mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 07:04:47

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Tema: Predispozicijsko grobi psi
Strani: [1] 2 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Predispozicijsko grobi psi  (Prebrano 30142 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« : sreda, 03.12.2008 : 13:21:16 »

Helow!

Ker ste imeli že veliko izkušenj s psi, me zanima, če mi lahko naštejete nekaj takih pasem, pri katerih se že od malega pozna, da so bolj grobe, dominantne, agresivne, temperamentne, samosvoje ...

Kot prvi primer bi dal beaucerona.

 Lips Sealed
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #1 : sreda, 03.12.2008 : 13:25:22 »

Naš beauceron je recimo zelo prijazen, cartljiv, socializiran ... Vseeno pa vsakemu neznancu svetujem, naj ga ne božajo po glavi in naj pes prvi naredi korak do njega, vsakem odsvetujem tudi božanje čez ograjo, ker je pes enostavno nepredvidljiv, ima svoje fore! Tak je bil že od malega. Kosti pa mu tudi sam ne bi upal iti jemati (tudi zato, ker to delajo le debili). Ne gre za to, da je pes popadljiv, napadalen, agresiven ... Ima pa svoj karakter in se ne pusti božati vsakemu.

Takšne pasme se zasleduje v temi. Smiley
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #2 : sreda, 03.12.2008 : 13:28:02 »

Kako je pa izgledala socializacija tega psa?

...Kosti pa mu tudi sam ne bi upal iti jemati (tudi zato, ker to delajo le debili).
ah  Lips Sealed
Logiran

pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #3 : sreda, 03.12.2008 : 13:37:38 »

Dobro, prosim, da se ne pikate preveč v malenkosti, ampak vzamite zadevo celostno. Ampak ja, sem mnenja, da tisti, ki dominantnim psom jemljejo kost, s tem samo ponižujejo, si podrejajo in zatirajo psa v kali. Sploh, ker je dostikrat prisotna zraven tudi trda roka. Pa ne bi o tem. Dajmo raje na temo!
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #4 : sreda, 03.12.2008 : 13:39:45 »

Oh, ja, ni treba nobene trde roke, za kaj takega. In ja, se je vredno spuščati v to, ker kaže na tvoje slabo poznavanje pasje vzgoje in pasje psihe.

Pomemben del vzgoje vsakega psa ne glede na pasmo in značaj je to, da ga naučiš, da mu lahko vzameš kost, skledo s hrano itd. To je pomemben del vzpostavljanja pravilnega odnosa med skrbnikom in psom, poleg tega je zelo koristno, če pes pobere nekaj, kar mu lahko škodi.

Zato to vsekakor ni nekaj, kar počnejo samo debili, kot praviš.
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #5 : sreda, 03.12.2008 : 13:41:26 »

Ne morem mimo, res ne! Hvala bogu, da si psa podrediš, kaj ti ni jasno??? On mora vedeti, da si ti gospodar, da si ti alfa in je on najnižje po rangu v familiji! Pod teboj, pod tvojo ženo, punco,...pod tvojimi otroci,... Če ni tako, imaš lahko resne probleme! In vsak lastnik bi si moral upati psu vzeti hrano, kosti,karkoli in to tudi direkt iz gobca! Nima veze kako, ti si tisti, ki psa hrani in ti si tisti, ki si mora upati hrano vzeti, pes pa ti mora to mirno pustiti.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #6 : sreda, 03.12.2008 : 13:45:13 »

Naj še dodam - za to, da to dosežeš - da te pes vidi kot alfo - ni treba biti grob! Obstajajo drugi, bolj prefinjeni načini, ki psu jasno dajo vedeti, da ni glavni v hiši.
Logiran
Pmaxi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.656


« Odgovor #7 : sreda, 03.12.2008 : 13:46:00 »

Se podpišem pod Kalsang in zalarjevo.

in eno vprašanje zate pzorko - si predstavljaš, da se psu kost zatakne in mu jo moraš dobesedno izpuliti ven iz gobca? Kaj bi naredil, glede na to, da pri določenih dejanjih bojiš lastnega psa?
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #8 : sreda, 03.12.2008 : 14:48:46 »

Glede na to, da si ne upaš vzeti LASTNEMU psu kosti, mi je popolnoma jasno, zakaj je pes "nepredvidljiv" do ostalih. V bistvu je zelo predvidljiv. Saj je bog in batina. Pa ne zaradi pasemskih značilnosti, pač pa zato, ker si mu to dovolil ti.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #9 : sreda, 03.12.2008 : 14:58:27 »

pzorko ima ze vsa leta precej samosvoj pogled na vzgojo psa. Da ta ni povsem "taprav", kaze en kup tezav, ki jih je z njim do sedaj imel in delil z nami taksne in drugacne poglede na resevanje le-teh.

pzorko, s to temo si brcnil povsem mimo, ker pasem, ki bi bile bolj grobe na nacin, kot si ga ti zastavil v prvem postu, ni. Vsak mladic poskusa uveljaviti svojo voljo takoj, ko se mu zazdi, da je cas in priloznost za to. Pri tem je seveda lahko bolj ali manj grob. Od lastnika je odvisno, kako bo pes postopal od prvega poskusa naprej - ali bo grobost stopnjeval ali pa jo bo povsem zamenjala neznost. To nima popolnoma nobene veze s pasmo.

Jaz imam nemsko dogo, nemsko bokserko in majhno mesanko. Brez kakrsnihkoli tezav vsem trem vzamem iz gobca karkoli, tudi veliko surovo govejo kost, igraco, vejo ... Ni sanse, da bi katera pokazala kakrsenkoli znak, da ji pri tem kaj ne pase. Ker so prisle vse tri kasneje k hisi in ne, ko so bile cisto mlade oz. pri dveh mesecih, je bokserka sicer enkrat poskusila uveljaviti svojo voljo, vendar brez uspeha, vsekakor pa brez nadaljevanja, nemska doga in mesanka pa nikoli.

Se enkrat, izbij si iz glave poskuse podtakniti nam in bralcem, da je predispozicija za grobost pri dolocenih pasmah. Je pa vsekakor predispozicija za grobost psov pri nesposobnih lastnikih mladicev katerekoli pasme ali kateregakoli mesanca.
Logiran

kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #10 : sreda, 03.12.2008 : 15:14:22 »

Se strinjam z vsemi, ki so tukaj napisali, da je treba psu pokazat, da pes ni alfa. Ker živeti s takim psom ni za nikamor. Vedno si na trnih, kaj bo zakuhal in njegovih poizkusov nasilja v tistem trenutku ne moreš zatreti drugače kot s še več nasilja. Tak pes (predvsem pa lastnik) potrebuje prevzgojo, ki je verjetno dolgotrajna in mukotrpna. In tak pes, še posebej če je močan, velik, težak in še kaj... je nevaren. In kar lahko takle nevzgojen alfa samec/samica naredi, je grozno. In kaj takrat, ko se ne strinja s tem, kar podrejen član negovega krdela (ki je naprimer otrok) naredi? Posledice so lahko zelo težke.
Jaz ne dovolim, da je moja nekajkilogramska psička po rangu nad mojim 3 letnim otrokom.
Ker ima prav tako ostre zobe in bi lahko otroku naredila škodo. Kaj šele 60 kilski alfa samec ali samica. Raje sploh ne pomislim.
Enkrat v preteklosti me je en takle alfič šetal naokoli. Sicer ni nikoli nikomur nič naredil in je bil prijazen do ljudi, pa vseeno nikoli nisi bil poponoma prepričan kaj se bo zgodilo, ko je prišel v stik z drugim samcem. Takrat pa je pomagal samo izredno kratek štrik in močne roke. To pa ni kvalitetno preživljanje časa s psom, ampak ena sama borba in izogibanje drugim. Hvala bogu smo imeli težave  predvsem na tem področju in smo jih lahko reševali s predvidevanjem situacije in štrikom.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #11 : sreda, 03.12.2008 : 15:25:34 »

Helow!

Ker ste imeli že veliko izkušenj s psi, me zanima, če mi lahko naštejete nekaj takih pasem, pri katerih se že od malega pozna, da so bolj grobe, dominantne, agresivne, temperamentne, samosvoje ...

Kot prvi primer bi dal beaucerona.

 Lips Sealed

Komu ti sploh postavljaš to vprašanje ? A vsem hkrati, ali kaj ? Ker jaz sem imela do sedaj le enega psa, ki je čisto moj, in sem ga tudi vzgojila (predvsem) sama. Vse pasme so lahko vse kar si naštel, tudi mešanci. Če jih ne vzgajaš pravilno. Pa saj so ti že vse napisali.

Ampak da se jaz svojemu psu ne bi upala vzeti kosti iz gobca ?! Ja kam smo pa prišli...saj ga jaz hranim. In ja, enkrat se mu je zataknila palica (lahko bi bila tudi kost) v gobcu, postavila se je čisto ravno in se mu zataknila za zadnja zoba, in je ni mogel sam spravit iz gobca. Jaz pa noter z roko, in sem jo dobila ven. Zadušil bi se, sigurno, če se mu je ne bi upala vzet ven.

Daj, ne delaj tega, če si pameten, ampak če praviš, da smo mi debili, ki to počnemo, kaj si potem ti za nas ? ...ah, škoda besed.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #12 : sreda, 03.12.2008 : 15:41:10 »

Res ne razumem, kako je lahko nekaterim všeč, da imajo/morajo imeti rešpekt pred svojim lastnim psom.
Logiran

moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #13 : sreda, 03.12.2008 : 16:08:14 »

 Huh Jaz upam, da ko gres ti k vetu s psom, je prvo kar naredijo, vzamejo nagobcnik v roke.
Me pa zanima kaj imas ti od tega, ko tako jemljes odnos med psom in sabo? A dobis medaljo za to? Resno vprasanje!
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #14 : sreda, 03.12.2008 : 16:13:06 »

ego je zaj***reč Grin
Logiran

Strani: [1] 2 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Tema: Predispozicijsko grobi psi
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines