mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 15:20:58

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Angleški in Ameriški koker španjel
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 110   Dol
Natisni
Avtor Tema: Angleški in Ameriški koker španjel  (Prebrano 246033 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
barbara
gost
« : sreda, 06.02.2002 : 19:42:19 »

Pozdravljeni!
Zanimam se za koker španjela. Ker jih je toliko, vrst namreč, ne vem, kateri je tisti pravi, oziroma kako se mu reče. Lahko ga samo opišem: je majhen, svetlorjave barve, njegova dlaka ni dolga, je pa valovita in nikakor ne ravna... pa tako ljubek je. Namreč, angleški in ameriški koker španjel imata takoooo dolgo dlako... in mi sploh nista všeč. Tibetanski mu pa sploh ni podoben.
NO, če morda kdo ve o čem govorim bi prosila za odgovor.

Hvala!

(spremenjen naslov teme; Jana)
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1 : četrtek, 07.02.2002 : 20:54:39 »

Hmm, men se zdi, da obstajata od kokrov samo dva, namreč ameriški in pa angleški. Nobene druge vrste kokra ne poznam, obstaja pa še cel kup drugih španjelov (poljski, susseški, kavalir, španjel kralja Karla oziroma karlov španjel, tibetanski, ...). Si mogoče mislila karlovega španjela (sicer ni prav majčken)?  Huh
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #2 : ponedeljek, 09.09.2002 : 20:59:05 »

Zanima me kako je možna taka razlika med npr. dvema angleškima koker španjeloma. Eden izgleda okornejši in ima bolj "kodrasto" dlako, drugi izgleda malce višji in ima gladko dlako. Za tistega prvega sem se že parkrat zmotila, da je ameriški koker, a ni bil.
********************************************

Mogoče so eni ostriženi ("trimani"), eni so pa malo bolj "beatniki" Grin Huh
Oprosti pa mi Teja, če bom malo popredaval o imenu "koker". Gradišnik se sprašuje , kdo je vnesel iz tujščine in pozabil prevesti v slovenščino ta grozni izraz "koker " (cocker= petelinar)? Po njegovem bi se moralo reči vsaj španjel petelinar Cool
Glede izraza španjel je pa celo v tujščini popolna zmeda in nejasnost. Torej imajo te umetne pasme tudi imena umetna.
-------------------------------------------------------
Poslušaj "With a little help of my friends" - JOE COCKER ali
ti grem na živce in poslušaj raje "We don`t need no Education" od Pink Floyd-ov Grin

Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #3 : torek, 10.09.2002 : 09:14:20 »

Verjetno bo za videz krivo trimanje oz. netrimanje. Tudi angleškega kokra je namreč potrebno trimati.

Se pa ne strinjam s tem, da bi bila ta pasma umetna. Prvi zapisi o španjelih namreč segajo celo tja v 12. ali 13. stoletje. Po eni od teorij naj bi pasma izvirala iz Španije (in po tem dobila tudi ime), od koder je prišla v Anglijo. Po drugih teorijah bi bila lahko celo starejša in tudi v Španijo prišla iz Afrike, tako da poreklo ni čisto točno znano. Je pa zanimivo to, da so bili španjeli na začetku menda dvorni psi, njihove lovske sposobnosti pa so bile odkrite šele pozneje.

Kako in kdaj so nastali posamezni tipi španjelov, v tem trenutku ne vem (bi moral kam pogledat). Sam koker pa pravzaprav izvira iz springra, katerega so kar nekaj stoletij ločevali na težji in lažji tip, slednjega pa so vzreditelji sami poimenovali "cocker". Prvi zapisi o "springing in cocking spaniels" izvirajo tja v 15. ali 16. stoletje.

Na razstavah v 19. stoletju (ja, razstave so že takrat obstajale), so springre tudi po teži ločevali v dva razreda in prav možno je bilo, da je kuža dopoldan nastopil kot koker, med pavzo se je najedel in popoldan še enkrat kot springer.

Svoj standard je koker dobil nekje koncem 70-ih let 19. stoletja in s tem je bila pasma tudi ločena. Kot zanimivost pa naj povem, da je Ameriki postal koker svoja pasma celo nekaj let prej kot v svoji matični domovini.

Uh, sem se razpisal Huh pa sem hotel samo to povedat, da koker ni nič bolj umeten od kake druge pasme. Sem pa pisal zdajle bolj po spominu. Bom vse skupaj še malo preveril, ko pridem domov in kaj popravil, če bo treba  Smiley Smiley
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #4 : torek, 10.09.2002 : 09:45:52 »

Ah ja, še to, poslovenjenje: morda. Je pa "koker španjel" lažje za izgovorit. Zaradi poslovenjenja za vsako ceno smo nekaj časa imeli kitajskega golega psa z dolgo dlako.

V slengu pomeni "cock" tudi določen del telesa, ki pri petelinih ni tako izrazit. Pa da ne bo kdo našel bolj primernega slovenskega imena kot je petelinar.  Wink Grin Grin
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #5 : torek, 10.09.2002 : 14:27:43 »

Ja, dober odgovor od pravega strokovnjaka Smiley!
Rekli jim boste tako, kot se boste sami odločili in navadili. Skoraj zagotovo se novo ime ne bo prijelo, to bi bil čudež!
Jaz se grem nekaj tako donkihotskega (idiotskega) s preimenovanjem akvarijske ribe skalarke v listarko Grin Ugotovil sem in dokazal, da bi bilo ime listarka za to vrsto ribe vsestransko bolj ustrezno in utemeljeno, samo ni govora, da bi človek lahko spremenil mnenje in navade več generacij...ljudje so se navadili na ime skalarka in nihče niti ne razmišlja o tem. Uveljavitev imena posamezne živali je pač poseben zgodovinski in sociološki proces in neko ime se prime ali pa se ne prime...
Samo je pa res, da so bili naši predhodniki v stroki zelo neizobraženi in neosveščeni...pa tudi danes, če pogledaš ta globalistični prodor tujk v naš prostor : od imen lokalov do recimo nickname-ov na forumih...razen lepih izjem (in ta forum je eden boljših glede tega  Wink) mrgoli raznih angleških imen, kot da smo del ZDA ali Velike Britanije...ne pa Eslovenia Cry
Za povrh pa še moja "latinica", Mea culpa!
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #6 : torek, 10.09.2002 : 15:07:01 »

Bojan, bi lahko razložil zakaj ime listarka, ker me res zanima!

Mene pa moti, da imamo tako lep slovenski izraz koder, vsi pa še vedno uporabljajo ime pudel(j). Imamo tudi Klub ljubiteljev pudljev. Ne vem zakaj ni potem raje ostal Poodle ali Caniche. Vseeno se sliši (oz. vidi) lepše kot pudel - spominja me na štrudel(j), za tiste, ki niste iz mojega konca naj povem, da je to jabolčni zavitek.
;DPa še kviz vprašanje. Ali kdo ve kaj so škrince? Da pomagam, nima zveze s psi. Grin
Logiran

Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #7 : torek, 10.09.2002 : 15:45:40 »

Kaja, poglej si o listarki tule:
http://www.akvazin.com/diskusije.cfm?Page=1&Nit=13&Tema=230&Rows=10
...pa še tule :
http://www.akvazin.com/diskusije.cfm?Nit=29&Tema=550

Glede kodra pa si mi vzela besede iz ust; pred leti je bilo to zelo lepo domače ime že uveljavljeno, začuda se zopet uporablja nevzdržna tujka pudelj? Huh Da ni kaj v zvezi s socializmom in "zmagovitim" kapitalizmom, ker je Tito imel belega kodra? Le kje so meje človeške neumnosti ?  Lips Sealed
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #8 : torek, 10.09.2002 : 16:42:53 »

Imena pasem naj bi v prvi vrsti izražala namen in poreklo psov in najbolje je, da se za slovensko ime poišče najbolj ustrezen prevod, če je to možno, drugače pa se mi zdi bolje, da ostane original oz. poslovenjen original (konec koncev, vsi gledamo televizijo, poslušamo radio, še imena mesecev so poslovenjena latinska imena, čeprav imamo svoja).

Ne znam sicer francosko in ne vem v kaj bi se Caniche najbolje prevedlo (verjetno je nekaj v zvezi s psom - canis), mislim pa, da to s kodri v nepasjem pomenu nima nobene zveze, tako kot angleško poodle ne. Podoben primer imamo recimo v angleščini, kjer nemško dogo imenujejo Grand Dane. Verjetno ima to svoj vzrok (ne poznam zgodovine, to bi morda bolje vedeli dogaši), se pa kljub vsemu sliši čudno zmerjat nemško pasmo z danci.

Pri kokru bi morda še šlo poimenovati ga v petelinarja ali prepeličarja, vendar pa je ime koker španjel povzel praktično ves svet in bi tu spet bili verjetno edini, ki bi imeli za to pasmo svoj izraz. Vprašanje smiselnosti.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #9 : sreda, 11.09.2002 : 18:48:42 »

Uh, se spomnim, ko sem dooolgo nazaj brala knjigo Kazan, volčji pes in tam opisujejo, kako se je skoraj stepel z "velikim dancem" (Great Dane)... Je kar trajalo, preden sem ugotovila, s katerim psom naj bi se dejansko stepel (pač, gledala sem med danskimi in ne nemškimi pasmami).
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Tina_G
gost
« Odgovor #10 : sreda, 20.11.2002 : 14:24:19 »

Cheesy
Doma imam 1,5 leto staro ameriško koker španjelko. Ker bi jo želela v prihodnosti spariti s kakšnim psom iste pasme, bi najprej morala opraviti vzrejni pregled. Zanima me kje in kako to poteka....

Hvala.
LP Tina
Logiran
Cat
gost
« Odgovor #11 : sreda, 20.11.2002 : 20:12:23 »

Hej!
Jst mam pa (sicer ful pozn ampak usen) odgovor na kvizno vprasanje, "kaj so skrince, ki nimajo zveze iz psi".
Torej, ce "kolm" pomeni premog Wink in "knap" rudar Wink, pol so "skrince" gutov napolitanke Grin. Upam, da sm uganla, Kaja popravi me, ce se motim.

VZ, ful mas srckano bitjece na slikici-sama lepota jo je Grin.

Tina_G, kasne barve spanjelko pa imas?

LP
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #12 : sreda, 20.11.2002 : 22:05:09 »

Tina_G, odgovoril sem ti na mail. Upam, da boš upoštevala nasvete, še posebej o testiranju o?i, vkolikor se boš res odlo?ila za parjenje. ?e potrebuješ kakršenkoli nasvet v zvezi ameriških koker španjelov, se kar še oglasi.


Cat, Tipsy se ti zahvaljuje za komplimente in ti pošilja  Kiss Kiss Kiss. Tudi tvoja slikca je super.
Logiran
nadja
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 894


« Odgovor #13 : četrtek, 12.12.2002 : 14:49:09 »

Danes sem se v šoli skoraj skregala s sošolko zaradi kupiranja repov koker španjelov, pa me zanima pravi razlog. Ona je trdila, da imajo rep fuuul dolg kot zlati prinašalec in ga odrežejo zato, da se mu ne vleče po tleh Huh. Ima kdo mogoče še kakšno sliko odrslega koker španjela Z repom.

Hvala
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #14 : četrtek, 12.12.2002 : 16:11:08 »

Slike sicer nimam sem pa videla že kar precej španjelov z repom. Tudi Kaja ima dolg rep in ga nosi tako kot dolgorepi španjeli. Nikakor ga ne vleče za sabo, tako kot nobena druga pasma ne! Ponavadi ga nosi na višini hrbtne linije ali pa kak cm nižje, nad hrbtno linijo samo kadar je razburjena. Neutrudno mahanje levo in desno pa je itak značilnost vseh španjelov. lp
Logiran

Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 110   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Angleški in Ameriški koker španjel
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines