mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 13:19:53

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Pasje igrišče
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pasje igrišče  (Prebrano 31093 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #15 : četrtek, 23.10.2008 : 10:05:16 »

timesečnega psa z največjo lahko odpokličeš, oz dobiš k sebi, pa tudi ujameš ga še lahko. Težave nastopijo kasneje.
In če so vsi tako zlati, ki jih spuščate na klancu v Tivoliju (jaz tudi , če sem kdaj tam), res ne vem zakaj rabite ograjo zaradi tekačev in ostalih športnikov- saj ti tečejo po potkah, psi pa po travniku. In če bi kateri hotel čez potko al pa za tekačem,ga pač odpokličete.
Se pravi,da bi zadoščala tabla,da se tam pse lahko spušča, da ne bodo policaji za vami letali.

Mojega  problemov (in mnogih ostalih) npr ograja ne bi prav nič rešila. Jaz si želim prostor, kjer lahko sprehajam spuščene  pse- NE da bi ostali cucki za njimi letali. In to bi lahko zagotavljala samo večja označena območja za sprehode.

Drugače pa je šola Gali nekoč dajala v najem ograjeno vadišče tudi za igrice.
Logiran
Lexy
rad pišem
****
Sporočil: 261


« Odgovor #16 : četrtek, 23.10.2008 : 11:30:34 »

Ne niti tabla ne zadošča, ker so nekateri psi, ki si vzamejo zgornji in spodnji travnik za teren igre, in se je že zgodilo, da je marsikateremu tekaču nehote presekal pot, in tekač bi skoraj padel...
jaz svoje ne morem imeti niti približno spuščene, če grem po poti do Rožnika in ji še ne zaupam toliko, da bi bila lahko spuščena....dokler se mi zaganja za vsako veverico, konjem ipd...je sploh ne odvežem....razen na tivolskem klancu, ko ve da se tam igra...drugače je skoz privezana, ne glede na kaj.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #17 : četrtek, 23.10.2008 : 12:43:19 »

Ja navsezadnje bi tudi tekači lahko malo pogledali pod noge. Psi pa kam tečejo. Ne vem res v čem je problem - imam spuščene pse kjer je veliko tekačev in kolesarjev (pa ne mogoče v tivoliju) in ni niti najmanjših problemov. Včasih sicer malo merijo moči, kdo se bo komu izognil (če se - za 20cm mogoče - umakne tekač ali kolesar psice slavijo majčkeno zmagico, če se ne umakne, se umaknejo one.
Kakšne so nevarnosti majhnih ograjenih vrtičkov je bilo že napisano - naj dodam še, da v take vrtičke mladičev ni za voditi zaradi možnosti okužb) Da pa bi ogradili velike dele parka za pse si pa lahko samo nasanjate. Celo če bi bili ograjeni, bi še vedno srečevali tekače - si lahko predstavljate halo, če bi jim zaprli en delček njihovih rednih poti -. Še vedno bi noter hodile veverice in verjetno tudi mačke. In še vedno ne bi mogli spuščati psov ki ne ubogajo.

Logiran
Lexy
rad pišem
****
Sporočil: 261


« Odgovor #18 : četrtek, 23.10.2008 : 13:59:40 »

Saj pravim ogromno je plusov in minusov kot pri vsaki stvari, samo res ne vem v tivoliju je vsaj skupinskih tekačev, ki tečejo mimo 30 tekačev/5 minut (v skupini) + posamezniki...saj pravim, ideja morda sama ni slaba, vendar je potrebno predložiti kompleten projekt, da bo za vse ok in ne samo za posameznika...saj jaz z Nayo nimam problemov pri odpoklicu, ker delave glih za BBH ampak odpove, ko vidi kako mačko, konja, veverico. In zato jo po poti ko hodim ne spuščam z povelja poleg in obvezno na vrvici...in tukaj še fajn trenirava, da se mi ne zaganja v te živalce.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #19 : četrtek, 23.10.2008 : 14:24:57 »

Tisti travnik bi bilo tudi sicer greh ograditi. Včasih so se tam sankali otroci, če je zima dala. Tudi sicer mi gredo nepotrebne ograje na jetra. V naravi mi jih je nekako zoprno gledat.
Kar se pa arboretuma tiče, je pa ograda za pse več kot nepotrebna. V samem arboretumu nima kaj iskati, zunaj arboretuma so pa kilometri in kilometri gozdnih in travniških poti.
Logiran
Lexy
rad pišem
****
Sporočil: 261


« Odgovor #20 : četrtek, 23.10.2008 : 14:43:56 »

No sej ne bi bila potrebna, to je res kar se sankanja tiče, sej arboretum je že sam po sebi ograjen...okoli je pa dost polj tudi to je res...
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #21 : četrtek, 23.10.2008 : 14:57:02 »

Hm ..., mi je strasansko hecno, kako bi eni radi imeli malo ograjen park, pa malo neograjenega, vendar "organiziranega" ...
Po moje v danih casih in danih huliganskih razmerah ni kaj veliko manevrskega prostora za ograjene, nadzorovane in dovolj velike punkte. Urejeni in ograjeni bi bili po moje zelo kratek cas, potem pa bi se v taki forumski temi pogovarjali le se to, kako za zivo glavo na tak plac ne boste vec peljali svojega psa.

Po drugi strani me pa res zanima, zakaj je tako malo udelezbe takrat, ko organiziramo "divjanje" na ograjenih poligonih?
Tezko verjamem, da nikoli ni casa in da je tako Ljubljana kot Celje predalec.
Projekcija na prazen oz. z "napacnimi" cloveskimi in pasjimi udelezenci napolnjen park mi je direkt pred nosom.
Logiran

skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #22 : četrtek, 23.10.2008 : 20:55:26 »

...Po drugi strani me pa res zanima, zakaj je tako malo udelezbe takrat, ko organiziramo "divjanje" na ograjenih poligonih?...
To se tudi jaz vedno sprašujem, ko s(m)o vedno samo eni in isti Grin

In čeprav bi mi bila ideja všeč in bi jo podpirala, ne vem kako pogosto bi obiskala takšen plac, če bi ga imela v svojem kraju. Sem pa nekje brala komentar slovenske turistke o pasjem placu v mislim da new yorku: (pre-)majhen, prepoln in smrdljiv. Pa mislim, da imamo v Sloveniji res srečo kar se možnosti pasjih sprehodov tiče, pa četudi na povodcu Wink
Logiran

liza-asta
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.602


« Odgovor #23 : četrtek, 23.10.2008 : 22:13:33 »

O ideji "pasje igrišče" tudi jst že nekaj časa razmišljam. Saj v urbanih središčih tega res nimamo. Psi morajo biti na povodcih. Ker pa imajo nekateri psi vse preveč energije in se res zletajo samo, če so spuščeni. Jst že imam to težavo, zato jo vsak dan vozim na ogromen travnik, da se zleta. Sem že razmišljala o tem, da bi ga kupila in ogradila. Pa povabila vse pasje prijatelje s katerimi se razume  Wink Tongue
Otroci imajo svoja igrišča....zakaj pa jih ne bi imeli še psi  Wink Roll Eyes
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #24 : petek, 24.10.2008 : 06:57:25 »

Citat
V samem arboretumu nima kaj iskati, zunaj arboretuma so pa kilometri in kilometri gozdnih in travniških poti.
Zakaj ne? Recimo v predelu, kjer je trenutno neurejeno in ni nasajeno drevje? Meni tisti kilometri in kilometri gozdnih poti eno figo pomagajo če ne morem imeti Čipa spuščenega. Ograja arboretuma je pa tako diht, da se da komot ven priti. Ali notri.
Se strinjam za obisk organiziranega izpusta. Če bi jih prišlo pol od vseh, ki so navijali zanj....
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #25 : petek, 24.10.2008 : 07:39:14 »

Glede arboretuma- mi zahajamo tja kar pogosto in izven glavnih prireditev, ko je silna gužva  imamo pse večinoma spuščene, pa še nikoli ni bilo problema.
Vedemo se pa kot vedno- naši psi ne hodijo drugim težit (ne ljudem,ne živalim).
Če kaže da bomo morali skozi skupino ljudi, ali da race mal pisano gledajo (š epreden se res vznemirijo), pse privežemo in naredimo mal "limonce".
V času prireditev ali sploh ne gremo v park ( če je res gneča) ali pa imamo pse privezane v samem parku (vsaj po ne gozdnem delu) in gremo predhodno  na sprehod zunaj parka z odvezanimi.

Za pse zletat se mi zdi najbolje,da se jih navadi na freesby  in žogice. Če se sprehajaš pretežno na fleksu in se občasno ustaviš in psa zgoniš z igro in prinašanjem odvezanega, jim to povsem zadošča- velja za take ,ki jih sicer ne moremo meti odpetih , če niso z nečim zaposleni.

Pasji parki imajo številne slabosti. Med drugim, da ljudje ,ki jih obiskujejo potem ne ne čutijo nobene potrebe s psi se ukvarjat in glede odpoklica se zanašajo,da jih bodo nekako že polovili na koncu.
Psi se igrajo med sabo, ljudje pa klepetajo in pozabijo ,da so baje prišli s psom. Tudi psi kmalu pozabijo,da so prišli z vodnikom. Ko se to ponavlja daljše obdobje, dobiš pse,ki res čisto nič ne šmirglajo vodnika in jih zanima samo še igra s psi. V končni fazi jih re sne moreš spustit nikjer več, razen v trdni ogradi. V odnosu pes- vodnik pa napreduješ v vlogo lakaja.

Med psi ene ograde se začnejo vzpostavljat hiearhični odnosi krdela in čuvanje teritorija.
Sledijo občasni spori znotraj krdela,ki jih neupoštevani vodniki ne morejo rešiti. Eni psi postajajo vedno bilj dominanatni, šibkejši od dnevnega zatiranja drugih v resnici nimajo preveč veselja. Ob vključevanju ali obiskih novih članov vedno obstaja možnost spopada oz trenj...
tolk na kratko
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #26 : petek, 24.10.2008 : 09:00:20 »

Pri nama je problem, da Čip ne more biti spuščen na neograjenem placu ker je lovec po duši. Ampak, saj ni problema, če je prilika se zlaufa v ogradi, sicer na fleksiju.
Liza-asta, tole je mikavno Wink. Tudi za Čipa se bo drug teden postavila ograja, samo bo malček od rok, v krajinskem parku Goričko namreč.
Logiran
Lexy
rad pišem
****
Sporočil: 261


« Odgovor #27 : petek, 24.10.2008 : 11:11:55 »

Hmm...vidim, da je tule čist prevč tehtnih argumentov proti...morda pa le ni rešitve za vse ali celo nikogar...

Deteljica saj kot si omenila freezbe in to saj to počnem, sicer meni niso tako pogosti obiski v tivoliju, vsaj na travniku ne...ker sem ugotovila sama, da se mi obnese za slabo izkušnjo in poslušnost pade iz 100% na 50%...tako da meni to ne pride prav, so pa ljudje , ki bi radi vseeno imeli ograjeno igrišče.
In jaz te obiske v tivoliju vsaj na travniku obiščem 2x na mesec in delam intenzivneje na poslušnosti, se mi zdi to bolj učinkovito...

Samo razmišljanje sem podala pod to tematiko, pasje igrišče ja ali ne? In vidim, da ne vem če je pametno sploh kaj takega imeti v prestolnici ali drugem urbanem naselju izven LJ regije.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #28 : petek, 24.10.2008 : 13:12:00 »

Za lovce po duši, ki zginejo za vsako premikajočo stvarjo in jih je nemogoče spuščati tudi na krajih  "kjer ni pričakovati večjega števila ljudi" je idealen coursing. Mislim da tam psi svoje nagone temeljito izžživijo in je potem nekaj časa bivanje z njimi zveliko znosnejše.
Za arboretum pa si ne predstavljam kje bi lahko znotraj parka postavili dovolj veliko ogrado za pse. Pse, ki so kolikor toliko ubogljivi, se da brez škode spustiti v gozdu na hribčku. Ampak ta del imajo radi tudi sprehajalci brez psov.
Drugače pa ideja o privatnih pasjih igriščih ni za odmet. Mogoče bi bilo vredno poskusiti, čeprav dvomim, da bi lastnik z vstopnino lahko pokril stroške.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #29 : petek, 24.10.2008 : 14:01:35 »

meni bi se zdelo pametnje namestiti igrišča-vadišča pod okriljem klubov zelo pogosto prostorsko. Občine bi pač morale dat neko malenkost prostora na razpolago in kaj primaknit za vzdrževanje. Pa seveda čist brez članarine ne bi šlo. Izvajali naj bi pasji športi (raznorazni: RO, freesby, coursing, "breiten sport",) več poligonov za cousring in hrtovsko dirkanje- na rekreacijskem nivoju in po treningih se pač lahko še spusti pse za 15 minut,da se poigrajo med sabo.
Sej tudi kakšn aograd asamo za spuščanje ni slaba ideja- ampak res bi jih moralo bit dovolj , dovolj obsežne in prav tako vodene z nekimi programi, čeprav bi temeljili pretežno na "spuščanju" psov. Kot rečeno obilo osebnih izkušenj nimamo , viri iz držav,kjer so pasji parki praksa, pa so zelo skeptični.
V začetku meseca smo bili v Helsinkih. Tam re sstrikno ne smeš spusti psa NIKJER. Baje takoj prid epolicij ain psa kar zapleni- brez pogajanj. Res v enem tednu nisem videla niti enega odvezanega, niti po parkih al aTivoli- Rožnik. So pa ograjena igrišča zelo pogosta. Veliko so še kar, lepo vzrdževana imajo velo osvetlitev. vendar se opazi,da jih uporabljajo zaključene, vedno iste družbe. Na tablah so visle neke razporeditve, obvestila itd. Priznam pa da meni kljub temu,da imam socializirane se in da so bili videti v ogradah psi čist kultirni mi niti na misle ni prišlo spustiti svojedva v krdelo 20 domačih psov na "njihovem " teritoriju. Vodniki so po pričakovanjih- klepetali na klopcah in pljuckali pijačico, psi pa po svoje. V eni ogadi blizu tekmovalne hale je vsak dan vs epopoldn ekraljeval en sam pitbul- očitno ni imel niče volje ali poguma do druženja z njim. Vodnica pa je cele ure kadil ain brala neke revije na klopci v sredini kot na lastnem vrtu- tudi pes je letal ob ograji natančno tako.
Sem pa že raje v Sloveniji.
To po moje ne izključuje tudi označbe območij,kjer bi psi pod določenimi pogoji lahko šli "uradno" na sprehod spuščeni.
Sej se navsezadnje ne bojijo vsi sprehajalci, otroci  in tekači psov. . Po mojem opažanju je takh le peščica- so pa zato toliko bolj opazni in glasni. Tisti,ki se jim prav posebaj želijo izogniti pač ne bi špancirali ravno po teh območjih.Tudi divjačine ne mrgoli kar vsepovsod.

Kar moti res večino ljudi v povezavi s psi,pa se ne bo rešilo ne z ogradami,ne s privezovanjem- in to je v prvi vrsti puščanje pasjih kakcev po tleh.
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Pasje igrišče
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines