mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 19:57:58

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Pruh (Umbillical Hernia)
Strani: [1] 2 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pruh (Umbillical Hernia)  (Prebrano 25644 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« : nedelja, 24.03.2002 : 23:24:37 »

Zanima me, ali se je ze kdo srecal s pruhom pri psih, oz. psickah. Moja psicka ima namrec pruh, kar pa naj bi bilo po mnenju veterinarja priporocljivo operirati, v kolikor bo psicka v prihodnosti namenjena vzreji. Vzreditelji so mi povedali, da to ni nic posebnega, ce ostane tak kot je (se ne veca) saj so tudi sami imeli primer psice, ki je imela pruh a brez kakrsnihkoli problemov skotila mladicke. Pricakujem predvsem mnenja in nasvete vzrediteljev, ki so se s tem ze srecali...Pa hvala za odgovore!  Wink
Logiran
tanya
gost
« Odgovor #1 : sobota, 30.03.2002 : 14:40:03 »

Sally!
Po mojem mnenju je bolje, da poslušaš veterinarja.Hernia niti ni tako redek pojav pri psih. Bolezen je ista kot pri ljudjeh in sicer gre za to, da se pretrga del črevesne stene.Problemi lahko nastanejo pri napenjanju, kar porod vsekakor je. Takrat se lahko pruh "zadrgne"-toprej pretrga do konca. Pri porodu že tako rado prihaja do težav, zato ti priporočam, da psičko preden jo misliš parit, daš operirat.
lp,Tanya
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #2 : nedelja, 31.03.2002 : 12:51:12 »

Hey tanya,
ampak ves kaj je zanimivo,... To, da so mi operacijo priporocili le pri nas (pa ne vem, ce ni morda le zaradi tega, da bi kaj zasluzili  :-/). Tuj veterinar je rekel, da ni tako velika in ne bi smelo biti tezav (razen ce se ne poveca). Isti "problem" sem opazila tudi pri psickini babici. Ta pa je imela nekaj legel brez kakrsnih tezav. Aja, pa se to. Psickin pruh NI stisnjen med trebusnimi misicami, ampak je na mestu pruha za pol prsta "luknja", ki se jo da otipati... To, da ima veliko mladickov pruh sem opazila in zasledila predvsem to, da nastane, zaradi tega, ker vcasih psice mladicke dobesedno "handlajo" s popkovino  Shocked ko jih prenasajo po kotitvenem box-u. Groza!
Logiran
Sinity
gost
« Odgovor #3 : nedelja, 31.03.2002 : 21:12:57 »

Morda ti lahko svetujem le to, da poiščeš še kakšno drugo mnenje veterinarja, oz. pelješ psičko pokazati v več ordinacij oz. klinik, pri tem pa  ne poveš, da so ti že drugi karkoli svetovali. Naj pove vsak veterinar posebej, kaj misli o tem. LP
Logiran
tanya
gost
« Odgovor #4 : ponedeljek, 01.04.2002 : 18:37:18 »

Sally!
Je pa tudi res, da je odvisno ali gre za dimeljsko ali popkovno kilo.
Tanya
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #5 : ponedeljek, 01.04.2002 : 19:48:51 »

tanya,
Zato sem pa v naslovu napisala UMBILICAL hernia, torej popkovna kila...
Logiran
sspszork
gost
« Odgovor #6 : četrtek, 11.07.2002 : 17:35:56 »



Zdravo!

Problem s pruhom. Se zgodi. Priznam da z mladički prejšnje psičke niso imeli problemov s pruhom, mogoče zato, ker so bili dojeni. S sedanjo psičko smo imeli primere pruha, pri dveh psih, ki pa so bili hranjeni s flaško in smo predvidevali, da so imeli mogoče težave s prebavo ali napenjanjem - pri začetnem hranjenju. Oba psa smo dali operirat,  pri 8 tednu in sta že 2 uri po operaciji bila čisto o.k., to se pravi "dirkanje po dvorišču", tako, da smo ju morali malo na "silo" umiriti. Tudi v letošnjem letu je imela ena psička pruh, res da zelo majhen, ampak smo ga opazili. Tudi to leglo je zrastlo na "flaški", tako,
da bi lahko bilo tudi nekaj na tem. Ali pa tudi ne. Slišala sem že tudi, da bi naj to bilo dedno- od enega veterinarja, pa tudi nisem čisto prepričana v to.
Skratka: psa ali psico je potrebno operirati čimprej, dokler je pruh še majhen, tudi bi se strinjala z mnenjem, daje pri psici to skoraj obvezno, če mislite z njo imeti mladičke. Pri mladem psu treba malo počakat, če je pruhec majhen lahko zgine, če pa ni boljše, pa se je potrebno odločit in...

Pa lep pozdrav !
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #7 : četrtek, 11.07.2002 : 20:10:08 »

sspszork,
hej, kot da bi vedela, da je ta tema danes bila aktualna Smiley Psicka je bila ravno danes operirana. Sicer sem se za operacijo odlocila cisto nakljucno. Sprva sem zavlacevala, ker sem se izredno bala, da bi prislo do kakih komplikacij. Ko pa sem vceraj pod pazduho opazila luknjico, kasneje oteklino in rahlo sepanje psicke sem posumila na nadlezno "travo - klas", ki ji je najbrz prodrl pod kozo. Ker se psicka ni pustila prevec pretipati sem vedela, da bo mogla pod narkozo, kar sem izkoristila se za operacijo pruha. Tako sem zjutraj "spokala kufre" in se odpravila v Ljubljano na kliniko Trstenjak - Zajc. Operiral jo je g. Zajc in res ga morem pohvaliti, krasno delo, ranice se skoraj da ne vidi, zunanjih sivov ni!!!
Citat
Tudi v letošnjem letu je imela ena psička pruh, res da zelo majhen, ampak smo ga opazili. Tudi to leglo je zrastlo na "flaški", tako, da bi lahko bilo tudi nekaj na tem. Ali pa tudi ne. Slišala sem že tudi, da bi naj to bilo dedno- od enega veterinarja, pa tudi nisem čisto prepričana v to.

Tudi jaz sem ze slisala ljudi govoriti, da naj bi bila popkovna kila dedna, ampak glede na to, da vsaj 4 rodovi moje druge psicke niso imeli nikakrsnega primera pruha, ona ga pa ima... :-/ Hmm, ne bi se torej ravno najbolj strinjala s to trditvijo. Vzrediteljica mi je namrec povedala, da je bilo psickino prvo leglo in psicka se ni ravno najbolj znasla z mladicki, po kotitvenem boxu pa jih je prenasala tako, da jih je dvignila za popkovnico, ki je pri psickih ostala po kotitvi. Kasneje sem o tem pojavu in zakaj do tega pride prebrala tudi v knjigi...
Logiran
valvasor
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 794


« Odgovor #8 : petek, 12.07.2002 : 00:38:29 »


 Da se se jaz oglasim. Pri nas se pruh pojavi le pri mladickih od ene psice. To pa zato , ker ze pri porodu vse "zaserje".Ona namrec precvika popkovina cisto pri trebuhu. Tam kasneje nastane bulica , ki pa jo v glavnem ni treba operirati. Od nosenja mladickov mi je pa malo cudno. Kmalu se ta popkovnica posusi in odpade , tako mama nima kaj dosti casa , da bi jih nosila in dvigovala za popek.

  Cao-Slavi
Logiran
sspszork
gost
« Odgovor #9 : petek, 12.07.2002 : 18:58:22 »


Zdravo!
Vesela sem, da sta psička s pruhom in njena lastnica rešile problem. Bi pa rada malo predebatirala tisti pruh, ko je psička prenašala mladičke  po boksu. Pri kotitvi mladičev smo zmeraj zraven in ponavadi sami pretrgamo popkovnico - naša psička ima predvgriz in bi sama to opravila v malo daljšem času. Po nekaj urah se popkovina posuši in je kot tanek trakec, če bi psička prijela zanjo in to bi zelo težko prijela, bi se kvečjemu utrgala, ne more pa psov prenašat po boksu. Razen v primeru, da se je sama psička mučila z pretrganjem popkovnice /in tu bi ji bilo potrebno pomagati) in psa nekaj časa premetavala sem in tja, vendar to dela tudi, ko jih liže  in čisti.

Pač razmišljam, kr je toliko različnih situacij,pa se ta "nerodni " pruhec le pojavi.
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #10 : torek, 16.07.2002 : 00:30:38 »

mene pa zanima kaj je bolje, da se počaka da pes malo doraste, ali da se operira takoj?
Naša ima tako majhnega, da se komaj opazi, le ko je psička v določenem položaju (npr v naročju) se opazi malo bolj. Stara je pa dobra dva meseca in pol. Je mogoče bolje še malo počakat? Logika mi sicer pravi da je to bolje opravit, ko še raste in se ranica lepše zaceli, samo pri tej starosti...
Pri pet vet so mi rekli, da to ponavadi opravijo, ko psico npr. sterilizirajo, ker je že ravno operacija, da pa je to tako drobna lepotna napaka, da jo je brez veze operirat samo po sebi, razen če nameravam parit.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #11 : torek, 16.07.2002 : 16:07:41 »


Hm ja popokovna kila je en od razlogov, da je pametno, da vzreditelj sodeluje pri kotitvi...
Jaz sem pri obeh naših leglih "asistirala" in ce je psica "zagrizla" preblizu trebuha v popkovino, sem poskrbela, da je nastala solidna dolžina. Tako noben od naših mladičkov ni imel pruha.  Cool
Logiran
KIN
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 220


« Odgovor #12 : sreda, 31.07.2002 : 08:13:50 »

Živjo vsem!
Zanima me kako izgleda pruh in pa ali so kašni posebni znaki pri psu? lp
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #13 : nedelja, 04.08.2002 : 09:52:17 »

Kin, ta pruhek (Umbillical Hernia) o katerem je tu govora je popkovni pruh in zgleda, kot da bi popek štrlel ven. Ponavadi je tak majhen in ga opaziš, kadar ima kuža malo naphan želodček, ali recimo, ko psa dvigneš v naročje. Če se recimo kuža preteguje in je čisto stegnjen, potem se ga pa ne vidi. Samo popek. Vsaj tako je pri naši. Pruhek je čisto majhen. Kot napihnjen žuljček, ki se ti nadedi na roki recimo, ko kak kramp preveč vneto vihtiš.

Bi pa tudi mene zanimalo kako izgleda dimeljski, in kot podvprašanje, ali se pojavi samo pri samcih ali tudi pri samicah (po logiki, se pri samičkah ne...).
Logiran
Valentin
gost
« Odgovor #14 : četrtek, 08.05.2003 : 12:58:55 »

Pozdravljeni, Smiley

tudi moja 4 mesečna psička ima popkovno kilo (pruh), ki res izgleda kot majhen napihnjen popek-žulček.
Ker je ne bom dal sterilizirati, se do sedaj nisem odločil za operativni poseg. Na pet kliniki so rekli, da je to samo lepotna napaka.
Iz Vaših izkušenj me zanima kakšen operativni poseg je to, ali je potrebna narkoza, koliko časa traja in koliko stane ( to zadnje je najmanj pomembno!).
Ker jo bom mogoče razstavljal me zanima ali kila vpliva na oceno zunanjosti in eventuelno oceno za vzrejno dovoljenje.
Lp V  Kiss
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Pruh (Umbillical Hernia)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines