mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 00:08:57

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Cauda equina
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Cauda equina  (Prebrano 6158 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« : petek, 08.08.2008 : 21:23:33 »

Pozdrav vsem,
prosila bi za kako izkušnjo. Taščinem NO je zadnje dni nekako vlekel za sabo zadnje tace, lulal kot punčke... Danes smo ga peljali k vetu in pravi, da gre za Caudo equino.
Tale naš revež je ravno dal skozi kuro proti erlihiji, kar ga je že samo po sebi zdelalo - najprej slabo počutje, šepanje, potem slabo počutje zaradi clinofuga. Zdaj pa še tole. Danes je dobil injekcijo kortikosteroidov, v ponedeljek gremo po še eno, vet je predlagal, naj kasneje opravimo tudi CT ali MR....
Kot zdaj berem, je cauda equina pogosta zdravstvena težava nemcev. Zanima me, če se je kdo med vami že srečal s tem pri svojih pesjanih in kakšne izkušnje imate. Kako je šlo, kakšna zdravljenja ste dali/dajete skozi, je kateri svojega psa dal operirati in kako je bilo po operaciji?
Vnaprej hvala za informacije.
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #1 : petek, 08.08.2008 : 21:36:26 »

Koliko je pa star? A se lahko postavi na zadnje tačke?
Če se ne motim gre tu za odpoved zadnjih tačk. Sem videla dostikrat to pri kakšnih sosedih, ki so imeli nemce. Kolega je imel tudi psa, ki so mu odpovedale zadnje tačke. So mu tudi dajali inekcije in mislim, da je šlo še pol leta, potem so mu pa čisto odpovedale. Bil je pa star 10 let.  Undecided  Žal ne vem nič kaj več. Vem pa, da ni nič govoril o operaciji. Upam, da boš našla kakšno rešitev ali pameten nasvet, da mu boš lahko pomagala. Sicer pa me tudi zanima kaj več o tem. Imam pol nemca doma.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #2 : petek, 08.08.2008 : 21:48:24 »

Star je šele 6 let. Na tačke se sicer postavi, ampak se mora potruditi. Ko se "ogreje", se lahko premika, čeprav ga vidiš, da zadnje dve in rep nekam čudno drži. Preizkus pri vetu: zadnjo taco mu je spodvil nazaj - pes sploh ni opazil in je kar stal, dokler ni spet malo izgubil ravnotežja in je zato prestavil taco za kak centi. Ko mu je vet skušal dvignit rep, je zajokal, enako ko je pritisnil na končni del hrbtenice.
Kolikor razumem, je to degenerativna sprememba. Izvirni greh, zaradi katerega so nemci tako podvrženi, pa je baje to, da so v "razvijanju pasme" rejci načrtno skušali doseči nizek zadnji del trupa. Tvoj Roki ima srečo, da je mešanec Smiley, ga je to mešanje očitno vsaj v tem naredilo boljšega od čistega nemca.
Prav veterinar nam je omenjal operacijo. Pa me ob tolikem matranju res zanima, če je kdo med vami dal skozi vse to skozi in mi lahko pove, kako jim gre oz. je šlo.
Tale naš revež letos nima srečnega leta.
Logiran
Pmaxi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.656


« Odgovor #3 : petek, 08.08.2008 : 21:52:54 »

Pri dveh mojih leglih NO so jim odpovedale zadnje tačke, potem pa smo psico takoj sterilizirali, ker smo videli, da je ona očitna prenašalka tega. Žal je bilo to pred dvasetimi leti in mi takrat sploh niso znali povedati kaj je narobe. Pa tudi nihče me ni jemal resno, ker sem bila stara komaj 13 let in totalno prezelena za "vzrejo".

Pri prvem leglu, sem krivila samca. Žal nam je domači NO ponoči dobesedno raztrgal pesjak in mi naskočil psico. Ker je imel močnejšo displazijo, smo odpoved zadnjih tac povezali z njim. so pa tačke odpovedale šele po drugem letu.

Pri drugem leglu - načrtovan, vestno zbran samec... - pa sta se skotili le dve psički. Od tega ena sploh ni shodila, drugi pa so zadnje tačke začele odpovedovati po šestem mesecu starosti. To mi je mami povedala leta kasneje. Kje je izvedela ona, nimam pojma. Spomnim se, da sem parkrat po tem, ko je psička odšla v nov dom, govorila z novim lastnikom in je bilo vse ok. Nekje po šestem mesecu starosti je enrkat omenil, da ji nekaj nagajajo zadnje tačke, po tistem pa se ni več oglasil, jaz pa sama tudi nisem mogla do njih. Tako smo nekako izgubili stike.

Psičko, ki ni shodila, smo vozili na preiskave v Mestni log, a popolnoma nihče ni znal povedati nič pametnega. Rentgenske slike niso pokazale ničesar, odvzem krvi tudi ničesa....
Doživela je eno leto, dokler zadnji del ni popolnoma odpovedal. Potem je bila žal evtanizirana. Je pa zanimivo, da kljub temu, da ni hodila normalno, je uporabljala zadnje tačke in skakala kot zajček.
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #4 : petek, 08.08.2008 : 21:56:13 »

6 let je še pa kr mlad. Če malo pobrskam po spominu je tudi en sosed imal nemca starega 8 let in je šel pod evtanazijo. Ja Roki je še kar ok glede tega. Čeprav se pa že poznajo leta. Ampak nič tako hudega.
Pa je veterinar rekel, če so operacije uspešne? Ali je to samo podaljšanje za par mesecev?
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #5 : petek, 08.08.2008 : 22:02:22 »

Mah celo uro smo bili s taščo in psom tam, smo se celo tehtali (še pretežek je, komaj se je poredil po erlihiji, 47 kil ima, zdaj bo pa moral shujšati, da bo telo manj obremenjeno). Vet je rekel, da operacijo tako mlademu psu absolutno priporoča. Priznal pa tudi, da te bolezni veterina ne pozna hudo dobro.
Tako da nekega konkretnega poteka bolezni mi ni opisal... ali se da izboljšati/ozdraviti s kortikosteroidi, koliko nujna je operacija in koliko dejansko izboljša stanje. Toliko sem ga zasliševala, pa vseeno ne vem kaj prida.
Obljubil je, da bo že jutri veliko bolje, ali bo to trajno, pa nimam pojma.
Se bomo gotovo odločili tudi za CT, ampak vseeno ne vem, če bomo potem kaj bolj pametni Sad
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #6 : sobota, 09.08.2008 : 11:08:47 »

Vekakor mu boste želeli pomagati in to je pomembno. Ja kilaža je pa tudi ke pomembna. Ko je Roki shujšal sem se odločila, da bo kr pri tej kilaži ostal, pa če se nevem komu zdi presuh. Je tudi zanj bolje sploh pa za tačke.
Kako je pa kaj danes?
Sporoči kako bo s kužkom, če boste kaj slikali. Mislimo na vas  Kiss
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Cauda equina
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines