mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 09:06:35

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: ŠČITNICA
Strani: 1 [2] 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: ŠČITNICA  (Prebrano 30624 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #15 : ponedeljek, 10.01.2005 : 16:13:37 »

Naša psička Alica ima težave s ščitnico že več kot 5 let, ves čas dobiva tablete in je, odkar se zdravi povsem v redu.
Znaki  pomankljivega delovanja ščitnice (pri psih je preveliko delovanje ščitnice izredno redko) se razlikujejo od psa do psa, skoraj nikoli se ne pojavljajo vsi možni znaki Zato je diagnoza zlasti v zgodnji fazi težavna, tudi testiranje ni povsem zanesljivo. Nekaj najpogostejših znakov:
- težave z dlako- dlaka izpada, nova ne zraste, tista dlaka ki ostane je ponavadi suha, trda, včasih zraste daljša kot bi normalno. Zlasti opazno je to na repu. Pogosto je to prva težava, ki jo opazimo.
- težave s kožo- koža je na otip hladna, včasih rumenkasta in suha kot pergament. Nekateri psi imajo tudi drobne pike in/ali razjedice. Pod kožo se nabere plast mukopolisaharidov (sluzi) zato zgleda pes debel. Pogosto se pojavi prhljaj.
- težave z gibanjem- pes postane neroden, giblje se vse počasneje, upada mišična moč (ne more več skakati) To je bil prvi znak, ki se je pokazal pri naši psici, v bistvu je bila zadeva še najbolj podobna mišični distrofiji
- težave s termoregulacijo- večinoma psi postanejo občutljivi za mraz, iščejo tople kotičke, se tiščijo peči..., Alica je pa postala občutljiva na vročino
- vedenjske motnje- zelo raznolike, ponavadi so psi brez volje, depresivni, lahko imajo nenavadne agresivne izpade, lahko postanejo plašljivi. Pri Alici so se npr poleg potrtosti pojavili še težave v komunikaciji z drugimi psi (živi v krdelu, prej ni imela nobenih težav, potem pa je stalno izzivala in bila kar naprej tepena) , občasno se je prestrašila brez vidnega vzroka, pa sicer sploh ni plašljiva...
- tek se lahko poveča ali zmanjša, psi pogosto začno žreti najbolj nemogoče stvari
- srčni utrip se upočasni, kasneje se lahko začne nabirati voda ali pride do aritmije
- telesna temperatura se zniža, celotni metabolizem se upočasni
- močno se poveča raven holesterola v krvi
-hematorit se zniža zaradi zmanjšane tvorbe eritropoetina.
- pojavijo se še bolj subtilni znaki, ki jih lahko prezremo, npr spremenjen izraz "obraza", lomljivi kremplji, obrabljene blazinice, spremenjen glas...

Diagnozo se da postaviti na podlagi naštetih znakov, pregleda krvi(biokemija), Specifični testi ščitničnih hormonov sami po sebi niso povsem zanesljivi in lahko zavajajo, saj nivo  hormonov v krvi lahko zelo niha glede na telesno stanje psa. Pred začetkom zdravljenja je zelo pomembno izključiti težave z delovanjem nadledvične žleze, saj so znaki skoraj enaki, dodajanje tiroksina pa je v primeru premajhnega delovanja nadledvične žleze zelo nevarno. ( najpogostejše razlike: pri ščitnici pes normalno pije in urinira in pri biokemičnem pregledu krvi so jetrne in ledvične funkcije normalne)

Zdravi se z dodajanjem tiroksina, za psa ja potrebna približno 10 krat večja doza kot za človeka. znaki izginjajo postopno, tako kot so se postopoma tudi začeli pojavljati. Ponavadi se najprej, že po nekaj dneh, izboljša razpoloženje. Težave s kožo so se pri Alici najprej poslabšale, potem pa v nekaj tednih izginile, takrat je tudi začela rasti normalna dlaka.Težave z gibanjem so izginile po nekaj mesecih, vedenjske motnje pa šele po pol leta.
Logiran
MaxyTT
odvisnež
*****
Sporočil: 541


« Odgovor #16 : petek, 11.03.2005 : 19:48:03 »

Kako sem vesela, da sem našla tole temo. Tudi naš kokeršpanjelček ima verjetno pomankljivo delovanje ščitnice in mu je danes veterinarka vzela kri. Ravno sedajle se spravljam brskat po internetu okoli tega. Zanima me pa nekaj glede testiranja. Veterinarka je rekla, da mora kri poslat na Dunaj in da pride testiranje cca 10.000 sit. Ali morda kdo ve, če testirajo tudi kje v Sloveniji in je morda kaj ceneje?

Hvala!

LP
Logiran
Lilit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.364


« Odgovor #17 : petek, 11.03.2005 : 20:25:36 »

Ja, mene isto zanima!
Voni naj bi tudi testirali scitnico, ampak poslal kri v Svico in skupaj s pregledom krvi naj bi prislo okoli 25.00.

Saj ne, da ne zaupam veterinarjem, ampak ker imam ze slabe izkusnje (z enim drugim vetom) da se kao za alergijske teste kri posilja v Spanijo in stane 80.000 Roll Eyes Roll Eyes, bi rada samo preverila, ce je se kaksna druga moznost.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #18 : petek, 11.03.2005 : 21:57:41 »

Na koga (veterinarja) naj se obrnem z vprasanji o scitnici? Je v Mestnem logu kateri, ki bi imel najvec izkusenj? lp
Logiran

T-o-m-y
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 35


« Odgovor #19 : sobota, 12.03.2005 : 08:27:23 »

Alergijski test za mojega psa v španiji je stal 85 evrov. Zdravila za pol leta pa 85 evrov. To se mi pa ne zdi neki veliki denar. Lilit ne vem od kje ti ta podatek, da stanejo kar 80.000 tisoč. Baje pri nas ne opravljajo testiranj za ščitnico. Mi smo tudi poslali kri na Dunaj in rezultat je bil negativen. Ker smo sedaj na imunoterapiji bomo z ponovnimi testi ščitnice še malo počakali. Vendar pa bom naslednje teste ščitnice opravila pri Jean Dodds v ZDA. Tam pride testiranje 57,50 $. Vendar pa veliko nanese poštnina. Najhitrejši je UPS (pošiljko dostavijo v enem dnevu) vendar pa pride poštnina za paket 0,5 kg kar 14.000 sit. Za več informacij o Jean Dodds pojdite na www.itsfortheanimals.com/hemopet.htm. Priporočila mi jo je tudi vzrediteljica iz Velike Britanije.

To je to nakratko. Sporočite mi kaj bo z vašimi kužki.

LP Renata
Logiran
T-o-m-y
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 35


« Odgovor #20 : sobota, 12.03.2005 : 08:30:20 »

Jaz in moje pike. Še enkrat naslov od Jean Dodds.
www.itsfortheanimals.com/hemopet.htm
Mi smo vsa naša testiranja opravili na Prvi kliniki pri Sabini Stariha Pipan.
Logiran
MaxyTT
odvisnež
*****
Sporočil: 541


« Odgovor #21 : sobota, 12.03.2005 : 09:59:21 »

Kaja, vpiši v iskalnik besedo hypothyroidism (at/in dog) in ti bo vrglo ven polno zadetkov o ščitnici pri psih, tako da boš dobila ogromno informacij o tem.

T-o-m-y, kaj pa to pomeni, da so dali tvojega psa na imunoterapijo? Ali morda veš, če so ti rezultati z Dunaja zanesljivi (mislim v tem smilsu, da gre za preverjen laboratorij, ki ta testiranja opravlja)?

Nas je namreč tale ščitnica čisto presenetila v teh kužkovih letih. Kužka zaradi raznih alergij in težav s kožo zdravimo že leta, z vsemi obdobji izboljšanj  in poslabšanj, ampak ščitnice nam ni do sedaj še nihče omenil. Zdaj smo ga pa zopet peljali k eni novi veterinarki, ga je pogledala in je takoj rekla, da je treba naredit test glede ščitnice. Zdaj bomo pa vidli, kaj bo pokazal.

LP

Logiran
Lilit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.364


« Odgovor #22 : sobota, 12.03.2005 : 10:27:48 »

Lilit ne vem od kje ti ta podatek, da stanejo kar 80.000 tisoč.

Ja, tako je rekla veterinarka takrat.
Dobro, mogoce si nisem natancno zapomnila stevilk, ampak vsekakor je prislo precej drazje od testiranja krvi v Sloveniji, za katerega smo kasneje izvedeli.

Logiran
Gizmo
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 2


« Odgovor #23 : sobota, 12.03.2005 : 18:09:28 »

Pozdravljeni,

kri testirajo tudi pri podjetju Adria Lab d.o.o. Za cene poglejte pod Preiskave. Testirajo tudi pasjo kri, vendar je ne odvzemajo, torej jo mora psu vzeti veterinar.

Se nekaj o hipotirozi tukaj.

Lp, Vesna
Logiran
MaxyTT
odvisnež
*****
Sporočil: 541


« Odgovor #24 : ponedeljek, 14.03.2005 : 13:06:59 »

Vesna, hvala za informacijo. Kri so sicer že v petek takoj poslali naprej, vendar pa sem danes vseeno klicala na Adria lab in res testirajo tudi za ščitnico pasjo kri. vse skupaj za TSH, T3 in T4 pride 3.600 sit, kri mora pa vzet veterinar. Edinole potem mi je veterinarka, ko sem jo klicala, povedala, da ti testi niso čisto zanelsjivi, ker naj bi se delali po teh metodah za ljudi (oz. nekaj v tem smislu) in da je bolje, če jo tetsirajo na Dunaju. No, kakorkoli že, je tole dobra informacija tudi za naprej glede testiranja pasje krvi.

LP
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #25 : ponedeljek, 14.03.2005 : 13:11:43 »

Se ne splača komplicirat. Moj veterinar je sam poslal vzorce v tujino, pa so mu jih vselej izgubili oz. ni dobil nazaj nobenega odgovora, tako da sva v bistvu začela zdraviti na slepo. Kasneje sem izvedela za sodelovanje s kliniko na Dunaju, ki poteka zelo v redu.
Pred leti so na kliniki v mestnem logu te teste že delali, potem pa je veterinarka, ki je to delala odšla v tujino. Nekaj sem slišala, da sedaj teste spet uvajajo, pa ne vem če je res.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #26 : ponedeljek, 14.03.2005 : 13:14:07 »

Aja, še tole: če bi sedaj rabila kakšne dodatne preizkave v zvezi s ščitnico, bi šla k Zaninoviču.
Logiran
Afi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 105


WWW
« Odgovor #27 : torek, 23.05.2006 : 20:27:12 »

Je v Mestnem logu kateri, ki bi imel najvec izkusenj?
Mojo psičko je pregledala dr. Kotnik, ki je prav tako poslala izvide na Dunaj. Zaenkrat še ne vem rezultatov. Ima pa vse znake, kot jih je navedla Lanabela zgoraj. Zaspanost, izpadanje dlake, izpad gonitve....Dr. Kotnikova je sicer dermatolog, vendar je ugotovila, da je izpadanje dlake prav vzrok za ščitnico. No bom počakala še na rezultate, upam, da se ne bo kaj izubilo.

Neža
Logiran
anja.zidar
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #28 : torek, 30.03.2010 : 09:20:27 »

zdravo. T-o-m-y kako si situacijo rešila... vem da je stara tema, samo imam podobne-iste težave.
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #29 : torek, 22.06.2010 : 14:14:28 »

Živjo,
tule je še ena podobna tematika tega foruma, kjer je mogoče kaj novejših spoznanj:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,6226.135.html

Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: ŠČITNICA
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines