mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 06:56:38

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Potek šolanja skozi življenje psa
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Potek šolanja skozi življenje psa  (Prebrano 5953 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
senejika
novinec
*
Sporočil: 23


« : sobota, 15.11.2008 : 15:39:14 »

Lep pozdrav!

Sem lastnica skoraj dvomesečnega mladička, mešančka med zlatim prinašalcem in labradorcem. Imam ogromno prostega časa, ki bi ga rada preživljala s svojim psom, zato ga bom tudi ustrezno šolala na tečajih za pse...
zanima me pa sledeče:
- tečaji so le jeseni in spomladi...ker je septembrski mladiček, sva zamudila vse tečaje, in se lahko v malo šolo vključi šele z 5 meseci...okej, torej mala šola potem traja do jeseni, jeseni 2009 greva v začetni tečaj pri starosti 12 mesecev (izpit A), potem spomladi (z 18 meseci) v nadaljevalni tečaj (B-BH), potem šele lahko gre agility (a se lahko tut vzporedno hodi na tečaj in na agility?)
-> je to prav, al bo za tečaje premlad/prestar? saj hitreje se tak ne da napredovat?
- zanima me tudi za tečaj C, oziroma obrambo.. s kakšnim namenom se pse vključi v ta tečaj? meni bi tečaji pač predstavljali neke vrste preživljanje časa z mojim psom, in me zanima, če se nama splača to početi kar tako...in pa seveda hočem dobro šolanega psa. vem da je še hitro, pa vseeno že delam ''program'' njegovega šolanja  Cheesy

- zdaj je star slaba dva meseca, sem ga skorajda šele dobila, ampak ga skozi igro (oziroma skozi hrano  Grin) že učim raznih povelj...recimo ''sedi'' že zna (Tudi pridno počaka ko mu pripravljam hrano, in potem ko mu prinesem skledo pridno sedi), ''fuj to'' upošteva v 90% (včasih pa ne spusti in potem takoj prekinem igro), začela sem ga pa tudi že učit ''daj tačko'' in ''gremo v škatlo'' - da gre na svoje ležišče  Grin . je to prehitro za psa da ga pri tej starosti že učim? se bo mogoče naveličal učenja in s časom ne bo več upošteval ničesar?

pa še glede sprehodov: ovratnice je že precej navajen, ker jo ma itak večino časa gor. zdaj pa ko greva ven, če je spuščen, pride 95% takoj ko ga pokličem...sprehajava se pa po predmestju, tako da moteči dejavniki so..(železnica, hiše, ostali psi, razne vonjave, avti...)  pa vseeno pride. a to pomeni da ne bom nikoli mela časa pri odpoklicu, al je to samo zato ker je pač mladiček in se boji da bi ostal sam?! ker tut po stanovanju mi ves čas sledi..je to dobro sploh da ga mam na sprehodih približno 50% časa spuščenega?
no takrat ko je spuščen mi torej dokaj sledi..tut če ga ne kličem in ne gledam, sam gre tja kamor grem jaz (nima neke želje uhajat), zdaj če ga dam na povodec je pa tut kr priden, samo včasih si prime povodec v gobec in ga potem on nosi - ga je treba tega odvajat? nič ne vleče in ne zaostaja, samo drži si povodec v gobcu - mogoče ga moti kovinska priponka ki mu drugače binglja po vratu?
aja, pa včasih mi začne tekati sem ter tja med mojimi nogami da se skoraj spotaknem..kako ga odvadit tega?
- pa včasih se mi zdi kot da se mu sploh ne da na sprehod (nikoli ne greva rpetirano daleč) - živimo v bloku, zato ga itak nosim ven lulat in kakat..in potem se pač greva še včasih malo sprehodit (2-3x na dan po 100, 200 metrov...) - je to za mladička preveč/premalo? z veseljem bi namreč hodila z njim na daljše sprehode, ampak včasih že ko vidi da grem stran od bloka začne cvilit, kot da sploh noče nikamor na sprehod?

prebrala sem ogromno literature na temo o šolanju psov pa vendar se dostikrat mnenja razlikujejo..zato sem postavila vsa ta vprašanja še tu na forumu, ker verjamem da vas je veliko izkušenih ''vzgajalcev psov''  Roll Eyes

hvala lepa in lep dan vam želim!
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1 : sobota, 15.11.2008 : 16:50:29 »

Lepo, da se boš s svojim psom tako intenzivno ukvarjala!

Glede tečajev mislim, da ni nič narobe če gre v šolo spomladi. Samo moraš pogledat na spletni strani šole (pasje seveda), v kateri tečaj bi po sarosti pasal.
Mislim, da bi bili vzporedni tečaji preveč za psa. Najbolje je iti, najprej v malo šolo (še prej na kakšne pasje urice), nato v osnovno šolo z BBH programom (pa greš delat izspit A, če je pes premlad). Potem pa veselo na agility.
Kar se C programa tiče pa nevem kako je, ti bo kdo drug povedal.

Pri odpoklicu je najbolje, da se psičku na začetku skrivaš, da se navadi paziti nate. Najbrž zdaj tako uboga zaradi tega ker se boji biti sam. Potem pa lahko postane problem, če se ga hitro ne nauči. Vrjemi vem iz lastnih izkušenj.

Z sprehodi na začetku ni fino pretiravat. Dokler gre. Raje večkrat po malem. Sploh pa mladički še veliko spijo.

Uživaj z malo kepico! Kiss
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #2 : sobota, 15.11.2008 : 17:54:43 »

Komot greš prej na agiliti. Treningi so kratki in nič preveč obremenjujoči.  Roll Eyes
Kam pa bi prišli, če bi vsi začeli trenirat oz. se igrat ned ovirami šele pri treh letih Wink

Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #3 : sobota, 15.11.2008 : 17:56:24 »

No midve z Bello bova z agilitiyem začeli "šele" pri 2 letih..
Pa mislim, da ni nič narobe, saj "ta psica" prej ni bila dovolj ubogljiva za agility, da ne govorim kako sva "super padli" na BBH izspitu.. Grin
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #4 : sobota, 15.11.2008 : 18:10:31 »

Pa naslednjič Wink
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #5 : sobota, 15.11.2008 : 20:20:58 »

Ja saj greva junija..
Drugače pa lepo uboga.. samo na izspitu je bilo dolgčas sedet in čakat lastnico, da se po 30 korakih vrne.. Tongue Roll Eyes Grin
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Potek šolanja skozi življenje psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines