mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 01:07:30

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Tema: Primerna pasma za konja
Strani: 1 [2] 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Primerna pasma za konja  (Prebrano 24665 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #15 : petek, 07.02.2003 : 22:43:08 »


Bambi je bila slovenska tista redmerlka??? Ker mi ni znano, da je kaka v SLO. EJ super ce je! Bi prav rada zvohala iz kje je oziroma kdo jo ima...si jo se kdja videla ali so bili le na obisku? Btw kaj je Klobuk iziroma kje je???

Drugace je pa moja iz Italije...

Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #16 : sobota, 08.02.2003 : 10:14:22 »

Ne vem, če je slovenska. Če veš, kje je MiLesnina na Brdu v LJ - no, po isti cesti še 300m naprej. Ko je konec ceste se začne gozd in sprehajalna pot. Klobuk je gozdnat hribček, zelo lušten za sprehode, na vrhu je pa gola 'kupola' - samo trava, zato klobuk. Gor je ena lovska koča in je še kar izletniški hribček, tako da ni izključeno, da je bila samo tujka na obisku. Žal pa si je nisem uspela dobro ogledat - mi smo šli proti koči, pa sem se obrnila, da pogledam kje je Sambo, in je tip šel po spodnji potki, S. in aussi pa sta bila eden proti drugemu, vrat ob vratu, napeta ušeska, mahala z repkom (vsaj moj Wink), potem sta se pa malo lovila, nakar so ji parkrat požvižgali in je šla. Glede na obnašanje obeh bi rekla, da je psica, videla pa nisem. Je bila pa res zelo lepa.

Italija? Fino, da vem za čez par let  Grin Grin Grin. Pomoje bi Sambo bil čisto srečen, da bi imel družbo pri pasenju Repkota Wink.
Vedno ko pridem na kako razstavo se najprej zaženem izvohat, če je kje kakšen belgijec in če so spet prišli tisti 4 avstralci - ne vem a so španci ali francozi.

A te lahko še izkoristim, da mi nekaj razjasniš. Ali se aussije kupira ali se skotijo brez repa? Huh Sem namreč videla dva z repom, pa ne vem, ali so se ju 'usmilili' in jima pustili rep ali pa sta se slučajno skotila z dodatno opremo  Wink in so jima ga pustili.

Tako, to je to. Se že vnaprej opravičujem, če te bom še kdaj morila v zvezi z avstralci. Me pač zanima, da bom ready & steady če se bom res kdaj odločila za njega.
Lepo se imejte, U & S
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #17 : sobota, 08.02.2003 : 11:57:02 »


Hm ja verjetno ni bila Slovenka ta avstralka. Posebi, ker so redmerli precej redka zadevca oziroma je tezko priti do njih, ker so med najbolj zazeljenimi in "ratajo" samo z nacrtovanimi parjenji dolocenih ostalih barv (tudi meni so najlepsa barvna kombinacija med aussiji prav red-merli).

Rep pa tkole, aussiji se lahko skotijo s celim repom, katerokoli vmesno dolzino ali brez repa, ki se jim rece NBT (natural bobed tail). NBT je torej "oznaka" za aussije, ki so se skotili ali cisto brez repa ali pa z 3/4 repa oz. 2/3 oz. 13cm uglavnem brez celega  tako ali drugace Smiley
Veckrat se zasledi tudi oznaka NBT docked. To pomeni, da so jim prirezali rep, ki ni bil v originalu cel, ampak "delen".

V Evropi se pocasi prepoveduje rezanje repov, prepoved rezanja ima tako ze vecina evropskih drzav (razen Španija, Francija, Italija in vse vzhodnoeropske države, vključno s Slovenijo). Nemcija in Svica pa ste šli celo v tako skrajnost, da ne pustita niti uvoza psov s prirezanimi repi in njihovega razstavljanja.
Rep se seveda lahko prireze "iz medicinskih razlogov". Vsaj pri aussijih pa ti medicinski razlogi pogosto pomenijo tudi izlocitev vzreje, saj nekako dolocajo stanje "zlomljenega ali prelomljenega" repa, kar je dedno in izlocitvenega pomena.

Aja, ko se isce aussija je potrebno biti pozoren se nekaj, in sicer raje ne jemati iz legla, kjer sta oba starsa merla ali NBTja... Zakaj tako pa si lahko prebere vsak na internetu, obstaja nekaj odličnih strani z genetiko.

Hm ja Italija, takole ti povem, vecina aussijev izhaja iz tipicno razstavnih linij, seveda na veliko pobirajo zmage (od svetovnih do evropskih prvakov, ki so v zadnjih nekaj letih prav iz Italije), vendar pa ze niti ne ustrezajo vec tipicnemu aussiju. Zato jih tudi evropski vzreditelji komaj kaj uporabljajo za parjenje, kar je v nasprotju s splosno sicer neveljavno logiko, da svetovni/evropski prvaki pa pomenijo kaj...

Sama sem imela v bistvu neke vrste sreco, moja psica prihaja iz kombinacije delovno/razstavnih linij, vendar se je tudi njena vzrediteljica zdaj nagiba k vzrejanju "za razstave".
Tudi ce pogledam ostale pse iz te psarne, so bolj masivnega tipa. V SLO obstaja samcek iz te psarne, stric od moje po mamini strani. Njegova polsestra, ki je na Češkem in ima zdaj leglo s psom iz "multipurpose" linij, je prav tako precej masivna in celo večja od moje. Oba sta uglavnem cisto nasprotje od moje.

Tako da meni absolutno ni vsec kar vidim po razstavah, posebno me je razočarala svetovna  Amsterdam, kljub 109 aussijem.
Ampak dokler zmagujejo psi, ki presegajo standard po visini tudi po vec cm, so cimbolj masivnih kosti in glave ter imajo na sebi cimvec dlake...Zgledajo torej, vsaj crni trikolorji, kot mini berniji  Angry
Jasno nobenega ne zanima koliko je tak pes funkcionalen v resnici. Na sreco je v Evropi kar nekaj vzrediteljev, ki vedo kaj je aussie in ne podlezejo komercialnim zahtevam trga. Tako da pridemo na svoj racun tudi tisti, ki imamo psa za se kaj drugega ne samo valjanje po kavcih... Cool

Na SLO razstavah lahko vidis dve Francozinji s svojimi aussiji, sta redni gostji ze 3 leta. Ju vedno sprasujem od kje imata voljo se voziti na eno CAC razstavo v Slovenijo, posebno ker zivita dokaj blizu Pariza. Posebno, ker imata veliko vecje in pomemebnejse razstave v "bliznji" okolici, tj manj kot 1000km stran  Roll Eyes In potem niti ne ostaneta na BIS programu. Ok zdaj v Vrtojbi sem jo prepricala, da je ostala in se ji je obrestovalo z BOG 3...




Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #18 : sobota, 08.02.2003 : 13:10:50 »

Se mi je zdelo da so francozi! Meni tudi ni jasno, kako se jima ljubi. Sem že večkrat stopila da njih, pa sem si premislila, ker moja francoščina je...no, je ni več sram Grin, glede znanja tujih jezikov pa pri francozih nimam ravno dobrih izkušenj.
Moram rečt, da je bila prva redmerlka katerekoli pasme, ki mi je bila res krasna. Ostale ki sem jih do zdaj videla so imeli preveč belega, pa... no ja, niso mi bili tako lepi. Krasni so mi pa tudi čokoladni oz. čokoladno beli. Njam! Cheesy

Hm, zanimivo tole o repih. Torej je praktično vse mogoče! Wink
Tako ali tako imajo ponavadi tako košato sedalo da se jim nič repa ne vidi, pa če ga imajo, ga nimajo ali ga skoraj imajo.
To o parjenju 2 merlov in 'bobtailov' med sabo pa sem že nekaj slišala, ja.
Zmanjšanje oz. skorajda ukinitev funkcionalnosti zaradi razstavnih uspehov ali kakorkoli že pa se tudi meni zdi bedarija, kretenizem itd. Pa ne da bojo še to lepo pasmo čisto razdvojili, tako kot so npr. labradorce. Sem videla par uspešnih, razstavnih, ki so izgledali že skoraj kot malo večji staford.  Angry Angry Angry

Tudi moj 'niger' prihaja iz 'mešane' linije. Na rečo. Oba starša sta zelo uspešna razstavna psa, zlasti oče (pa se raje ne bom preveč hvalila) Wink, oče pa ima tudi opravljen IPO I. Vzreditelj (oba starša je kupil, da ne bo kasneje kakšnih pomot) ima še malinoisa in sta bila državna prvaka, pa na sploh se spozna in se dosti ukvarja s psi (no,zdaj, pri 2 pamžkih ne več), tako da so njegovi mladiči tako lepi kot tudi uporabni. Lep primer je Tissa - o lepoti ne bom govorila, ker je v živo še nisem videla, njeni rezultati pa govorijo sami zase.

Če se kdaj odločim za aussieja bom pazila nato, hvala. Tudi jaz ne bi imela psa samo za čohat.  

Torej, hvala za vse informacije (ne garantiram da je moj firbec trajno potešen Grin Roll Eyes) in veliko sreče in uspehov s tvojo lubico, pa se mogoče kmalu vidimo.
Lp
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #19 : sobota, 08.02.2003 : 16:36:47 »


Hja s tema dvema Francozinjama se da kr fajn po anglesk zment. Z eno bolj, z drugo malo manj a da se. Pomaga vsaj minimalno znanje francoscine - posebno ena zelo hitro presalta v domac jezik, pa se splaca vsaj malo razumet Smiley Pa veliko mahanja z rokami in plesnih korakov  Grin
Jah en od razlogov da prihajata je tudi, da imata ze 3 slovenske prvake na racun dolge poti...ce dobro opazujes pripeljeta razlicne pse, odvisno na tajming (glede na pravilo da mora miniti vmes eno leto). Razstavljata tudi sloughije in pa portugalske ovcarje (totalni macki  kljub malo grozljivejsemu videzu  Smiley

Sicer pa niso cokoladni...barvi se rece rdeči trikolor...red-tri...
ker sta dve barvi odtenka rdece (rdeckast in pa bakren-copper), tretja pa je bela. Imas tudi rdečega bikolorja, torej samo dva odtenka rdece oziroma en odtenek rdece+bela.

Jah so ze ornk razdeljeni, po zaslugi Američanov, ker je to njihova pasma. Kar je prav žalostno glede na to, da je pasma še mlada. V Evropi je ta razdeljenost malo manj opazna, ker jih precej prakticira vsaj kombiniranje. Kot sem rekla pa zmagujejo razstavni ameriški uvozi...sam jih na srečo ne nucajo za parjenje na starem kontinentu. Že vedo zakaj...

Nisi še videla Tisse? Sicer se ne spoznam na groendale ampak meni je všeč....pa njen brat Tom tudi...ta laufa agility v Avstriji...


Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #20 : sobota, 08.02.2003 : 17:11:18 »

Jaz sem že sklenila, da v Italijo ne grem več, razen s kom, ki obvlada italijansko ali pa s psom. Italijansko namreč ne znam, mi pa pomaga španščina, pa mi je uspelo na razstavi v Trstu se več kot eno uro pogovarjati z eno italijanko, ki ni razumela besede angleško ali česa drugega. Kakšne ovire vse podre ljubezen do psov, a ne? Grin
Glede čokoladnih se opravičujem. Kljub temu, da študiram jezike se ne izražam ravno briljantno - sem mislila na te, ja (nekakšna rjavo-rdeča + bela).

Ne, Tisse v živo še nisem videla, sem pa videla 2 njeni (in 'moji' Wink ) sestri in 2 brata, pa so mi vsi bili zelo všeč - no, en brat je malo 'sfaljen', je pa zato vsaj simpatičen in ne histeričen, kar se žal pri njih lahko zgodi.
Ali so znane kakšne dedne bolezni pri njih (to bo verjetno zanimalo tudi Delavca, da si ne bova čisto prisvojile to temo  Grin ).
Hvala in lp
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #21 : nedelja, 09.02.2003 : 12:52:40 »


Jp tale psicka na Kajini slikci je iz Francije, je pa njena lastnica poleg nje razstavljala se crnega trikolorja. Zdaj ne pripelje v SLO ne enega ne drugega vec, ker sta ze oba SLO Ch. tako da jo sedaj najdemo na nasih razstavah z drugimi aussiji, s katerimi "nabira pogoje" za prvastvo.

Dedne bolezni in aussiji pa takole, epilepsija, gluhost in bolezni oci so najpogostejse, ki jih najdemo. Displazija sicer ni ravno kriticna, ni pa stanje seveda se zdalec tako kot bi moralo. Je pa splosno znano, da vse nasteto najdemo predvsem v dolocenih razstavnih linijah.

Pretezno delovne linije so dokaj "ciste" se kar se tice tega, predvsem zato, ker pogosteje osvezujejo kri in bolje pazijo na zdravje in znacaj.
Pri razstavnih linijah je namrec na prvem mestu videz in Americani so pri vseh pasmah precej "mahnjeni" na to in jih ne briga ne znacaj ne zdravje, dokler je v mejah normale (pa ceprav cisto na skrajnih koncih, komaj sprejemljivo se).

Doma imam tudi "biblijo" za vse vzreditelje in lastnike aussijev (All About Aussies), debela zadeva, v kateri najvec zavzemajo poglavja o genetiki in vzreji pasme od sirsega pojmovanja do najmanjsih podrobnosti.

LP

Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #22 : ponedeljek, 10.02.2003 : 09:16:54 »

Krasna avstralka, ki ste jo videli na Klobuku je verjetno Miina,
ne vem, kako se piše, njen oče je lastnik teniških igrišč spodaj, imajo tudi hlev s konji. Sicer ne vem ,če pelje na Klobuk več poti, jaz vem za to. Ta psica je tudi meni zelo všeč.
Logiran
lester1
gost
« Odgovor #23 : ponedeljek, 10.02.2003 : 10:45:23 »

delavec,
v nekem smislu se strinjam s tvojimi znanci . Mislim, da se da vsakega psa navadit  na konje . Tale tvoj kuža (seter) te je mal pogruntal, da ga takrat nimaš možnosti imet tolk pod kontrolo (ko si v sedlu) pa izkorist mal prilko Grin

Rada bi pa spomnila na eno posebno državo: Islandijo (dežela krasnih islandskih konjičkov, ki toltajo) - tut tam mora bit kakšna pasma, primerna za življenje ob konjih HuhHuh   Takole na razstavah je opaziti Islandske ovčarje ? Če kdo ve kaj več o tej pasmi... 
Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #24 : ponedeljek, 10.02.2003 : 13:20:37 »

Kaja, luštna slikca, nč se sekirat! Lušten kuža, čeprav rahlo kratkodlak.
Na gluhost misliš pri merlih ali uopče( Wink )?
No, saj imam še čas, da vse naštudiram, če pride ta dan... Vsekakor hvala za info. Smiley
Karmen, pa je Mina rdeča merle? Ja tista psica je bila res krasna. Za noben hlev ne vem tam blizu razen na koncu Bokalcev od družine Jurca - a misliš na te? Huh
Se pa strinjam z lester1, da je seter verjetno res pogruntal, da mu nič ne moreš, ko si na konju. No, na sploh setri precej radi sami raziskujejo (da me ne bo kdo spljuval, sama ga nimam, poznam jih pa kar nekaj).
Še nikoli nisem videla islandskega ovčarja v živo, ne na razstavah pri nas ne v Italiji. Mogoče bi se pa našel kje kakšen Huh (sam še zmeri navijam za avstralca Grin ). Lp
Logiran
lester1
gost
« Odgovor #25 : ponedeljek, 10.02.2003 : 13:42:07 »


Citat

Še nikoli nisem videla islandskega ovčarja v živo, ne na razstavah pri nas ne v Italiji. Mogoče bi se pa našel kje kakšen Huh (sam še zmeri navijam za avstralca Grin ). Lp

No saj jaz tudi ne vem prav veliko o njem. Mi deluje pa zanimiv . Ta pasmo sem postavila bolj kot vprašanje tistim, ki kaj več vedo o njem...
Logiran
lester1
gost
« Odgovor #26 : ponedeljek, 17.02.2003 : 09:03:06 »

zanimiva prireditev, povezana s konji
www.szilvasvaradcacib.hu
Logiran
Tara
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 227


« Odgovor #27 : nedelja, 23.03.2003 : 12:18:32 »

Trenutno je ta tema mal zamrla, pa glede na to, da so tile kužiji men ful všeč, me zanima, če kdo ve (poleg sirtaki seveda  Grin ), katere psarne v Evropi so med najbolj priznanimi in vzrejajo kakovostne pse? Pa za kakšno stran o aussijih se priporočam, čeprav jih mam še precej na zalogi za pogledat.  Wink Ker je teh psarn res "malo morje", pa tud ljubiteljev ne manjka, človek res ne ve, kaj se najbolj splača pogledat... Smiley Pri nas je sicer bolj malo predtavnikov te pasme, pa me vseeno zanima, če imate kakšne izkušnje z njimi (dobre, slabe)?
Lp vsem ljubiteljem aussijev  Kiss
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #28 : nedelja, 23.03.2003 : 13:06:05 »

lester1,
prireditev, ki jo omenjas je se posebej zanimiva zaradi nagrade, ki bo podeljena zmagovalcu, ki bo izbran med najboljsim mladickom, najmlajsim, mladim psom, veteranom in BIS psu obeh dni - zrebicek pasme lipicanec Cheesy

Tara,
zakaj raje ne odpres posebej teme o aussijih, glede na to, da je se ni? Wink Cheesy
Logiran
Olly
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 273


« Odgovor #29 : petek, 21.01.2005 : 22:11:43 »

Nekje sem slišala, da se s konji dobro ujamejo dalmatinici, pa tudi lepi so Wink
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Tema: Primerna pasma za konja
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines