mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 05.06.2024 : 02:15:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Daljše in boljše življenje za pse
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 ... 16   Dol
Natisni
Avtor Tema: Daljše in boljše življenje za pse  (Prebrano 65500 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
zvesta
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 71


« Odgovor #120 : sreda, 13.02.2008 : 22:52:15 »

Dragi moji,
nekaj sem prebrala o tej temi, čeprav priznam, da ne vse.... in sem še vedno popolnoma zmedena. Namreč, prej sem imela dobrih 15 let psičko, katero smo hranili pretežno s konzervicami (zaradi različnih okusov smo kupovali različne konzerve..kvalitetnejše in tudi manj kvalitetne), ter kuhano hrano. Vse je rada jedla, nikoli ni imela nobenih zdravstvenih problemov.. nikoli nismo komplicirali glede njene prehrane in doživela je visoko starost. Res je sicer, da je imela obloge na zobeh. To pa je tudi vse. Briketov absolutno ni marala.
Zdaj imamo novo pesjanko iz zavetišča in dobila sem napotek katere brikete naj je (in katerih ne, ker dobi po njih prebavne motnje).. Vse lepo in prav. Upoštevamo navodila in naša pesjanka papca Royal Canin in lahko povem, da ima dlako čudovito (se sveti..), jih obožuje, kakica bp., tudi meni osebno je lažje hraniti z briketi kot pa s konzervicami. Vendar pa ji vsake toliko vseeno damo še kakšen "šnicel" oz. surovo jajce, makarončke s faširanim mesom, piščančje želodčke... in še vedno ima rada brikete.. Namreč eni so me strašili, da ko bo dobila meso, pa ne bo hotela jesti več briketov. Pri nas je vse. Tudi sadje, pa čaj pije in kompot.. Tega sicer ne dajemo z nekim namenom hranjenja, temveč si je npr. čaj sama postregla iz moje skodelice, za kompot se je skorajda "prodala" ko ga je imel v skodelici sin in ga je pil.. pa smo malo dali za poskusit in je pila kot da je dehidrirana.
Zmeda v meni pa je zato, ker je toliko različnih informacij glede briketov, da na koncu še sama ne vem več ali ji koristim oz. ali ji delam škodo... Dobila sem tudi že informacijo, da v kolikor psu ne daješ izključno samo briketov, se bodo v roku 4-ih, 5-ih let pričele zdravstvene težave zaradi prebave... Huh!!! Pesjanka je mešanka, kot je bila tudi prejšnja.
V svojem življenju do sedaj je bilo v moji oskrbi nekako cca 11 različnih kužkov/najdenčkov/tudi mladičkov, s katerimi nikoli nisem imela nobenih težav glede prehranjevanja, kot tudi ne glede prebave... in sprašujem se, če se v današnjem času morda res ne komplicira preveč? (Nič ne rečem za tiste kužke kateri imajo dejansko težave...)
Kot pri dojenčkih - ena generacija, ali pa kar na vsakih nekaj let pogruntajo/odkrijejo, kaj naj dojenček sme in česa ne sme jesti oz. piti. Je kot ena vrsta "mode" - tudi pri psih? So zdaj briketi "in"?  Huh
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #121 : sreda, 13.02.2008 : 23:10:19 »

Ne, potanovem so briketi zopet "out".
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
zvesta
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 71


« Odgovor #122 : četrtek, 14.02.2008 : 11:20:17 »

Torej, naj ne dajem svoji pasji zverinici briketov?  Undecided    Kero so pač "out"?  Undecided

Mislim, da bo naša pasjerejka dobila vsakega po nekaj, kajti menim, da tudi pesotom ustrezajo različni okusi le da tega ne znajo povedati oz. povedo/nakažejo na svoj način..  Treba je gledati na kužka katerega imamo in mu omogočiti, da je tisto, kar pač rad je z neko zdravo uravnoteženostjo.
V kolikor so težave, pa vsekakor prirejen jedilnik oz. tisto kar mu ne škodi..

Zdravo, nezdravo... kakorkoli - tudi mi (človeška rasa) se vedno ne prehranjujemo najbolj zdravo, vsekakor pa vsakdo ve kaj mu je najbolj všeč, kaj najraje papca... in kaj je zdravo in kaj ne... , imamo pa to možnost, da gremo pač v trgovino, kupimo, pripravimo/skuhamo, ali pa nekateri zavijejo tudi v raznorazne fast food variante. Kužki so pač odvisni od nas in mi kot odgovorni lastniki živali odločamo kaj bodo jedli - včasih pa tudi malce kompliciramo, eni delajo raznorazne študije... Mislim da je vse skupaj že preveč skomercializiano.
Mi bomo kljub vsemu še vedno jedli tudi brikete, pa čeprav so "out", ter padel bo še kakšen zrezek, pa prava goveja juhica, želodčki, kdaj konzervica, zelenjava, ribe.. vsakega po nekaj..   Smiley

 Življenje je prekratko, da bi jo prikrajšala za vse te čudovite okuse. Skrbeli bomo le, da kar dobi, ne bo tudi (preveč) začinjeno.

Lep pozdrav
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #123 : četrtek, 14.02.2008 : 11:56:24 »

Ne, sploh pri prehrani se ni pametno ravnati po trenutni "modi". Hranis ga pac s hrano, ki mu ustreza. Ce so to briketi, z briketi, ce je to barf, rmb, whole prey ali kaj tretjega, s tem.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #124 : petek, 15.02.2008 : 16:51:36 »

Ne, sploh pri prehrani se ni pametno ravnati po trenutni "modi". Hranis ga pac s hrano, ki mu ustreza. Ce so to briketi, z briketi, ce je to barf, rmb, whole prey ali kaj tretjega, s tem.

to pa je eden izmed postov, pod katerega se z veseljem podpisem. Na zalost je danes tako, da vsak avtor, ki spise knjigo ali kako drugace v javnost spravi svojo filozofijo o tem kaj je najbolj zdravo in oh in sploh najboljse zastopa svoje mnenje. Nekatere mnenja so podprta s taksnimi ali drugacnimi znanstvenimi raziskavami bolj ali manj ponovljivimi in ze vse po vrsti priporocajo veterinarji, taksni in drugacni.

Pri ljudeh pa je podobno kot pri psih, pa mi naj se kdo pove, katera prehranksa nacela so res zdrava in katera ne?!
Tako da dejansko psa je treba hranit s tistim kar mu ustreza, ce se pojavi problemi, je pac potrebno nekaj spremenit, dokler pa problemov ni, pa nima smisla panicarit.
Logiran
d3ni005
novinec
*
Sporočil: 1


« Odgovor #125 : torek, 11.03.2008 : 20:57:33 »

Čes slab mesec dobim bokserja in ga bom vrjetno hranu z briketi royal canin.
Zanima me še vaše mnenje ali so ti briketi dobri ,moje mnenje je da so ker je neameriška firma?!
lp
Logiran
catjusa
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 532


« Odgovor #126 : sobota, 03.05.2008 : 11:47:38 »

Mi smo našo bernko hranili večinoma z briketi vsaj prvo leto, da si je okrepila kosti. Pa je dobila ekcem na vratu, pa je rekel vetetrrnar, cda od predobre hrane Smiley Cheesy Grin Tako da ji sedaj več kuhamo in dajemo manj industrijske hrane Cool samo časa mi veliko vzame...

Ponavadu kuham čez vikend, kar za cel teden. Včasih hrano zamrznem in vsako jutro dam na toplo, da je zvečer večerja
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #127 : torek, 01.07.2008 : 14:03:47 »

Mah, sem mislila, da sem to ze zdavnaj napisala, pa sem zgleda pozabila...

Nyssa, ce se bo prhljaj pri Paxxu ponovil (kljub mega dozam ribjega olja), bi jaz nekoliko zmanjsala kolicino kosti. Zadnjic (beri par mesecev nazaj) sem tako zahec nekaj racunala in naracunala cisto prevec Ca; veliko Ca v prehrani zmanjsa absorbcijo Zn v prehrani in posledica je lahko tudi prhljaj. To seveda se zdalec ne pomeni, da je Paxx (ali katerikoli drugi kuza) imel prhljaj zaradi tega (pravzaprav bi se mi zdelo zelo cudno, ce bi bil to vzrok).
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
nyssa
rad pišem
****
Sporočil: 438


« Odgovor #128 : torek, 01.07.2008 : 14:59:59 »

Nanook, hvala za nasvet!
S Paxxom sva prešla na en obrok RMB, ki ga povečini zdaj sestavlja meso in je precej manj kosti in en obrok briketov...ker sva končno našla taprave. (jupiiii-po enem letu)
Poskušam se čimbolj izobrazit glede prehrane,hranil,vitaminov, mineralov,...., ampak sem za moje pojme še kar precej na začetku...
Zato sem te mislila vprašat, če je možno, da pes ''potegne'' več koristnih zadev iz surovega mesa kot pa iz kuhanega?
Sprašujem zato, ker pri Paxxu vidim, da ima po toplotno obdelanem mesu mehek iztrebek in več ga je kot pa pri surovem...
Or is it just me?  sram
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #129 : torek, 01.07.2008 : 15:49:48 »

Razlike med kuhanim in surovim mesom niso tako velike, da bi psu izkljucno zaradi tega zacelo cesa primanjkovati.
Cisto mozno je, da Paxxu ne ustrezajo kuhane mascobe v mesu (tudi ce obrezes nekaj vseeno ostane). Je kar nekaj psov, ki kuhanih mascob ne prenasajo dobro, surove pa. In obratno seveda. V tem primeru nekateri meso pripravljajo v pecici, da mascobe odtecejo (to je recimo delala ena za svojo IBD psico, je imela cel postopek, pa nimam pojma kam oz. ce sem ga sploh shranila).
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
sessa
rad pišem
****
Sporočil: 447


« Odgovor #130 : ponedeljek, 07.07.2008 : 17:37:48 »

in shih tzuju naj devam surovi mes? najbolse da ga dam kar v gozd zivet...groza
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #131 : ponedeljek, 07.07.2008 : 17:43:37 »

in shih tzuju naj devam surovi mes? najbolse da ga dam kar v gozd zivet...groza

Kaj si mislila s tem?
Logiran
nyssa
rad pišem
****
Sporočil: 438


« Odgovor #132 : ponedeljek, 07.07.2008 : 17:44:25 »

Če ga je moja mešanka s čivavo, potem mislim, da bi tudi šicu preživel  Grin
Pa mi tudi živimo v gozdu, ni nič strašnega  Tongue

Aha, Nanook, hvala za odgovor!
Zdi se mi, da mu gre surovo meso ''lažje skozi'', kot pa kuhano ali pečeno. Kosti pa samo surove dobi, ali pa goveje,kuhane, da mozek ven poliže, kosti pa ne more zgrizt.
No, hotela sem povedat, da mi takale kombinacija hranjenja najbolj ustreza, Paxxu pa očitno tudi. Končno je vse normalno  Roll Eyes K o n č n o  Cheesy
Zdajle poleti prehajava na večji del briketov, pozimi pa bova spet na pol/pol.


Logiran
nyssa
rad pišem
****
Sporočil: 438


« Odgovor #133 : ponedeljek, 07.07.2008 : 17:51:38 »

Zdaj tehta 35 kg,prej je tehtal pa 32...
Aaaah, brala temo za nazaj in pozabila povedat še nekaj: Paxx je bil po domače povedano - debel  Roll Eyes Žal sem spregledala vse ''dodatke'', ki jih je dobil, ko mene ni bilo doma....  Angry
Za kak cm je zrastel, drugače pa sedaj tehta zdravih 26/27 kg...
Logiran
sessa
rad pišem
****
Sporočil: 447


« Odgovor #134 : torek, 08.07.2008 : 19:43:42 »

ok nyssa-mesancek in cistokrvni rodovniski pes sta pa velika razlika. Sorry
Logiran
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 ... 16   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Daljše in boljše življenje za pse
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines