mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 22:57:52

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Daljše in boljše življenje za pse
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 16   Dol
Natisni
Avtor Tema: Daljše in boljše življenje za pse  (Prebrano 64604 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Povejnaprej
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 17


« Odgovor #15 : petek, 18.01.2008 : 22:23:20 »

Pozdravljeni!

Jani sem obljubila, da bom občasno pogledala k vam in odgovorila na nekatera vprašanja. Že vnaprej se opravičujem, ker zaradi zasedenosti (in mojih kužkov, ki me očitajoče gledajo, ko sedim za računalnikom) ne bom vsak dan tukaj, tako da če ima kdo konkretna vprašanja glede prehrane ali zdravstvenih težav, me lahko kontaktira prek spletne strani o naravni pasji prehrani (http://kuzki.povejnaprej.net).

Želela bi predvsem pomagati tistim, ki bi s surovo hrano poskusili, pa ne vedo kako ali imajo določene pomisleke. Razumem, da ni lahko kar zavreči vsega, kar (mislimo, da) smo vedeli. In včasih se je laže odločiti, če ti nekdo iz prve roke pove vse dobre in slabe plati.

Na nekatera vprašanja boste odgovore našli že na spletni strani. Tule bi samo na hitro povedala nekaj stvari:

  • Nikakor ne gre za to, da bi hranili samo z mesom. Glavna sestavina naravne pasje prehrane so surove kosti Tudi kritične pripombe so dobrodošle, ampak fino je, če ste proti potem, ko ste že prebrali. OK?
    Moji psi in psi mojih prijateljev v enem letu še nikoli niso imeli driske. Pri briketih pa velikokrat.
    Strinjam se, da je tudi doma kuhana hrana boljša od industrijske. Tako vsaj veste, kaj gre noter.  Še boljše je mešano, malo surovo in nekaj doma skuhanega (če to seveda niso makaroni, riž, polenta, soja, krompir itd.) Najboljše in najbolj naravno pa je surovo. Vprašajte svojega psa!
    Strinjam se z Nanook, ko se simptomi bolezni ledvic pokažejo, je navadno že prepozno. Poudariti pa moram, da kosti nikakor niso potrebne samo zaradi kalcija: so vir encimov, in če so surove, so encimi živi. So tudi izvrsten naravni vir vitaminov, topnih v maščobi (A, D, E), ki jih pes vse  zelo potrebuje. So tudi vir vitamina C, kroma, bakra, joda, železa, magnezija, mangana, fosforja, kalija, selena, silicija in žvepla.
    Gled vpliva na ledvice: ne moremo istovetiti psa s človekom, saj njuna presnova ni enaka. O podrobnostih mogoče kdaj drugič, za zdaj bi samo ponovila, da, prvič, opisana prehrana ne vsebuje tako zelo veliko mesa, pretežno gre za kosti in maščobe; drugič pa so psi tako jedli kar precej milijonov let, ko teh sodobnih teorij "uravnovešene prehrane" še nikjer ni bilo, pa ni videti, da bi bilo z njihovimi ledvicami kaj narobe. Dokler niso začeli jesti briketov.
    Bakterije pri psih niso problem, ker njihova želodčna kislina - za razliko od človeka - zlahka opravi s salmonelo, E. coli in podobnim. Treba se je samo držati osnovnih pravil higiene v kuhinji, kot se jih držimo pri pripravi lastne hrane.  Tako da mesa (razen svinine, zaradi trihinoze) niti ni potrebno zamrzovati. Mi ga ne zamrzujemo in doslej ni bilo težav. In kot rečeno, mesa niti ni treba veliko dajati, tako da naravna surova prehrana ni draga.
    O zajedalcih je že precej napisanega na spletni strani, pa še bomo dodali. Tudi nekaj o naravnih sredstvih za zaščito pred zajedalci in njihovo odpravljanje.
    Tudi o študijah se na spletni strani že kaj najde.

Vsak se bo odločil seveda sam. Osebno briketov ne bi enačila z junk foodom. Ko potegneš črto, je velika večina teh izdelkov veliko slabših za psa kot  junk food za človeka. Razmislite, kaj je najbolj naravno - in poskusite s kakšno kostjo. Ali dvema. Vaš kužek vam bo hvaležen!

Lp, Ksenija
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #16 : sobota, 19.01.2008 : 10:36:41 »

Hvala za odgovore. Mene je najbolj skrbelo ravno to, da s surovim mesom ne faše kakšnih zajedalcev ali česa podobnega, čeprav sem že slišala da imajo psi želodčne encime, ki to golazen dotolče. Bomo poskusili s surovim mesom namesto s kuhanim, čeprav ga nima prav rad.
Lp
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #17 : sobota, 19.01.2008 : 11:23:56 »

Me ne pa zanima kaj je narobe s polento rižem in testeninami?
Logiran
terier
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 136


« Odgovor #18 : sobota, 19.01.2008 : 11:51:09 »

Preberi članek Shocked Shocked - in pa pes je mesojeda žival tako kot njegovi sorodniki divji psi,volkovi.....!!!!

lp Wink
Logiran
kvisnar
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 392


« Odgovor #19 : sobota, 19.01.2008 : 11:59:30 »

drugič pa so psi tako jedli kar precej milijonov let, ko teh sodobnih teorij "uravnovešene prehrane" še nikjer ni bilo, pa ni videti, da bi bilo z njihovimi ledvicami kaj narobe. Dokler niso začeli jesti briketov.

kar precej milionov let?! oh, come on...
na, zadošča, da se sprehodimo le do plebejske wikipedije... dva klika in kaj pravi:

Citat
Based on DNA evidence, the wolf ancestors of modern dogs diverged from other wolves about 100,000 years ago, and dogs were domesticated from those wolf ancestors about 15,000 years ago. This date would make dogs the first species to be domesticated by humans.

z veseljem bi prebrala pregledno znanstveno analizo stanja ledvic psov v obdobju zadnjih nekaj milionov let, zato prosim za navedbo kakšnega vira, ki potrjuje tukaj podano tezo.
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #20 : sobota, 19.01.2008 : 12:02:55 »

 Nekaj informacij je tudi meni malo čudnih. Zato tudi mene zanima kakšni so viri za nastanek tega članka.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #21 : sobota, 19.01.2008 : 12:52:37 »

Itak, da ne morem biti tiho. Wink

Najprej se moram vtaknit v evolucijo. Ta nima namena, niti načrtno ničesar ne izdeluje. Zadeve se pač zgodijo zaradi selekcije, pretoka genov, genskega drifta in tako dalje.

Kaj je naravna prehrana psov?

Je to prehrana volkov, ker bi naj pes itak bil volk?

Volkovi v naravi jedo marsikaj, Mech v svoji knjigi "Wolves, behavior, ecology and conservation pravi takole": While the wolf is popularly viewed as a consumate carnivore, it belongs to a family of carnivores that is adapted to feeding on a diverse array of foods. Wolves and other canids obtain most of their food from prey, but they are not exclusive meat eaters, or hypercarnivores, like the many species of cats.

O volkovih in rastlinju pravi takole: Fruit may provide vitamins for wolves in summer, as even in North America it is not uncommon to find seeds from raspberries and blueberries in wolf scats. Cherries, berries, apples, pears, figs, plums, grapes, melon and watermelon have been reported in wolf scats. Grass merits brief mention, as it appears in wolf scats in North America as well as in Eurasia with 14-34% frequency. Possibly grass acts as a scour or inducement to vomiting, ridding the intestine of parasites or the stomach of long guard hairs that delay passage of food through the gut, or as a source of vitamins.

Že če se osredotočimo samo na plen, najdemo precejšno raznolikost. Manjše živali volkovi pojedo cele, ne ostane skorajda nič. Pri večjih živali pa se opazi izbiranje določenih delov-zaporedje. Tako se volkovi najprej spravijo na večje notranje organe (pljuča, srce, jetra), prav tako pojedo želodčno in črevesno steno, medtem ko jih vsebina ne gane. Pojedo tudi ledvica in vranico in seveda mišice. Na koncu pridejo na vrsto še koža in kosti. Dejansko lahko naenkrat požrejo tudi 25% svoje teže. Tako hranjenje seveda ni najbolj zdravo, je pa sigurno naravno. Posledica tega naravnega hranjenja so, med drugim, tudi tekoči-driski podobni iztrebki. The wolf's diet, except for hair and bone, is higly digestible-generally in excess of 90%, based on experiments with dogs.

Prehrana volkov je torej zelo raznolika. V Severni Ameriki jedo eno, v Evropi drugo, kje v Aziji spet nekaj tretjega. Katero je tisto pravo za pse, ki so še toliko bolj kot volk raztreseni po celem svetu?

Je torej naravna prehrana psov pravzaprav prehrana divjih psov? Kaj pa je to divji pes? Gre tu za vrsto, ki ji nekateri tudi rečejo divji pes (african wild dog)? Mislim da ne, sicer čisto simpatična živalca je daleč od (našega) psa. So torej divji tisti psi, ki še danes živijo podobno kot njihovi predniki-torej paria, morda tudi novogvinejski pojoči pes in dingo?

Po mojem mnenju lahko pod oznako divji psi razumemo tiste pse, ki niso lastniški, tvorijo pravzaprav že populacije prostoživečih posameznikov, ki niso direktno odvisne od človeka. Hranijo se z odpadki, najdemo jih predvsem v okolici smetišč, v primeru bolezni predstavljajo tudi nevarnost lokalni človeški populaciji, sicer pa načeloma niso škodljivi. Če se njihovo prehrano smatra kot naravno, potem moramo tudi naše pse začeti hraniti z odpadki.

Zanimivo je morda tudi tole; psi imajo v primerjavi z volkovi manjše glave, manjše možgane in manjše, manj robustne zobe.

If we compare a hundred-pound dog with a hundred-pound wolf, the dog's head is 20% smaller.

A dog's skull that is exactly the same size as a wolf skull requires the dog to be a big one, weighing 150-180 pounds, and the wolf to be about normal, one hundred pounds. Yet even though their skulls would be the same size, the dog's brain ist still 10% smaller.

Dog teeth are also smaller than wolf teeth. Dogs have the same number nad kinds of teeth as wolves, coyotes, and jackals, but even twenty-five-pound coyotes can have bigger, more robust teeth than dogs of twice their size. In comparison with those of the rest of the genus Canis, dog teeth are cute.


(iz Dogs: a startling new understanding of canine origin, behavior and evolution, avtorja R. in L. Coppinger)

Če torej predpostavimo, da je volk s svojimi močnimi zobmi, veliko glavo in velikimi možgani odlično prilagojen svojemu plenu, čemu je potem prilagojen pes s svojimi švohcanimi zobki, majhno glavo in, hm, intelektualnim primanjkljajem? Moje mnenje je-vsemu, kar smo ljudje pred tisoči let začeli metati stran.

Res je, da sta si, kar se DNA tiče, volk in pes zelo podobna. Prav tako smo si zelo podobni ljudje in šimpanzi, pa smo si vendar tako zelo različni.

Prav tako ni res, da potrebujejo geni desettisoče let za spremembe. Kje pa! Spremembe so lahko zelo zelo hitre, čas pa je primerneje meriti z generacijami in ne z leti.

Kot je kvisnar napisala, bi naj bili psi po nekaterih raziskavah precej starejsi. Poleg tega naj bi do prve udomacitve prislo v vzhodni Aziji, podrocje danasnje Kitajske, blizje morju. Tudi ne velja vec, da je psa aktivno udomacil clovek, ampak lahko recemo, da se je udomacil sam. Z odprtjem nove nise so najpogumnejsi dobili nov vir hrane, lov tako ni bil vec neobhodno potreben, zato verjetno tudi manjse glave, zobje in, hm, pamet.


Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
kvisnar
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 392


« Odgovor #22 : sobota, 19.01.2008 : 13:47:34 »

čemu je potem prilagojen pes s svojimi švohcanimi zobki, majhno glavo in, hm, intelektualnim primanjkljajem? Moje mnenje je-vsemu, kar smo ljudje pred tisoči let začeli metati stran.

tudi jaz razmišljam v to smer, ja. nenazadnje je prav prijateljevanje s človekom definiralo psa kot takega, k temu "paketu" pa neizogibno paše tudi način prehrane. sicer pa: ful lep prispevek, fajn branje Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #23 : sobota, 19.01.2008 : 13:48:48 »

Kaj naj bi bila naravna hrana psov? Se kar strinjam z Nanook. Vsemogoči odpadki najslabše vrste (ljudje, s katerimi so živeli prvotni psi, si nikakor niso mogli privoščiti, da bi metali stran ali psom karkoli uporabnega). Psom so ostali v glavnem najraznovrstnejši dreki, mrhovina, sem ter tja kakšna do skrajnosti oguljena kost, verjetno so si psi nabrali tudi kakšne jagode in koreninice - to znajo nakateri malce bolj prvobitni še zdaj. Pa kašen majhen plen, recimo kakšni glodalci (tisti, ki so bili dovolj uspešni pri samostojnem lovu na večjo divjad niso iskali bližine ljudi in so ostali ali postali volkovi). Dovolj za preživetje, ampak dvomim da so dočakali kakršno koli omembe vredno starost.

No, malo kasneje, ko so se ljudje za stalno naselili in se spremenili v kmete, pa psov tudi niso hranili na veliko z mesom, ga še zase niso imeli. Psi so dobili - odvisno od tega, kje so živeli - polento, ječmen, riž, mogoče še mleko, pa kakšno oglodano kost za priboljšek.

Vsekakor pa psi nikoli in nikdar niso jedli zmletih kosti.
Logiran
lejca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 599


« Odgovor #24 : sobota, 19.01.2008 : 14:24:59 »

Se strinjam z Nanook.
Članek o prehrani je pa preveč poljuden in nima nobene znanstvene podlage, da bi lahko razmišljala v tej smeri. Dokler ne bom dobila bolj strokovne razlage, bosta moja psa ostala na briketih in kuhani hrani, ki vsebuje tudi ogljikove hidrate.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #25 : sobota, 19.01.2008 : 14:30:35 »

Lejca, poglej se na spletno stran, je bolj podrobno razlozeno.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #26 : sobota, 19.01.2008 : 14:32:49 »

Mene pa zelo mika prehranjevanje s surovim. Ampak ne izključno to. Všeč mi je, ker se hranijo veliki kosi s skostmi, pes krepi mišičevje vratu in prsnega koša, ter si seveda čisti zobe.  

Briketov in konzerv kot glavni obrok ne mislilm hranit, ker sem prepričana, da vsebuje meso slabše kvalitete, kot mi ga odreže mesar v mesnici.

Sicer pa saj sam vidiš kaj paše tvojemu psu. Enim briketi, drugim meso... Sem na nekem drugem forumu veliko prebrala na to temo, vendar se oglašajo samo ljudje z dobrimi iskušnjami ( svetleča dlaka, bolj zdravi psi...), verjetno pa nekaterim psom ta način ne ustreza.
Si tudi ne znam predstavljat čivave, ki bi ji dali za kosilo celo kokoš!
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #27 : sobota, 19.01.2008 : 14:54:57 »

Ne vem sicer kakšnega psa imaš, ampak veselje do rednega hranjenja s celimi kurami in velikimi kosi surovega mesa s kostmi bi te prav hitro minilo, če bi imela svetlega dolgodlakega psa, še zlasti če ga imaš povrhu še (kako nenaravno) v stanovanju.
Moje psice, tiste ki si to še lahko privoščijo, občasno dobijo kaj takega. Ali pa kakšno veliko plahto neopranih vampov. Neznansko uživajo, samo svinjarija, ki jo naredijo je pa nepopisna. Svinske so po tacah vsaj do komolcev, po gobcu do oči, da o podbradku ne izgubljam besed.

Če te skrbi kvaliteta biketov in ne veš kam z denarjem, lahko mirno kupuješ brikete po 10€ kilco. Kakršne ravno si zmisliš, tudi takšne z mesom, kakršnega ti niti mesar ne more odrezati.
Logiran
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #28 : sobota, 19.01.2008 : 17:12:48 »

tralala in hopsasa.. vse lepo in prav.. samo da ne bodo potem te psi končali pri nas na patologiji ker bodo podlegli travmatskemu gastritisu katerega glavni vzrok so ravno kosti! (pa že zdaj ta vzrok smrti ni ravno redek! Prednjačijo le še strelne rane in pa zastrupitve) Če se revež ne bo že ravno kar takoj zadavil.

Lahko pa rečem, da bi zelo rada vidla psa, ki bi v naravi živel 27 let. Pa tudi pripadnika pasje družine, ki bi v naravi pojedel 50% kosti, pa da ni hijena! hm.. pa tudi one mislim, da bi veliko raje najprej pojedle drobovje! V drobovju uplenjene rastlinojede živali je pa kaj? Jaaa.. hrana za rastlinojede! Cheesy in jaaaa.. vir ogljikovih hidratov, ne da bi mu jih človek dal na krožnik Cheesy toliko o tem da je za psa samo meso, če se že ravno oslanjamo na to kaj jedo ˝psi˝ v naravi.

Glede gobca in zob.. koliko od vas psu RES VSAK dan očisti zobe s ščetko in pasto za pse? no.. morda če bi vedeli da je kar 80% če ne več psov, ki trpijo zaradi bolezni ust in zobovja, ko se stvari tako stopnjujejo, da jim izpadejo vsi zobje, če jim že ravno ne poči kar cela čeljust.. bi število lastnikov, ki bi psu očistili zobe ne pa se zanašali na magično čistilno sposobnost nekih pribolškov in kosti, povečalo in število psov s smrdljivm gobcem, ko mu vse gnjije tam notri od bakterij, ki se veselo množijo v naslagi, da ima potem tako resne in hude težave, zmanjšalo.

je pa res da je precej vse skupaj komercialno in da veterinarji ponujajo pač hrano sponzorjev.. niso pa vsi tako začasom.. pa ne vem.. kak pa veste da tu tudi ni zgolj en velik nateg? Da bi bla hrana za psa res 100%.. ma to še če bi vam jo strokovnjak sestavil ne bi mogel garantirat tega, kaj šele da bi bila ta sestava dobra za vse. Veliko je stvari, ki jih je treba vedeti in poznati, da res lahko pravilno sestaviš obrok tako da ne vem no, če bi kar prec zagrabila za to.
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #29 : sobota, 19.01.2008 : 17:20:30 »

Po današnjih ugotovitvah Čip je surovo meso; poščančji file in svinjski bočnik, pa tudi kitajsko zelje mu je zelo všeč Cheesy. Ker pa nimam ravno poslanske plače, bodo še vedno na jedilniku briketi, ter meso kot dodatek, zelenjava in sadje ter čaj z medom.
Zobe mu vsak dan mažem z gelom proti kamnu in sva ga že lepo spravila dol.
Jaz mislim, da noben ekstrem ni dober. Raznoliko, brez  sladkorjev in makaronov, pa bomo vsi zadovoljni.
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 16   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Daljše in boljše življenje za pse
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines