mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 16:24:46

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Kastracija - da ali ne
Strani: 1 2 3 4 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kastracija - da ali ne  (Prebrano 24048 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« : ponedeljek, 08.12.2008 : 13:39:54 »

Saj vem, da je bilo na to temo ogromno napisanega in sem tudi vse prebrala ampak me je še vedno tako strah.

Gal je v petek naročen na operativni poseg - ima zamašene slinovode in najbrž bo treba odstranit tudi en zobek. Zdaj pa razmišljam, če bi ga dala zraven še kastrirati. Pa me je tako strah.

Gal ima 2 leti in 2 meseca. Je dominanten in predvsem potenten samček, rad markira oz. označuje kar misli, da je njegovo. Zelo je zaljubljen v mojo levo nogo in bi kar naprej nekaj flirtal z njo. Tudi drugi samci mu niso ravno po godu in ga dostikrat prime, da bi kakšnega malo pretepel. Do tukaj mi je jasno, da bi večino teh stvari s kastracijo odpravila.

Po drugi strani pa je zelo občutljiv kuža, preveč navezan name, niti ni preveč živahen. Rad ima svoj mir, ni pretirano ješč. Skrbi me, da bi se katera od teh zadnje naštetih lastnosti s kastracijo še potencirala. Skrbi me, da bi postal apatičen. Skrbi me, da bi bilo karkoli narobe po kastraciji. Skrbi me, da bi..kako naj rečem...ga kakorkoli prizadela s tem posegom.

Ma saj vem, da kompliciram ampak si ne bi nikoli odpustila, če bi bilo karkoli narobe. Najbrž vas večina svetuje kastracijo ampak a je lahko karkoli narobe, se lahko Gal popolnoma spremeni?

Če za tole ne bi smela biti nova tema se vnaprej opravičujem.
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #1 : ponedeljek, 08.12.2008 : 13:56:42 »

Jaz sem bila tudi zelo skeptična če bi dala mojega kastrirat ali ne. Čeprav je bilo priporočljivo, ker je imel povečano prostato, je bila druga opcija, da mu dajem tablete celo življenje. Bala sem se, da bi se umiril, da ne bi bil več tako igriv (sem bila zelo zadovoljna s tem, da je bil pri teh letih še tak otrok Smiley ). Pa mi je veterinar rekel, da je svojo osebnost že razvil (star je bil 8 let, ko sem ga kastrirala) in se osebnostno ne bo spremenil. Razen seveda tega, da ga gonečke ne bodo več zanimale. In smo ga kastrirali. Ni mi žal, niti najmanj. Pes je še zmeraj igriv in vse kar je bil, sploh pa sem zadovoljna, ko mirno leži, ko se sosedova psica goni in so vsi vaški psi okrog sosedove ograje in norijo. Edino kar boš morala pazit je, da se ne zredi. Drugače je pa vse še bolje kot je bilo. Wink Je pa res, da sedaj bolj zanima druge pse in ga pridejo radi povohat. To mu pa ni niti najmanj všeč in moram fajn pazit, ker bi vse zbutal. Prej se ni tepel, se je umaknil. Ni pa nikoli on un prvi, ki bi šel do psa in ga nabutal. Če se le da, se izogne srečanju, vendar pakot pravim, je drugim psom bolj zanimiv in potem lahko pride do pretepa. Tudi samic ne mara več kaj preveč in če je vsiljiva, bi tudi njo nabutal. razen tistih, ki jih že pozna, s tistimi se zelo rad poigra, tudi s samci, ki jih pozna od prej. Do njih gre rad, se povohajo, poigrajo, polubčkajo,... Jaz res priporočam! Wink
Logiran
Micika
rad pišem
****
Sporočil: 445


« Odgovor #2 : ponedeljek, 08.12.2008 : 14:38:26 »

Kastracija ima veliko več pozitivnih kot negativnih strani. Vsekakor je priporočljiva.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #3 : ponedeljek, 08.12.2008 : 14:39:03 »

sasenka, nič bat Smiley
moji so bili sicer takoj kastrirani ( pred 10 mesecem), je pa kolegica dala kastrirat psa pri hm, mislim da je imel 6 let. Pes se ni spremenil nič.
Psico, ki sem jo dala sterelizirat pri cca 6 ali 7 letih ( Huh ) se tudi ni spremenila nič, razen tega, da je po treh tednih vrvice ko je bila prvič spuščena divjala kot bi jo obsedlo kaj Wink
Ti iskreno povem, da je življenje s kastriranim psom veliko lažje (in lepše).
Ta pes od kolegice se ne goni več  Roll Eyes, pa imam občutek da je veliko bolj umirjen do drugih samcev. hja hormoni delajo svoje Wink

kar pogumno Smiley
Logiran
Bea
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 158


« Odgovor #4 : ponedeljek, 08.12.2008 : 17:14:10 »

Moj kokeršpanjel je bil kastriran pri 14-ih letih (zdravstvene težave). Tudi mene je skrbela sprememba. Pa jih res ni bilo. Še vedno je dvigoval nogo, vohal po tleh, edino pri psičkah se je res umiril.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #5 : ponedeljek, 08.12.2008 : 17:22:31 »

Maj je bil kastriran pri 2,5 . Vse, kar se je spremenilo, je to, da je bolj ubogljiv Grin Seveda ne zaradi kastracije same, pač pa od rednih treningov, ravno neubogljiv itak nikoli ni bil. Markira vsak grmiček zunaj, znotraj nikoli ni. Vohlja, tudi kakšno gonečko še zavoha ampak ni pa več jokanja ali kakšnega "natepavanja" Tongue Grin Hiperaktiven je še vedno tako kot prej, zredil se ni. V glavnem vse po starem Smiley
Logiran

Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #6 : ponedeljek, 08.12.2008 : 17:35:15 »

Zelo je zaljubljen v mojo levo nogo in bi kar naprej nekaj flirtal z njo.
Grin

Sasenka, tudi mi smo prejšnjega kužata kastrirali, ko je bil star okrog 12 let, ker je imel raka prostate in smo ga kastrirali zaradi hormonov. Sicer on že prej ni imel nekih hudih nagonov, nikoli markiral, tišal v samice, samo včasih je šklepetal z zobmi, če je zavohal gonečo se psico Huh Umrl je devičnik, kakšnih posebnih razlik med prej in potem pa nismo opazili (razen med nogami) Smiley
Logiran
alexx
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.911


« Odgovor #7 : ponedeljek, 08.12.2008 : 18:13:10 »

Sasenka, te razumem...

vedno "težim" vsem (ki me seveda sploh še hočejo poslušati  Undecided ), da morajo pse kastrirat (in seveda tudi psice sterilizirat)... ko pa je bilo treba peljati našega, sva bila pa oba (z mojim dvonožnim najdražjim) čisto 'boga. Jaz sem si vzela kar dopust!  sram
Teh par ur je bilo...  Lips Sealed Čakanje res ubija!

Največ tveganja pri kastraciji je itak pri narkozi. Mene je bilo na smrt strah, da se bo kaj zgodilo, da bo šlo kaj narobe, da se ne bo zbudil. 
Pa je bilo vse OK. In če naju zdaj vprašaš (ko sva seveda že malce pozabila  Wink ) - sigurno kastracija.

Pri našem Donu NI vedenjskih, karakternih sprememb. Postal pa je zelo prijazen do drugih psov (včasih že kar pretirava!), kot mladič je namreč hotel malce dominirati. Ne vem pa ali je to (v našem primeru) posledica kastracije, ali "le" pravilne vzgoje.  Cool

Je pa kastracija DA/NE seveda odločitev vsakega posameznika/posameznice, ki ni tako lahka kot si to radi domišljamo...

Bomo pa v vsakem primeru v petek držali pesti!  Smiley
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #8 : ponedeljek, 08.12.2008 : 19:06:10 »

Po mojem je res vse v pravilni vzgoji - to je pa Gal že "skoz dal".  Ne morem bit prav pametna, ker nikoli nisem imela samčka, vse moje psičke pa so sterilizirane in se niso spremenile - niti Sherry, ki smo ji to ušpičili šele letos, pri 8 letih starosti zaradi tumorja na seskih. Odkar pa spremljam forum, berem sama pozitivna mnenja tudi o kastraciji samčkov - saj so ti že zgoraj punce napisale vse takorekoč enako.

Tudi jaz mislim, da je najhujše pri vsem narkoza; in če je pes že v narkozi zaradi česarkoli, bi jaz takrat poštimala vse, kar se da. Se mi zdi, da hodiva na isto kliniko, in tam so kar natančni glede tega - še sploh nekateri veterinarji, da jim ne delam zdaj reklame. Jaz seveda vseeno vsakič posebej zganjam paniko in jim polagam na srce, na kaj vse naj pazijo...Zaenkrat me še niso vrgli ven, tako da jih ti tudi kar na trdo primi in vprašaj čisto vse, kar ti pade na pamet.

V petek bomo sigurno v mislih z Galom in s tabo. Kupi si kakšen Persen - ga boš ti  bolj rabila kot Gal.

SREČNO! Smiley
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
ika
odvisnež
*****
Sporočil: 644


« Odgovor #9 : torek, 09.12.2008 : 09:20:52 »

No jaz imam tudi namen Psinca dat kastrirat. Ker odkar hodima na treninge je postal nemogoč. Markira vsak centimeter, samo v pse bulji in si jih želi podrejat.
me pa predvsem zanima, če potem nehal s tem podrejanjem, se mi je 2x že zagnal v drugega samca, kar prej tega v vseh letih ni naredil niti enkrat.
Tako, da resno razmišlam o kastraciji.
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #10 : torek, 09.12.2008 : 13:35:08 »

Joj, mene je tako strah. Gal je star komaj 2 leti in bo že tretjič v narkozi. Nazadnje je bil letos junija zaradi tumorja zdaj pa spet. Pepsi, po moje bom že danes začela jesti Persene.

Saj pozitivnih strani kastracije se popolnoma zavedam zato tudi razmišljam o kastraciji ampak me vseeno skrbi, da ne bo potem kakšna negativna zadeva ven usekala. Luxa sem brez problema peljala takoj, ko sem ga dobila pri Galu pa kar nekaj odlašam in mutim.

Torej, skoraj ni možnosti, da bi se karakterno kaj spremenil? A je možno, da bi potem postal žalosten ali pa nesrečen ali pa da bi se začel pretirano podrejati - sploh Luxu. Lux je zadnje čase postal ena mala barabica, ki preizkuša meje pri Galu.

Joj, sem živčna, že zaradi narkoze me bo pobralo.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #11 : torek, 09.12.2008 : 14:11:51 »

Lahko prideš k nam na kavo, vmes ko boš čakala in boš nervozna. Nismo daleč, ti  pošljem telefonsko na ZS!  Wink
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #12 : torek, 09.12.2008 : 14:56:39 »

Sasenka, jaz imam podoben problem (glej temo pomirjevala). Ampak ne vem, če bo lahko naenkrat kastriran, pa še poseg na zobkih... Jaz sem tudi mislila, da bo pri eni izmed mojih psičk tako, pa ni bilo...res pa je, da je imela večjo in bolj delikatno operacijo( pa ne samo eno) tako v trebuhu, kot v ustih. Ne vem, kako je pri psih, če so večkrat pod narkozo v zelo kratkem času, vem pa, da je za človeka  to nevarno. Zato, če se le da, določene posege delajo brez narkoze (npr. odstranitev mandeljev)  oz. z lokalno anastezijo. Svetujem ti, da se še enkrat pogovoriš z veterinarjem, da ovrže tvoje sume. Na dolgi rok pa se kastracija vsekakor izplača, saj veš možni tumorji!!!
Tebi in tvojemu kužku želim veliko sreče in čimprejšmje okrevanje.
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #13 : sreda, 10.12.2008 : 09:57:50 »

Zdaj pa še to. Gal se je nazadnje pokakal predvčerajšnjim zvečer - malo driskasto. Včeraj ni nič kakal, danes tudi še ne. Danes je bil že 2x zunaj pa nič od kakice. Jedel je normalno tako kot vedno, tudi živahen, edino zvečer se mi je zdel malo nemiren. Do kdaj naj počakam preden spet letim na veterino? Ma, meni se bo res zmešal enkrat.
Logiran
pokica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 503


« Odgovor #14 : sreda, 10.12.2008 : 12:28:18 »

Mogoče bi poskusila z žlico olljčnega olja ali jogurta?
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #15 : petek, 12.12.2008 : 10:53:30 »

Gal žal danes ne bo kastriran. Veterinar pravi, da gre za prevelik ustni poseg in da bi še kakršenkoli poseg zraven samo povečal tveganje in možnosti za komplikacije, poleg tega bi se podaljšal tudi čas ko bo Gal v narkozi kar je preveč nevarno za tako majhnega psa.


Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #16 : petek, 12.12.2008 : 10:54:55 »

Aja, sem vam pa vseeno zelo hvaležna za vaša mnenja saj sem sedaj trdno odločena, da Gal enkrat naslednje leto ostal brez svojih lepih jajčk. Samo zdaj ga ne bom spet takoj z narkozo matrala.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #17 : petek, 12.12.2008 : 10:58:09 »

No, do takrat pa naj še uživa z njimi Grin Držim pesti, da bo hitro okreval od posega Kiss
Logiran

Oxer
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 917


« Odgovor #18 : petek, 12.12.2008 : 11:12:50 »

Držim pesti, da bo mali čimboljše prestal operacijo.  Smiley Do takrat pa čim manj polulanih kotičkov doma.  Wink
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #19 : petek, 12.12.2008 : 12:07:33 »

Ja ubogi Galči, nikoli konca težav... - javi popoldne, kako sta, mi pa še naprej držimo pesti in tačke! Smiley
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #20 : petek, 12.12.2008 : 12:27:13 »

Malo me že skrbi. Ob 10h so ga vzelo v operacijsko. Iskat naj bi ga prišla enkrat pozno popoldne s tem, da me TAKOJ PO OPERACIJI pokličejo, da vem kako je prestal operacijo. Do sedaj so me še vedno res TAKOJ PO OPERACIJI poklicali, tole sedaj se mi zdi pa že malo dolga.

Joj, res rabim en persen.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #21 : petek, 12.12.2008 : 12:39:32 »

Ne, ne rabiš Persena ampak rabiš poklicat in vprašat kako je z Galom.
Boš potem mogoče bolj mirna Smiley.
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #22 : petek, 12.12.2008 : 13:18:21 »

So me klicali. Gal je uredu, je zbujen. Iskat ga grem ob 17h in potem povem več.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #23 : petek, 12.12.2008 : 14:03:52 »

Superca, smo drzali pesti in sapke! Kiss Galu.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #24 : petek, 12.12.2008 : 14:40:48 »

Gal, saj bo  Kiss saj greš domov  Smiley
Logiran
alexx
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.911


« Odgovor #25 : petek, 12.12.2008 : 16:24:17 »

Se je slišalo do Gorenjske, ko ti je kamen padel s srca...  Wink
Vesela, da je OK!
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #26 : petek, 12.12.2008 : 19:48:19 »

Sem bila tudi jaz okoli 17h na kliniki  (Sherry si je do krvi spraskala uho) - pa vaju nisem opazila. Upam, da se že crkljate doma in da Gal ni preveč užaljen! Wink
Vse v redu bo pa itak. Jutri bo tak kot nov.
Prijateljice mu pošiljajo lupčke! Kiss Kiss Kiss
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #27 : petek, 12.12.2008 : 21:46:00 »

Ja itak da nisem zdržala do 17h in sem bila že pol ure prej tam. Ampak sva pa odšla glih nekaj minut pred 17h. So imeli full dela z mucami, men se zdi da je bilo ziher ene 5 tigrčkov tam.

Gal je res bogi. Tole narkozo je prestal veliko slabše kot prejšnjo. Drisko ima tako, da kar teče od njega. Če do zjutraj ne bo boljše greva nazaj. Sicer je bil skoraj cel dan na infuziji tako da do zjutraj ni nevarnosti za dehidracijo. Zobki so že v zasnovi slabi in veterinar pravi, da bo ostal brez sprednjih sigurno v roku 2-h let. Slinovodi so preozki kar mu bo še povzročalo težave. Mah, jst sem ćist preč, res.

Zdaj pa šibam spet drisko pucat.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #28 : petek, 12.12.2008 : 21:49:59 »

O revež mali. Upam da se pobere čim prej Kiss. To pa ni ravno najboljši obet za prevideno kastracijo Sad
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #29 : petek, 12.12.2008 : 21:51:51 »

Aja, kaj je bilo s Sherry? A je vse uredu?
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #30 : sobota, 13.12.2008 : 10:02:43 »

Ubogi Galček! Kiss Smo še naprej v mislih skoz z njim.
- Teli naši yorkiji so sicer luškani za požrt, ampak so res eni mali degenerirančki. Zdajšnjim lastnikom se maščuje  stoletno načrtno parjenje z vedno manjšimi primerki, zdaj pa imamo male smotane miniaturice s celim kupom zdravstvenih težav.

Sherry si je spraskala desno uho do krvi - smo že porihtali,  vzroka pa nismo našli. Vet. je rekla, da je čisto možno, da je to naredila zanalašč, ker me dva dni ni bilo in je čutila, da je nekaj narobe. Da jo je skrbelo zame, ker psi zelo dobro vejo, kdaj je lastnik bolan. (Srčica mala zmešana.)

GAL, DRŽI SE! Smiley
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #31 : četrtek, 18.12.2008 : 08:51:55 »

Gal je uredu. Včeraj smo bili zadnjič na infuziji in injekciji antibiotika in zdaj upam, da bomo imeli nekaj časa mir. No, edino malo ga ritka boli, ker je bil tolikokrat špikan.

Pepsi, vi ste uredu ali se še praskate?
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #32 : četrtek, 18.12.2008 : 09:34:35 »

Mi smo v redu, hvala. Se je takoj naslednji dan nehala praskati - je bilo res zgleda samo na psihični osnovi, kdo bi si mislil.
 
Und wir senden Gal viele Küsse! Tongue

 Kiss Kiss Kiss
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #33 : četrtek, 18.12.2008 : 09:52:21 »

Sasenka, sem šele zdaj tole vse skupaj prebrala... zdaj bo šlo samo še na gor. Smiley Najhuje je za vami Wink
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #34 : četrtek, 18.12.2008 : 09:56:14 »

Ko sem šla jaz na službeno pot za dva dni je mami rekla, da je mislila da si bo Gal tace požrl. Pa jedel seveda nič ni ampak to že itak ne počne rad. No, samo da ste uredu.

Tudi mi pošiljamo lupčke!

(sem prav razumela, a ne)

Mel hvala, saj zdaj je skoraj kot nov. Zaradi tega tudi še nismo uspeli do trgovinice priti ampak obljubljamo, da se oglasimo čimprej.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #35 : četrtek, 18.12.2008 : 10:04:33 »

Vi se sam porihtajte ... Smiley Za nas bo že še čas Wink

A še vedno razmišljaš o kastraciji (za kasneje), ali ne, glede na to, kako Gal slabo narkozo prenaša? Jaz sem ti želela sicer takoj, ko sem naslov prebrala definitivno svetovat kastracijo, zdaj pa ne vem. Sama imam z nekastracijo tako zelo, zelo slabe izkušnje, da sem apriori za kastracijo, ampak nisem pa več tako zelo prepričana, ko gre za psa, ki ne prenaša ok narkoze.
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #36 : četrtek, 18.12.2008 : 10:29:34 »

Gal je bil do sedaj že 3x v narkozi. Prvič in drugič jo je prenesel kar uredu in ni bilo kakšnih posebnih problemov zdaj pa...tole zadnjo je pa res slabo prenesel. Definitvno nekaj časa ne bo šel spet pod narkozo razen, če bo res nujno potrebno. Tudi veterinar pravi, da raje ne če ni potrebno.

Imam pa na sumu, da so že sedaj imeli probleme z zbujanjem Gala. Prvič je trajalo nenormalno dolgo, da so mi sporočili, da je vse uredu in da je Gal zbujen, vztrajali so da ga pridem čimkasneje iskati in da mora biti na opazovanju, ko sem ga prišla malo prej iskat so se vsi nekaj čudno obnašali in stikali glave, naslednji dan ko sem se vrnila, ker je driskal in bruhal in bil čisto bogi pa je bilo tako kot da so vedeli, da bom prišla nazaj. Tista veterinarka, ki je bila tudi v petek zraven, ko sem prišla po Gala je delala tudi v soboto je takoj vedela zakaj sem nazaj in kaj je potrebno narediti, kot da bi imela navodila, čeprav ga ni ona operirala. Ampak lahko da sem res samo panična in potem pomislim na vse najslabše.

Čeprav veterianarju, ki ga je operiral zaupam in sem lahko samo vesela, da je on opravljal poseg in bil tam.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #37 : četrtek, 18.12.2008 : 11:35:33 »

to me pa res čudi, da se je dolgo zbujal...je veterinar kaj rekel glede tega? moja najstarejša je imela že hm 4 narkoze Huh pa se je vedno zelo hitro zbudila...
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #38 : četrtek, 18.12.2008 : 11:58:57 »

Tole zbujanje je zelo odvisno od vsakega posameznega psa od vrste narkoze, ki jo dobi, pa od strokovne usposobljenosti veterinarja in tistih, ki so zraven. Ponavadi je zraven veterinarski tehnik, kar pa ni isto, kot če sodeluje pravi anestezist, ki zadevo čisto drugače spremlja.  Jasno tega nimajo na vseh klinikah, pa pri vseh operacijah niso zraven itd. itn.

Pa še ob vsem naštetem je lahko vsakič drugače - glede na splošno stanje zdravstveno psa pred operacijo, koliko časa porabijo za poseg...pa najbrž še cela vrsta dejavnikov, na katere niti ne pomislimo. Nekateri lastniki tudi rajši nič ne vejo - jaz spadam med tiste, ki hočejo vedet čimveč in kar ne neham spraševat.  Jasno tudi veterinarju pomaga, če ima od nas čimveč podatkov, saj prav mi njegovega pacienta najbolj poznamo.  Preiskave pred posegom so drage (kri, včasih rentgen) - ampak je vedno bolje, da veterinar čim več ve. In za naše zverine itak damo tudi zadnji cent, tako da tukaj še posebej nimamo kaj šparat.

Ne glede na vse napisano moram povedat, da kadar je katera od moji psičk v narkozi, se jaz spremenim v živčno razvalino in sem do konca histerična. Delam kroge okol klinike in me ni za prenašat, dokler me ne obvestijo, da je zbujena. Tud zraven sem že sedela potem, ko je bila še infuzija...skratka, totalen paničar.  Tongue  Zbujale so se pa zelo različno - enkrat takoj, drugič malo kasneje, enkrat smo bruhali, drugič nismo - zato se mi zdi, da res ni pravila. Največ je vredno, da zaupaš tistemu, ki poseg opravi.

Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #39 : četrtek, 18.12.2008 : 12:36:13 »

Saj ne vem, če se je dolgo zbujal. V bistvu niti ne vem, če imam prav, lahko da se motim in sem samo panik. So mi pa takoj povedali, da je "slabše" presenel narkozo.

Če pes 1x prenese narkozo brez problemov to še ne pomeni, da bo tudi vse ostale do konca življenja prenesel brez problemov. Gal je prvo in drugo tudi prenesel brez težav zdaj so pa bile. Tako, Teja da super da je tvoja psica prenesla 4 narkoze brez problemov Blagor ti. Jaz bi tudi raje videla, da bi bilo tako. Poleg tega je Gal drobižek s komaj 1,8 kg kar sigurno ne moreš primerjati z večjo psico. Tako kot je pri starejših psih bolj tvegano. Poleg tega je pri manjših psih veliko večja nevarnost podhladitve in jih zato še posebej ogrevajo.

Skratka teh stvari ne moreš primerjati, ker je res odvisno od večih faktorjev. Jaz pa samo razmišljam in primerjam s prejšnjimi Galovimi narkozami, lahko pa da se motim. Anestezistka je bila, preiskave tudi, veterinarju zaupam, vseeno pa ga ne bom spet kmalu dala v narkozo in bomo s kastracijo malo počakali.

Pepsi, saj hodiva na isto kliniko tako, da če jim ti, histeričen paničar, zaupaš potem je uredu. Važno, da je moj Galček uredu.
Logiran
Moon
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.642


« Odgovor #40 : četrtek, 18.12.2008 : 19:46:29 »

Jaz sem dala tudi mojega Nachota kastrirat, iz istih razlogov kot ti, Sasenka.. Tudi on je mislil da je vse njegovo, vse je moral pomarkirat (in to v stanovanju!), ko je Jolly malce zadisala je bla pa itak cela zurka.. Upam da se bo to zdaj umirilo. Trenutno pociva v boxu, upam da bo cimprej okreval in ne bo nobenih zapletov cez praznike.
Logiran
nyssa
rad pišem
****
Sporočil: 438


« Odgovor #41 : petek, 19.12.2008 : 18:27:06 »

Don Juan brez jajc  Grin To pa moram prit pogledat, da vidim, kako zgleda  Tongue
Logiran
charli
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 64


« Odgovor #42 : nedelja, 01.02.2009 : 09:38:04 »

Lep pozdrav vsem skupaj. Imam eno vprasanje glede kastracije psa. V cetrtek je imel moj pes kastracijo, in takoj v petek, ko sem mu dala prvic jesti- brikete, sem ugotovila, da kot da bi tezje požiral. Zanima me, če pse med kastracijo intubirajo in ali je možno, da ima to od tubusa. No naj se povem, da me pri veterinarju o tem nihče ni opozoril,...Skratka zanima me, ce ima kdo s tem izkusnje in hvala za odgovore.
Logiran
charli
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 64


« Odgovor #43 : nedelja, 01.02.2009 : 09:51:14 »

No sedaj sem se spomnil se nekaj vprasanj glede kastracije: ali je lahko rana kar odprta, brez obliža, da se vidijo šivi? Pa se to pes ima okoli rane in skoraj do trebuha hematom- mu mazem s hepan kremo. Hematom je nastal pri veterinarju, ker je baje pri zbujanju iz narkoze skočil pokonci in potem hematom. Ali se vam ne zdi, da je pri zbujanju psa iz narkoze pac treba paziti nanj, saj zato ga imajo pa na opazovanju. u glavnem ne zelim pljuvati po veterinarjih ampak, ko vidis  psa ti je na koncu zal, da ga nisi pustil nekastriranega. In zato da je ves zmrcvarjen še krepko plačaš. pa lp
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #44 : nedelja, 01.02.2009 : 13:43:42 »

Kako se pa sicer počuti pes?
Logiran
charli
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 64


« Odgovor #45 : nedelja, 01.02.2009 : 14:52:16 »

sicer se pes počuti kar ok., bi že norel okoli, vendar mu povodec to ovira. Samo je bolj počasi kot običajno. Mene sicer bolj skrbi rana, ki je odprta - nima obveze, zunaj pa sneži in je vse mokro, pa se bojim da se mu ne bi kaj spacalo. lp
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #46 : nedelja, 01.02.2009 : 15:47:00 »

Vsekakor mu rano zaščiti, ko gresta ven. Zdaj, jaz si ne predstavlajm kakšna rana je to - je lepo zašita, pa se samo šivi vidijo, ali se kaj cedi in je mokra? Preveri, da se ne gnoji!

Povij mu rano magari z obvezno in tisto mrežico za čez trup, da se ne zmoči zunaj. Pa res samo na hitro lulat in kakat in nazaj notri. Rana se ne sme zmočit.
Logiran
charli
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 64


« Odgovor #47 : nedelja, 01.02.2009 : 16:18:41 »

Mel hvala za odgovore. Rana se je drugače posušila, ne cedi se več ven, šivi se vidijo, samo verjetno je vseen bolš če se ne zmoči. Nimam pojma kako naj mu povijem ker mu vse obveze dol padejo. Po moje bo najbolš če ga jutri peljem k veterinarju in naj mu obvezo namontirajo gor, ker so mu jo takoj po operaciji dol vzeli, češ da je pes skočil in se mu je kri podlila- torej ima hematom, samo rana ni tam kjer je hematom, torej obveza se itak da namontirat nazaj, če jaz prav razmišljam. Bomo do jutri pazili, jutri pa bomo nekako to povili za 10 dni. Hvala še 1x. lp
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #48 : nedelja, 01.02.2009 : 16:36:00 »

Ko je bil moj kastriran je imel šive zaščitene z lepilno gazico, le to pa sem morala čez 2 dni nujno odstranit, da se ni vnela koža pod njo.

Vsekakor se rana ne sme zmočit, če pa je samo na suhem, pa je po moje lahko nepovita - se še hitreje celi. Če jo želiš povit, jo lahko z navadnim povojem - poskusi ga nekako povezati čez tebušček in hrbet. Ne bi ga pa jaz povila za 10 dni Wink

Pazi, da se ti ne bo začel po rani lizat, ker bolj, ko se bo celila, bolj bo srbelo.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Kastracija - da ali ne
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines