mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 09:24:44

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Pruh (Umbillical Hernia)
Strani: 1 2 [3] 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pruh (Umbillical Hernia)  (Prebrano 25573 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Chris
gost
« Odgovor #30 : sreda, 02.06.2004 : 17:18:31 »

Jaz sem tudi nekaj opazil pri mojem 4 mesečnem samcu Sad Sad :/ :/ Že prejšnji teden sem zatipal malo kot grahek veliko bulico, mehko na otip, točno sredi trebuha. Danes ima malenkost večjo, ampak res čisto malo, pa mogoče malo trša na otip. Odvisno pa tudi ali ima zelo napet trebuh, se pravi noge raztegnjene nazaj ali ne. Mogoče se mi tudi zaradi tega zdi da je za mm večja. Kot da bi imel tam od popkovine ali česa. Se mi ne zdi da bi kaj bolelo. Sem upravičeno zaskrbljen? Ima kdo podobne izkušnje?
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #31 : sreda, 02.06.2004 : 17:36:50 »

Naš samec ima tudi pruh. Kot mladič je bil tudi operiran, vendar se mu je pruh ponovil. Veterinar je rekel, naj počakamo in bomo videli, če bo bulica velika. Če bi bila prevelika, bi šel še enkrat na operacijo. Ker ni prevelika, potem ni imel še ene operacije. Se mu pa sedaj kar opazi pruh.

Chris, ali si že bil pri veterinarju in ga vprašal za mnenje? Kaj pa če bi še malo počakal in veterinarja vprašal enkrat ob priliki, ko boš že pri njemu? In pa seveda opazuj pruh-če se veča=>  k veterinarju!

Lp jana
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #32 : sreda, 02.06.2004 : 18:39:44 »

Ma mi tako narobe hodi ta bulica, da ga bom kar jutri popokal pa odpeljal pogledat, ne bom nič čakal. Ker če je pruh, bom dal operirat, se mi zdi, da se mu potem tudi pri gibanju lahko to pozna, če ima pruh. Se mi je pa to sedaj prvič zgodilo, tako da kaj več ne bi vedel.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #33 : sreda, 02.06.2004 : 18:47:56 »

se mi zdi, da se mu potem tudi pri gibanju lahko to pozna, če ima pruh.
Kako se mu pa pozna pri gibanju, da ima pruh? Našemu samcu se nič ne pozna  Huh Res pa je, da ima skoraj 50 kg in 72 plečne. Kar je veliko več, kot tvoj španjelček  Wink

Pa sporoči, kako boš opravil jutri!

LP jana
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #34 : sreda, 02.06.2004 : 18:56:56 »

Ah saj tvoj samec je samo 9x večji in težji Wink
Logiran
manetka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #35 : sreda, 02.06.2004 : 20:12:57 »

[
pre]V leglu kjer sem jaz dobila mojo bernko so imeli trije mladiči pri starosti 8 tednov pruh. Razlog je najbrž ta, da so imeli prenizko ograjico okrog svojega ležišča in zato so zelo hitro dosegli vrh nje za kar pa so se morali kar močno vzpenjati. Pri tem pride do takšnega napora, da se psu lahko pojavi pruh.
Drugi razlog pa je nepravilno pestovanje mladičkov, npr majhni otroci sigurno ne vejo kako psička pravilno nositi- prijem pod ritko. [/pre]
[/tt]

Drugače kot jaz vem se pruh odstrani z zelo enostavno operacijo, ki ni nevarna niti mladičku.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #36 : četrtek, 03.06.2004 : 11:33:43 »

Sva bila pri veterinarju in ima pruh! Vendar je bulica tako zanemarljivo majhna, da se je skoraj ne čuti in se bo zarastlo, ni nič hudega. Razen v primeru, da bi se večala ga bodo operirali. Nastane pa to takrat, ko psica malo 'zaserje' in preblizu pregrizne popkovnico, so rekli.

Lp
Logiran
Barbi5
novinec
*
Sporočil: 2


« Odgovor #37 : sreda, 28.03.2007 : 14:07:59 »

Imam en problem in sem se obrnila na tale forum z upanjem, da mi pomagate. Imam psička Pikija, starega nad 10 let (človeških). Je mešanček, nogice ima v dolžino kakšen decimeter in pol, drugače pa je trup kot kakšen ovčar. Ekstra, a meni najlepši psiček na svetu! Je pa problem, ker je malo (pre)debel, točno takšen je bil že njegov oče, in kaj dosti ne more več aktivno tekati naokoli, ker se zelo hitro utrudi. Nikoli ni nikogar napadel, le z večjimi psi se je rad pretepal, a vedno skoraj uspešno...hvalabogu. Je pa pri teh pretepih staknil kilo pod svojim organom... Sprva je zgledala kot bunkica, sedaj je velika že za celo človeško pest.
Nevem kaj naj naredim, ker se mi kuža smili; k veterinarju pa ni navajen, ker ga tudi vozili nismo nič naokoli; smo z dežele in se je vedno pač bolj prosto gibal na našem posestvu.

Kakšen nasvet? Ali se naj vseeno obrnem na veterinarja? Bojim se pa, da operacije ne bi preživel, ker je njegov srček bolj slab...

Hvaležna bom vsake pomoči!
LP
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #38 : sreda, 28.03.2007 : 14:21:32 »

Edini nasvet je VETERINAR. Tudi če ni navajen obiskov pri vetu, se bo že sprijaznil. Kile ne moreš zdraviti doma, kaj in kako bo  najbolj vedel veterinar. Tudi če bo potrebna operacija, bo prej pretehtal ali je kuža dovolj močen za njo ali ne. Nisem strokovnjak, mislim pa, da tekih zadev ne moreš reševati brez strokovnjaka. Verjetno se bo oglasil še kdo, ki ima morda več pojma o veterini. Jaz bi svojega psa peljala k veterinarju.
lp
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #39 : sreda, 28.03.2007 : 14:44:03 »

Pri kilah je pac tako, da lahko zgolj veterinar oceni ali se lahko kila pusti pri miru ali je potrebna operacija, glede na to, kar govorite, pa bo verjetno potrebna operacija, ki je naceloma rutinska.
Logiran
Barbi5
novinec
*
Sporočil: 2


« Odgovor #40 : sreda, 28.03.2007 : 15:25:03 »

Ja, saj je jaz tako nisem mislila zdraviti doma! Kje pa! Žal ne znam, drugače bi že sama;) Imate prav, menda boobisk pri veterinarju še najpametneje...
Operacija...rutinska? Ne razumem kako to mislite?!

Hvala LP
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #41 : četrtek, 29.03.2007 : 07:18:21 »

Rutinska pomeni, da ni zahteven poseg, takih operacij se naredi kar nekaj in redko prihaja do komplikacij. Pri ljudeh je to tako, da greš že isti dan domov.  Torej, kar pogumno, včasih smo mi bolj prestrašeni, kot so naši peskoti. Wink
Logiran
ČRNI PANTER
novinec
*
Sporočil: 13


WWW
« Odgovor #42 : četrtek, 15.05.2008 : 19:45:06 »

sem že mislil odprt novo temo, pa vidim da je že napisano.
Tudi moja Aika ima pruh, veterinar pa je rekel , da bo operiral, in da ni panike. Samo to sem ga pozabil vprašat, dobi "pacient" po operaciji tist ovratnik?
lp
Logiran
spirit
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #43 : petek, 23.05.2008 : 08:45:51 »

Pred kratkim smo si omislili novega družinkega psa (tt-ja iz gorenjske). Lep "vrhunski mladič z vrhunskimi predniki in rodovnikom", vse v najlepšem redu.... Izkazalo se je, da ima kuža popkovno kilo. Ob prevzemu psa te kile nismo opazili - mogoče nepoznavanje za nas nove vrste psa, vsekakor naša nerodnost.
Apeliram na vse vzreditelji, da prihranite slab glas, ki si ga prislužite z zamolčanjem te neljube a pri nekaterih vrstah žal pogoste "popkovne kile". Pravi kupci bodo znali poštenost spoštovati... sam sem imel neljube izkušnje ter izmikanjem in sprenevedanjem s strani vzrediteljev (sicer vrhunski poznavalci pasme.. Wink...) . Sedaj kila odpravljena, že po operaciji, kuža okreva.... ter odšteva dneve do odstranitve motečega ovratnika.... Pozdrav vsem.
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #44 : petek, 23.05.2008 : 10:21:47 »

Se bojim (morda se tudi motim), da so te veterinarji za polnjenje svoje blagajne pošteno "nategnili".

Pri mladičih se na trebuščku občasno pojavi bulica, ki pa ni nujno, da je popkovna kila, ampak čisto navadna maščobna bula, ki prav kmalu sama od sebe izgine.

Tudi sama sem vzrediteljica TT in pri enem leglu sta dva mladička imela že pred odhodom bulici. Kupce smo na to opozorili in jim dopovedali, da jih bodo verjetno veterinarji poskusili prepričati, da je to popkovna kila in potrebna operacija, vendar naj v to ne privolijo in raje počakajo. Natančno to se je zgodilo, v operacijo niso privolili in bula je pri obeh izginila in se ni več ponovila.

Zanima pa me tudi, ali si se o tem pogovoril z vzrediteljem? In če ne, zakaj ne?
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Pruh (Umbillical Hernia)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines