mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 01:36:16

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Kolenske vezi - operacija?
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kolenske vezi - operacija?  (Prebrano 43002 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Laisha
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 80


« Odgovor #15 : torek, 19.10.2004 : 23:20:27 »

Danes, no vceraj sem govorila tudi z dr Matkom. Govorila s tremi kirurgi in vsi so rekli, da je operacija ok. Zorko pravi, da je nujna. Opornica ni opcija, lahko pa se vse skupaj pusti kot je, kar mi pa ni vsec.

Kar se tice Topolscice so starsi proti. Oce pravi, da je to predalec in da bi se peso mucil. Res je, da je med voznjo nemiren. Problem je tudi letni cas. To kako bi prezivljal voznjo domov bi bilo mogoce res problematicno.

Glede na to, kako hvalite dr. Matka bi definitivno raje videla, ce bi ga operiral on. Sploh ce se kaj zakomplicira. Samo se vedno imam premalo informacij.

lp,

Ana
Logiran
seba
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 52


« Odgovor #16 : sreda, 20.10.2004 : 05:12:06 »

Po operaciji je pes malo umirjen,ker je še vedno pod narkozo!tako,da jaz mislim,da ne problema,ko se bo peljal z avtom!Drugače pa me zanima od kje si oz.kje si doma?
Logiran
seba
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 52


« Odgovor #17 : sreda, 20.10.2004 : 05:12:54 »

Po operaciji je pes malo umirjen,ker je še vedno pod narkozo!tako,da jaz mislim,da ne bo problemov,ko se bo peljal z avtom!Drugače pa me zanima od kje si oz.kje si doma?
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #18 : sreda, 20.10.2004 : 06:54:26 »

Nas border collie si je leta 2000 pretrgal kolenske vezi na levi nogi, prav tako pretrgal meniskus.
Moj veterinar (dr. Cepuder, Medicovet Kranj) ga je operiral. Ker nisem strokovnjak, bom napisala "po domače". Očistil je sklep, ga fiksiral s tem, da je "nategnil" kolensko ovojnico, vse utrdil z žicami. Pes je imel nosil lungeto 8 tednov, vsak drugi dan smo šli na novo nastaviti. Bil je ves čas na povodcu in z ovratnikom. Noga mu je v 8 tednih kar dobro atrofirala. Po 8 tednih smo dali lungeto dol in začeli z počasnim razgibavanjem in obremenjevanjem noge. Po 4 tednih smo prišli do faze, da smo psa lahko spustili s povodca. Kmalu po tistem je ena žica počila. Spet je bila potrebna operacija, da so jo potegnili ven. Po 6 mesecih okrevanja se je poškodba sanirala in s psom sem celo lahko spet trenirala agility. Težave so se pojavile ob prvem slabem vremenu, ker je začel napovedovati vreme, in pa, ker so zaradi obremenitev na agilityu, kosti začele "brsteti". Takrat smo se odločili, da bo pes "samo hišni ljubljenček". Po štirih letih in pol lahko rečem, da pes večjih težav nima, letos praktično še ni pojedel rymadila. Težave je imel npr. pozimi, ko je bilo veliko snega in je zabredel v cel sneg, pa ni mogel izskočiti (koleno je pač dokaj negibljivo). Kljub vsemu pa se mi zdi, da ima dokaj visoko kakovost življenja. Po nasvetu angleške veterinarke mu bomo sedaj začeli dodajati preparat, namenjen psom z raznimi obrabami kosti (tudi pri HD, artitisih ipd), s katerimi mu bomo lajšali simptome staranja (ima 7,5 let). Moram pa povedati, da je bilo zdravljenje, poleg tega, da je bilo dolgotrajno in zahtevno, tudi dokaj drago (skupna številka je bila nekaj psov te pasme), a, nam je bilo vredno. Vprašanje pa je, če je to smiselno pri 14ih letih...
Srečno.
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Laisha
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 80


« Odgovor #19 : sreda, 20.10.2004 : 09:50:41 »

Seba:  Z Dolskega. V bistvu sem ugotovila, da sploh ni tako zelo dalec, no ja, dlje kot Mestni log, do katerega pridem v 25 min....

Barbka, hvala za odgovor. Ce je to smiselno pri 14 letih? Kirurgi pravijo, da je. Ampak, oni so kirurgi in je to profesionalna "deformacija". Fizioterapevtka je rekla, da se ona definitivno ne bi odlocila za operacijo. Vsi trije ortopedi, s katerimi sem govorila, pravijo, da je operacija edina resitev. Vem, da nekateri stvar pustijo, tako kot je in vse skupaj zdravijo z omejitvijo gibanja. Runo ima bolj neomejeno gibanje. Zdaj se je tudi sam navadil, da so sprehodi zelo kratki, oz to sploh niso sprehodi.

Se pri poskodbi meniskusov slisi pokanje v sklepih?

lp
Logiran
jaco
novinec
*
Sporočil: 1


« Odgovor #20 : ponedeljek, 01.11.2004 : 10:29:21 »

Zdravo,

Tudi mojemu psu se je dogodila nesreča in prišlo je do pretrganih kolenskih vezi. Za obisk dr. Matka sem se odločil, ker ima na leto preko 50 takšnih operacij in moram povedati, da je zelo uspešen.
Vezi je nadomestil z silikonskimi in po okrevanju je pes zelo lepo hodil in tudi kasneje se mu ni zadeva nič poslabšala.
Zato priporočam dr. Matka.
Ostali veterinarji so rekli da gre za raka ipd. Sem pred obiskom Matka zapravil  več kot 20 k Sit za neumne izjave veterinarjev, ki nimajo pojma.
lp

jaco
Logiran
Laisha
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 80


« Odgovor #21 : ponedeljek, 01.11.2004 : 18:49:40 »

Pozdrav!

Tudi mi smo pred obiskom prof. Zorka "zapravili" krepko preko 30 000 SIT za preglede pri veterinarju, za zdravila, terapijo. In Rimadyl tablete niso ravno bonboni. S tem, da nisem bila pri nekem zivinozdravniku, ampak pri cisto spostovanem in znanem ljubljanskem veterinarju. Izvedela sem tudi, da je pri mojem psu brez veze pregledovat kri in delat kaksne posebne preiskave, ker je tako zelo star in se mu ne da nic pomagat. In to se psu, ki nima posebnih zdravstvenih tezav, je za svoja leta precej aktiven in se odziva na stvari okoli sebe, vidi ze na dalec. Seveda pa vsa stvar ni tako resna, da bi se ga dalo evtanazirat, ampak pomagat se mu pa tudi ne da.

Kaksen mesec po tistem sta dva ortopeda postavila isto diagnozo, torej pretrgane kolenske vezi.

No ja, jutri je operacija. Prosim, drzite pesti, da prezivimo.

Hvala in lp

Logiran
BlueMaco
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 113


« Odgovor #22 : ponedeljek, 27.12.2004 : 12:03:29 »

Pozdravljeni,

Tudi moj mladi samec ima to poskodbo.  Sad
Mi lahko kdo prosim posreduje telefonsko stevilko dr. Matka?

Laisha, kako je po operaciji?

Lp,

Tina
Logiran
jola
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 76


« Odgovor #23 : ponedeljek, 27.12.2004 : 14:57:08 »

TrueBlue

poglej prejšnjo stran, tam imaš gsm številko Matkota!
Logiran
jola
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 76


« Odgovor #24 : ponedeljek, 27.12.2004 : 15:20:38 »


pa še delovni čas:

pon.-pet. 8.00-12.00 in 15.00-18.00 ure
                                    sob. 8.00-12.00 ure

pa še tel. 03/5892-100, 5892-236
Logiran
BlueMaco
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 113


« Odgovor #25 : ponedeljek, 27.12.2004 : 15:30:08 »

Jola, najlepsa hvala.  Wink
Logiran
Laisha
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 80


« Odgovor #26 : ponedeljek, 27.12.2004 : 16:31:25 »

Hmm... Ne vem vec, zakaj nisem napisala kaj in kako je bilo z nasim kuzonom... Najprej sem bila v rahlem soku, potem pa sem pozabila.

Runo ni bil operiran... Pred operacijo so mu pregledali kri in ugotovili povecane vrednosti nekih encimov, ki so indikatoriji za tezave z ledvicami in jetri. Da skrajsam, zaradi lis na jetrih, ki jih je pokazal ultrazvok, je anastezija bolj rizicna, in na podlagi tega smo se odlocili, da operacije ne bo.

Runo se vedno sepa, je pa veliko bolje kot je bilo. Tacko zdaj lahko drzi na tleh dalj oz vecino casa.

Na http://groups.yahoo.com/group/orthodogs/ lahko dobis veliko informacij o potrganih vezeh, operacijah in okrevanjih.

Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #27 : ponedeljek, 27.12.2004 : 23:23:23 »

Tudi moja psica si je pri 8 letih natrgala kolensko vez na zadnji desni taci , ko je divjala s enoletnim kokrom po strmini. Je šepala in smo na minimum zmanjšali sprehode. Dala sem ji Rymadil in stanje je bilo na videz v redu, saj je nehala šepat, ji je pa ostala bula (oteklina), ki nikoli ni izginila. Ko smo jo pri skorasj 10 letih peljali na kliniko, sem slučajno ujela Zorka, ki je bulo pogledal (mislili smo, da gre za novotvorbo) inb ugotovil je, da je to zaradi natrganih vezi, ki se niso pozdravile. K sreči je psica normalno laufala še naprej , so se pa čez pol leta začele težave s srcem. Sad Sad

Laisha- daj tvojemu psu granulat proti osteoartritisu, ki ga imajo pri Trstenjaku.Prazno pločevinko imam v kleti in se ne morem spomniti imena izdelka... Je res malo drag (12 jurjev ena pločevinka) ampak to ne igra vloge, pri nas je delal čudeže.  Za starejše pse zelo priporočam.Očitno je, da ga ne smes zdraviti z Rimadylom zaradi jeter in ledvic!
Logiran
Laisha
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 80


« Odgovor #28 : torek, 28.12.2004 : 12:36:47 »

Primavera, Runotu trenutno dajem Cosequin DS, vendar jih bo se ta teden zmanjkalo. Bom povprasala kaj imajo. Drugace je pa 12000 pol manj kot za te kapsule...

Rimadyl tablet pa ne dobiva vec, ker mu niso pomagale.


Logiran
tjasa2112
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 6


« Odgovor #29 : petek, 21.01.2005 : 23:38:21 »

zdravo!

nisem imela ravno taksne izkusnje, ampak sem morala svojo 11 mesecno psicko peljati na operacijo prednjega komolcka zaradi displazije. najprej sem jo peljala na prgled v lesce na gorenjskem, kjer so naredili rengenske posnetke in ugotovili vzrok sepanja.

svetovali so mi, da naj odpeljem psicko na operacijo k dr. matkotu v topolscico in zadevica se je krasno uredila. kuza je kot da nebi bilo nic!

res, dr. Matko je zelo vredu.

zelim ti, da bo vse vredu.
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Kolenske vezi - operacija?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines