mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 22:03:42

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: testiranje na FiV/FLV
Strani: 1 2 3 [4] 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: testiranje na FiV/FLV  (Prebrano 27626 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #45 : torek, 05.08.2008 : 12:33:44 »

Malo me zanima, kje sem branila konkretnega veterinarja - sej ne, da me ful zanima razlaga tistega, kar sem jst napisala... Vendar, ce napisem, da ne obsojaj (in prvotno je to letelo na nekoga drugega), ne pomeni, da kogarkoli branim. Ja? Dovolj razumljivo?

Pocas mam res dost, da se neki na pol bere, na pol slisi in na pol ve in nato tukaj natolcuje na polno.

In napisano je bilo naslednje:

Tole je precej pogumna izjava! Ce je macek, predvsem mlad in po moznosti prestradan, popolnoma prestrasen, se mu na okoncinah zozijo zile (tako se zgodi tudi pri ljudeh - enostaven obrambni mehanizem) in je skoraj nemogoce vzet dovolj krvi za test. Bdw, ko grem jst kri dajat, me prespikajo kot ementaler, ker nimam mocnih zil na povrsju (zdaj sem se naucila, da jst vem, kam me morajo spiknit, da pridejo do krvi - ni ga dohtarja, ki bi to mesto zadel v prvo!).


Kar pomeni, da je se toliko bolj ocitno, ce je macek suh, dehidriran, slabokrven. Obrambni sistem pa pri vseh deluje enako. Mogoce je na mestu kratka razlaga? Telo se na strah odzove z izlocanjem adrenalina, ki povzroci, da se kri koncentrira v notranjih organih (srce, pljuca), ki omogocajo zadosten prenos kisika v eksplozivne misice, da omogocijo hitro reakcijo in beg.

Se vedno nisem prericana, da je odmik igle iz odvzemnega mesta krivda veterinarja - ce je bil sam (dezurni, kot sem razumela), je imel za pomoc dva laika (nic nespostljivega ne mislim s tem), ki sta macka premalo drzala, narobe drzala, karkoli in je le-ta zmaknil taco. Pa zdaj? Je kriv veterinar?

Sicer pa... Vsaka medalja ima dve plati (al nekaj takega). Kakor vam je volja.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
the_girl
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 996


« Odgovor #46 : torek, 05.08.2008 : 13:02:09 »

Vse je razumljivo,brez skrbi!
Marsikdo tudi marsikaj jemlje prevec osebno. Za razciscevanje takih stvari je pa zs.
Vsak ve zakaj kaj rece/napise (lahko tudi kritizira itd.) in jaz stojim za svojimi besedami.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #47 : torek, 05.08.2008 : 13:09:42 »

Razumljivo je,da je muc prestrasen. Ampak to bi moral veterinar razumeti,ta pa ni imel pravega pristopa. Da je rejen sem napisala zato,ker si rekla (pridna),da je pri suhih tezko vzeti kri. Je pa mucu ze prvic tekla kri,le da je ni zajel.

Tudi ni na mestu,da se brani veterinarja,ceprav se ne pozna podrobnosti. Jaz sama vem,da je razocaral. Teorija mu ne pomaga,ce nima prakse. Res je,da mora izkusnje pridobiti,a ne more dezurati,ce ima tezave s stikom zivali in niti ne ve kje so pospravljena zdravila. In ce govori,da dela test za macjo kugo,ki ne obstaja. ...

Za vsem tem stojis? Resno? Imam tudi ZSje, ce bos zelela kaj osebno (meni namrec zaenkrat ni se nic osebno).
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
the_girl
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 996


« Odgovor #48 : torek, 05.08.2008 : 13:47:11 »

Joj,a se ti res da? Nevem tocno kako si napisala in priznam,da se mi ne da iskati,niti kregati o tem.
Aha,vidim da je celo na tej strani citat... Ce je prestradan(=suh?),se zozijo zile in se tezje vzame kri. Vse sem razumela.
Glede tega,da naj bi se branilo veterinarja pa: ok,nisi! Naprej se mi pa ne da. Se mi zdi,da moje besede jemljes osebno.
Se mi zdi tudi,da malo prevec kompliciras. Je res treba?
Sem sem prisla z vprasanjem in ne razglabljat o tem ali je veterinar ok ali ne. Sem pa napisala,da ni (dejstvo je,da brez njih ne bi slo,ampak delo je treba opravljat kot je treba). Ker je govoril o testu za macjo kugo,ki ne obstaja itd.
Imas s cim tezave?
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #49 : torek, 05.08.2008 : 14:09:22 »

Ne, nisi razumela, prestrasen in ne prestradan. In se mi niti ne zdi, da si razumela ostalo.

Se ti zdi, da kompliciram in jemljem osebno zaradi tega, ker ne maram stvari na pamet in povrsno? Meni se zdi, da je treba. Zdi se mi, da bi polovica tezav odpadla, ce bi ljudje vedeli, kaj so prebrali in manj mislili, da nekaj vedo. In bili manj usmerjeni sami nase.

Imam veliko problemov, vendar se najmanj pa sama s sabo.  Smiley
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #50 : torek, 05.08.2008 : 14:25:59 »

Jana/Kaja, a bi se lahko dala tale izkusnja z vetom premaknit v svojo temo al nekam pac ze. sej ne da ni pomembno, ampak ta tema Fiv/FeLV je ze tako dosti "obcutljiva".
Logiran
Tinchka
rad pišem
****
Sporočil: 485


« Odgovor #51 : torek, 05.08.2008 : 21:16:42 »

Ok, pridna, mogoče sem res prehitro pametovala, sploh ker imate tu nekatere več izkušenj kot jaz. Tiste, ki jih imam pa jaz, so pač drugačne. Na primer vetrerinar, ki ga imam za najbolj sposobnega, mladiču ni vzel krvi, ker v prvem poskusu ni šlo, ga je raje poslal domov in naj pride čez nekaj časa spet. Mogoče pa je ta veterinar tako previden, da že škodi. Ampak jaz sem navajena tako, da se mi to zdi pravilno.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #52 : sreda, 18.02.2009 : 15:20:10 »

MAČJA LEVKOZA IN MAČJI AIDS V PORASTU
Pomaga cepljenje.

(Šentjur, 18. februar 2009) - Bolezni, kot sta mačja levkoza in mačji aids, sta v zadnjih letih v izjemnem porastu. Gre za nalezljivi virusni bolezni mačk, ki sta doživljenski. Pred cepljenjem proti mačji levkozi moramo s posebnim hitrim testom ugotoviti ali je mačka že okužena. Hitri test naredi veterinar, potrebuje pa vzorec krvi. Najbolj so levkozi in aidsu izpostavljene mačke, ki živijo zunaj oziroma pogostokrat zahajajo ven.

Mačjo levkozo povzroča virus FeLV (Feline Leukemia Virus), ki prizadene imunski sistem, nekatere organske sisteme, kot so jetra, ledvice, prebavila, in lahko povzroči levkemijo (rak belih krvnih telesc) ter limfosarkome (rak z izvorom v limfnem tkivu). Bolezen je zelo nalezljiva in pogosta, saj lahko zbolijo mačke vseh starosti. Pogostokrat se zgodi, da virus ostane neaktiven tudi do štirih let ali več ter se tako s pomočjo mačke, za katero ne vemo, da je okužena, uspešno širi. "Znaki okužbe so zelo različni - sluznice so blede ali rumene barve, mačka nima apetita, hujša, pojavi se driska (lahko krvava), bruhanje, povečane bezgavke, ki so rakavo spremenjene (levkemija, limfom). Velikokrat se pojavi tudi močno vnetje v ustni votlini. Lahko se pojavi eden od znakov ali pa več skupaj," je o tej vse pogostejši bolezni mačk povedal direktor Veterinarske bolnice Šentjur, Matej Zupanc, dr. vet. med.

V porastu je tudi mačji aids, ki ga povzroča virus FIV (Feline Immunodeficiency virus). Prenaša se s pomočjo ugrizov, mladički pa se od matere lahko okužijo med brejostjo, ob porodu ali med dojenjem z okuženim mlekom. Tveganje za okužbo je največje pri mačkih, ki se potepajo, saj se med potepanjem zapletajo v pretepe, kjer ugrizov ne manjka. Bolezen nastopi, ko virus uniči imunski sistem. Zaradi dolge latentne dobe se običajno pojavi šele pri mačkah, ki so stare pet let ali več. "Diagnozo za obe bolezni postavimo na osnovi kliničnih znakov, potrdimo pa jo s hitrim testom krvi FeLV/FIV. V kolikor mačka teh bolezni nima, priporočamo cepljenje. To cepljenje sicer po zakonu ni obvezno, ga pa veterinarji priporočamo zaradi varovanja zdravja domačih ljubljenčkov," še dodaja direktor Veterinarske bolnice Šentjur, Matej Zupanc, dr. vet. med.

V Veterinarski bolnici Šentjur zato v mesecu februarju in marcu ob sterilizaciji in kastraciji mačk opravljajo brezplačne teste za mačjo levkozo in aids. V kolikor so mačke že sterilizirane oziroma kastrirane je cena testa za polovico manjša kot običajno. Zaradi varnosti prebivalstva in samih lastnikov mačk priporočajo tudi cepljenje mačk proti steklini, ki pa ni zakonsko obvezno. Opozarjajo tudi na obvezne dokumente za pse in mačke ob vstopu v tujino. Imeti morajo namreč evropski potni list za hišne živali in vsajen mikročip, katerega številka je nekakšen "emšo" domače živali.
Logiran

Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #53 : četrtek, 19.02.2009 : 00:24:02 »

V Veterinarski bolnici Šentjur zato v mesecu februarju in marcu ob sterilizaciji in kastraciji mačk opravljajo brezplačne teste za mačjo levkozo in aids. V kolikor so mačke že sterilizirane oziroma kastrirane je cena testa za polovico manjša kot običajno.

pohvalno!

Lp, Maja
Logiran
the_girl
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 996


« Odgovor #54 : sreda, 04.03.2009 : 15:34:37 »

Imam eno vprašanje v zvezi z mačjim aidsem in bi kar tule vprašala.
Muc od fantove družine je sedaj dva dni bruhal in jedel vse manj, čudno pa se je obnašal že 2-3 tedne prej - sumili so, da ima trakuljo in je dobil neke tablete. Danes pa ga je v roke končno dobila veterinarka iz Lesc in je bila tudi prva, ki ga je testirala (čeprav je bil v enem letu že 6× pri dveh veterinarjih), ter ugotovila, da ima mačji aids. Undecided Od danes do petka bo dobival transfuzijo (?) in potem naj bi se videlo, če bo še lahko živel.  Tole je sedaj povedano tako kot sem dobila informacije. Možno, da je veterinarka povedala še kaj, omenila še kakšne možnosti ipd.
In sedaj me nekaj zanima. Maček je navajen živeti tudi zunaj (prb. 5-7 let je bil prostoživeči muc). Ali bo lahko imel kljub aidsu izhod ven ali je to prenevarno?

Hvala in LP
Logiran
the_girl
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 996


« Odgovor #55 : sreda, 04.03.2009 : 17:15:05 »

Od danes do petka bo dobival transfuzijo (?) in potem naj bi se videlo, če bo še lahko živel. 
infuzijo seveda sram
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #56 : četrtek, 05.03.2009 : 09:17:07 »

Ali bo lahko imel kljub aidsu izhod ven ali je to prenevarno?

Prenevarno zanj - zaradi večje možnosti okužb, ki so pri mačkih z FAIDS-om največji problem, in prenevarno za vse ostale, ki bi prišli v stik z njim - prenos na ostale mačke.
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #57 : četrtek, 05.03.2009 : 12:55:46 »

Ce je kastriran, ni tak problem, ker je manjsa moznost, da bi koga okuzil. Vseeno pa obstaja, ker se bolezen prenasa z ugrizi. Ce se le da naj ga imajo v hisi ...

Vec na:
http://blog.veterinar-ka.net/2008/01/09/macji-aids-fiv/
Logiran
the_girl
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 996


« Odgovor #58 : četrtek, 05.03.2009 : 16:21:05 »

Kastiran je. In je zelo nedružaben. V bistvu je zunaj zelo malo, ker se raje notri stiska, ven gre pa toliko, da se sprehodi okrog hiše in je 5-10 minutah nazaj.
Druga muca, ki je več zunaj, bo danes testirana. Upam, da ona še ni okužena, čeprav jesta iz istih skodelic... Undecided
Logiran
Tecka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.256


« Odgovor #59 : četrtek, 05.03.2009 : 16:32:56 »

Če gre za FiV in ne FeLV potem je možnost okužbe preko skledic približno enaka kot pri človeškem HIV Wink. Vso srečo na testu...
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: testiranje na FiV/FLV
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines