mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 10:31:30

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Koža in dlaka  |  Tema: Demodikoza
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: Demodikoza  (Prebrano 40100 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Kali
gost
« : ponedeljek, 28.04.2003 : 15:14:50 »

Zdravo! Sem nova na forumu, jasno, sem našla ta forum, ko sem se spravila iskat na netu kaj o DEMODIKOZI.  Cheesy

Skratka, imam dve psički pasme ameriški stafford terrier. Mlajša, je stara sedaj 7 mesecev, zadnji mesec pa jo zdravimo to bolezen. Dobiva injekcije, vitamine ter vsak teden jo je treba okopati z nekim zdravilom, ki se razredči v vodi in se potem to nanaša z gobico na obolela mesta, oz mesta brez dlake.

Zdravljenje poteka od 40 pa do 600 dni. Shocked Zaenkrat kaže rahlo na bolje. Rečeno mi je bilo, da je verjetno bolezen prinesla že iz legla. Nima rodovnika, kupljena pa je bila pri nekem rejcu v Škofji Loki (opozarjam vse, ki imate namen pri njemu kaj kupit, da se prepričate glede zdravja živali), ne vem kom, kajti meni je bila kasneje podarjena.

Me pa zanima, če ima kdo kaj izkušenj s to boleznijo, oz. parazitom, ki ga imajo vsi psi, a le pri nekaterih se bolezen tudi razvije.
Bolezen se opazi zaradi izpadanja dlake na predelu glave, tačk in močnega praskanja. Mesta brez dlake se lahko koža vname in postane krastava.

Hvala za odgovore!
Logiran
Right_Thing
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 114


« Odgovor #1 : ponedeljek, 28.04.2003 : 15:21:06 »

Kaj niso to garje? v kolikor gre za garje,  da je ta tema že odprta.

če sem se slučajno zmotila, se opravičujem
Logiran
Pupa
novinec
*
Sporočil: 22


« Odgovor #2 : ponedeljek, 28.04.2003 : 16:11:33 »

Kali, pozdravljena!

Moram povedati, da je tudi naša mlada psička pasme Staffordshire bull terier pred kratkim "prebolela" tako imenovano demodikozo.
Zelo dolgo smo ugotavljali kaj je narobe s psičko, saj je v začetku kazalo na alergijo. Ko smo po tretjem obisku pri veterinarju le končno ugotovili, kaj je narobe. Predpisal ji je zdravilo Ectodex (mislim, da sem prav napisala) in psičko je bilo potrebno kopati 2x tedensko z raztopino, razredčeno v vodi. Po 5x kopanju se ji je stanje umirilo.
Ni nujno da je tvoja psička bolezen prinesla že iz legla, lahko jo je dobila tudi od kakšnega drugega psa. Je pa res, da so ti psi (Stafford, Am.Staff, Pit bull,...) zelo dovzetni za kožne bolezni.
Javi se in povej, če je že kaj bolje,...
Sedaj, ko se ji je stanje izboljšalo smo dobili še kremo iz večernih trobentic, ki naj bi bila zelo dobra za nego kože in dlake. Hkrati z vsem smo zamenjali tudi hrano (Nutro - puppy), ki jo z veseljem "pohrusta":

LP, Pupa
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #3 : torek, 29.04.2003 : 11:28:53 »

Demodex je eden od garjavcev. Nekaj je tudi o njem ze tule: http://www.mojpes.net/cgi-bin//YaBB.pl?board=zdravje&action=display&num=1049838880.

Se pa demodikozo zelo lepo pozdravi, samo dosleden je treba biti in natancen, ceprav se vcasih zdi, da se vlece 100 let.

Lp, Mojca
Logiran
Kali
gost
« Odgovor #4 : ponedeljek, 05.05.2003 : 01:03:55 »

Počasi se stanje zboljšuje, po 3 kopanjih. Prehrano ima trenutno brikete Royal Canin energy. Prej je imela puppy, pa tudi kuhala sem občasno kaj. Dnevno dobiva tudi vitamine za boljšo dlako in kožo.

Bom še obvestila kako poteka terapija naprej.  Smiley
Logiran
S
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 242


« Odgovor #5 : ponedeljek, 05.05.2003 : 07:10:21 »

žIVIO
Povzročitelj bolezni je Demodex canis in je del normalne favne na koži psov. V majhnih količinah je prisoten pri večini zdravih psov. Mladiči pa ga dobijo od matere med lizanjem in čiščenjem.Če se ta zajedalec preveč razmnoži pa povzroči obolenje-demodikozo.
Zajedalec živi v dlačnih mešičkih.
To niso garje imajo pa podobne znake.
     lp in veliko sreče pri okrevanju
Logiran
pika90
novinec
*
Sporočil: 13


« Odgovor #6 : ponedeljek, 05.05.2003 : 08:59:02 »

Živjo!
Žilim ti veliko potrpljenja pri zdravljenju, pri meni je psiček za demodikozo zbolel pred devetimi leti. Ravno tako smo ga kopali v posebej pripravljeni kopeli na vsake tri dni. Brez pomoči dr.Zaninovića bi ga zelo težko rešili. Psa sem kupila pri znanem vzreditelju na Hrvaškem in je od vseh v leglu  edino naš preživel. Saj je zbolel kot tri mesečni mladiček in mu je zaradi bolezni opešal ves imunski sistem. Ampak z vztrajnim zdravljenjem in kontrolami smo bolezen uspešno zaustavili. Svetujem ti, da ga potem še nekaj časa voziš na kontrole, kjer ga pregledajo.
Veliko vztrajnosti in potrpljenja
Natalija  
Logiran
Pupa
novinec
*
Sporočil: 22


« Odgovor #7 : četrtek, 08.05.2003 : 11:57:15 »

Več o demodikozi si lahko prebereš tudi na spletni strani:

www.staffords.co.uk
pod rubriko SBT vet (quick links).

Upam, da boš kmalu rešila "nadlogo". Pri nas smo jo hvala bogu povsem pozdravili po cca 2 mesecih in sedaj ima že lepo poraščeno kožo.

LP, Pupa
Logiran
Kali
gost
« Odgovor #8 : ponedeljek, 12.05.2003 : 17:05:15 »

Smiley Lola zmaguje v boju z demodikozo!:)  

Dlaka  ji je večinoma že zrasla nazaj, tako da si mislim, da bo terapija kmalu končana. Bomo vidli kaj bo pogled v mikrosvet pokazal!! Wink Hodim v kliniko na Vodnikovi c., v LJ. Ravno včeraj je bila četrtič skopana (kopam jo 1x na teden, na začetku sem jo 1x na 14 dni) in stanje je res fantastično, glede na to, kako je bilo še nedavno nazaj.

Hvala vam!  Smiley
Logiran
valvasor
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 794


« Odgovor #9 : sreda, 14.05.2003 : 21:35:30 »


 Ojla!

A se ti prenaša iz enega psa na drugega ? A samo z lizanjem a je dovolj že stik?

 Čao-Slavi
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #10 : četrtek, 15.05.2003 : 07:46:49 »

Slavi,

obicajno ne, razen ce imas res 'sreco' in se dvema naenkrat podre imunski sistem. (Kar je zelo mozno pri mladicih po cepljenju.) Je pa pogosto, da ima tezave vec mladicev v leglu. Pa ce so tezave z imunskim sistemom, lahko fasejo demodeks v mokri travi (zato se najpogosteje pojavlja med prsti in po obrazu, ni pa nujno) - baje, tako dr. Matko pred leti. Obicajno je pa kar tako, da pac prsica je v korenu dlake, in ko je kaj narobe, se prevec namnozi. Ravno zato se tako pogosto pojavlja po cepljenjih mladicev, ker ima imunski sistem takrat kar precej tezav. Sad

Lp, Mojca
Logiran
valvasor
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 794


« Odgovor #11 : torek, 20.05.2003 : 01:20:04 »


 Ojla!

 Nimam problema z mladičem, ampak z enim odraslim psom, ki je zdaj pri meni. Je pa čisto shiran, same kosti so ga. Verjetno se je zato čisto sesul imunski sistem, pa je še to fasal.

 Čao-Slavi
Logiran
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #12 : sreda, 28.05.2003 : 14:53:47 »

TO JE ZA NAMI:
Mi smo demodikozo "fasali" 2001 (danes rečem: NA SREČO) saj je bila edini vidni znak (zelo pogosto pogubne) erlihioze (klopi, klopi, klopi ...), ki je pri nas povzročila demodikozo!

Če se prav spomnim:
Demodex canis je genski parazit, ki je prisoten skoraj pri vseh psih. Ni hudega, če se pojavi pri mladih psih; le vztrajen in dosleden moraš biti. Prisotnost demodexa pri odraslemu psu pa kaže na totalni padec imunskega sistema, na neko hudo obolenje oz. bolezensko stanje – karcinom, diabetes, neko ne delovanje nadledvičen žleze, pešanja ledvic ali drugih organov posledica kontracepcije, morebitnega šoka ipd.; bolezen se imenuje demodikoza.

Bilo je grozljivih 6 mesecev (samo psihično, saj ni bilo nobenih dugih bolezenskih znakov, le mi smo trpeli) gledanja, čakanja na izvide, strahu, kontrole... Res, nobenemu ne želimo kaj takega!

Ampak: naša ZMAGA je bila 99% (100% zmage žal ni nikoli več...)
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #13 : petek, 30.05.2003 : 18:33:06 »

Demodex se aktivira kad pesu padne imunitet iz nekog razloga.Najčešče je to loše prehrana.Tako demodex krene kad i novi zubi, ili kad u jednom periodu pas naglo raste, pa mu zbog neadekvatne prehrane padne imunitet.
Znam da buju sad počele munje i grmelo bu, ali to je tak! Cheesy
Logiran
Kali
gost
« Odgovor #14 : sreda, 09.07.2003 : 09:30:46 »

Uh, Lolo hranimo z Royal Canin Energy briketi. Je mela takrat pa še puppy. Zdaj je zdrava, vsaj kar se demodikoze tiče. Itak z njo skos nekaj dogaja. Zdaj, mislim da ima navidezno brejost, je imela prvo periiodo, in jo je Druga psička skos naskakovala, mislim, da je zaradi tega jo dobila. Pa saj bo.

Hvala za nasvete... Saj pravim, glede tiste bolezni (demodikoze) pa je več možnosti, jaz ne bi vsega v en predalček tlačila...

Lep dan vam želim!!!
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Koža in dlaka  |  Tema: Demodikoza
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines