mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 23:53:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Koža in dlaka  |  Tema: Alergija??
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8   Dol
Natisni
Avtor Tema: Alergija??  (Prebrano 32652 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
jaz in moj kuža
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #75 : ponedeljek, 26.12.2011 : 21:03:00 »

Pozdravljeni! Prosim za pomoč!

Imam zlatega prinašalca, ki bo aprila dopolnil 8 let. Naše težave so se začele lani poleti. Kuža je dobil po trebuščku rdeče izpuščaje, okoli se mu je luščila koža, srbelo ga je... in peljala sem ga k veterinarju. Tam so mi rekli, da je verjetno kriva žleza in ga našibali z injekcijami in tabletami ter mi svetovali, da naj pridem nazaj, če se stanje ne bo izboljšalo. No, ker so bila zdravila napačna (menda) in napačno dane injekcije, se je naredila velika gnojna bula in moj kuža je skoraj poginil. Na srečo so ga pravočasno operirali (seveda pri drugem veterinarju). To sem povedala zato, da boste razumeli, zakaj sem skeptična do pravilnih odločitev veterinarjev.
No, stanje je bilo nato eno leto dobro, letos poleti pa se je zadeva ponovila. In spet smo obiskali veterinarja (tega drugega). No, seveda mi ni vedel povedati za kaj gre, dal pa mu je injekcije proti alergiji itd. Ker sem mislila, da se zadeva sproži samo poleti, sem bila vesela, da je vročine končno konec in bo vse ok. Ampak ni bilo! Po injekcijah se je stanje malo popravilo, čez 2 meseca pa se je zadeva ponovila. Še to, poleg izpuščajev ima na sprednji tački bulico, ki je po injekcijah uplahnila, potem pa se je vrnila v prvtno stanje. Poleg tega, da se je stanje ponovilo, je na mestu, kjer je dobil eno izmed injekcij koža rahlo nabreknila in pordečila!! Ker sem bila čisto obupana, sem šla nazaj k veterinarju. Spet so mu želeli dati injekcije, ampak sem temu oporekala. Moj kuža ne bo več poskusni zajček za injekcije!! Zato so se odločili, da bodo pregledali kri in našli niso NIČ!! Zahtevali so, da se s kužkom vrnem, da mu bodo dali poskusno terapijo z injekcijami, ampak sem jih zavrnila. Pa še to...Poleti ga je vse zelo srbelo, zdaj ga pa sploh ne.
Kot lahko vidite sem upravičeno obupana, zato se obračam na vas... Odločila sem se, da bi poskusila odpraviti morebitno alergijo z izločevalno dieto. Malo me skrbi dejstvo, da kuža že skoraj 8 let je isto hrano (raznovrstno) in ni imel nobenih težav, zato dvomim, da gre za alergijo na hrano. Lahko alergija izstopi po tolikem času?? Prosila bi še tiste, ki ste se poslužili izločevalne diete, da mi poveste, koliko časa ste dajali psu le določeno hrano in po kolikem času se je stanje popravilo?? Kako hitro pa se je stanje poslabšalo, ko ste dodali alergen?
Če ima kdo še kakšen nasvet bi ga bila zelo vesela, ker res ne vem več, kaj naj.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #76 : torek, 27.12.2011 : 00:09:38 »

Alergija se lahko pojavi kadarkoli. Pravzaprav se lahko "vsak hip" pojavi se kaksna dodatna in ko se vse skupaj dovolj sesteje ... izbruhne. Kdaj izlocevalna dieta zacne delovati je odvisno od tega kako mocan je imunski odgvor (kako "huda je alergija"), koliko je razlicnih alergij (lahko so poleg prehranskih tudi okoljski, npr. prsice, ...) in kaksna je izpostavljenost vsem tem alergenom. Vsekakor pa naj bi taka stroga dieta trajala vsaj 4 tedne, ce se stanje v tem casu umiri, zacnes postopno (eno na teden) dodajati nova hranila. V tem enem tednu se obicajno ze pojavi kaksen znak. Kako hitro pa dejansko, je pa odvisno od posameznega psa. Moja psica npr. se po piscancu "razcveti" v cca. dveh dneh.

Nasvet ... najdi veterinarja, ki mu zaupas in se drzi njegovih navodil. Predvsem pa se pripravi, da bo odkrivanje vzroka (in zdravljenje) dolgotrajno in drago. Ne zato, ker so veterinarji nesposobni, ampak ker je taka narava alergijskih obolenj. Tudi pri ljudeh.
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #77 : torek, 27.12.2011 : 08:51:38 »

Tko kot je maja01 napisala, še tako majhen košček lahko povzroči sranje. Naš ni nikoli reagiral na govedino, ki jo je občasno dobil, kakšen košček, ko sta jo mačka dobila. Zdaj nazadnje se mu je zaradi enega, za noht velikega koščka, razcvetelo uho  Lips Sealed  Trajalo je tri tedne, da se stanje normalizira. Piščanec je tudi na tem prepovedanem seznamu, pa verjetno še marsikaj. Mi smo končno našli kombinacijo, ki nam ustreza in se stanje umirja, po več kot šestih mesecih.

Napisala si, da se mu je spet pojavilo poleti. Seveda hrana je itak vedno pod vprašajem, potem so tu še zajedalci, bolhe, cvetni prah...Ne vem sicer, kako je poskrbljeno za higieno psa, ampak tu se da tudi ogromno narest, če ni že zdaj vse pod kontrolo. Ko smo se mi selili, sem načrtno izbrala vso pohištvo takšno, kjer se bo nabiralo čim manj pršic, ravno zaradi tega, ker sem ogromno prebrala o teh alergijah na pršice in se mi je zdelo smiselno že v startu tako ravnat. Kavč je iz umetnega usnja, vse kar je gor se redno prha in pere, stoli v kuhinji so leseni, gor so blazinice, ki so pralne, pa tko naprej. 

Pa doslednost je pri teh alergijah zelo pomembna. Če nečesa ne sme, potem ne sme. Lahko da je dobil od koga kakšen prepovedan kos in se mu je spet odprlo, ali pa je zunaj kaj pobral. Tu je toliko možnosti, da je res fajn, da dejansko veš, kje je pes 24 ur na dan, kaj dobi za jest, kje se giba, kdo ga vodi ven in kam... Skratka, potrebno je imeti nadzor nad pasjim življenjem 100%. Če več ljudi skrbi za tega psa potem nikoli ne veš, kaj mu kdo da, kaj z njim počne.

 jaz in moj kuža, upam, da najdete rešitev. 
Logiran
jaz in moj kuža
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #78 : torek, 27.12.2011 : 12:24:29 »

maja01 in moonbeam hvala za nasvet! Smiley

Glede pršic in zajedalcev oz. higiene nasploh sem tudi sama prebrala o možnih alergijah in odpravila vse potencialne kandidate na tem področju (sedežna iz umetnega usnja, vse redno prano...). Ampule so mu povzročile alergijsko reakcijo, zato uporabljava blažje sredstvo proti zajedavcem, ampak pomaga, jih nima. Tudi šampon sem zamenjala, ker so mi rekli, da je možna alergija in sedaj uporabljamo samo medicinskega.
No, zdaj se bom lotila izrecne izločevalne diete in upam, da bo pomagalo...
Vem, da bo postopek dolgotrajen, ampak upam, da se bo stanje hitro normaliziralo in bom imela srečo pri odkrivanju alergen -a/ov.
Glede veterinarjev... S sedmimi sem govorila in dobila 7 različnih mnenj. En je govoril celo o luskavici.. Skratka, kar nekaj časa bo minilo preden bom spet kateremu zaupala!
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #79 : torek, 27.12.2011 : 14:04:50 »

Po moje bi ti bilo bistveno lažje, če bi začela s kakšno že pripravljeno hrano za alergike. Za take je običajno najprimernejša kakšna jagnjetina ali riba, pa spet sploh ni nujno, da ustreza vsem.  z izločevalno dieto se lahko igraš do kužkove starosti, če ne veš, na kaj je alergičen. Pa še itak mora biti kar nekaj časa na določeni hrani, da se pokaže, če je to ali ne.
Jaz bi vseeno šla h kakšnemu specialistu, vsaj na testiranje za alergije. Sama se lahko ubadaš s tem tako dolgo, da bo že prepozno.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #80 : torek, 27.12.2011 : 14:14:01 »

In kot je rekla moonbeam - dieta pomeni, da lahko velikost lešnika nečesa, česar abolutno ne sme (in sploh ni nujno, da veš, da je pojedel), povzroči izbruh bolezni za nekaj tednov. Mi smo v takih primerih zdravili z antibiotiki, brez ne bi šlo,  ampak pri nas gre izključno za alergijo na določene beljakovine. Ki traja že celo življenje. in bo še.
Logiran
jaz in moj kuža
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #81 : torek, 27.12.2011 : 16:29:27 »

sanco1a hvala za nasvet.
Saj je brikete z jagnjetino, ker so rekli, da je tu najmanjša možnost za alergene. Ampak jaz se želim poslužiti izločevalne diete s kuhano hrano, glede na to, da že več kot 7 let je tudi kuhano hrano in bi tiste brikete spljuval vame, če mu ne bi dala nič drugega Smiley
Testi za alergijo so daleč od tega, da bi bili sigurni in jaz sploh ne vem, če je res alergija.
Na antibiotike bi z veseljem pristala, če bi vedela, da mu bodo dali prave in da mu bodo pomagali. Ampak glede na to, da mi ne vejo povedati niti, če je alergija ali ne, se mi zdi nesmiselno, da zahtevajo od mene, da ga vozim na terapije, ki bi jih oni spreminjali in ugotavljali, če bi mogoče pa katero zdravilo pomagalo. Imam res slabe izkušnje z antibiotiki!
Verjetno bom res morala kar k specialistu dermatologu.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #82 : torek, 27.12.2011 : 17:36:21 »

Lej, če bi slučajno bila alergija na hrano, je najverjetneje na živalske beljakovine. Torej mu lahko daješ brikete z jagnjetino (ponavadi je kombinacija riž) in enako kuhano hrano (torej jagnjetina-riž). In absolutno nič drugega. In ko bo dovolj lačen, briketov ne bo več pljuval.
Antibiotiki pri nas primejo zato, ker je vse udarilo na prebavila. Ne vem, če so uspešni pri kožnih zadevah.
Jaz bi šla k dermatologu, obvezno v Lj., če se od kod drugje.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #83 : torek, 27.12.2011 : 17:41:13 »

Sem hotela reči samo, da je splošno pravilo pri dietah zaradi alergij popolna prepoved mešanja beljakovin. Strogo selektivno.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #84 : sreda, 28.12.2011 : 09:37:05 »

Ce se mislis it izlocevalno dieto, se gres to lahko samo z doma pripravljeno hrano. V briketih (tudi hipoalergenih) je en kup razlicnih sestavin, poleg tega so v vseh briketih (oz. v vseh suhih hranah, vkljcno z rizem, sirom, suhim sadjem, oreski) prisotne prehranske prsice, ki so dostikrat vir alergij. Gre pa zadeva tako, da izberes eno vrsto mesa, ki ga pes se ni jedel. Obicajno je to konjsko meso, ki je pa precej drago ali divjacina (se jo da dobit po zeeeelo ugodni ceni v Nimrodu v Skofji Loki), lahko tudi ovcetina ali kozje meso, ce ga pes se ni jedel. Fino je, da samo meso (misice) kombiniras se s hrustanci, notranjimi organi, kitami, ipd od iste zivali. Ceparv v cca mesecu dni z enostransko prehrano neke skode ne naredis (ce ni govora o mladicu). Poleg tega dodas en vir OH (prav tako tak, ki ga pes se ni jedel) - obicajno ajdova ali prosena kasa, lahko kaj drugega. In to je to. Nobenih priboljskov, nobenih dodatkov, ...
V cca. mesecu dni bi se morala poznati razlika, ce ni zadeva res huda in ce ni vir alergij v okolju. Potem postopoma (eno na teden) zacnes uvajati nova zivila. Npr. prvi teden dodas eno vrsto ribe, drugio teden dodas jajce, tretji teden dodas riz, cetrti teden dodas piscanca, ...

Ce gre za alergijo, antibiotiki ne bodo nic pomagali, razen ce so prizadeta mesta spraskana in odprta in je prislo do sekundarne bakterijske infekcije. Ampak tisto res izgleda grdo. Sicer se alergije lotevamo s kortikosteroidi. Spet ... ce stanje ni ne vem kako hudo, bi ena ali dve aplikaciji dlje delujocega kortikosteroida morali zadostovati, da se zadeva pomiri. Ce je stanje hujse, pa daljsa terapija s kortizoni.
50 % lastnikov zivali (po moznosti takih, ki nimajo zivali, ki bi kortizone potrebovale) ti bo zrecitiralo celo vrsto stranskih ucinkov, ki jih kortikosteroidi imajo. Ja, jih imajo, tako kot jih imajo tudi vsi antibiotiki in vsa ostala zdravila (npr. protiglivicna zdravila niso ravno prijazna, pa verjetno nikomur ne pade na pamet, da bi zaradi tega odsvetoval zdravljenje mikrosporije). Ampak se pokazejo pri jemanju na dolgi rok (vec mesecev, leta), ne pa (obicajno) po eni aplikaciji ali enomesecni kuri.

Bi bilo pa vseeno smiselno iti do dermatologa, da ti predpise plan zdravljenja in naredi se kaksne dodatne teste. Tudi jaz ti svetujem Ljubljano, konkretneje dermatologinjo na Veterinarski fakulteti.

Lp, m.
Logiran
jaz in moj kuža
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #85 : sreda, 28.12.2011 : 13:03:12 »

maja01 res hvala za odgovor, ker sem ravno nameravala na veterinarsko po hipoalergene brikete in jih kombinirat z ajdovo kašo, pa to očitno ni dobra ideja...
Bom se poslužla tudi dermatologa in ja, sem že brala, da je Veterinarska fakulteta najprimernejša. Hvala Smiley
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #86 : ponedeljek, 30.07.2012 : 18:18:14 »

Da še jaz malo obudim tole temo:
zna biti, da se tudi pri nas spopadamo z neke vrste alergijo. Še raziskujem.

Vse skupaj se vleče že skoraj pol leta. Seveda sem najprej pomislila na razne druge težave, predvsem zaradi prej pogostih uroinfektov pri moji 12-letni yorkici Sherry. Naredili smo običajno terapijo z antibiotiki, ko pa to ni pomagalo oziroma se je še stopnjevalo z grizenjem ene od prednjih tac, smo postopoma izločili vse medicinske vzroke. Narejen je bil rentgen tačk in hrbtenice; antibakteriogram; razširjene biokemijske preiskave krvi in urina, ultrazvok trebuha itd., skratka res veliko preiskav. Medtem se je dodatno pojavila še precej velika bula na desnem boku (menda zaradi številnih injekcij in naj bi bila neškodljiva)  - ter pred nekaj dnevi še zelo grdi, gnojni izpuščaji okoli ritke.  Undecided   
Kot rojena paničarka sem ves čas na veterini, ampak mi nihče ne zna povedati, kaj je narobe.  Sad   Grizenje tace je lahko psihičnega izvora, gnojne bule pa pač ne. Zato sem sama začela sumiti na alergijo - nimam pojma, na kaj.

Na forumu sem prebrala vse teme, povezane s tem. Hrano lahko zamenjamo, to je najmanjši problem.  Trenutno študiram sestavine različnih vrst hran. V bistvu bi pa najraje poslala kri tja v Španijo, kot je bilo že nekajkrat omenjeno. Testov na VF mi namreč zaradi močnega pomirjevala oz. narkoze ne bi delala (pač zaradi dobrih dvanajstih let psičke).  Ali je kdo že dal poslati kri tja s kakšne ljubljanske klinike?  Če ja, lepo prosim za podatek, s katere. Prav daleč iz Lj. namreč trenutno ne morem, da bi jo peljala na dodaten pregled in odvzem krvi.

Zaskrbljena lastnica male psiho-seniorke press Undecided
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #87 : ponedeljek, 30.07.2012 : 18:22:23 »

Ajej, ne bere se lepo Sad Sad
Držte se Kiss
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #88 : ponedeljek, 30.07.2012 : 18:31:37 »

Za LJ žal ne vem, če bo treba kak prevoz, pa lohk kdaj pomagam Wink

Mi smo to dali takrat skoz in smo zadnja leta kar ok, hrano pač ni več problem prilagoditi, na določen cvetni prah dreves pa ne moremo vplivati, ampak smo kul. Moram pa priznati da letos še tistega sezonsko značilnega flekastega (poleg črnih pikic Tongue) kožuha ni bilo. Zakaj točno smo letos bolje, ne vem. Dodajali smo ekolostrum, pa na aprilski razstavi vzeli tisti dodatek Allergy-X , mogoče je vse skup vplivalo na izboljšanje.

Izpuščaji so lahko tudi neke vrste hot spotov, jaz bi jih umivala s Plivaseptom, pa mogoče z jodom mazala.

Drugače bi se pa v tem trenutku odločala za kako alternativo, če bi se na novo ubadala z alergijami.
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #89 : ponedeljek, 30.07.2012 : 18:39:30 »

Prav tako lahko delaš obkladke iz prevretka hrastovega lubja (kupiš v lekarni).
Ali si izključila zamašene analne vrečke? Gnojni izpuščaji lahko nastanejo tudi zaradi bolh (ena sama bolha lahko naredi celo srenje) ali pa gre prerosto za infekcijo zaradi padca odpornosti. Ki so poleti v vročini še posebej pogosti. Jaz bi s alergijskimi testi še malo počakala.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Koža in dlaka  |  Tema: Alergija??
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines