mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 13:56:08

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Tema: Vlečni psi
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 8   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vlečni psi  (Prebrano 42360 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
tomazicv
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 40


« Odgovor #15 : sreda, 11.12.2002 : 12:41:59 »

ali mogoče kdo ve kdaj bo kakšna dirka  na gorenjskem (Planica, Pokljuka,...) v teh dirkah. To bi pa res šli gledat, po TV je videt noro.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #16 : sreda, 11.12.2002 : 14:37:48 »

Postavil si vprašanje, če se nam zdi dirke vlečnih
psov mučenje živali. Ja kje pa, za te pse bi bilo mučenje,
če ne bi smeli teči. Pravila na tekmah so stroga, prav tako
kontrola, tako da tu ne bi smelo biti problemov. Ampak ko si
že ravno zastavil vprašanje me pa vseeno zanima, kaj se zgodi
z mladimi psi, ki niso primerni za dirke in pa z starimi in
poškodovanimi psi, ki niso več uporabni. Znano je namreč,
kakšen je problem pri hrtih. Res je sicer, da so dirke hrtov
industrija, dirke vprežnih psov pa še vedno več ali manj ljubiteljski
šport, vendar prav velikega števila neuporabnih psov najbrž ne morete
privoščiti.
Malo mi je tudi žal, da so križanci povsem izpodrinili sibirce. Saj ne
da bi imela kaj proti, ampak vprege sibircev so bile tako lepe za
pogledat!
Kaj pa aljaški huskiji? Zgleda da bodo lilehamrski izpodrinili tudi njih.
ali imajo kaj izgledov, da bodo priznani kot pasma, ali pa bodo kar počasi
izginili?
Logiran
cveto
novinec
*
Sporočil: 26


« Odgovor #17 : četrtek, 12.12.2002 : 07:51:08 »

zdravo Musher in ostali

Musher hvala za odgovor. Veš kaj me še zanima? Slišal ali prebral sem, da ostali psi marsikdaj želijo prevzeti vlogo vodilnega psa. Kako kaj ti rešuješ to, če se ti to dogaja?

Ostalim pa prav na kratko:

Sirtaki, čakam na izid tvoje knjige, ker potem tako ostale ne bodo nič vredne. Kar pa se tiče argumentov,backupa itd.. pa moram rečti , da si naju očitno zamenjala

Tomster brcaš v temo 100%, se bojim da še 10% ne veš. Drugače ne bi nakladal, da so delovni psi- recimo borderji v VB večinoma kratkodlaki. Vsaj dva tipa sta, ki sta izrazito (nagravžno dolgodlaka). In vlačita dolgodlako v preži dobesedno po podu. Predlagam ti nove mentorje, ki ti bodo prižgali luč, da ne ostaneš v temi. Kar se pa tiče žavb, pa še malo počakaj. Ko ti bo spodrsnilo, se ti mogoče prižge žarnica in spoznal boš, kdo jih maže.

Torej dragi moji komunalci, razdelite si delo.

Vas lepo pozdravlja

Cveto



Logiran
Tomster
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 325


« Odgovor #18 : četrtek, 12.12.2002 : 09:12:15 »

Glede tega še zadnji odgovor iz spoštovanja do drugih, predvsem musherja.
Cveto, koliko trialov pa si imel priložnost videt? Koliko delovnih borderjev si videl pri njihovem delu na farmah v VB ali kje drugje? Če vsaj enega (četudi na TV ali videu), bi imel priložnost videt kmete, farmerje in borderaše, ki dajejo pri paši prednost psom z izrazito kratko dlako! Nisem rekel, da uporabljajo izključno kratkodlake pse, ampak večinoma! Tistih z bujno, dolgo dlako farmerji ne marajo preveč, prej tekmovalci, pa še to zmeraj manj!
Se opravičujem, če sem kakorkoli spodkopal namen te teme in upam, da bo debata šla naprej s prvotnim namenom! Hvala!
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #19 : četrtek, 12.12.2002 : 13:52:57 »

Kako pa poteka vzreja teh psov....verjetno se vzreditelji poznajo med seboj. Ali tudi kaj dolgoročno recimo načrtujejo in se med seboj posvetujejo....torej a je kako neformalno združenje, ali gre to vse preko zavzetih posameznikov? S temi vprašanji cijam predvsem na to, če obstaja kaka skupna ideja o tem, da bi se izkristaliziral nek tip psa, ki bo v bistvu nova pasma. Nekako tako kot so recimo črni ruski terierji in še kaka mlajša pasma bi se našla tu vmes.

Ja, glede dlake sem pa zato vprašal, ker mi je jasno, da ob dobri kondiciji in pravilni prehrani ter nastanitvi za kratkodlakega psa ni zima noben problem. Še najmanj takrat, ko je v gibanju in mu dela "samoogrevanje". Se mi je zdelo, da mora bit neka druga "finta".
Logiran
musher
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 46


« Odgovor #20 : petek, 13.12.2002 : 00:57:32 »

Upam, da ste zdaj nehali z borderji in vašimi nesoglasji. Pa ne da bi imel kaj proti borderjem, samo ta tema je namenjena vlečnim psom, borderji pa imate svojo. Pa tudi nivo izražanja je bil dejansko, kot je znal naš profesor Miklič za latinščino na Prvi gimnaziji Maribor povedat: "Po nemško povedano in po štajersko prevedeno - Pod pesom!"
Torej nadaljujmo z vlečnimi psi. Aljaški Huskyji kot pasma najbrž ne bodo nikoli priznani, saj po videzu, po katerem bi jih lahko standardizirali, nimajo nič več skupnega, kot če bi na kup nabral vse pse pohorskih kmetij in hotel iz njih narediti pasmo. Enako je tudi s trenutnimi "lovskimi" pasmami. Mislim, da med današnjimi tekmovalci na odprtih tekmah tudi ni nobenega interesa, da bi se ti psi registrirali kot pasma. Nam je to dejansko šport in ne kinologija. Tisti, ki pa želijo pasemske pse pa še naprej ostajajo v okrilju ene od zvez, ki kot vlečne pse priznavajo samo štiri polarne pasme (kolikor je meni znano: sibirski husky, samojed, aljaški malamut in grenlandski pes). Vendar, kot sem že dejal razmer v teh zvezah ne poznam, vem samo to, da so se skregali ravno nekaj okoli rodovnikov in se zato razdelili na dve zvezi. Pri nas ni nekega skupnega cilja ustvarit nekega idealnega psa, še posebej ne kot novo pasmo. Tu se pojavljajo posamezni vzreditelji, ki imajo nekaj časa izjemne uspehe z neko svojo selekcijo in jih vsi poznajo in želijo kupit pse od njih. Največ kar se lahko zgodi, da se nekaj ljudi združi in imajo nek bolj ali manj skupen fond psov s katerimi pač potem tekmujejo. Še posebej je to fajn, če ne tekmujejo v isti kategoriji, saj si niso neposredni konkurenti, pa še razdeliti si je lažje pse. Manjše kategorije namreč rabijo večje in močnejše pse, večje pa manjše in bolj vzdržljive. Tudi mi v Sloveniji nekako bolj ali manj uspešno koordiniramo na ta način.
Seveda je v tem športu tudi velik problem z viškom psov. To je pač temna plat tega športa. Jaz n.pr. že tako potrebujem, če hočem uspešno tekmovat v odprtem razredu, vsaj 20-24 psov in si pri tem res ne morem privoščit še viška kakih 10. Trenutno imam dva penzionista, ki sta mi do sedaj največ dala in še eno psico, ki še ni tolko stara (5 let), je pa čisti AH in s temi lovskimi ne more enakovredno tečt. Bi bila pa zanimiva za parit s kakšnim lovskim psom. Sam že nekaj časa razmišljam, da bi vkrižal kratkodlakega istrskega goniča, ker se mi zdi, da so ti psi zelo vztrajni, v svetu pa premalo poznani, da bi se kdo že spomnil na njih. Mladiče je še nekako možno oddat, samo težava je v tem, da pri dveh mesecih še ne veš kateri pes bo res dober. Za to rabiš vsaj leto in pol, potem so pa že prestari, da bi jih ljudje z veseljem vzeli. Vsi bi rajši imeli mladička. Če si res dober, lahko malo slabše pse še vedno prodaš kakemu slabšemu tekmovalcu, če ne jih pač skušaš oddat, podobno kot v azilu in upaš, da bodo prišli v dobre roke. V glavnem se na koncu vse nekako uredi. Če koga zanimajo ti psi, naj že sedaj povem, da bom imel spomladi spet mladiče in jih bo možno kar nekaj bolj "rekreativne kvalitete" dobit po zelo ugodni ceni. Za nas, ki si ne moremo privoščit narejenih psov po nekaj tisoč eurov, vsaj vsako leto ne, je to edini način, da pridemo do dobre vprege. Kupimo nekaj dobrih psov in potem skušamo z lastnimi paritvami to razmnožit.
Kar se pa tiče vloge vodilnega psa, sem v mojem krdelu to jaz in še noben mi ni skušal odvzeti te vloge. Med sabo v glavnem mlajši spoštujejo starejše. Opažam tudi, da se večinoma med seboj igrajo po letnikih rojstva. Ni pa nujno, da je vodilni pes vprege tudi vodja krdela. Kot sem že napisal je vodnik vprege tisti, ki zna "potegnit" tim za sabo. V pesjakih pa je lahko tudi drugače. Saj včasih se poskušajo tudi rangirat (predvsem yearlingi - mladi samci), samo potem sem pa tu jaz, kot neki mogoče celo nadvodja, da to preprečim. Največji problemi pa so, ko se psice gonijo. Takrat pa se jim res meša (enim in drugim) in moram malo bolj pazit. Do sedaj še v glavnem nisem imel resnih težav, samo manjše praske.

LP
Musher

Ko bojo tekme bom sigurno javil. Letos je že tretijič planirana tudi dirka v Krajnski Gori, ki jo organizirajo Italijani. Samo baje je ravno v terminu svetovnega prvenstva, tako da se je žal ne bomo mogli udeležit. Bomo še vidli.
Logiran
tomazicv
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 40


« Odgovor #21 : petek, 13.12.2002 : 09:45:44 »

Kako je z nabiranjem snega, ledu na pasjih tačkah na tekmah in dolgih treningih? Ali so kakšne težave, če psi tečejo cc. 30 km po snegu, ki ni povsem utrjen in se jim nabira med kreplji sneg? To je najbrž lahko tudi težava. Kaj naredite pa potem ?

Smiley
Logiran
musher
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 46


« Odgovor #22 : sobota, 14.12.2002 : 01:59:46 »

Treniramo v glavnem na Osankarici 4x tedensko. Običajno ponedeljek, torek in petek, sobota. Ni pa to čisto 100%, se sproti prilagajam. Najbolj ziher je, če se me prej pokliče in se dogovorimo (041 710 009).
Šprinterske proge so običajno dobro steptane in trde, tako da se sneg ne nabira na tačkah. Pa tudi psi so običajno (kot sem že dejal) bolj kratkodlaki, tako da se jim sneg tudi na mehkejših progah v glavnem ne lepi na tace. Vsaj meni se to še ni zgodilo.
Lp
Musher
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #23 : sobota, 14.12.2002 : 17:58:52 »

Saj z dolgodlakimi tudi ni problema, samo dlako okrog blazinic in med prsti jim postrižeš
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #24 : torek, 17.12.2002 : 00:35:12 »

Musher, eno Q zate : ali bi se dalo kje sposodit vlečno opremo za 4 vpreg, da stestiramo pse, če sploh vlečejo? In če vlečejo, kje bi se to opremo dalo kupit v "razumnem" cenovnem okviru ? Vnaprej hvala za morebitno pomoč  Cheesy
Logiran
musher
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 46


« Odgovor #25 : sreda, 18.12.2002 : 02:17:17 »

Kapitan Nemo
Če imate čas in voljo, lahko pridete kdaj na Pohorje in preizkusite pse z mojo opremo. Telefonsko sem napisal že zgoraj. Drugače pa se da opremo dobit v glavnem v tujini, čeprav oprsnice delajo nekateri tudi pri nas. Jaz sem si oprsnice in vlečne vrvi preko kataloga naročil direktno iz Aljaske. Se jih pa da danes dobit že praktično na vseh tekmah (štanti)po cca 30 EUR kos. Če želiš, ti lahko prinesem. Samo prej bi bilo res dobro, da se dobimo in oprsnice pomerimo, saj se morajo psu optimalno prilegat. Sam za svoje pse uporabljam 5 različnih velikosti oprsnic. Vlečne vrvi si zadnje čase delam v glavnem sam. Ni tak problem, ko enkrat znaš in imaš material. Sanke pa sem kupil v Avstriji (Danler), vendar so tekmovalne precej drage (približno 1400 Eur). Sem jih pa že precej pripeljal za razne rekreativce iz Češke po 300 EUR kos.
Če si zainteresiran, pokliči.
LP
Musher
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #26 : petek, 20.12.2002 : 21:58:55 »

Super, hvala ti "stari"  Cool
Te pokličem glede tega v (srečnem) novem letu...
Veselo tekanje po pohorskih lepotah  Cheesy

Vsaka pot vodi k sreči, če v nas žarita upanje in ljubezen do življenja .
Logiran
musher
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 46


« Odgovor #27 : ponedeljek, 23.12.2002 : 01:50:29 »

Državno prvenstvo vlečnih psov je za enkrat napovedano za 25. in 26. januar 2003. Dajmo zaj vsi skupaj en indijanski ples za sneg. O eventualnih spremembah vas bom obvestil.
LP
Musher
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #28 : petek, 10.01.2003 : 13:56:54 »

V reviji GEA, st. 1, letnik XIII, januar 2003,
je zanimiv clanek z naslovom "Dirka z vlecnimi psi", avtorja Toma Jesenicnika, ki se je marca 2000 skupaj z veterinarjem Mitjo Ostermanom, ki je tudi clan Mednarodne medicinske organizacije za vlecne pse, njegovim pomocnikom Branetom Strugo in novinarko RTV Slovenija Majo Kirar, udelezil dirke vlecnih psov po prostranstvih Beringije na Kamcatki.

Prvi, ki je prispel na cilj, je s svojimi psi potreboval za 670 km dolgo pot 56 ur in 45 minut dejanskega casa.

Kako je dirka potekala ter o dogodivscinah psov in vodnikov vpreg, si preberite v Gei. Ce je nimajo vec v trafikah, jo prav gotovo lahko dobite v vseh slovenskih knjiznicah.
Logiran

Tomster
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 325


« Odgovor #29 : petek, 10.01.2003 : 14:51:41 »

Musher, mislim, da smo preveč plesali ta tvoj indijanski ples!!! Wink
Upam, da se bo kaj obdržalo! Za zdaj pa uživajte na snegu!
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 8   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Tema: Vlečni psi
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines