mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 18:42:58

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Lovski nagon
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Lovski nagon  (Prebrano 18018 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Alix
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 455


« : sreda, 01.09.2004 : 13:24:54 »

Najprej en lep pozdrav vsem!
Mene pa zanima, kako vi vzpodbujate naravni pasji lovski nagon vašim štirinožnim prijateljem - to mislim za vse pasme lovskih psov, še posebaj pa ptičarjem!
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #1 : petek, 03.09.2004 : 10:45:47 »

Večina lovskih psov - posebej ptičarjev - ima lovski nagon prirojen in ga je potrebno prej malo "bremzat" kot spodbujat.

 Grin

Selektivna vzreja pač poskrbi za to, da navadno s samim lovskim nagonom pri teh psih ni težav...

Lahko ti povem, da imamo v Sloveniji približno v celotni letni populaciji preizkušenih psov le dva ali tri pse (če seštejemo vse pasme ptičarjev skupaj), pri katerih lovskih nagon ni izražen, oz. je izražen tako šibko, da ne opravijo preizkušenj. Na preizkušnjah psi navadno "sfalijo" pri priučenih lastnostih (in ne pri prirojenih).

Lp, B.
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #2 : nedelja, 05.09.2004 : 22:07:57 »

Vse "lovske" in "nelovske" forumce bi prosila za mnenje k naslednji zgodbi:

Dva kolega, fant in punca, sta iz zavetisca posvojila 1-2 leti starega psa, nekaksnega gonica, zelo podobnega dobermanu z repom in visecimi uhlji. Seveda se ob posvojitvi nista z nikomer posvetovala - pes jima je bil vsec in vzela sta ga.

Izkazalo se je, da je kuza doma zelo miren, nezen in crkljiv, prijazen do tujcev in nenapadalen do drugih psov. Ko pa pes zagleda odprta vrata in je z lastnikoma zunaj, se zacne povsem druga zgodba! Pes je nor na macke in ima ogromen lovski nagon! Ko prestopi prag stanovanja, "preklopi" na okolico, zacne vohljati po zraku in po tleh, lastnika postaneta le nepotrebna priveska, ki jih vlece na povodcu za sabo... zunaj ga ne zanima ne pohvala niti noben priboljsek...
Seveda mi ni treba poudarjati, kaj se zgodi, ko psa spustita s povodca... crta za divjadjo.

Ker jima ideja o 10 m povodcu ni vsec, jima je sosed lovec ze povedal, da imajo lovci za take namene el. ovratnico.

Zanima me se vase mnenje k tej stvari, ce morda obstaja kak nacin, ki bi ga bilo vredno preizkusit s tem psom.

Lp
Logiran
Alix
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 455


« Odgovor #3 : ponedeljek, 06.09.2004 : 07:27:52 »

Električna ovratnica je PREPOVEDANA!
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #4 : ponedeljek, 06.09.2004 : 07:50:31 »

Ker jima ideja o 10 m povodcu ni vsec, jima je sosed lovec ze povedal, da imajo lovci za take namene el. ovratnico.

Ideja o 10 m povodcu naj jima kar postane vsec. Elektricna ovratnica? Hm, jaz se s tem ne bi hecala.

Vec si pa lahko preberes tudi tule:
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6;action=display;threadid=298
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6;action=display;threadid=302

Lp Neza

Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
Alix
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 455


« Odgovor #5 : ponedeljek, 06.09.2004 : 07:58:27 »

Jaz se niti ne bi ji poizkusila približati - da sploh ne govorim kako travmatično je to za psa, po drugi strani pa če vem za koga, ki to uporablja, ga grem TAKOJ prijaviti društvo proti mučenju živali....
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #6 : ponedeljek, 06.09.2004 : 09:27:11 »

Jaz se niti ne bi ji poizkusila približati - da sploh ne govorim kako travmatično je to za psa, po drugi strani pa če vem za koga, ki to uporablja, ga grem TAKOJ prijaviti društvo proti mučenju živali....
Zakaj? Kolikor je meni znano, el. ovratnica ni prepovedana. Uporabljajo naj jo pa samo tisti, ki jo znajo. In ne tisti, ki mislijo, da če bo psa streslo, bo pa začel ubogat. Ker ko pes ne bo imel ovratnice, tudi ubogal ne bo več.

Tudi jaz imam grozne probleme z Bino in njenim lovskim nagonom. Ker smo doma ob gozdu, se srne sprehajajo mimo naše hiše. In jeseni mi je začela uhajati za sledmi od srn. Če bi jaz takrat prej odreagirala, bi bil problem lažje rešljiv. Skratka, navadila se je potepati po gozdu-sama. Od novembra naprej je bila stalno na vrvici. Šele maja sem jo prvič spustila za 5 min. In mi nikamor ni šla. Pa naslednji dan malo več, pa naslednji dan še malo več...itd. Ampak poudarit moram, da je psica ves čas hodila v šolo in me temu primero ubogala.

Danes je situacija pri nas taka: Bina je doma spuščena, če sem jaz zraven, da jo imam ves čas na očeh. In od jeseni mi ni več ušla za srnami. Na kakšnem drugem travniku se je še ne upam spustit, razen, če se igra s kakšnim psom.

Jaz bi svetovala povodec, pes naj bo privezan kar nekaj časa, vmes naj ga pa peljeta v šolo in ga učita. Potem pa naj ga počasi spuščata, ko bosta videla, da psa zanima še kaj drugega kot srne. Naj ga npr. navadita na igračo (tako kot sem jaz Bino) in sedaj sem ji jaz pomembnejša kot srne.

Lp jana
Logiran
Alix
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 455


« Odgovor #7 : ponedeljek, 06.09.2004 : 10:21:24 »

V knjigi Lovska kinologija od Marko Malija piše da je prepovedana...
Logiran
Brina
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 16


« Odgovor #8 : ponedeljek, 06.09.2004 : 10:24:16 »

Pozdravček!

Pri nas tudi poskušamo prej lovski nagon zatreti, kot pa vzpodbuditi.
Sicer niti ne stanujemo blizu gozda, se pa sprehajamo po poljih, kjer se Brinin lovski nagon kaže tako, da ima glavo neprestano v mišjih luknjah  Roll Eyes. In ko zavoha miš, takrat ne pomaga ničesar. Igračke, s katerimi se doma zelo rada igra, jo na sprehodih ne zanimajo! Tudi priboljški jo takrat ne pritegnejo. Zato jo imam na sprehodih na 10M povodcu, če hočem, da jo imam pod nadzorom.
Je pa res, da pri njej malo zaleže tudi to, da menjavamo lokacijo sprehodov. Na primer, ko prideva na lokacijo, ki je še ne pozna, se me nekako bolj drži - ko ji je pot poznana, pa že po starem.

LP, Barbara
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #9 : ponedeljek, 06.09.2004 : 11:01:56 »

Flufi,

najprej naj prijatelja upoštevata dejstvo, da sta posvojila ODRASLEGA psa, kar je precej pomembno pri nadaljnji vzgoji in šolanju. Sem pa električna ovratnica vsekakor ne paše. Prepovedana ali ne, če jo že kdo uporablja, mora zelo dobro vedeti, KAKO se z njo upravlja in kakšen je pes, na kateremu jo misli uporabit. Pri psu iz zavetišča pa NIKOLI ampak res NIKOLI 100% ne veš, kakšen je. oz. kakšen še bo!

Glede na to, da je kuža po videzu lovski, je povsem možno, da ima v sebi tudi nekaj delovne lovske krvi, morda ga je prejšnji lastnik tudi uporabljal za lov.... kar pomeni, da je normalno, da ko pride ven, vklopi vse senzorje. Poleg tega pa najbrž na sedanje nove lastnike še ni povsem navezan....

Zato odločno odsvetujem kakršnokoli spuščanje, saj bo (spet) prišel na "okus" gonjenja in bodo težave še večje. Kot je že nekdo rekel - z 10 m povodcem naj se kar lepo sprijaznita, če hočeta imeti psa še dolgo, do po možnosti naravne smrti. Lahko pa se tudi pozanimata, kje v bližini je kak ograjen prostor, da bi ga tam spustila in zlaufala (vendar to pri psu, ki ima stalno nos na tleh, ni zelo preprosta zadeva)...

Tudi sama imam namreč azilašico, kmalu bo minilo 2 leti, odkar sem jo ODRASLO posvojila v celjskem zavetišču...... čeprav je videti kot en mali tasmanski vrag, pa se po njej pretaka na litre lovske krvi.... pred njo ne bi bil varen noben maček, veverica, miška, srna, ježek, konji..... pa imam kar nekaj kinološkega in podobnega znanja v glavi. Kako rešujem? Na sprehodu sva veliko, vendar vedno na vrvici, saj mi je jasno, da če bi dobila kakršnokoli sled v nos, lahko pozabim na vsa njena crkljanja, dobrikanja in pridnost.... tak je pač močen lovski nagon. S tem sem se sprijaznila, saj vem, da bi bilo sicer njego življenje zelo kratko.... moje pa bi se končalo v kaki norišnici. Shocked Wink

Pasja šola bo pomagala, vendar pri odpravljanju takega nagona ne, bodo pa medsebojno utrdili vezo vodnik-pes, našli kakšno rešitev za motivacijo psa, ki bi ga delno odvračala od "lova" in podobno. V vse skupaj pa je potrebno vložiti veliko časa, potrpljenja in vztrajnosti.

lp, Katarina
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #10 : ponedeljek, 06.09.2004 : 11:50:17 »

Hvala vsem, ki prispevate mnenja  Smiley

Prosim, da ne zacnete spet zolcnih  Grin debat o uporabi elektronike... to NI bil moj namen...

Vsako mnenje je dobrodoslo - naj dodam se nekaj dejstev:

1. lastnika ne bosta obiskovala pasje sole: imata namrec grozen del. cas a moznost, da imata psa v sluzbi!

2. zanimajo me vase izkusnje pri uvedbi "nadomestnega" plena, npr. zajcje koze ali podobnega. Ce bi morda uspelo psa obnoreti za tak nadomestni plen ..?

3. grem jima idejo o 10m striku kar lepo v glavo vbit..  Tongue
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #11 : ponedeljek, 06.09.2004 : 12:08:04 »






2. zanimajo me vase izkusnje pri uvedbi "nadomestnega" plena, npr. zajcje koze ali podobnega. Ce bi morda uspelo psa obnoreti za tak nadomestni plen ..?

3. grem jima idejo o 10m striku kar lepo v glavo vbit..  Tongue

"Nadomestini plen" bo le povečeval nagon. Ker je pes odrasel z nezneno preteklostjo ne vemo, če ni ravno nadomestek to izzval.
Osebo vidim rešitev le v 10m štriku. papa svoboda, dokler se ne odziva na klic.
Osebno bi celo začela na kratkem povodcu delati samo na tem, da se odzove na klic. Če drugače ne, naj bo pa dečko lačen in dobi hrano samo, ko mu rečemo ime in se obrne. Pa naj ga futrajo na sprehodu.
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #12 : ponedeljek, 06.09.2004 : 12:11:05 »

Flufi,ideja o nadomestnem plenu nikakor ni dobra.Za tega psa bi bilo to vzpodbujanje še večjega nagona po plenu,ki pa ga vi želite zatreti.Na žalost se bosta tvoja prijatelja morala sprijazniti s tem, da njun pes nikakor ne bo smel biti spuščen na sprehodih.Pri lovskih psih, ki imajo prirojen močan nagon po plenu te stvari skoraj ni možno zatreti,posebno če so tega psa kadarkoli prej uporabljali za lov.Jima pa glede na to,kakšenga psa imata močno priporočam,da se vpišeta v najbližjo pasjo šolo.Sorry, vsaka šola nekaj stane in če nočeta imeti problemov naj si kar vzameta čas za šolanje.Mogoče bo v začetku težko,sčasoma se bo sigurno obrestovalo.Drugače se zna zgoditi,da bo ta pes imel prehitro srečanje "z teto Matildo"
LP
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #13 : petek, 10.09.2004 : 18:52:46 »

Pzičarji in lovski nagon ....... kako je meni to znano..... da sploh ne govorim.   V neki drugi temi sem že spraševala za  šolanje ptičarjev. Na žalost prav za ptičarje ga ni.   Mene so razno razni lovci  ( znanci)opozarjali , da moramo pazit sploh setri baje , da so neumorni preganjalci ptičov. Z srnami hvala bogu nimam problemov, po pravici povedano  dokler ne  opravi  šolanja  sploh ne upam iti v gozd z njim.
Ampak ptiči !!!   Dokler je samo vrabce po vrtu preganjal sploh  ni bilo problema potem smo šli pa na morje in tam je spoznal malo večje ptiče- galebe. In dokler je samo plaval za njimi tudi še ni bilo problema  nakar je  neki dan slučajno naletel na enega z zlomljenim krilom kateri mu ni mogel odletet in takrat se je pa začelo. Problem je bil spravit ga ven iz vode , ker je bil pripravljen plavat za njim do konca ni in ni odnehal . ( 6 mesecev star) smo imeli celo reševalno akcijo z čolnom smo mogli ponj,  naslednji dan hvala bogu invalida ni bilo več med galebi ampak od takrat naprej ko  zavohal perje je pa polom.   V ponedeljek ima prvi  šolski dan  , upam , da  me bodo tam naučili kako ga odvaditi tega  , da jih  ne bo več jagal.  ( ali pa , da vsaj pride nazaj ko ga pokličem ). Sicer vse lepo uboga in poleg in prostor ampak  ko pa ptič prekriža pot je pa konec.
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #14 : petek, 10.09.2004 : 19:50:50 »

Citat
V ponedeljek ima prvi  šolski dan  , upam , da  me bodo tam naučili kako ga odvaditi tega  , da jih  ne bo več jagal.

Iluzija!  Grin  Če je jager, je jager! No, obstajajo sicer metode, ki pa niso ravno zaželjene.......  Undecided

damayanti predvsem moraš paziti, da mu lovskega nagona ne "ubiješ" temveč ga pravilno usmeriš in obvladaš. Kajti, če  mu boš s pretiranim odpoklicom pri divjadi zatrla lovski nagon, se zna zgoditi, da bo kuža odpovedal na vzrejni preizkušnji. In če ga želiš kdaj uporabiti za razplod, to vsekakor ne bi bilo pametno.... V glavnem - pogovori se z inštruktorjem in mu povej, kaj dejansko želiš.

Če ga ne želiš (ampak čisto res ne!) uporabljati za vzrejo in če ga nimaš nikakršnega namena peljati na vzrejne preizkušnje, potem psa kar natančno poduči o odpoklicu in o pojmu "ne sme".

V kolikor pa bi rada kužka vseeno vsaj spravila čez osnovno preizkušnjo (Pomladansko vzrejno preizkušnjo), kar nikakor ni kakšen bavbav, pa ti svetujem, da poskušaš pri psu doseči STOJO na divjad. Stoja je koristna tudi zato, ker se pes (ki res dobro stoji) pred divjadjo vkoplje in tako imaš tudi ti dejansko čas, da prideš do njega, ga pripneš in odpelješ stran. Vendar je tudi za stojo potrebna vaja (nekaj je prirojeno, trdnosti v stoji pa se mora kuža pač naučiti).

Predvsem ga poskušaj umiriti in ustaviti takoj, ko vidiš, da je divjad (v tvojem primeru ptiče) zaznal. Umiriš ga z glasom (nikakor ne kriči nanj in ne oddajaj nekontroliranih zvokov) in (pomirjujočo!!) pohvalo.

Mlade pse ptičarje lahko na stojo navadiš tudi z "anglanjem" (huh...v tem trenutku se ne spomnim slovenskega izraza). Ta način je uporaben sploh pri mladičkih. Če pa je kuža že velik (in zelo hiter), pa je to težje (vendar se da).

Da zdaj ne morim celega foruma s tem, kako se psa "angla", mi raje prej povej koliko je kuža star... in če te vse skupaj sploh zanima v smislu priprave psa na preizkušnje in LOVSKO obnašanje pred divjadjo, kajti pes ptičar vidne  divjadi NIKAKOR ne sme gonit , temveč naj bi jo samo nakazal (s tipično stojo). Od "gonje" je dovoljeno samo sledenje "nevidne" (torej že odbegle) divjadi.

Toliko zaenkrat....

Lp, B.

Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Lovski nagon
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines