mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 19:52:00

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Težave z obiski
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Težave z obiski  (Prebrano 13516 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lexy
rad pišem
****
Sporočil: 261


« : ponedeljek, 16.06.2008 : 09:52:23 »

Imam težavo naše razvajene Naye in sploh ne vem več kako pristopiti pravilno in odpraviti njeno vztrajnost pri obiskih Undecided....namreč težava nastane takrat, ko pridejo obiski in jim naša Naya sploh ne da miru dokler ji ne odvrnejo pozornosti in se prično igrati z njo.

Ampak to vsakemu ni všeč in mu je zelo moteče, še bolj nerodno je meni, ko moram odpraviti to težavo in če jo dam na povelje "prostor" leži dve minuti in zopet "tečnari" našemu prijatelju/prijateljici ipd. Če jo zapremo v kopalnico (da se ohladi - joka ko dež) in ji čez dve minuti odpremo vrata in ji povemo, da mora biti pridna, spet ne zaleže ;( če jo privežemo na vrvico in jo moraš zopet vleči z vrvico nazaj da bo pri tebi in ne pri obiskancu, sploh če je dvoletni ali manj star otrok (ki ga lahko naša težka 24 kg Naya za šalo podre).

Jaz sem že obupala, da jo bom tega lahko odvadila enostavno, ne vem več s katerim načinom naj še probam? Undecided

Upam, da se kdo najde s podobno težavo kot jaz in mi pomaga najti kako rešitev.
Logiran
lovethor
odvisnež
*****
Sporočil: 516


« Odgovor #1 : ponedeljek, 16.06.2008 : 10:09:08 »

Jaz svojega zaprem v spalnico. Ko se vsi sezujejo, slečejo, usedejo in dobijo svojo pijačo in kekse na mizo, grem po priboljšek in psa spustim iz spalnice, ga v prostoru, kjer se nahajamo, dam na prostor in počakam, da ima vso pozornost na meni, nato ga nagradim. Seveda potem leti prevohat vse prišleke, ampak brez lajanja in skakanja, ker se že toliko pomiri. Včasih to traja dlje, včasih manj, včasih pa se ne pomiri in ostane v spalnici, sploh če obiski niso najbolj navdušeni nad igranjem s psom Smiley Jaz bi na vašem mestu nadaljevala z zapiranjem kopalnico in ne bi šla po njo, dokler ne bi bila tiho. Mi sicer osnovnega problema s tem nismo rešili (divjanje, ko nekdo pride), se mu pa s tem, da psa v tem času odstranimo, vsaj izognemo.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #2 : ponedeljek, 16.06.2008 : 11:23:20 »

Lexy, obiski naj popolnoma ignorirajo psa!
kakšen kuža pa je, majhen velik?
Logiran
lovethor
odvisnež
*****
Sporočil: 516


« Odgovor #3 : ponedeljek, 16.06.2008 : 12:20:38 »

Ja, to sem pozabila dodat! Ena od mojih največjih težav je bila prepričat nekatere obiske, naj se ne ozirajo nanj in ga ne spodbujajo Smiley
Logiran
Lexy
rad pišem
****
Sporočil: 261


« Odgovor #4 : ponedeljek, 16.06.2008 : 12:33:23 »

Ja naša Naya je zlata prinašalka, se pa strinjam s teboj lovethor. Težko je prepričati obiske naj ignorirajo psa popolnoma...tvoja ideja se mi zdi zanimiva..bom poskusila naslednjič s priboljški.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #5 : ponedeljek, 16.06.2008 : 13:34:20 »

Lexy,
najprej moras razcistiti kdo je kdo v celi zgodbi  in kje je komu mesto.
Ti - kraljica vasega kraljestva in prostora kjer imate avdience (sprejemate goste)
Pes - njegovo mesto je ob tebi
Obiski - v bistvu so vsiljivci, ki kalijo vas hisni red  Grin

Obiski so prisli h vam, torej so prisli tudi h psu. Ampak...

Psa moras imeti pod kontrolo. Ce ti takole sili v ospredje, potem se nista povsem razcistili kje je kateri mesto. Si morda razmislila v smeri, da bi bilo dobro malce obnoviti poslusnost? Poslusnost ni le sedi, prostor, ampak se vse kaj drugega. Med drugim ga je treba nauciti pravila sprejemanja gostov in obnasanja do njih.

Sama sem zelo proti temu, da se psa zapira v drug prostor ali kakor koli drugace omejuje (beri: odstrani) samo zato, ker je na obisku nekdo, ki ne mara psov. Konec koncev je to dom tvojega psa in ti s tem dejanjem dajes tujcem prednost pred njim. Zakaj mora biti pes ponizan zaradi nekih tujcev? Tudi zaradi taksnih postopkov zeli pes pokazati, da je on tu doma in da ga je potrebno upostevati, opaziti...

Pri nas doma je pac tako, da so psi tretirani kot enakovredni clani druzine in imajo vso pravico pozdraviti (tudi svoje) goste in gostje so jim dolzni izkazati spostovanje in jih pozdraviti. Moji psi zaradi tega nacina nimajo popolnoma nobene potrebe, da bi vzbujali pozornost na neprimeren nacin, saj jo dobijo takoj, ko gostje pridejo. Ko je pozdravljanje mimo se mirno umaknejo in spijo nekje v blizini, kot se za postenega psa spodobi.  Wink

Ce nekomu pasja druzba ne pase je to povsem njegov problem in nikakor problem mojih psov in mene.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #6 : ponedeljek, 16.06.2008 : 13:51:52 »

Poleg že napisanega, naj pripomnem dvoje:

1. Ko psu rečemo, bodi priden, pes razume samo besedo "priden" in jo vzame kot pohvalo za to, kar v tistem trenutku počne. Psi ne posplošujejo, temveč povezujejo stvari, ki se zgodijo v istem trenutku. Na primer, Naja drvi proti gostom, vi ji pa rečete, naj bo pridna. Ona poveže drvenje proti gostom in teženje z besedo pridna in razume, kot da se pravilno obnaša.

2. Pes počne to, kar se mu najbolj splača. Očitno se ji bolj splača težit, kot ubogat domače. Če ji že ukažete, naj se uleže, jo morate nagraditi, ko to stori in takoj kaznovati, ko prekrši povelje. S tem ne mislim, da jo morate tepsti. Na primer, pridejo obiski, Naji ukažete prostor, ona se uleže, sledi nagrada (priboljšek, božanje, izdatna pohvala). Po tej nagradi mora psička obležati in čez nekaj časa jo spet pohvalite, če še vedno leži. To zvadita posebej, pred gosti začeti bo težko. Če se noče uleči in če kljub ukazu teži, jo za kazen odpeljite iz prostora. Nazaj jo pripeljite, ko bo tiho in ne, ko bo jokala, ker bo mislila, da z jokanjem doseže to, da jo pripeljete nazaj.

Predvsem pa priporočam dobro pasjo šolo in prebiranje dobrih knjig o pasji psihologiji. Kot je napisala Drejči, nimate pošlihtanih osnovnih stvari. Pes od nas pričakuje, da mu povemo, kakšen je red (seveda na dostojen in ne na grob način). Če smo pri tem nejasni, če oddajamo zmedene signale, bo temu ustrezno tudi obnašanje psa.

Veliko sreče!
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #7 : ponedeljek, 16.06.2008 : 13:57:47 »

Drejči, tale tvoj post bom pa ven sprintala in ga nalimala na vhodna vrata. Strašansko sem namreč že sita ljudi,ki pridejo na obisk in zahtevajo,da se ti njim prilagajaš.

Sem se že fejst kregala na ta račun-moj pes rad pozdravi obiske,če je preveč tečen,dobi pozneje ukaz prostor-seveda pri mizi kjer se tudi mi nahajamo.
Zadnjič sem morala psa zapreti v box in odstraniti mačke,ker smo imeli obiske z dojenčkom in so bile moje živali hudo v napoto,ker  so seveda hotele pogledati tisto zanimivo stvar v vozičku.
In ko sem pozneje totalno znorela in povedala,da se to zapiranje ne bo več ponovilo,ker je to naš dom, sem seveda izpadla kot največja nesramnica in nekulturna in da itak imam raje živali kot ljudi.

Logiran
lovethor
odvisnež
*****
Sporočil: 516


« Odgovor #8 : ponedeljek, 16.06.2008 : 14:21:43 »

Drejči, upam, da bo nekega dne tudi pri nas tako  sram
Velikokrat rečem, da naš Thor najprej naredi kaos, potem pa spustimo Anito naprej, da popravi vtis. Medtem ko so njej stvari kristalno jasne in je še nikoli ni bilo treba kam zapret, ker bi bila moteča, vsiljiva ipd., pa gre Thoru to bolj počasi v betico. Se trudimo in čisto počasi napredujemo, ampak včasih res ne gre drugače kot po bližnjici, žal. Ko zazvoni pri vratih (no, zdaj smo zvonec ugasnili, da se nam obiski po telefonu napovejo Tongue ), se mu zmeša (lajanje, skakanje) in takrat ne sliši nič. Da bi ga v tistem trenutku poskusila spravit v prostor ali sedi, je nemogoče - razen z dretjem ali fizično. Če ga dam v spalnico, pa potem lahko v miru pozdravi vsakega posebej, ga prevoha in se poigra. Ne rečem, da je ta način pravi, ampak bolj elegantno nam še ni ratalo Undecided Sploh, ker je tako občutljiv in prestrašen in se mi res zdi, da je tudi njemu bolj prijetno pozdraviti obiske takrat, ko so že na svojih mestih, ne pa takrat, ko krilijo okrog njega in njegova čustva nihajo med navdušenjem in strahom (predsoba je zelo majhna).
K nam sicer načeloma ne hodijo ljudje, ki bi mi postavljali pogoje glede psov, če pa bi slučajno prišla mamica z dojenčkom, pa bi ob prvem znaku, da ji je neprijetno zaradi psov v bližini dojenčka, pse odstranila. Verjetno pa je na obisk ne bi več povabila, ampak bi šla raje sama k njej.
Logiran
Pmaxi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.656


« Odgovor #9 : ponedeljek, 16.06.2008 : 14:58:26 »

Pri nas je pes načeloma enakovreden član družine in ga ne zapiramo. Pes niti ne rine v ljudi, tako da imamo kar mir glede tega.
A imamo prijatelje, katerih hčerka se noro boji psov. K nam pridejo na "socializacijo" in v tem primeru ko je punčki dovolj psa zapremo.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #10 : ponedeljek, 16.06.2008 : 15:13:14 »

Pri nas je Taru "alergicen" na zvonec in se mu cisto zmesa, ko ga zaslisi. Pa to se ni vse...
Vcasih se zgodi, da grem s psi ven in (jasno) pozabim vzeti kljuce. Medtem kdo od domacih, ki ne ve da sem zunaj, zaklene vrata in moram pozvoniti, ko se vrnemo domov. Tudi v tem primeru Taru "fase totalno siziko" in se dere pa ceprav smo na "napacni strani vrat"  Grin Grin Grin
Cela poanta je v tem, da ga ne skusam spremeniti, zahtevam pa, da se umiri, ko tako "ukazem".
Ceprav se dere na zvonec pa je do gostov pravi gentleman.

Tudi pri nas se psi veselijo obiskov in bi imeli pravi stampedo na goste, ce bi jim to dovolila. Tako pa... po stopnicah grem vedno prva in ne dovolim nobenega brezglavega bezljanja do vhodnih vrat; vcasih je celo tako, da morajo pocakati v prvem nadstropju; skakanje po gostih ni dovoljeno (starejsa psa niti ne poskusata, mala zvala pa se se uci) in kar je najbolj pomembno... jasno imam postavljene meje do kje je se sprejemljivo in od kje naprej se zacne maltretiranje tako s strani psov kot s strani obiskov. Ce se mi zazdi, da bi lahko slo cez to mejo, zadevo nemudoma prekinem. No, pri psih niti ni vec problem, bolj je problem, ko pridejo starsi z otroki, ki so prepricani, da so psi plisaste igracke s katerimi lahko pocnes kar hoces. Vendar so nasi obiski tudi po tej plati ze dobro pouceni in priznam, da imamo zdaj ljubi mir.

Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Lexy
rad pišem
****
Sporočil: 261


« Odgovor #11 : ponedeljek, 16.06.2008 : 16:17:52 »

Ja mi hodimo v pasjo šolo in delamo na motivacijski način to pomeni, da se učimo s klikerjem.  Pri nas doma tudi velja kot enakovreden član družine, sam kaj ko pride njegova sestra na obisk z nečakom in se oba na smrt bojita psov. Naša sicer lepo počaka na vratih gosta in razume da ne sme skakati na ljudi in to tudi ne počne, samo problem nastane takrat ko se ljudje usedejo na kavč in jim da glavo v naročje in kar tišči tisto glavo v njih. In  potem ji damo povelje prostor, sam ne traja dolgo ker se zopet vrne do gosta.
Je pa res da na teh poveljih vztrajam in gre počasi na boljše. Samo ne tako hitro kot bi morda želela.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #12 : ponedeljek, 16.06.2008 : 17:47:38 »

Lexy,
preberi svoj prvi post in tale zadnji... kot da bi pisala o dveh razlicnih psih.
No, recimo da je resnica v temle drugem postu.
Temi si dala se kako pravi naslov, ker imate tezave z obiski (ljudmi) in ne s psom. Ni mi jasno zakaj ti bi moralo biti nerodno. Pes ne skace, ne tezi, le glavo polozi v narocje. Psi zelo dobro vedo kdo se jih boji in kdo ne. Po moji kmecki logiki zeli tvoja psicka tem "prestrasenim" obiskom dopovedati le to, da jim ne bo naredila nic hudega in da je njihov strah brez osnove.
hehe, saj ne morem verjet, tvoja psica s temi prestrasenimi obiski dela terapevtske vaje proti strahu pred psi.  Wink
Dajte malo bolj opazovat te vase pse, prav preseneceni boste kako dobro nas poznajo in na kako prefinjen nacin nam zelijo pomagati ali kaj "dopovedati". Problem pa je v nas ljudeh, ker jih ne razumemo... pa pravimo, da so oni nizje razvita bitja.  Grin Vcasih imam vtis, da je ravno obratno, ker smo ljudje tako prekleto zaverovani vase in ne vidimo nic drugega kot sebe.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #13 : ponedeljek, 16.06.2008 : 18:01:17 »

Drejči, ali pa mogoče kdo drug, imam tudi jaz podobno težavo (OK, jaz z enim svojih psov jih imam več, lahko pa eno malo navežem na tole).
Kaj pa, ko pes agresivno in obrambno odreagira na vsakega, ki pride v stanovanje? Kaj narediti takrat? Jaz ga seveda zaprem v boks, od koder renči, se peni in se zaganja v prišleka. Ne pomaga ne beseda NE, ne grajanje, ne ignoriranje. Kaj takrat?
Logiran
lovethor
odvisnež
*****
Sporočil: 516


« Odgovor #14 : ponedeljek, 16.06.2008 : 18:53:23 »

Mene tudi zanima, če ima kdo kak nasvet za takšen primer kot ga je navedla Yo.
Thor se namreč tudi razkuri, ampak se pomiri, če ga obiski pustijo pri miru. Če bi preveč cvilili in ga poskušali božat v prvih trenutkih, ko stopijo skozi vrata, bi mogoče tudi zarenčal. Če ugotovi, da ljudi pozna, pa se jezno lajanje spremeni v navdušeno lajanje, lupčkanje in igranje. Bi pa zagotovo renčal in norel, če bi ga ob obisku neznancev prijela za ovratnico ali ga pač poskušala fizično ustavit. Tudi to je eden od razlogov, da ga odstranimo, dokler se njegova čustva ne postavijo na pravo mesto, potem pa lahko vljudno pozdravi vsakega posebej.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Težave z obiski
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines