mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 17:00:27

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Tema: Primerna pasma za konja
Strani: [1] 2 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Primerna pasma za konja  (Prebrano 24664 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Delavec
gost
« : četrtek, 06.02.2003 : 22:55:02 »

Pozdravljeni!

Že nekaj časa obiskujem vaše strani. Lepo! Imam eno vprašanje. Sam urejam strani konji.com in opažam, da veliko ljudi prihaja na konje iz teh strani in obratno. Torej konj in pes. Kako gresta ti dve živi bitji skupaj? Pri meni se razumeta odlično. Prva prednost tega, da imam psa je ta, da se moji konji psov ne bojijo, prav tako pa ne pasjega laježa. Moj pes je Irski Seter in je nekako preveč lovski. V kolikor grem z njim peš v naravo uboga, je ob meni (uboga na pogled). Ko pa se z njim napotim ven s konjem pa ne upošteva 5%. Lahko se derem, ga kličem, nič, on po svoje lovsko raziskuje. Ko razjaham je takoj pri meni in veselo maha z repom. Drugače se za konja kaj prida ne zmeni.

Zamima me katera pasma psov je najbolj primerna za druženje s konji (nekateri menijo, da je izreden avstralski ovčar), kaj menite vi? Sam predvidevam, da bi bil primeren kak ovčar, ki bi dejansklo opravljal svojo ovčarsko nalogo ( v izpustu ). Lp Delavec

[slika izbrisana ker link ne dela; Mirc]
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #1 : četrtek, 06.02.2003 : 23:21:34 »

Hojla Delavec,

tole bo pa "nekaj zame", saj en izmed petih avstralskih ovcarjev v Sloveniji pripada celo meni. Ok vsaj jaz si rada tako zamišljam, ceprav je v resnici drugace, jaz pripadam njej   Grin

Uglavnem ja, nasplosno je to pasma, ki je bila vzrejena in dodelana ravno za potrebe pastirjev na konjih, na širnih ameriških planjavah. Odlikuje jo namreč izredna vzdržljivost in pa tudi vztrajnost ter velika želja po delu s čredo.
Razsirila se je predvsem po farmah in pa po razlicnih rodeo showih itd, kjer so psi te pasme nastopali v raznih trikih itd.

V EVropo so prvi predstavniki prisli prav s quarter horsi, ki so jih pripeljali za western riding. Nato pa so se pocasi zaceli siriti tudi v ostalih dejavnostih. Najvec jih najdemo danes predvsem v agilityu, reševanju in obediencu. Seveda pa jih več kot polovica, vsaj v Evropi, še vedno vsaj poskusi delo s takimi ali drugačnimi čredami (v domovini, ZDA, so posebno cenjeni za delo z govedom).
Seveda pa kot vse popularne pasme, se tudi avstralski ovcar deli na "razstavni" in "delovni" tip. Razlika je predvsem v videzu (razstavni so precej vecji z bujnesjo dlako in bolj flegmaticno-netipicnim znacajem).

To, da se razumejo s konji je povsem res, saj imajo zgleda v krvi poseben odnos do vseh živali, predvsem pa nobene bojazljivosti oziroma pretirane napadalnosti. Preprosto gredo vkup s čisto vsakim živim bitjem, četudi ga vidijo prvič. Ne glede na velikost seveda.
Tudi moja nima absolutno nobenega strahu pred konji ali govedom, ceprav na splosno nima stika z njimi razen obcasno na kakih sprehodih oziroma tekmah...zgleda, da si ji zdijo "samoumevni".

Po drugi strani pa seveda se zdalec ni ta pasma tako idealna kot zgleda, saj je izredno aktivna in tudi zahtevna, zato je primerna za aktivne ljudi. Sicer so zelo razvajeni (tudi to imajo v krvi, brez cloveske pomoci!!!), ampak vec kot kak dan, dva lenarjenja je pa ze prevec. In ce ta energija ni pravilno usmerjena lahko zelo hitro razvijejo nezazeljeno vedenje (unicevalnost, agresivnost...).

Prav tako zelijo biti ves cas s svojimi ljudmi, ki so zanje v bistvu njihova lastna creda (tudi ce ze imamo doma druge pse, bodo ti v credi). Zato bohnedaj jih dajati v pesjak ali podobno, saj niso niti pod razno primerni. Najbolj srecni so, ce lahko ves cas spremljajo kaj pocno drugi.

Ok takole na hitro o avstralskih ovcarjih, ce zelis me lahko kontaktiras privatno.
Svetujem ti pa tudi da malo pobrskas po internetu, predvsem po straneh, kjer imajo avstralske ovcarje se vedno skupaj s konji. Takih je precej v Avstriji in Nemciji.

LP

Logiran
Delavec
gost
« Odgovor #2 : četrtek, 06.02.2003 : 23:40:44 »

Hvala. To pa je bil hiter odgovor. Je na mojpes straneh kakšna slika tega psa. Kako je z otroci, moji sta 9 in 11 let. Sicer pa tako aktivnega psa kot je moj seter, še nisem srečal. S kolesom se prevažam po 15 km, on leta sem ter tja od mene vstran in nazaj in naredi kakih 35 km. Prideva domov pa pred mene in neumorno skače in leta. Kdaj je temu psu dovolj  Grin?

Ti avstralski čuvaji pa mendi niso poceni? Kakšen link, slika mogoče na moj mail, če tu ne bi šlo gor? Hvala lepa, še enkrat.

Rabil bi psa ovčarskega značaja, da tudi čredo zna obdržati skupaj. Moj seter raje za zajci in fazani leta  Grin Cheesy
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #3 : četrtek, 06.02.2003 : 23:57:58 »


Imas privat sporocilo Delavec! Kle na mojpes.net forumu ne kje drugje  Grin

Mimogrede ja, credo pa obdrzijo skupaj. Med govedorejci so znani po temu, da ne glede kako obsiren je teren, tocno vedo kje se nahaja kak zival in ko je treba iti domov, ne bodo sli dokler ne pripeljejo cisto vsake glave. Cetudi se lastnik postavlja na trepalnice.
Krozi tudi zgodba o eni psicki, ki je celo noc, sredi zime, precepela v vodi ob telicku ter vztrajala toliko casa, dokler niso prisli ljudje in zvlekli tele ven iz jarka.

In lahko potrdim, da so strasno fokusirani na to, da obdrzijo credo skupaj. Kot sem rekla so jim creda tudi drugi psi. In dejansko na sprehodu moja ne gre toliko casa za mano, dokler ne "prizene" se tazadnje...enostavno ne prenasa, da kak izmed mojih psov zaostaja...

Logiran
Schmitttrigger
gost
« Odgovor #4 : petek, 07.02.2003 : 01:42:28 »

Ja, dobrodosel Delavec! Moram pohvalit konji.com, res dobra stran... tako kot mojpes.net (pridna tudi Jana  Grin Grin Grin) Kaj bi mi brez nasih igrack v obliki forumov...  Smiley Smiley
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #5 : petek, 07.02.2003 : 08:46:57 »

Delavec cau,
primerne so vse ovcarske pasme,med temi pa so v spici Border
Collie,Australian Kelpie,Australian Sheperd,Australian Cattle dog.No,do teh bos tezje prisel ker v Sloveniji ni rejcev oz. mislim,da za Borderja in Avstralskega ovcarja ze so.Lahko se pa odlocis za katerokoli ovcarsko pasmo,ki se ti dopade in odgovarja tvojim potrebam.Npr. tudi Belgijski terveruen pa tudi Nemski ovcar.Lovske pasme nikakor niso primerne,zaradi nagona psa,ki gre po svoje za divjadjo oz. sledjo.Ovcarske pasme se pa drzijo jezdeca in crede.Razmisljam o nakupu konja
v prihodnosti,ce bodo pogoji.Obrnil se bom nate za nasvet.
lp,MAT
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #6 : petek, 07.02.2003 : 08:55:44 »

Saj imamo Slovenci svojo avtohtono pasmo,Kraskega Ovcarja,ki je cudovit pes tako po karakterju kot po zunanjosti.
Mogoce bi pa prav on bil idealen pes zate in tvoje potrebe.Predlagam ti,da stopis v kontakt z lastniki,poznavalci in rejci Krasevca.
lp,MAT
Logiran
Delavec
gost
« Odgovor #7 : petek, 07.02.2003 : 09:11:44 »

Hvala, hvala za odgovore. Ja zadevo moram preštudirat tako, da bom izbral res najboljšo možnost. Praktičen primer. Maja pričakujem naraščaj in to celo dve žrebeti. V preteklosti sem s kobilo jahal po terenu skupaj z žrebetom, ki je prosto letalo okoli. Včasih se je kar preveč oddaljilo. Kakšen ovčarski pes bi tu zelo dobro lahko opravil svojo funkcijo, (da čreda ostane na kupu). Border collie? Upam še na kakšen odgovor, prav tako bo pa pobrebno kakšno knjigo prebrati. Lp Delavec
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #8 : petek, 07.02.2003 : 12:44:13 »


Citat

Delavec cau,
primerne so vse ovcarske pasme,med temi pa so v spici Border
Collie,Australian Kelpie,Australian Sheperd,Australian Cattle dog.No,do teh bos tezje prisel ker v Sloveniji ni rejcev oz. mislim,da za Borderja in Avstralskega ovcarja ze so.Lahko se pa odlocis za katerokoli ovcarsko pasmo,ki se ti dopade in odgovarja tvojim potrebam.Npr. tudi Belgijski terveruen pa tudi Nemski ovcar.


Border collie - izrazito ovcarski pes, pravi naturscik vendar ga nekateri zaradi njegovega temperamenta proglasijo za histeričnega psa. Narobe, so le psi, ki so tezko eno minuto pri miru in morajo biti cimbolj mentalno zavzeti. Posebno "nemirne" so delovne linije. Za BCje je znaciln "the eye", to je strmec nepremicni pogled na vse kar je v okolici. Pa ceprav na v vetru plavajoc kos trave (ce nimajo kaj boljsega za "past"Smiley
Ampak bom rajs tiho, tuki na forumu je par borderasev, ki ne marajo, da pasmo komentirajo tisti, ki je nimajo doma Wink

Kelpie in Australian Cattle Dog (ACD) - avstralski pasmi, nekoli ostrejsi, rabita dokaj trdo roko, saj sta izrazita delavca. Uporabljaju ju predvsem za delo z govedom, ker sta izrzaito pogumna. Niso pa to druzinski psi, celo naj se manjsih otrok sploh ne bi puscalo samih z njimi, saj jih vzamejo za credo in prakticirajo na njih tudi razne uscipe in zbijanja po tleh (torej taktiko, ki jo uporabljajo pri govedu). So tudi dokaj rezervirani kar se tice tujcev in pa predvsem ACDji znajo biti ostri do drugih psov.

Avstralski ovcar - mislim da sem ti dost napisala tukaj gor in privat o njih

Belgijski ovcarji, Nemski ovcarji in podobno - ti so pa ze tako izgubili svoj originalni nagon in znacaj, da glede na Delavceve potrebe izpadejo (spuscen pes, drzanje crede skupaj, otroc itd).

V SLO so borderji ze dokaj razsirjeni, so najbolj priljubljeni psi za agility. En se celo nahaja v resevalskih vodah. Svoje originalno delo, paso ovac, jih tudi opravlja nekaj. Vzrediteljo SO.

Avstralski ovcar - v SLO jih je 5, vzrediteljev se NI, prvo leglo imam planirano za zimo 2004.

ACD - v SLO je en pes uvozen iz Avstralije. Na razstavah pogosto razstavlja tudi vzreditelj iz Belgije.

Kelpie - v SLO jih ne tako ne drugace.


LP
Logiran
Delavec
gost
« Odgovor #9 : petek, 07.02.2003 : 14:06:26 »

Avstralskega ovčarja bi lahko dobil na madžarskem, kjer jih ima nekdo, ki se ukvarja z govedorejo. Sem si ogledal slike, čudovit pes, saj so tudi ostali fajn, samo avstralski ovčar pa se mi še posebej dopade. Ja trenutno ima s psom večje probleme kot s čredo konjev, če grem na teren, ker me pač ne ugoga ko sem na konju. Kot sem omenil, čim razjaham pa je druga pesem  Wink Smiley Pri meni je tako (če že imam možnost izbiranja) kot pri ženskah Smiley zadeva mi mora biti prvič zelo všeč, nadalje mora biti praktična ter funkcionalna. Avstralec mi je všeč na prvi pogled, značaj ustreza, torej...., kjer se ga da dobiti?
Logiran
Delavec
gost
« Odgovor #10 : petek, 07.02.2003 : 14:18:15 »

Ja očitno so vaši odgovori glede pasme bolj strokovni kot odgovori konjarjev, ki pudarjajo, da pasma ni tako pomembna. Torej sem se prav odločil, da sem omenjeno temo poleg tega, da sem vprašanje zastavil na konjskem forumu, odprl tudi tukaj. V zelo kratkem času veliko informacij. Če komu ni odveč, lahko s svojimi odgovori (vsaj kar se tiče psov) poučite tudi konjarje, ki so v veliki večini poleg konjev tudi lastniki in ljubitelji psov.  Kiss Wink

Za Mata! Mat sam se ne počutim dovolj strokovnjaka, da bi ti upal konkretno svetovati  Smiley,  Torej ob nakupu konja, najprej knjige domov, pa na forum konji.com, s vprašanji!!! No jaz, ki sem trmast, sem naredil ravno obratno. Konja sem kupil in nisem imel niti pojma kaj naj mu dam za jesti. Smiley Pa je šlo. Sem imel srečo z nakupom in tudi s svetovanjem. Toliko sem bil pameten, da sem pri nakupu s seboj imel "strokovnjaka". Lp
Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #11 : petek, 07.02.2003 : 18:15:09 »

Ojla!
Pasmi, znani po svoji 'konjski' preteklosti sta seveda tudi veliki šnavcer in dalmatinec, vendar ti verjetno ne bi znala črede skup držat. Grin
Glede drugih pasem se strinjam, še posebej z avstralskim ovčarjem, ki je tudi meni zelo všeč (samo meni so malo premajhni Wink ). Se pa tokrat ne strinjam s sirtaki, namreč da so belgijci izgubili nagon. Priznam, da se v tervuerene nisem preveč poglabljala, vendar pa : sama imam groenendaela, ki ima še kako veliko nagonov! Grin Grin Nikoli se ne oddalji od mene (se zadržuje v polmeru ene 20m, redko več); obožuje otroke in je z njimi neverjetno potrpežljiv; glede delovnih nagonov in farmerskih nagnjenj pa lahko povem, da sem obiskala neverjetno količino strani lastnikov in vzrediteljev in slaba polovica, zlasti tistih iz Amerike, Avstralije pa tudi Skandinavije se poleg milijarde stvari s svojim groenendaelom loti tudi paše, vsaj za hobi. Veliko jih ima tudi video-clipe in so prav nadarjeni. Seveda pa nočem reči, da so vsi taki. Ne zdi se mi pa pravilno apriori jih odpisat, češ da ne znajo več delat z ovcami oz. živino. (brez zamere, tako je moje mnenje)
Je pa seveda na tebi, da se odločiš za pasmo. Kot sem že povedala, meni so avstralci izredno všeč (intermeco : sirtaki, ga/jo imaš tudi za agility, da vem, če moram biti pozorna na tekmah).
Aja, za finiš - moj črnuh ima izredno rad konje in sem ga že hotela vzeti s sabo na teren, vendar pa so tam, kjer jaham (Kočevje) lovci ustrelili prejšnjega hlevskega psa, tako da se zdaj ne upam  Cry  :-/. Si bom pa v bližnji prihodnjosti 'sposodila' konja in ga pripeljala v Lj, tu pa ne bo ovir  Cheesy. Kakšnega konja/konje pa imaš?

No, lep pozdrav vsem, veliko sreče pri izbiri kužka, pa prosim sporoči, kako se bo izšlo, ker me že zdaj firbec matra.
Uživajte v snegu s svojimi prijatelji!

Logiran
Tara
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 227


« Odgovor #12 : petek, 07.02.2003 : 19:56:37 »

Bambi, kje pa jahaš v Kočevju? Jaz sem tudi iz Kočevja in jaham, imam ful rada konje in pse seveda.  Grin
Lp
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #13 : petek, 07.02.2003 : 21:32:04 »


Bambi, konkurenca ti bom ko prides v A2...sicer pa imam mojo avstralko za agility, reševanje, pašo in seveda za crkljanje. V tem je prvakinja  Grin

Delavec, si dobil privat msg, kjer sem ti poslala odličen link na strani, kjer se nahajajo skoraj vsi vzreditelji v EVropi, ki imajo domače strani?

Če se odločiš za avstralca se drzi nekaterih pravil:
1. dobro preveri v katero zvezo je vpisano leglo. FCI priznava samo rodovnike, ki so izdani od matičnih kinoloških zvez. Lahko boš naletel na ASCA rodovnike. Samo ti so neveljavni! Mora biti vsaj vzporedni vpis v rodovnik priznan s strani FCI!
2. precej razstavnih linij ima zdravstvene tezave: ocesne bolezni, epilepsija itd. Bodi pozoren na to!
3. aussiji imajo 2 nasprotna znacaja, ali ali, opazen je ze pri mladicih: ali so total flegmaticni in "rezervirano nezaupljivi"  ali pa so prav nasprotno zelo odprti, firbcni in sploh v stilu "tukaj sem ubadi se z mano"

Torej zacni kontaktirati vzreditelje, povej kaj isces in predvsem SPRASUJ vzreditelje cimvec. Ker je trenutno pasma se toliko pod nadzorom, da hocejo vedeti v kake roke gre in nato obdrzati stik z novimi lastniki. Konec koncev ga bos tudi placal posteno. In ja pripravi se na cakalne vrste...tudi vec mesecev...ker so legla rezervirana vnaprej, se preden so psice parjene...

IZOGIBAJ se preprodajalcev ali takih, ki ti recejo da ti bodo pripeljal mladica od nekje! OBVEZNO vzpostavi sam kontakt z vzrediteljem in po moznosti celo vidis oba starsa in leglo celo.

Kaj tvegas s preprodajalci si preberi tukaj na forumu cisto prva tema...moznosti, da dobis premladega, necepljenega, bolanega, nesocializiranega in sploh te pasme mladica so tako velike, da manj tvegas, ce vzames prvega mesancka na cesti...torej preprodajalci velik STOP.
Posebno pri tej pasmi, ki je redka in se ve kje so kaki vzreditelji oziroma psi in se da preveriti vse...

Uglavnem za zacetek lahka zacnes surfat po linkih, ki sem ti poslala na privat mail.



Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #14 : petek, 07.02.2003 : 22:29:59 »

Tara, jaham v Mlaki pri Kočevju, tam, kjer imajo kravjo farmo. Samo zdaj me žal že nekaj časa ni bilo tam. :-/

Ježeš, sirtaki, ne tako hitro! Shocked Sva šele lani začela, tako da pot je še dolga, dolga, če nama bo sploh zneslo do tja. Roll Eyes Važno je, da pri tem oba uživava. Smem vprašat, iz kje (leglo oz. psarna) je tvoja avstralka? Lani sem pa blizu nas (na Klobuku) srečala eno tako lepo kužiko, in to red merle Shocked. Sta se s Sambotom malo podila naokoli, ampak so jo hitro odstranili.
Ajde, lepo se imejte, pa se upam da kmalu srečamo (delavca s konji, Taro na konju in sirtaki med skakljanjem). Čav
Logiran
Strani: [1] 2 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Tema: Primerna pasma za konja
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines