestitam za novega družinskega člana! Upam, da ga kosmatinčki čimprej sprejmejo, če pa ne, potem nabavite še eno muco, pa bodo tisto postrani gledali (ha, ha). 

Moja mama je tudi imela psa, ko se je rodila naša Naja in nikoli je ni sprejel. Nič ji tudi ni hudega storil, temveč je vedno, ko je šel mimo nje, gledal stran (ignoriranje). Ko jo je mama nekoč pazila, se je morala Naja igrati na tleh, Bobi pa v maminem naročju!

Bruhanje na tepihe pa se najbolje prepreči tako, da se tepihe začasno pospravi-s tem bo tudi pospravljanje stanovanja lažje.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  nega mačk  |  Tema: Mačji prhljaj
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines