mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 22:16:49

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: TIBETANSKI MASTIF - čvek
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 29   Dol
Natisni
Avtor Tema: TIBETANSKI MASTIF - čvek  (Prebrano 79033 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
Tibetanka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 118


« : sreda, 23.04.2003 : 16:45:59 »

Mastifi so krasni psi, s prijetnim značajem!

V Sloveniji je nekaj čudovitih predstavnikov te pasme, po zaslugi vzrediteljice ***** in Kluba za tibetanske pasme. Vse, ki vas zanima kaj več o pasmi, si lahko preberete na spletnih straneh kluba.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1 : torek, 29.04.2003 : 15:19:53 »

Tudi meni je TM ful vsec, ceprav mi te zahodne linije ne lezijo najbolj. Zdijo se mi prevec puhaste, prenizke, predolge, tace so prekratke in premalo mocne, gobec zna biti vcasih cudno dolg... Obcutek imam, kot da so vsi taki bolj, frfotajoci  Grin.
Sicer sem nasla zahodnjaka, ki je se kar v redu, ampak sem izgubila link  :-/.

V Tibetu jih uporabljajo za cuvanje, je pa zanimivo, da niso tako slepo agresivni kot marsikdo misli. Na prisleka opozorijo z lajezem in ga nato ves cas spremljajo, brezglavi napadi pa niso ravno na dnevnem redu, kot si vcasih kdo predstavlja. Vseeno pa je bolje pocakati na prihod sefa, zensk in otrok namrec vecinoma ne ubogajo.

Med kitajsko "osvoboditvijo" Tibeta so mnogo TMjev in drugih tibetanskih psov pobili, nekaj pa jih je le ostalo po samostanih in pri nomadih. Ce se prav spomnim, so TMji zahodnega Tibeta nekoliko vecji in mocnejsi od vzhodnjakov. Upam, da jih bom nekega dne videla tudi v njihovem naravnem okolju.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #2 : nedelja, 04.05.2003 : 13:55:16 »

Tale je recimo ze bolj po mojem okusu.

Btw., v SSKJ je kot pridevnik tibetanski;

tibetanski -a -o prid. (a) nanašajoč se na
Tibetance ali Tibet: tibetanski pastir / tibetanski
jezik
* zool. tibetanski vol dolgodlako divje ali udomačeno
govedo, ki živi v Tibetu; jak
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
do-khyi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 376


« Odgovor #3 : četrtek, 12.06.2003 : 15:42:20 »

Pozdravljeni vsi ljubitelji tibetanskih mastifov! Sporočam vam, da sem lastnica treh TM- jev.Če imate kakšno vprašanje v zvezi z njimi ,imate sedaj priliko.Lep pozdrav! Urša Wink
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #4 : četrtek, 12.06.2003 : 16:04:25 »

Ojla,

ce ze ponujas hehe. Koliko so stari tvoji mastifki in kako se kaj obnasajo do drugih psov in ljudi? Pa ce lahko zaupas se njihovo tezo  (ce je med njimi kaksna damica, upam,da ne bo prevec zamerila moji radovednosti  Grin) in visino. Hvala!
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
do-khyi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 376


« Odgovor #5 : četrtek, 12.06.2003 : 17:02:52 »

Imam tri psice in moram reči, da ni nobenih težav, so rangirane med seboj, najstarejša je najvišje po rangu, nikoli ne prihaja do pretepov ful so umirjene,seveda sem se z njimi veliko ukvarjala.So dobro socializirane.Tudi pri hranjenju točno vedo,katera je prva na vrsti...Živijo zunaj na vrtu in pesjaku, vendar, kolikor je le mogoče jih imam tudi v hiši pri sebi.Do drugih psov se vedejo zelo prijateljsko,tudi če daje drugi pes znake agresivnosti ga kljub temu povabijo k igri z značilnimi pasjimi znaki in ne renčijo in ne napadajo nazaj.Le v skrajnem primeru bi prišlo do konflikta.Zanimivo je,da so takšne vse tri.Vse tri imajo težo čez 40 kg.Najmočnejša tehta okrog 46 kg.So pa psice precej manjše in lažje od psov.Visoke pa so od 63-66cm.Ni mi težko živeti s tremi takimi mrcinami, ker uživam z njimi. Cheesy
Logiran
do-khyi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 376


« Odgovor #6 : četrtek, 12.06.2003 : 17:12:19 »

Stare pa so: najstarejša ima 8 let , mlajši dve pa 2,5 let.
Logiran
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #7 : petek, 13.06.2003 : 11:23:52 »

Ojla do-khyi!

Zelo pohvalno da si se nam takole ponudila. Tudi jaz ima nekaj vprašanj: Predvsem kakšnega značaja so tibetanski mastifi in kaj je tisto na kar naj bi bil bodoči lastnik psa te pasme posebej pozoren pri vzgoji (vsekakor zasnovani na pozitivni motivaciji)? Ali te morda lahko kje srečamo in si ogledamo tvoje lepotičke? Ali ima pasma kakšne posebne nagnjenosti k dednim boleznim? Katerim? Bo morda pri tebi kakšno leglo v naslednjem letu?

Uf, sem se pa razpisala, že vnaprej se ti zahvaljujem za odgovor.

LP Noli  

Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #8 : petek, 13.06.2003 : 12:50:07 »

Se par vprasanjc hehe  Grin. Kaksne barve so in kje si jih kupila ter kaj ti je pri tej pasmi najbolj vsec.

Se eno bolj splosno; na razstavah in na srecanju tib. pasem se mi vedno zdijo ti "nasi" mastifki nizki; videz vara ali so res na spodnji meji standarda? Po pricevanjih so namrec tib. mastifi zahodnega(!) Tibeta res prava teleta.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
do-khyi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 376


« Odgovor #9 : petek, 13.06.2003 : 12:56:41 »

TM je zelo samozavesten pes,do domačih zelo prijazen in dobrodušen, do tujcev pa se vede zelo zadržano.Če ni nikogar doma je izvrsten čuvaj in takrat se mu tudi ni dobro približevati.Ko pa je kdo od domačih zraven samo zalaja, da opozori na vsiljivca,ko pa vidi da je prišlek dobrodošel, ga pozdravi s prijazno zadržanostjo.Je uravnovešen in umirjen,ima visok prag vzdraženja.Prijazen je z otroki in uživa v njihovi družbi.Je zelo neodvisen pes, sicer hitro dojame kaj želiš od njega vendar ni hlapčevski in ga priporočam le ljudem, ki to tolerirajo.Veliko truda treba vlagati v odpoklic, včasi je bolje uporabiti besedo počakaj,ker se mu zdi brez zveze hoditi nazaj, kadar ga kličemo.Počakaj zelo dobro vžge! Wink Imeti mora stalen stik z ljudmi, tako postane čudovit družabnik.Kljub temu da včasih deluje lenobno je ko se njemu zdi to potrebno zelo hiter, česar mu niti v sanjah ne bi presodili. Kadar ga imamo v hiši je tako miren, da ga niti ne opazimo.Zaradi njegovega značaja ga ne priporočam ljudem, ki obožujejo 100% ubogljive pasme, ta pes ni robot in tudi nikoli ne bo; je pa predvsem naraven.
Vsem psom te pasme je potrebno pregledovat kolke, čeprav je bilo včasih razširjeno mnenje, da ta pasma ne pozna displazije. Tudi bolezni oči je potrebno pregledovati, kot vsem tibetanskim pasmam.Nasplošno pa lahko rečem, da so to kar zdravi psi.
Občasno me lahko vidite s katero od mojih psic na razstavah, če pa koga res zanima pa tudi pri meni doma.
Seveda načrtujem leglo, že letos, če bo vse po sreči in tudi naslednje leto. Kje si pa izvedela za TM-ja?
Lp!
Logiran
do-khyi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 376


« Odgovor #10 : petek, 13.06.2003 : 13:17:00 »

Najprej naj povem, da tibetanski mastifi v resnici niso taka "teleta" kot jih nekateri opisujejo.Sicer so zaželeni veliki psi, vendar je na prvem mestu skladnost.Nič mi ne pomeni, če je TM ogromen in "razmetan". Tisti ogromni psi, ki sicer tudi obstajajo, pa so večina kastrati (samci), ki jih kastrirajo že med odraščanjem in jim s tem podaljšajo rast. Le-te je najbrž opisoval že Marco Polo.TM ji ki jih videvaš pri nas so povsem normalne velikosti. V resnici sem si pred leti, ko še nisem tako poznala tm , tudi jaz predstavljala velikane.
Vse moje psice so črne z ožigi. Najstarejšo sem kupila v Franciji pri enem zelo dobrem vzreditelju:Mlajši dve pa sta iz moje vzreje.
Na njih pa mi je najbolj všeč njihova naravnost, Predvsem značaj.Obožujem pse, ki znajo razmišljati za sebe in se ne podrejajop popolnoma ukazom.Pa čeprav je z njimi težje... Grin
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #11 : petek, 13.06.2003 : 13:39:10 »

Hehe, ja, njihov znacaj me precej spominja na znacaj mojega tibetanca, skratka pisan meni na kozo. Tudi pri mojem pocakaj bolj vzge kot pa sem, pri tem pa poka take face v stilu: "a bos ze prisla al te moram se pol ure cakat!?"  Roll Eyes Grin. V bistvu jaz ubogam na ukaz sem.
Ja, Marco Polo jih je primerjal z osli; to se mi zdi malce pretirano.
Lani je bil bratranec v (zahodnem) Tibetu in si je skrbno ogledal tudi mastife (bilo zaukazano  Wink Grin). Po njegovem pripovedanju sodec so bili tisti cuvaji visoki okrog 75-80cm (plecna visina) in se jih je zelo ustrasil (ceprav se psov ne boji, doma so imeli mesanca med nemcem in novofundlandcem, ce se ne motim). Vendar niso slepo napadalni, kot mnogi pravijo; imeli so zacrtane meje cuvanja; ce si bil npr. 50m stran od vasi, te niso niti pogledali; ko si prisel blizje, so zaceli lajati, ce pa si prestopil zadnjo nevidno mejo, so te napadli. Zato je bilo najbolje pocakati, da je prisel kdo od domacih in poklical pse; ko te je gospodar enkrat sprejel, so te sprejeli tudi psi in sli lezat.

Aja, kako je tvojim mrcinicam ime?

Tudi sama bi rada nekoc imela TMjcka, bi ga sla kar v Tibet iskat, Tar pa bi verjetno dozivel razsvetljenje (ali bi ga pa kap, kdo ve) .  Grin Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
do-khyi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 376


« Odgovor #12 : nedelja, 15.06.2003 : 08:48:09 »

Ja M.Polo jih je res primerjal z osli, vendar verjetno s tibetanskimi,ki pa so menda precej manjši kot ti, ki živijo pri nas.
Moja najstarejša psica sliši na ime Luan,mlajši pa sta Gawa in Gasha.
A ti maš pa tut tibetanca? Mogoče terierja?
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #13 : nedelja, 15.06.2003 : 10:07:32 »

Ja, tib. teriercka imam. So tvoje punce crne z ozigi? Mislim, da so bili vsi mastifki, ki sem jih videla pri nas (na srecanju tibetanckov), crni z ozigi; morda ves, ce je v Slo. zastopana se kaksna druga obarvanost; nazadnje se mi je sicer zdelo, da sem na razstavi videla modrega predstavnika, ampak glede na mojo kratkovidnost je vse mogoce Roll Eyes Grin.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
do-khyi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 376


« Odgovor #14 : nedelja, 15.06.2003 : 10:34:40 »

Moje punce so vse črne z ožigi. To je najpogostejša barva in kot vidim iz izkušenj najbolj zaželena.Res so v Sloveniji tudi druge barve TM- jev.Na razstavah res lahko vidiš sivomodrega psa ,Gesar po imenu, ki pa je sin od naše Luan in brat od Gawe in Gashe. V tem leglu smo imeli še enega sivega psa. In tudi Gesar je dal že takšne potomce.Pri nas na Dolenjskem ,imamo pa še enega predstavnika, ki je sicer tudi siv, le da je zelo temen in brez ožigov, v bistvu jaz bi rekla da je črnodimast.Men je ta pes po barvi zelo všeč in tudi drugače je zelo lep.Pripeljan pa je iz Francije.Katera barva ti je najbolj všeč na tm?Kje si prvič videla to pasmo?
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 29   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: TIBETANSKI MASTIF - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines