mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 06:28:27

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: briard - čvek
Strani: 1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17 18   Dol
Natisni
Avtor Tema: briard - čvek  (Prebrano 54110 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kejbica
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 41


« Odgovor #225 : četrtek, 25.05.2006 : 20:12:41 »

Hoj, Ozzy!

Prosim, poglej med svoja zasebna sporočila!

LP Kejbica
Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #226 : četrtek, 25.05.2006 : 20:56:15 »

Kejbica na tem forumu nimam zasebnih sporocil - sem najmanjsi paket (ali pa jih ne najdem...sej ne vem)
Lahko pa mi pises na mail: ***

lp
Barbara
Logiran
zoya
novinec
*
Sporočil: 2


« Odgovor #227 : četrtek, 31.08.2006 : 11:05:29 »

Živijo,
mene zanima kje bi lahko dobila mladiča briarda ali briardko, veste morda za kakšno psarno...? Vem, da se je o tem že govorilo nekaj časa nazaj pa me zanimajo bolj "sveže" informacije...
lep pozdrav, zoya
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #228 : četrtek, 31.08.2006 : 11:06:29 »

Trenutno med clani mojpes.neta ni nobenega vzreditelja briardov, zato predlagam, da se za informacije obrnes na KZS.
Logiran

zoya
novinec
*
Sporočil: 2


« Odgovor #229 : četrtek, 31.08.2006 : 18:51:39 »

Živijo?
Mi lahko prosim pojasniš kaj pomeni KZS?
Hvala in lep pozdrav
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #230 : četrtek, 31.08.2006 : 18:54:30 »

Kinoloska zveza Slovenije, kjer lahko dobis podatke o vzrediteljih psov z rodovniki (hehe, tistih, ki niso clani mojpes.neta).

V clanku Kako kupimo psa?, najdes vse potrebne podatke.
Logiran

Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #231 : sobota, 16.09.2006 : 14:04:32 »

Zoya v Sloveniji ni legel, zato moras v tujino. Prosim pa te, da preden se odlocis za nabavo te pasme, da res dobro premislis, si preberes kaksno knjigo o briardih (ne mislim pasjih enciklopedij o pasmah) in se pogovoris s kaksnimi lastniki in vzreditelji briardov. To ni pes za vsakega se najmanj pa ne za zacetnike in na zalost je v Sloveniji prevec teh psov zaprtih za zeleznimi ograjami, ker se lastniki niso zavedali tega. To je delovni pes in potrebuje urjenje, disciplino in potrpljenje, da o negi ne govorim. Je zelo nezaupljiv do tujcev in ne mara drugih psov, zato ima socializacija se posebno mesto pri vzgoji.
Ce pa vse to ze ves in si prepricana, da je to pes zate, potem previdno izberi vzreditelja. No, ceprav verjetno tudi to ze ves, ker pise v vsaki knjigi, bom vseeno napisala za vsak slucaj, ker so v tujini ti pregledi obvezni: starsa morata biti pregledana za displazijo (ta pregled je tudi pri nas obvezen), pra in cnsb.

LP
Logiran
briard
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #232 : ponedeljek, 09.10.2006 : 15:39:17 »

Vidim, da je kar nekaj ljudi zainteresiranih za nakup briarda. Družina *****, ki so imeli vzrejo briardov v Zagrebu so z vzrejo nehali. Imajo še nekaj odraslih briardov, ki jih še občasno razstavljajo, ampak mladičev ne bodo več imeli. V Italiji je kar nekaj vzrediteljev, kjer lahko dobite lepe in predvsem zdrave mladiče. Spisek večine rejcev je na *****. Imate pa tudi možnost nakup briarda na Češkem, to pa vam bo bolje povedala Mojca, ki ima briarko iz ene izmed Čeških psarn. Sama se nisem odločila za Češko, ker so mi ti briardi malo prenizke rasti. Jaz imam rjavega samca, ki ima plečno višino 72cm, kar je seveda preveč za razstavljanje, ampak je pa konkreten kuža. Tina
Logiran
briard
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #233 : ponedeljek, 09.10.2006 : 15:57:39 »

A pa še to. V Sloveniji rejcev te pasme ni več. Prvo psičko smo dobili pred več kot 15 leti v Mariboru pri vzrediteljci, ki pa jih ne vzreja več. Nekaj rejcev je bilo v Ljubljani, ki so tudi nehali z vzrejo. Zadnji je bil iz Šiške in ena psarna iz Idrije, ki pa na žalost tudi ne vzrejajo več.
Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #234 : četrtek, 16.11.2006 : 00:37:17 »

Tina vsak vzreditelj bo poskusal svoje mladice cimbolj priblizati idealu in eden od teh je tudi visina. Briard je visok do 68cm plecne in 2 cm gor se se lahko tolerirata, ce je drugace vse vredu. Ne mores rect, da so ceski briardi premajhni, ker so v standardu... Tudi drugje naj se nebi vzrejalo mladicev, ki ne spadajo v standard, zato mislim, da je prvelika visina napaka pri izbiri vzrejnega para in ce se ta napaka ze zgodi, bo vzreditelj drugic poiskal drugacno kombinacijo, ne pa to kombinacijo ponavljal. Res pa je, da sem opazila ob srecanju briardov iz slovenskih legel, da so vecinoma vsi previsoki (tudi do 7cm vecji od mojega in do 15kg tezji od mojega; moj je 68cm in 40kg - vse zgornja meja za briarda). Tudi  sama sem se enkrat zaljubila v enega mesanca med briardom in bernardincem, ki je bil po izgledu kot briard, po velikosti in kilazi pa bernardinec, ampak to ni vec briard. Briard je ovčar, ki je moral biti agilen in hiter in temu teza, ki jo dodatna visina prinese prav nic ne pomaga... Prav tako se izgubi eleganca in se mnogo stvari, ki jih ta pasma premore.
Kot so napisali na francoski strani za briarde - od briarda so zahtevali, da je traktor in prosche ob enem. Moral je biti eleganten hiter in lep, kljub temu, pa je moral obdrzati tudi moc in vztrajnost traktorja...(se ne spomnim tocno, ampak upam, da sem zajela bistvo)...
Logiran
briard
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #235 : četrtek, 07.12.2006 : 16:36:34 »

Ne vem če poznaš Simonccelija iz Italije, njegovi briardi, ki so bili višje rasti, so bili večkratni svetovni prvaki 10let nazaj. Eden izmed njih je črn briard Piccador, ki je dedek mojega briarda. Nimam nič proti Češkim briardom, daleč od tega, 2 leti nazaj sem hotela kupiti briarda iz Češke psarne in sem imela mladiča že rezerviranega pa je na žalost poginil.
Nekaj let nazaj sem bila 3mesece v Franciji in sem spoznala tudi tam neklaj rejcev in so imeli tudi zelo lepe briarde, ki pa so se po višini zelo razlikovali.
To je že moj 4 briard, tako da verejmi da vem kakšni so standardi in zahteve glede višine in konstitucije briardov. Imeli smo tudi 14 let nazaj vzrejo briardov, tako da se zelo spoznam na briarde, ker sem s pomočjo briarda še shodila.  Smiley
Jaz se ne oziram na razne pogoje, ker mi je briard včeš zaradi karakterja, ki pa veš da je zelo zanimiv. Jaz nimam briarda doma zato da ga bom razstavljala, ampak zato, da bom z njim preživljala čim več prostega časa nekje zunaj ali doma. Zato sem potem briarda posvojila 5 let starega, ker so ga hoteli usmrtit. Ima rodovnik, ampak je kuža prevelik tudi če bi ga hotela razstavljat. Ne strinjam se pa s teboj, da je okretnost briarda tako močno pogojena kot ti poudarjaš z višino in težo. Moj briard je zelo zelo okreten, hiter in njegova hoja je izjemno elegantna. Moja prva briarka je bila veliko manjša in lažja, pa ne bi mogla rečt, da je med njima kar se tiče okretnosti neka ogromna razlika.
Mislim celo da te poznam, da smo se nekje že srečali in mislim, da si rekla, da ti Mojca pomagala dobiti briarda?!
Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #236 : ponedeljek, 11.12.2006 : 19:44:56 »

Aha mislim, da se te spomnim - iz Tivolija ne? Je pa ze kar nekaj casa od takrat. In ne ni mi Mojca pomagala priti do briarda, ampak mi je pomagala resevati morebitna vprasanja in mi ves cas stala ob strani, od prvega dne ko sem briarda dobila. Res jo cenim zaradi znanja in pripravljenosti pomagati.
Kaj naj recem...vsak ima svoj okus, kot sem omenila ze prej, ampak standard je standard in ni tam kar tako. To zame ni le en brezvezen opis psa, ampak so neke smernice oz. ideal, kako naj bi ta pes zgledal in se tudi obnasal. Ce tega ne bi bilo in ce se tega nebi rabili drzati - kam bi pa prisli: bi ena drzava imela gromozanske, druga nizke, tretja kvadratne pse iste pasme...
Nikakor ne povelicujem nobene drzave glede vzreje in za to me je tudi zmotila direktna opazka da so doloceni briardi manjsi. Ne mores tega rect, ce ni res. Lahko pa reces da so mansji od italijanskih, ampak moras tudi povedat da so italijanski vecji kot je po standardu dovoljeno. Ne vem kako je bilo pred 10 leti ampak sedaj italijanski briardi ne zmagujejo vec, na specialkah, ki pa meni povedo najvec, ker tam res sodi profesionalec za briarde, pa se najmanj.
Jaz tudi nimam psa samo za razstavljanje, je pa res, da ce sem ze kupila briarda, da si zelim, da tudi izgleda kot briard in da ima vse kvalitete briarda.
Pa se to, ce ne bi teza in velikost psa vplivali na dolocene atribute kot je gibanje in hitrost in okretnost, potem si samo poglej razliko med kaksno ovcarsko pasmo in kaksnim molosom.  Je pa res, da to ni vse...tukaj potem pride se kondicija, dolzina psa, sklepi, nekaj je tudi prirojenega... pri gibanju se ne gleda samo eleganca, ampak metanje tac, izteg tac, do katere hitrosti pes zdrzi v kasu in ne rabi galopirat - zame je gibanje tako zapleteno in kompleksno, ob enem pa ocarljivo, ker ko res dobro gledas psa, lahko marsikaj vidis in opazis skozi samo gibanje.
Logiran
briard
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #237 : petek, 15.12.2006 : 02:00:55 »

Sklepam da je to tvoj prvi briard. Ko boš tri briarde pokopala boš mogoče uvidela pravi pomen briarda! Vidim da se zelo oziraš na "standarde", pozabljaš pa da se ti standardi iz leta v leto spreminjajo. Recimo kopiranje ušes, sledniki itd. Letos je lahko tvoj briard pravi briard čez tri lete pa ne več, a ga boš zaradi tega imela manj rada in ga manj spoštovala? Tudi tebi najbrž ne bi bilo všeč, če bi ti partner predaval o standardih kako naj ženska oziroma mora zgledati, da je čim bližje idealu?! in kaj bi bilo, če bi si ljudje izbirali življenjske sopotnike na podlagi trendov, modnih muh in standardov? To je plehko. Pes je tudi živo bitje in briard je ena izmed najčistejših pasem,  kajti takšnega ga je narava naredila ne pa idiotski človekovi pogoji, orisi in standardi. In verjemi, da se bi vsak pes bolje počutil na tekmovanjih kot je agility ali napad-obramba, kajti to je njemu igra in zabava hkrati, kot pa na lepotnih tekmovanjih, kjer ga ljudje silijo v nenaravne poze in kjer ljudje določajo kateri pes je bližje popolnosti in kateri manj. Oprosti ampak ti briarda ne boš nikoli dojela na takšen način kot bi ga morala in ti povem zakaj...ne bom pozabila tvojega razburjanja v Tivoliju, ko si se zgražala nad tem, da ti je nek sodnik rekel, da ima tvoj pes kratek vrat....! Jaz nimam nič proti lepotnim tekmovanjem, ampak vedno sem in vedno bom v prvi vrsti zagovarjala inteligenco in notranjo lepoto tako ljudi kot živali!
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.214


« Odgovor #238 : petek, 15.12.2006 : 14:23:02 »

Uf, tle se je pa razvnela debata... bom lih vskocila, ce prav to ni moja "pasma" je bila pa v ozjem krogu izbire...
Citat
Vidim da se zelo oziraš na "standarde", pozabljaš pa da se ti standardi iz leta v leto spreminjajo. Recimo kopiranje ušes, sledniki itd.

S tem se pa lih ne bi strinjala...sploh ker dajes kot primer dele standarda, ki so se najmanj pomebni pri neki pasmi. Kopiranje uses in slednjiki imajo pri vecini pasem zgolj vizualno pomeben faktor. Mislim da je Ozzy ciljala na proporcije- trupa,nog,prsnega kosa.., telesne linije, ugrize, strukture glave...itd. Vse te stvari dolocujejo primernega predstavnika pasme... In vse te stvari so pomembne in iz njih je lahko marsikaj razvidno: npr. uporaba psa za delo, mozne zdravstene tezave...
Citat
Letos je lahko tvoj briard pravi briard čez tri lete pa ne več, a ga boš zaradi tega imela manj rada in ga manj spoštovala?
Zakaj pa cez tri leta ne bi bil vec pravi briard? Pa sej stadardi se ne spreminjajo, kot prihajajo letni casi. In ce se ze vrzemo v vzrejo in njeno eticnost..ja le pes ki se s standardi ujema se meni zdi primeren za parjenje..sigurno ne bi parila Briarda, ki bi imel glavo Belgijca. Zakaj? Ker dolocena pasma more izgledati na dolocen nacin.
Citat
In verjemi, da se bi vsak pes bolje počutil na tekmovanjih kot je agility ali napad-obramba, kajti to je njemu igra in zabava hkrati, kot pa na lepotnih tekmovanjih, kjer ga ljudje silijo v nenaravne poze in kjer ljudje določajo kateri pes je bližje popolnosti in kateri manj
Pa se spet ne strinjam. Odvisno kako psu delo v ringu predstavis...kar velja za vsako ucenje ali tekmovalno disciplino. Tek v ringu je lahko igra, stoja zgolj izveden ukaz. Zakaj pa bi ga silili v nenaravne poze? To ni smisel stoje psa. Psa postavimo tako da so razvidne njegove okotenosti, ravne tace, izraz, drze repa...in mnogo vec.
Notranja lepota? Kaj ima to zveze z izgledom psa in standardom?  Vsak pes-druzinski clan je lep na svoj nacin, to sploh ni vprasanje. Ko govorimo o vzreji in standardih se sprasujemo ce je pes sposoben dela, za katerega je bil vzrejen in ce ima karakterne lastnosti za to delo. Konec koncev  izbiramo pasme zaradi njihovih lastnosti.
Sicer pa ce ni pomeben izgled zakaj tak citat ?
Citat
Sama se nisem odločila za Češko, ker so mi ti briardi malo prenizke rasti
Huh
Lp
Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #239 : petek, 15.12.2006 : 22:12:18 »

No, Balu je lepo razlozila veliko stvari Smiley
Ja zelo se oziram na standard, vsaj kar se tice zunajosti in BTW poglej si lepo od kdaj je standard za briarde nespremenjen in potem komentiraj s svojimi izjavami: vsake tri leta spremeni... Pomembne lastnosti za pasmo se ne spremenijo kar tako. BTW sledniki so od zecetka do sedaj ostali enaki in se ni nic spremenilo, za uhlja pa so samo dodali se za nekupirana, ker pac kupiranje ni vec obvezno in mora obstajat nek standard tudi za briarde z naravnimi usesi. In ce si spregledala pri mojem prejsnjem postu - standard zajema tudi karakterne lastnosti briarda, ne samo zunanjost
Razstavljanje muka? Zakaj? Tudi moj moz je bil enakega mnenja dokler ni sel na prvo razstavo z mano. Psa itak moras redno cesat, tako, da se to ne spremeni ce ga razstavljas ali pa ne. Tam se druzis celi dan s psom, prijatelji, ki imajo enako pasmo, pes je zadovoljen, ker po tistih 5-ih minutah kar mora pac stat v cisto NARAVNI pozi in pretec s tabo dva krogca, dobi pohvalo in kar skace od veselja... Sploh pa me ne poznas in ne ves koliko jaz psa razstavljam, kaj pocnem z njim, kaj ga ucim in za kaj imam to pasmo, koliko preucujem to pasmo, koliko stikov imam z razlicnimi poznavalci briardov in koliko se udejstvujem v sami kinologiji...tako, da se mi zdijo tvoji komentarji malo izven konteksta.
Ce pa je to moj prvi briard ali ne, pa nima veze s tem koliko jaz lahko to pasmo poznam, cutim njeno velicino in jo razumem. Temu ne botruje stevilo briardov, ki si jih imel, ampak koliko srca das v delo in vzgojo svojega briarda. Temu v prid govori tudi to, da je moj pes star ze dve leti in se se vedno ni uresnicila tvoja izjava, da bo agresiven, ker so itak vsi odrasli briardi samci agresivni in da temu ne morem ubezat ali to spremenit. Spostujem razlicna mnenja in jih dopuscam glede vsega, ne bom pa si pustila, da me nek tujec, ki me je videl samo enkrat sodi in podaja mnenje o tem koliko jaz dojemam in kdajkoli bom. Sploh pa ni tukaj debata o meni, ampak o briardih, tako, da lepo prosim nehaj dajati komentarje na oseben racun ljudi, ki jih ne poznas.
Logiran
Strani: 1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17 18   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: briard - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines