mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 18:00:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Pirenejski mastif
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pirenejski mastif  (Prebrano 18830 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sunny
gost
« : sreda, 10.07.2002 : 14:50:13 »

Doma se odločamo za nakup psa (na žalost še ne takoj) Cry.
Zato pa se obračam na vas in vas prosim, če mi opišete pirenejskega mastifa in pirenejskega planinskega psa. Odločam se med štirimi pasmami psa. Med nemško dogo, novofunlandcem ter med pirenejskim mastifom in pirenejskim planinskim psom. Drugače pa so mi všeč tudi:Kuvaš, Tatranski-podhalanski ovčar, Južnoruska ovčarka, Anatolski ovčar, Kavkaški ovčar, landseer, leonberžan in španska doga. Če je kateri od teh bolj primernejši zame kot pa zgoraj navedeni psi mi ga prosim opišite in ga bom tudi upoštevala(nekatere opise že poznam). Rada bi vas prosila tudi za razne nasvete, ki bi mi prišli prav in kateri pes izmed teh štirih bi bil najbolj primeren zame. Če vam pomaga:
Lastnica psa še nisem bila.
Omogočim mu lahko veliko gibanja.

(spremenjen naslov teme; Jana)
Logiran
valvasor
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 794


« Odgovor #1 : sreda, 10.07.2002 : 20:54:37 »


  Evo spet mene!
 Ne bom ti rekla, da se odloči za nemško dogo. Odločiti se moraš sama. Najprej pa se dobro pozanimaj o karakterju teh pasem in si jih cimbolj oglej( ce je le mozno). Ker se nisi imela psa si izberi najbolj prijaznega in ucljivega. Moras vedeti , da vsak pri prvem psu naredi napake, ki pa so kasneje lahko neprijetne.
  Ne morem ti pa pomagati z opisi  pasem , ki si jih nastela.

  LP-Slavi
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #2 : sreda, 10.07.2002 : 22:22:30 »


Citat


  Evo spet mene!
 Ne bom ti rekla, da se odloči za nemško dogo....


Me je Slavi prehitela, pa ravno sem mislil reklamo delat,hehe  Grin
Sam menim, da za prvega psa bolje dogico ali pa novofundlandca. Pirinejca nista ravno za neizkušenega vodnika. Razen če mislite zelo dobro opravit domačo nalogo pred nakupom. Prav tako kolikor vem za ostale pasme, so za prvega psa tudi Kuvaš, Anatolec in Kavkaški zelo neprimerni. Toliko iz meni dosegljivih bukvic...

Ampak vseeno, jaz navijam za dogico. PA še vzrediteljico imaš na forumu, da ti pomaga. Zelo prikladno.

Čau,
Aleš
Logiran
Gregor
novinec
*
Sporočil: 12


« Odgovor #3 : četrtek, 11.07.2002 : 08:54:31 »

Očitno so ti všeč veliki psi. Zanima me, koliko si stara in koliko časa boš lahko posvetila psu. Ne me razumeti narobe, vendar potrebuje pes pravo gibanje, nekateri ljudje pa menijo, da je dovolj, če ga spustijo na vrt. Tudi dlaka potrebuje nego in še precej drugega je... Ne glede na to, katero pasmo boš izbrala, ti svetujem, da se prej pogovoriš z lastnikom takega psa ali vzrediteljem. Naj ti povesta predvsem "zoprne" stvari - nisem se čisto pravilno izrazila, saj v zvezi s kužki ni nič zoprnega, vendar upam, da veš, kaj mislim. Upam, da te moje sporočilo ni prestrašilo, ker to ni bil moj namen. Važno je, da pes ni le trenutna muha, saj je to živo bitje, ki ostane s tabo kar precej let in zahteva čas, potrpljenje in pozornost.
Katerokoli pasmo boš izbrala, vsaka je lepa, zato le pogumno.  Cheesy
Logiran
sunny
gost
« Odgovor #4 : četrtek, 11.07.2002 : 10:04:25 »

Res je, zelo rada imam velike pasme, vendar so mi tudi majhni všeč. Vsak ima svoj značaj in se najbrž zgodi tudi, da te lahko majhna živalca bolj preseneti kot pa velikan. Sem se že posvetovala o značaju nemške doge in ravno sedaj berem enciklopedijo psov, v kateri žal ni pirenejskega mastifa, zato sem torej vprašalaza opis.
Da ne bo&#353; mislila, da je to le trenutna >>muha<<. Psa si &#382;elim &#382;e od nekdaj in tudi doma se dogovarjemo Wink
Lp. vsem Smiley
Logiran
sunny
gost
« Odgovor #5 : četrtek, 11.07.2002 : 12:20:17 »

Slavi, glede nemške doge me še nekaj zanima. Ta pasma nima goste in dolge zaščitne dlake. Skrbi me glede mrzlih, zimskih dni. Seveda bi jo imela v hiši, sploh pozimi, ko bi bilo mrzlo. Vendar pa je kužka potrebno tudi sprehajat. Seveda nočem, da bi kužek zmrzoval in bi mu zaradi tega celo tačke krvavele, kar se tudi zgodi. Ptosim te, da mi poveš kako je to pri tebi, če bom imela nemško dogo.
Lp. Smiley
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #6 : četrtek, 11.07.2002 : 13:45:32 »

Opis pirenejskega mastifa:
Pirenejski mastif je močno podoben križancu med španskim mastifom in pirenejskim planinskim psom. Psi so bili priganjalci in čuvaji čred.
Današnja uporaba: spremljevalec in obrambni pes. Kot spremljevalec je zanesljiv, poskušen in zaščitniški.
Dovoljene barve: bela/ črna, bela/srnja in bela/oranžna. Pričakovana življenjska doba je med 11 in 12 let.
Teža :55-75 kg
Višina 72-81 cm.
Drugo ime: Mastin del Pirineo, Mastin d' Aragon.

Opis pirenejskega planinskega psa:
PPP je verjetno sorodnik italijanskega maremca, kuvasza, slovaškega čuvača in turškega karabaša. Prvi PPP, ki so jih vzeli ljudje za spremljevalce, so bili precej oblastni in bojeviti. V zadnjih 20 letih so vzreditelji uspeli omiliti te lastnosti in hkrati obdržati druge, všečne, kot so potrpežljivost, plemenitost in pogum. Vendar se ta pes še vedno postavi v bran če je potrebno. Zaradi velikosti ni primerna za mestno okolje, razen če ima v bližini dovolj prostora za gibanje. Prvotna uporaba: pastirski in planšarski pes
Današnja uporaba: spremljevalec in obrambni pes
Življenjska doba: 11-12 let
Teža: 45-60 kg
Velikost: 65-80 cm
Drugo ime: Great Pyrenees, Chien de Montagne des Pyrenees

Oba psa potrebujeta veliko nege, sta učljiva, primerna za bivanje na prostem in obema ustreza hladno podnebje.

Opisa sta iz Enciklopedije psov.
Logiran

NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #7 : četrtek, 11.07.2002 : 14:15:14 »

Hi, Sunny Smiley

Ja se strinjam, da so pirenejski mastifi čudoviti kužki. V Italiji živi samček, ki tehta več kot 90 kg in zares je čudovit.
Kljub velikosti so ti kužki kar živahni.

So izjemno ljubeči, ponosni, miroljubni, saj se zavedajo svoje velikosti. V primeru nevarnosti se prelevijo v pravega branilca in čuvaja in lastnika ter svoj dom branijo pred vsiljivci z globokim laježem.

Žal ne vem, če v Sloveniji prebiva kakšen pirenejski mastif. Kar nekaj jih je v Italiji, na Madžarskem (vzreja jih gospod *****, sicer sodnik za ocenjevanje zunanjosti psov, ki včasih tudi razstavlja v Sloveniji) in na Češkem.

Sicer pa imajo po mojem mnenju najlepše pirenejske mastife v Španiji.

Če te zanimajo še drugi pirenejski mastifi, poglej še kakšno stran spodnjega linka:
http://www.searches.org/go/search/Recreation/Pets/Dogs/Breeds/Livestock_Guardian_Dogs/Pyrenean_Mastiff/

Lep pozdrav
nati
Logiran
sunny
gost
« Odgovor #8 : četrtek, 11.07.2002 : 17:06:53 »

1. se opravičujem, da spet pišem

2. Pirenejski mastifi so res krasni, vendar pa mi vsi pravijo, da niso zame, kajti nisem še imela štironožnega prijatelja, da bi si z njim nabirala izkušnje. Kaj pa ostali menite?

3. Kaja, jaz sem pa povsod brala, da je minimalna višina samca(pirenejskega mastifa) 77 cm. Povsed kamor sem pogledala(sem gledala opise psov kjer je pisalo višina, teža in ostali podatki, ne pa značaj in podobno) je bilo tako. No, ja vsak svoje napiše (seveda tisti, ki je to knijigo napisal).

4. Kaja, pa še to. Ne mislit, da sem brskala po Veliki enciklopediji psov, kjer pa so našteti res vsi.

Lp. vsem! Cheesy
Logiran
valvasor
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 794


« Odgovor #9 : petek, 12.07.2002 : 00:29:55 »


  Moje doge zivijo zunaj tudi pozimi ( razen ce ni res hudo , hudo mraz). Imajo ful izolirane ute, ko pa pade temp. pod 0'C, jim na vhod obesimo deko , da jim ne piha. Doge , ki zivijo zunaj imajo gosto podlanko, tiste , ki pa so noter pa je nimajo.Izgledajo res nabogljeno s tisto dlakico , ampak verjemi , ko se spomladi dlaka menja in gre zimska ven , imam kar precej dela. Tačke pa so obcutljive pri vseh psih , ne samo pri mojih. Paziti moras , da ne hodis prevec po soljenih cestah. Pa se ko prides s sprehoda , jih je dobro sprati.

   Čao-Slavi

   P.S. Za vsakega psa , ki si ga bos omislila , pa je najbolje vprasati se kaksnega lastnika(ne vzreditelja). Vcasih so "vzreditelji" prevec trgovci, kot pa tisto kar bi morali biti.
Logiran
sunny
gost
« Odgovor #10 : petek, 12.07.2002 : 10:24:09 »

Slavi, hvala za odgovor in tudi nasvet.
Ravno včeraj malo po tem, ko sem napisala to sporočilo sem si ogledovala slikice o dogah in videla, da brez problema prenesejo sneg. Sem se kar udarila po glavi. Jasno je, da mora pes na sprehod in to brez mučenja. Oprosti mojim prebliskom.
Kdaj je sneg baje še bolj nevaren za dolgodlake pse, saj se jim lahko nabere v dlako na tačkah, zato jim je potrebno odstraniti sneg (če sem kaj narobe povedala mi ne zamerit, saj nisem strokovnjak)
Lp. Smiley
Logiran
matejav
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 6


« Odgovor #11 : torek, 06.12.2005 : 18:51:38 »

Mi lahko kdo pove, kako se razlikujeta pirenejski planinski pes in pirenejski mastif?Meni se na pogled zdita oba precej podobna. Undecided
Logiran
do-khyi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 376


« Odgovor #12 : torek, 18.04.2006 : 07:36:21 »

V Slovenijo je bil pred dvema dnevoma pripeljan prvi pirenejski mastif Smiley.No vsaj kolikor je meni znano je edini. Malček pa živi na Štejerskem koncu.
Logiran
matejav
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 6


« Odgovor #13 : petek, 21.04.2006 : 20:13:46 »

Super! Čestitam novim lastnikom. Kje na štajerskem pa je? Če je kje blizu Celja, bi se javila za kakšen sprehod Roll Eyes.
Logiran
milan
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 52


« Odgovor #14 : petek, 26.05.2006 : 08:43:17 »

Kužek živi v Rušah in je bil včeraj star 4 mesece.
Zelo je srčkan.
Če bom utegnil, bom danes popoldan postavil kako sličico!
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Pirenejski mastif
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines