mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 23:27:47

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Toksoplazma
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Toksoplazma  (Prebrano 8363 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
saska
odvisnež
*****
Sporočil: 563


« : sreda, 23.04.2008 : 20:53:09 »

Kontaktirala me je punca, ki je pri meni posvojila enega izmed mačjih mladičkov, ki sem jih imela nedolgo nazaj v oskrbi.. Sporočila mi je, da je zanosila in da pričakujejo naraščaj okoli decembra letos. Je bila že pri ginekologu, kjer so ji vzeli kri in jo testirali, ter ugotovili, da nima protiteles za toksoplazmo, zato ji je ginekologinja odsvetovala stik z mački.. Trenutno še ne vedno kaj bodo naredili, jaz pa se obračam na vas za kakršnekoli informacije, ki bi pomagale... Meni osebno so dojenčki in kar spada zraven španska vas, zato odkrito povedano nimam pojma  Huh

Kaj lahko naredijo v tej situaciji? Kdo ve kaj več o tej bolezni nasplošno? Kakšno je dejansko tveganje?

V glavnem vsaka informacija mi bo prav prišla, ker jaz se res ne spoznam na to... Hvala že vnaprej.
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #1 : sreda, 23.04.2008 : 20:59:50 »

Hej!

Tle imaš en dober link. Upam da bo kaj pomagalo.

http://www.zzv-go.si/index.php?id=72

Zadnji odstavek se nanaša na tole vprašanje: Kaj naj stori lastnica mačke, če načrtuje nosečnost in med nosečnostjo?

Lp, Irina
Logiran
Tecka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.256


« Odgovor #2 : sreda, 23.04.2008 : 21:15:33 »

Kljub celemu življenju z mački in dvema nosečnostima v mačji družbi še vedno negativna na toksoplazmozo (tudi večina mačkaric, ki jih poznam nima protiteles).
Toksoplazmoza je infekcijska bolezen. Povzročitelj je zajedalec Toxoplasma gondii, ki "prebiva" večinoma v zemlji . Okužimo (ljudje in živali) se z uživanjem hrane, ki je kontaminirana, torej s slabo oprano zelenjavo in sadjem in z uživanjem slabo termično obdelano jagnjetine in svinjine. Tudi med delom na vrtu jo zlahka skasiramo, seveda če si slabo umijemo roke. Človeški plod je ogrožen, kadar se mati akutno okuži med nosečnostjo.
Veliko naših vrlih ginekologov zastraši bodoče mamice naj se izogibajo mačk, pozabijo pa povedati, da se jih večina okuži s hrano. Itak, dajmo krivit mačke. Torej maček se s toksoplazmozo okuži ravno tako kot človek (hrana in zemlja) in če je muc izključno notranji potem se nima kje okužit in je vsa skrb in panika odveč, ker če bi jo imel bi se že okužila. Če je pa (tudi) zunanji pa naj si po vsakem božanju umije roke in naj v času nosečnosti opravilo čiščenja njegovega wc-ja prevzame kdo drug.
Torej je ves problem v osnovni higieni in zastraševanju oziroma pretiravanju naše doktrine... Če želi ji lahko daš mojo telefonsko in ji jaz povem svoje nosečniške izkušnje in jo potolažim Wink.
lp T.
Logiran
Jolly1
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #3 : četrtek, 24.04.2008 : 07:39:04 »

Joj no to je tak bullshit sorry. Sama sem tudi noseča in so mi zadnjič na materinski šoli razlagali, da moraš hišne mačke dati ven, ker se lahko okužiš s tokoplazmo, pa sej nisem mogla verjet. Sem napisala protestni pismo na ZD kaj se to grejo, naj povejo resnico ne pa da strašijo ljudi.
Ja res je mačke te lahko okužijo s toksoplazmo, vendar le če so v stiku z njo. Kar seveda pomeni, da hišne mačke skorajda nimajo možnosti da jo dobijo. Tisti skorajdla gre na račun če mačka slučajno uživa surovo meso. Naj jo hrani z briketi ali konzervami in bo vse OK. Poleg tega okužena mačka oddaja toksoplazmo samo preko svojega blata, hmmm to pa ravno dvomim da bo šla nosečnica po cesti pobirat.
Domači mački pa naj kdo drug menja wc pa bo OK. Povrhu pa toksoplazmo okužene mačke oddajajo samo 14 dni. In nič več. Če jo fejst skrbi naj nese mačka testirat na tokso, če je negativen se nima kaj za bat.

Bolje naj jo skrbi surovo meso, če ga lsučajno je, pa zelenjavo in sadje naj bolje opere, ti so po večini glavni krivci za okužbo s tokso.

Lahko ji daš tudi mojo telefonsko, ali mail noben problem. Pa ji bom malo bolje razložila če jo skrbi.
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #4 : četrtek, 24.04.2008 : 09:20:46 »

na linku, ki ga je pripopala moonbeam, lepo pise, da ni treba dat macke stran, sploh v primeru notranjih mack in se to je edina "panika" pucanje macjega wcja - umijes si roke in to je to, wc pa verjetno tudi spucas vsaj 1x na dan.

Lp, Maja
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #5 : četrtek, 24.04.2008 : 09:38:27 »

Ja ljudje so prav hecni včasih. Seveda vsakršna skrb in informiranje ni odveč. In ko poveš komu, da imaš doma psa in sledi odziv---ja potem pa imate polno bolh doma... ti je vse jasno, da ljudje kljub temu, da ne živimo več v srednjem veku, in ne spimo poleg prašičev, razmišljajo precej zaostalo  Cheesy (100 let za mravljami, če mene vprašaš  Cool

Saska, upam da se punca potolaži in ne ustraši mucka. Vsekakor pa je pohvalno, da je najprej vprašala in se tako izognila scenariju--- maček na cesti. Ko bi le bilo več takšnih!!!

Lp, Irina
Logiran
Rossy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.658



« Odgovor #6 : četrtek, 24.04.2008 : 10:16:51 »

Ja ljudje so prav hecni včasih. 

Ja, moja "tašča" vedno pravi, da pes je ok, sam mačke morema pa ven vržt ker njen sine zaradi njih kašlja, cigaret pa niti z besedo ne omeni  Tongue
Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #7 : četrtek, 24.04.2008 : 10:32:58 »

O tem večinoma nimajo pojma niti ginekologi, kaj šele kakšni splošni zdravniki.
Večina okuženih žensk toksoplazmoze ne dobi zaradi stika z mačkami, ampak zarad neoprane zelenjave z vrta, uživanjem mesa nepreverjenega porekla... Od mačke se le redko okužimo. Namreč večina mačk se okuži s toksoplazmozo že v prvih tednih, mesecih življenja in po okužbi le nekaj tednov izločajo z blatom oocise, s katerimi lahko dobimo tudi mi toksoplazmozo. Mačke po tej prvi okužbi postanejo "imune" in ob nadaljnih stikih s toksoplazmozo ne izločajo več oocis z blatom, torej se od njih ne moremo več nalesti. To pomeni, da večjo nevarnost predstavljajo mačji mladiči, kot pa odrasle mačke.

Jaz bi se v času nosečnosti (v primeru, da še ne bi bila okužena) vzdržala predvsem kakšnih nastanitev mačjih najdenčkov ter bila bi zelo previdna, kar se tiče razkuževanja rok, če bi se ukvarjala s kakšnim lovljenjem teh mačk.

Kar se tiče domačih mačk - četudi so notranje-zunanje, pa mislim, da sploh ni problema.
Logiran
steva cenejac
odvisnež
*****
Sporočil: 542


« Odgovor #8 : četrtek, 24.04.2008 : 10:35:40 »

Midva nimava moralnih težav - mačka sva oddala njenim staršem in je zdaj svoboden, pocestni maček. Ko bo prišel otrok in bo imel rdečke, norice ali kaj podobnega, pa bova oddala še njega Angry

Zdej pa resno - imava strah, kako bo muca sprejela otroka, straha, da bi se okužla z muco pa ne. Bolj naju je strah motovilca, regrata ali pa solate v kakšni gostilni. WC pa seveda pucam jaz.
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #9 : četrtek, 24.04.2008 : 11:02:42 »

Midva nimava moralnih težav - mačka sva oddala njenim staršem in je zdaj svoboden, pocestni maček. Ko bo prišel otrok in bo imel rdečke, norice ali kaj podobnega, pa bova oddala še njega Angry

 Grin
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #10 : četrtek, 24.04.2008 : 12:20:48 »

Še malo heca: sodelavec je šel po bloku vprašat, če jih kaj moti njihov pes. Vsi so rekli, da ne, da pa jih zelo moti njihov 5 letni otrok, ker je preglasen. Torej, oddali bodo otroka, pes lahko ostane!
Logiran
saska
odvisnež
*****
Sporočil: 563


« Odgovor #11 : četrtek, 24.04.2008 : 13:49:11 »

O fajn, hvala za odgovore Smiley Sem ji poslala vse te podatke, upam da ne bo kakšne večje panike. Je pa dejstvo, da ljudje slepo zaupajo zdravnikom/ginekologom/veterinarjem in ostalim v zdravstvu, brez da bi se sami pozanimali okoli takih zadev.  Roll Eyes
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #12 : četrtek, 24.04.2008 : 20:47:10 »

Torej, oddali bodo otroka, pes lahko ostane!

 Cheesy
Logiran
Nota
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 53


« Odgovor #13 : ponedeljek, 28.04.2008 : 11:58:28 »

Tule je še en ZELO dober link o toksoplazmosi : http://www.vestnik.szd.si/st2-s2/st2-s2-087-90.htm
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #14 : torek, 20.05.2008 : 01:50:56 »

Očitno tudi maček tega ne stakne tako hitro - moja je bila kot majhna zunanja, pa je še vedno negativna, brez protiteles. Jaz pa prav tako. Testirali smo jo pred mojo nosečnostjo, mož je pucal WC (navada je ostala, bravo zame  Grin), pa nobene surove hrane ji nismo dajali in malo distance smo uvedli do pretiranih nežnosti (ne lupčkov po obrazu).

Mene so bolj opozarjali, naj ne jem solat in druge nekuhane zelenjave v gostilnah, ker jih zelo slabo operejo  - tu je nevarnost še največja. Tiste, ki jeste meso, pazite ko ga pripravljate (da se ne urežete, ko delate s surovim mesom, da se nož od mesa neopran ne uporablja za rezanje stvari, ki jih jeste surove) in seveda raznim carpacciom in biftekom se bo treba odpovedat. Pa zemlja z vrta zna biti tudi problem - rešijo ga rokavice in umivanje rok, ki pa itak spada zraven. Poleg omenjenega se je v nosečnosti pomembno pazit tudi nepasteriziranega mleka, med drugim ga vsebujejo nekateri plesnivi siri - sicer pa to vedno piše na embalaži.

Dat mačko ven, da se bo potikala okrog in vam prinesla poleg toksoplazmoze še kako mikrosporijo (obe sta zelo nefajn v nosečnosti) je največji bullsh**. Ravno bivanje izključno v stanovanju je garancija, da bo vse ok.
Drugač pa nč bat, oboji mucki so luštni, skup so pa še najboljši  Kiss
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Toksoplazma
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines