mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 21:31:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Imate izkušnje ali potrebujete nasvet?
Strani: 1 ... 16 17 18 19 20 [21] 22   Dol
Natisni
Avtor Tema: Imate izkušnje ali potrebujete nasvet?  (Prebrano 82464 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #300 : sreda, 24.04.2013 : 23:45:28 »

Črnogorc je Smiley
Neee, malo se hecam, malo pa zares. Po moje ga rutina predolgih vaj dolgočasi.
Ne verjamem, da je pes len, vsaj po vsem napisanem ... jaz bi se bolj bala, da se mu dolgotrajni dril pač upira vedno bolj. Če so zanj primernejše kratke sekvence, raje delajta tako. Če te inštruktor pri tem podpira, še boljše Smiley
Zaradi mojega zafuranega leta sem se pač odločila, da bom od sedaj naprej vedno prisluhnila najprej svojemu psu, šele potem svojim željam in šele potem vsem ostalim. Imam pač svoje razloge.
Če ti je podaljševanje vaj in igre iz zelo kratkih v vedno daljše sekvence ustrezalo do sedaj, nadaljuj tako. Pa probaj vmes sorazmerno podaljševati tudi premore - tako bo morda Fredu naslednji sklop vaj bolj zanimiv Smiley

Nimam kaj modrovati in dajati koristnih nasvetov, ker je, kar senašega nemškega poligona tiče katastrofa na kvadrat. Pravzaprav zdaj ne več, ker nisem hodila pol leta in smo začeli čisto drugače delat, sploh ne drilamo več bbh programa in teh zadev, ker je šlo samo navzdol. Lahko ti pa povem, kako se je pri nama stopnjevala.
Prej pa ... OK, recimo pol leta je bilo kul, sva delala, kar je bilo treba. Potem pa počasi, počasi zmeraj bolj črnogorsko. S tem, da sem bila jaz toliko okupirana s tem, da morava točno to in točno tako, da sploh nisem opazila, kako se mi pes vedno bolj odmika ... Pa pri nas smo kar vadili in vadili in se je vleklo ... naša ena ura na urniku so bile v resnici tri ure. Pa meni to sploh ni bil noben problem, na psa pa niti pomislila nisem, da mu ne bi bilo OK. Jaz sem bila čisto naspidirana, pes pa ... eh, kaj naj rečem, me je prav sram zdaj Sad Sem pač gledala naše nemce, ki so po sledi delali še dve, tri ure poslušnosti, potem pa še obrambo - in seveda noreli od navdušenja. Midva sva pa capljala, Roko meter za mano kot na smrt obsojeni. Jaz pa sem še kar terala naprej sram Po moje se mu je vse čisto zagnusilo, ker sva na koncu prišla do tega, da je bremzal že dva metra pred vhodom na poligon.
Sem se spomnila šele takrat na Sunny Day, ko je enkrat rekla, kako je njenega Bita ubijal dolgčas neskončnih ponavljanj vaj poslušnosti.
Šele takrat mi je kapnilo, da tak tempo verjetno ni optimalem za naju. Igre za sprostitev pri naju sploh ni bilo (več) ... medtem, ko so se drugi cufali in tekali za žogico, je čepel kot kup nesreče in edino, kar ga je malo postavilo pokonci, so bili majhni trikci, ki sva jih delala. Pač tako nagrado sem mu lahko dala, ker igrač v šoli sploh ni šljivil ... doma tudi ne kaj prida, a vsaj žogico je rad lovil in kako cufo, v šoli pa nič. Zmeraj bolj zabremzan in pod stresom se mi je zdel, jaz butara pa sem to "trmi" pripisovala in da me ima za norca. Kar je delal, je delal kot robot, komaj je čakal na konec, prav nobenega navdušenja ni bilo več zaznati. Pa je še meni vse padalo dol, valjda.
Zamorila sem ga vsakič znova, namesto, da bi se spomnila rutino malo prekinit magari z "enim krogom", kot to počneš ti. Meni se to sploh ne zdi slabo, očitno pač niso vsi psi sposobni skoncentrirano bit 100% pozorni in na luftu celo uro skupaj (kaj šele dve ali tri!).
V bistvu še dobro, da je prišla tista prometna nesreča vmes ...

Potem sem začela razmišljat drugače in gradit odnos na novo, počasi. Pač, z gipsom na roki sem hodila okoli in ga samo nagrajevala za pozornost ali pa kake pogumne zadeve. Potem mi je začel pa sam ponujati "šolska" vedenja, ker mu je po mojem spet ratalo zanimivo nekaj delat z mano. Pa sem nagrajevala lepe izvedbe, "netočnih po nemško" pa nisem kar naprej korigirala, kot sva bila vajena iz šole. Mu nisem hotela kar naprej težit in težit, se mi je zdel že itak čisto dol potlačen. SEm si rajši vzela čas in tisto "kr neki" ignorirala, kar je bilo pa res fajn, pa sem navdušeno nagradila. Pa se mi je takoj zdel bolj vesel in spoščen. Pa igrače sva začela na novo spoznavat, sem mu klikala recimo za vsako "potezo" z žogico, zdaj jo ima rad. Čeprav samo za pet minut, ampak se igra Smiley Sama si izmišljujem vsak dan kako stvar, kjer je lahko uspešen in jo z veseljem ponovi, ker ni nič tragičnega, če prvič ne uspe. In jaz sem vesela, ko ga vidim, kako je ponosen, ko splezava skupaj na kup kamenja ali pa ko priteče do mene iz igre z njegovima najljubšima borderjema.

No, zdaj bova počasi spet nazaj v šoli. Naši imajo izpit čez en mesec, jaz pa sem brez skrbi, ker me to ne bremeni več. Ne bom se pustila več v tisti vrtinec potegnit, ker se je izkazalo pri naju neko divjanje in pritiskanje do konca za vsako ceno za čisto kontraproduktivno.
Zdaj restavriram tisto, kar sem po mojem zaradi svojih želja in šolskih zahtev sesuvala celo leto. Na psa sem pozabila, me je sram, ma tako je ratalo Undecided Zdaj, po včerajšnji celi uri praktično ignoriranja na poligonu, mi je ratalo jasno, da mu stik z mano tam pomeni samo muko. Ker je bil seveda navajen, da ga popravljam, popravljam, do nezavesti popravljam in težim ne glede na to, kako se je počutil. Pa nisem bila nič žalostna in obupana, ker me ni šmirglal pet posto. Sem si rekla, da imam ves čas tega sveta in sem se samo smejala in hodila po svoje po poligonu. On pa je šetal malo okoli, malo vohal, malo sitnaril inštruktorju ... no, potem pa je le prišel k meni. In sem bila iskreno vesela. Bolj vesela, kot kdajkoli prej v tej nemški šoli Smiley
In tako, črnogorsko, bova nadaljevala. Mu bom dajala možnost, da se odloči, da bo pozoren name in da se začne dolgočasit od niča in ne od drila.
Nemške vaje itak znava v nulo, če hočeva, to ni problem, problem je, da ni veselja vmes. In šele, ko bo veselje in sproščenost, bova pa tudi tisto boooooring bbh shemo odhodila Smiley Če ne prej, pa za Abrahama Wink
Logiran

Unikatne tablice in portretki
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #301 : sreda, 24.04.2013 : 23:54:41 »

Zdaj sem prebrala odgovor No Jinx. In mi je še nekaj ratalo jasno. V naši nemški šoli se dela ... delovne pse za delovno kondicijo, taka je pač deformacija našega inštruktorja, čeprav nas je večina "navadnih kavč" vodnikov. Zato smo drilali uro, dve tri. Vse jasno.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #302 : četrtek, 25.04.2013 : 06:57:47 »

O bamfelova ljubezen Kaj bi dala, da bi jaz pri Majevem bbhju tako ravnala kot ti in tvoj inštruktor Smiley ravno nasprotno, sem dobila razne nasvete kako ga pravilno cukati za ušesi ali najbolje kar z bodečko Smiley In to mojega zlatega Majeka Kiss

Bodita posebna, bodita drugačna, iz vseh navodil in nasvetov izluščita samo to, kar vama paše ali pa si ustvarita nova. MamaF je v bistu že vse povedala.

Ob vsem tem dribljanju psa in postavljanja nemogočih zahtev zanj, se vedno vprašaj čemu in zakaj? Kaj bi pravzaprav rada dosegla? Čeprav ima BBh naziv "izpit za psa spremljevalca" je disciplina na tekmovalni ravni, koliko je lepa za pogledat, popolnoma nerealistično umetna vaja, katera s sprehodom po mestu nima nobene veze. Približno kot balerina, ki po vadbi tudi ne odkoraka elegantno na prstkih v štacuno po mleko.

Jaz danes s svojim psom ni šans da bi delala eno uro poslušnosti. Še dobro da imam tri, tako da sem itak primorana kratko delati, da pridejo vsi na vrsto, ampak tudi drugače bi se prav zavestno odločila proti temu Smiley

Če te kaj tolaži, Miyu še zdaj pri svojih kmalu 2 letih ne ve kaj pomeni povelje poleg Tongue Je pa sposobna oddelat celo bbh progo in rally-o I vaje za na izpit. Že to da ne smeš komunicirati in motivirati z gibi, ko nas pa psi tako odlično opazujejo in berejo, mi v klasiki ni všeč.

Zato se sprašuj, kaj ti je končni cilj, kakšno življenje si želiš po bbhju?
Že tko so tako kratek čas z nami, nekateri že odhajajo tako mladi čez mavrico Sad kaj bi v tem življenju z njim počela? Če doma in sicer vse štima ali je celo popolno, kot je pri vas brati Kiss zakaj bi se sekirala če dela "samo" pol ure?

Majek recimo je zame popoln. Ima svoje napake, ampak tam kjer zame najbolj šteje, je popoln. Zlat in neproblematičen, pameten, navihan in navezan. Pa sva šla v malo šolo, v A tečaj, BBh in C izpit. Ko sva prihajala na vadbišče je bil vedno hyper zagnan, dobre volje, z iskricami v očeh "kaj bova zdej, kaj naj naredim, kaj bova delala"... Čim je slišal povelje "Poleg!" še celo po "nemško" izrečeno, je povesil glavo, capljaj z mano in iskal prvo priliko da prekine delo in se sprosti pritiska nanj. Malo pred C izpitom sva začela z Rallyem v drugem društvu, s popolnoma drugačnim načinom dela, in Majči je oživel. Že tko ne delavne pasme pes, je delal. Je še danes edini dalmatinec na RO tekmah, da o RO4 izpitu ne govorim. No, takrat sva se poleg na novo naučila, obratov je bilo zdaj več različnih, ne samo tisti eden, očesni kontakt ni bil več problem in tudi dribljanje in piljenje detajlov je oddelal z mahajočim repom. Toliko, da se mu je poznalo na C izpitu, ki je v bistvu isti kot Bbh, ampak bolj strogo ocenjen in je imel več točk kot na Bbhju Smiley

Svoje pse imam tako rada, da se nasmejim, ko naredijo napako Smiley še posebej ko naredijo nekaj tako narobe, da se prav vidi da so nekaj razmišljali s svojo glavo, ampak pač malo drugače Wink Namreč imam rada, če razmišljajo s svojo glavo, da ponujajo sodelovanje, ker bi rada da sodulejmo kot team. Včasih se od njih učim, včasih oni od mene.

Zato ti polagam na srce, da se ne sekiraj Smiley Tudi, če ti je cilj popolna izdelava Bbhja na tekmovalni ravni, se drži Fredove ure in delaj max. pol ure, še bolje manj. Psi so si različni tako kot smo ljudje. Enim ustreza življenje v stilu vojske in brezpogojno sledenje poveljem eni so pa uporniki, ki nobeno pravilo ne upoštevajo. Jaz osebno ne želim imeti psa robota, ki me 24/7 vse brezpogojno uboga. Mi ni. Sploh. Nekje vmes je menda optimalno Wink
Logiran

SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #303 : četrtek, 25.04.2013 : 07:22:14 »

No, zdaj vidim, da se je tudi skogkatt oglasila s podobnimi izkušnjami in (samo)spraševanjem, čemu dril. Več kot odlično napisano in se popolnoma strinjam! objem Vseeno oddam, kar sem že napisala; sem se pa s svojo izkušnjo naslonila na citat mameF Wink.

Po moje ga rutina predolgih vaj dolgočasi.
Ne verjamem, da je pes len, vsaj po vsem napisanem ... jaz bi se bolj bala, da se mu dolgotrajni dril pač upira vedno bolj.

Ja ... jaz tudi tako mislim. Undecided Mi smo delali po eno uro ali še raje samo 3/4, vmes so bile pavze za igro, tečaj je bil dvakrat na teden, tri mesece, pa nikoli nismo recimo delali tako, da bi korakali celo shemo BBh, ampak smo delali po delih. Mislim, da je bila ura čisto dobro zastavljena (bi imela prej kaj očitati programu BBh Wink). Pes bi z veseljem delal različne vaje poslušnosti ali trikce ali iskanje/prinašanje ali sled ali karkoli že pač tudi eno uro brez prestanka ali še dlje (sploh ob vodi), itak je bil totalno navdušen nad delom in je bilo čisto vsak dan na sporedu (sicer je bil tečen; po dveh urah sprehoda, na katerem mu ni bilo treba kaj dosti razmišljati, se je "regeneriral" v 5-10 minuah in čakal, kaj bomo potem zares počeli huh). No, pa ta deloholični pes vseeno ni hotel (vsaj ne dobro in z veseljem) več kot enkrat ali max. dvakrat zapored po nemško ponaviti sheme BBh ali njenih delov. Roll Eyes Rutinski dril mu je bil pa res čisto odveč, prav videlo se mu je, kako si misli, ali res nimava kaj bolj zanimivega za počet (in je zadeve potem popestril po svoje Grin). Raznolikost je bila ful pomembna, trajanje niti ne toliko; potem je bil pripravljen navdušeno in dolgo delati brez posebnih potreb po pavzah, tako je bil res čisti užitek učiti se z njim kaj novega ali ponavljati staro.

Če Fred shemo obvlada, se mi zdi nesmiselno, da jo znova in znova ponavlja, da je ne bo še bolj zasovražil, ker je do izpitov vsaj še en mesec, ane. Zdaj en košček, pa igra itd., pa potem kak drug košček ... "na hitro", bolj za intermezzo. To mu je kot razumem itak OK. Sem skoraj prepričana, da mu je super delat, samo malo mu je treba prisluhnit - kar je v skupinskem tečaju po točno določenem protokolu seveda malo težje, ampak upam, da bo imel inštruktor posluh za to. Ali pa kak termin raje preskočita in imejte uro s fanti doma Wink, če na vadišču drilate večkrat na teden.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #304 : četrtek, 25.04.2013 : 07:28:45 »

Svoje pse imam tako rada, da se nasmejim, ko naredijo napako Smiley še posebej ko naredijo nekaj tako narobe, da se prav vidi da so nekaj razmišljali s svojo glavo, ampak pač malo drugače Wink Namreč imam rada, če razmišljajo s svojo glavo, da ponujajo sodelovanje, ker bi rada da sodulejmo kot team. Včasih se od njih učim, včasih oni od mene.

Psi so si različni tako kot smo ljudje. Enim ustreza življenje v stilu vojske in brezpogojno sledenje poveljem eni so pa uporniki, ki nobeno pravilo ne upoštevajo. Jaz osebno ne želim imeti psa robota, ki me 24/7 vse brezpogojno uboga. Mi ni. Sploh. Nekje vmes je menda optimalno Wink

To si pa tako super povedala! Afro objem
Logiran
kaliana
novinec
*
Sporočil: 23


WWW
« Odgovor #305 : četrtek, 25.04.2013 : 08:23:06 »

Da se javim še jaz.
S Kali prav tako hodiva na Bbh. Začeli sva že lani jeseni, vmes smo imeli odmor in sedaj spomladi spet nadaljujemo. Prvo uro, ki sva spomladi spet prišli na vadbišče, je delala popolno in zagnano, po moji navdušeni interpretaciji bi lahko šli direkt na izpit.  Tongue Popolnoma jasno je, da obvlada vse vaje. Od tiste ure naprej pilimo in vadimo in vidim, da nama gre na slabše, predvsem pa mi je hudo, ker nimam občutka, da uživa. Vse skupaj kdaj prekinemo z igro s cufo, ampak čeprav sva do sedaj uspeli zgraditi veselje do cufe, na vadbišču ne sodeluje prav nič zavzeto. Na sprehodih vedno vmešava še kako šolsko vajo in takrat jo rada opravi. Zato sem ravno včeraj po eni izmed takih ur začela razmišljati celo, da bi cel projekt opustila.  Undecided 
Super je prebrat vaše izkušnje in vidit, da nisva edini. In se kaj naučit, pa še malo probat. Smiley
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #306 : četrtek, 25.04.2013 : 08:53:11 »

Že tko so tako kratek čas z nami, nekateri že odhajajo tako mladi čez mavrico Sad kaj bi v tem življenju z njim počela? Če doma in sicer vse štima ali je celo popolno, kot je pri vas brati Kiss zakaj bi se sekirala če dela "samo" pol ure?

Odlična trditev! Sem se takoj vprašala, kako in kaj sva z Boni, in sem ugotovila, da jo včasih moram vlečt za sabo pri tršici Xeni, včasih pa je cela srečna, da lahko dela in z velikim veseljem prihaja na vadbišče. Delava toliko, da je za naju obe super. In vedno me nasmeji, kako se noče vležt na mokro in mrzlo travo. Kako vztraja pri svoji odločitvi-samo takrat.  Grin Grin

Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #307 : četrtek, 25.04.2013 : 09:34:47 »


Iz prebranega je prvo, kar je omembe vredno, da je razlika med kondicijo in delovno kondicijo psa. Pes lahko teka 5 ur, pa bo kljub temu omagal po pol ured dela ali pa še prej.

Tega že nisem vedela sram


Kako intenzivni pa so vaši treningi? Dejansko eno uro brez presledka delate vajo za vajo? A ostali psi, enake starosti, pa to zdržijo brez problema?
Primer: prve tri ure, ki smo jih imeli do sedaj. Fred je tečaj delal že lani, pa je bil premlad za izpit. Ostali sošolci so prišli iz male šole. Prve pol ure smo porabili za vajo: očesni kontakt- klik- nagrada. Seveda bi Fred v tem primeru pojedel dvodnevni obrok in bi potem bruhal. To sva spremenila tako, da "oči" podaljšujem. Štejem do 20, klik-nagrada.
Druge pol ure smo se učili pravilno igro. Inštruktor me je korigiral le pri tem, da predolgo držim "plen". V bistvu pa samo čakam, da pošteno zagrabi cufo, da mi plen upleni. Potem takoj spustim, sledi "ubijanje", spusti, klik, nagrada.
Tako so minile tri šolske ure. Za Freda čisto predolgočasno.


Ok, nočeš odvzeti otrokom igre s psom. Kaj pa, da bi si vzela vsake toliko nekaj časa, ko delata samo vidva s Fredom? Takrat delaš s psom, kot na treningu, brez bližine otrok in moža, in poskušaš vsakič malo podaljšati čas njegove sposobnosti koncentracije.

To gre tako Sad. Tudi če en del otrok manjka, drugi je zagotovo doma Wink. Običajno mu najprej jaz mečem žogo, ali pulim cufo, ali delava vaje... Ko igro prekinem, sam vzame igračo in gre fehtat, najprej mene, potem pa enega od mulcev.Če prvi nima čas, se naslednji zagotovo odzove povabilu. Potem je pa od velikosti in hitrosti otroka odvisni, kakšno igro se bosta šla. Včeraj je na povodcu šel poleg 3letnika res vzorno. Vaje Bb-h so mu doma čisti užitek. Rep pokonci, glava pokonci! V šoli repa ne dvigne.
Večerni sprehodi so pa razdeljeni. Po naselju vaje, po travnikih pa dela samo nos.

Črnogorc je Smiley
Neee, malo se hecam, malo pa zares. Po moje ga rutina predolgih vaj dolgočasi.
Ne verjamem, da je pes len, vsaj po vsem napisanem ... jaz bi se bolj bala, da se mu dolgotrajni dril pač upira vedno bolj. Če so zanj primernejše kratke sekvence, raje delajta tako. Če te inštruktor pri tem podpira, še boljše Smiley
Zaradi mojega zafuranega leta sem se pač odločila, da bom od sedaj naprej vedno prisluhnila najprej svojemu psu, šele potem svojim željam in šele potem vsem ostalim. Imam pač svoje razloge.
Če ti je podaljševanje vaj in igre iz zelo kratkih v vedno daljše sekvence ustrezalo do sedaj, nadaljuj tako. Pa probaj vmes sorazmerno podaljševati tudi premore - tako bo morda Fredu naslednji sklop vaj bolj zanimiv Smiley

Nimam kaj modrovati in dajati koristnih nasvetov, ker je, kar senašega nemškega poligona tiče katastrofa na kvadrat. Pravzaprav zdaj ne več, ker nisem hodila pol leta in smo začeli čisto drugače delat, sploh ne drilamo več bbh programa in teh zadev, ker je šlo samo navzdol. Lahko ti pa povem, kako se je pri nama stopnjevala.
Prej pa ... OK, recimo pol leta je bilo kul, sva delala, kar je bilo treba. Potem pa počasi, počasi zmeraj bolj črnogorsko. S tem, da sem bila jaz toliko okupirana s tem, da morava točno to in točno tako, da sploh nisem opazila, kako se mi pes vedno bolj odmika ... Pa pri nas smo kar vadili in vadili in se je vleklo ... naša ena ura na urniku so bile v resnici tri ure. Pa meni to sploh ni bil noben problem, na psa pa niti pomislila nisem, da mu ne bi bilo OK. Jaz sem bila čisto naspidirana, pes pa ... eh, kaj naj rečem, me je prav sram zdaj Sad Sem pač gledala naše nemce, ki so po sledi delali še dve, tri ure poslušnosti, potem pa še obrambo - in seveda noreli od navdušenja. Midva sva pa capljala, Roko meter za mano kot na smrt obsojeni. Jaz pa sem še kar terala naprej sram

Se najdem v tem. Predvsem tisti pogled na poligonu. Prvih deset minut iskrica, potem pa iskrica v očeh ugasne. Na koncu nič več.

Ob vsem tem dribljanju psa in postavljanja nemogočih zahtev zanj, se vedno vprašaj čemu in zakaj? Kaj bi pravzaprav rada dosegla? Čeprav ima BBh naziv "izpit za psa spremljevalca" je disciplina na tekmovalni ravni, koliko je lepa za pogledat, popolnoma nerealistično umetna vaja, katera s sprehodom po mestu nima nobene veze. Približno kot balerina, ki po vadbi tudi ne odkoraka elegantno na prstkih v štacuno po mleko.

Čista resnica.
Svoje pse imam tako rada, da se nasmejim, ko naredijo napako Smiley še posebej ko naredijo nekaj tako narobe, da se prav vidi da so nekaj razmišljali s svojo glavo, ampak pač malo drugače Wink Namreč imam rada, če razmišljajo s svojo glavo, da ponujajo sodelovanje, ker bi rada da sodulejmo kot team. Včasih se od njih učim, včasih oni od mene.

 objem Afro

Doma se mi zdi Fred popoln. (Razen to, da je ves čas lačen.) V šolo hodiva predvsem zaradi socializacije. Te nama res manjka. Na sprehodu je najtežje srečati drugega psa. Sicer napredujemo, vendar počasi.

Danes zjutraj je npr. pospremil dva otroka na avtobusno postajo. (z menoj seveda). So šli na izlet. Tam je bilo cca 20 otok. Ko je avtobus propeljal, so bile učiteljice čisto šokirane. Vsi otroci na kupu, v krogu. Fred je dajal tačko, prostor, sedi, lubčka... To je delal deset minut. Brez nagrad.  Otroci so eden za drugim dali ukaz, Fred je pa ubogal. Samo navdušenje otrok mu je bila dovolj velika nagrada. Vsekakor je mislil, da bo šel z njimi na avtobus.

Kaj naj rečem? Obiski šole so prav klavrni. Saj, ko se bo začelo delati na poleg da bova lahko malo po poligonu tekala, bo lažje, trenutno pa je ena ura statičnih vaj. Res bi rada, da Fred dela z veseljem. Tudi inštruktorju bi želela pokazati, kaj vse naš pes zna. Doma. V šoli pa porabim preveč energije, da ga prepričam v karkoli.
Kriza bo minila, šola tudi. Potem ko bo to za nama, bomo delali inventuro. Upam, da bo uspešna.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #308 : četrtek, 25.04.2013 : 09:41:09 »

Torej ni problem, da bi preveč drilal gor pa dol po poligonu, ampak se mu čisto premalo dogaja. Verjetno se počuti kot otrok iz druge triade med prvošolci, ki se učijo prvih črk. Wink
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #309 : četrtek, 25.04.2013 : 09:57:50 »

Doma se mi zdi Fred popoln.

awww ljubezen Afro no, a ni to najbolj pomembno in zlata vredno Kiss

Danes zjutraj je npr. pospremil dva otroka na avtobusno postajo. (z menoj seveda). So šli na izlet. Tam je bilo cca 20 otok. Ko je avtobus propeljal, so bile učiteljice čisto šokirane. Vsi otroci na kupu, v krogu. Fred je dajal tačko, prostor, sedi, lubčka... To je delal deset minut. Brez nagrad.  Otroci so eden za drugim dali ukaz, Fred je pa ubogal. Samo navdušenje otrok mu je bila dovolj velika nagrada.

Sploh se ne zavedaš, koliko ljudi bi dali vse za to, kar imaš v Fredu Smiley Nekateri psi ne prenesejo stika z enim otrokom, kaj šele s celo gručo, katera navali nanj.

..., trenutno pa je ena ura statičnih vaj.

 bruham bruham bruham

Res bi rada, da Fred dela z veseljem. Tudi inštruktorju bi želela pokazati, kaj vse naš pes zna. Doma.

Pa kdo jih šmirgla  khm delaj zase in za Freda, da se imata fajn, da se naučita, kar želita. Pokaži nam kaj zna Cool Aktiviraj pomočnike, družinski projekt, posnami doma vaje, izberi najlepše izvedene, sestavi video pa naloži, da si ga z veseljem ogledamo  Smiley veselje

Ko sem z Neliko šla na BBH, sem šla samo zato, da dobi delovno knjižico za Rally. Zunaj se tak ne bo šetala brez povodca, med delom ji pa sploh ni v interesu da gre, ker strašno rada dela. Sploh pa je nisem posvojila za delo, ampak ker je rada delala sem jo pač vključila. Za BBh sva se glih en mesec pripravljale, ker Neli vse zna! In to odlično. Celo BBh shemo bi lahko izdelala brez vsakega povelja, samo na podlagi očesnega stika in določenih gibov, kar ji tudi bistveno bolj leži.

No in tako je najin Bbh potem izgledal, kot čisto navaden trening Smiley Sodniku je šlo malo v nos, tudi ker sem uporabljala gibe, pa kaj pol  Tongue Malo treme je seveda vseeno bilo, ampak pridna je bila pa zelo  Kiss
Pa da se ne boji več ljudi, se jih ne izogiba, pozdravi sodnika,... to mi je bolj pomembno, kot vse drugo Smiley

Logiran

skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #310 : četrtek, 25.04.2013 : 10:09:10 »

Še to:
Seveda bi vsak rad imel poslušnega in ubogljivega psa.
Ampak jaz bi rada, da ima izbiro in da ko ima na izbiro nekaj z mano početi ali na primer veverico preganjati, da izbere mene. Brez omejitve, torej ko je prost sredi travnika neprivezan. Zagleda nekaj, kar mu je najnaj in oh in sploh... se zapodi, ampak se po nekaj korakih odloči, da "eh, grem raj nazaj, je bolj fajn" Smiley to pa ni lepšega spljoh Smiley
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #311 : četrtek, 25.04.2013 : 10:51:35 »

Saj je bilo že vse povedano v bistvu. Dejstvo je, da se delovno kondicijo gradi počasi in zelo postopno, načeloma bi morali vedno nehat delat takrat, ko pes še vedno dela z velikim navdušenjem. Bolje samo par minut resnično dobrega in z navdušenjem narejenega dela kot pa ena ura vlečenja psa po vadbišču. Ok, kasneje, pri narejenih psih se jih včasih obremeni tako, da delajo dokler niso resnično zelo utrujeni. Ampak kot rečeno so to psi z dobro delovno kondicijo, pa še potem se to naredi parkrat na leto.
BBH program je izredno dolgočasen, iz tega stališča je zelo škoda, da ni več vaje naprej in prinašanja, saj je bilo vsaj nekaj raznolikosti. Tako pa se tri povelja goni v neskončnost. Še človeku se sfeclja od dolgega časa, pa se psu ne bo?
Zdaj...psi ponavljanje enih in istih vaj prenašajo zelo različno, ampak načeloma bolj ko je pes inteligenten in manjši ko je njegova prirojeni "wištuplis", manj ponavljanja si z njim lahko privoščijo.
Inštruktorji bi morali to vedeti in upoštevati. Nekateri ja, drugi pa trmasto z glavo skozi zid - in dobimo iz BBH ali celo A tečajev ven tako zamorjene in delomrzne pse, da moramo z njimi začeti delati povsem od začetka in porabimo za to, da je pes spet sposoben delat kaj bolj konkretnega veliko več časa kot so ga porabili v tečaju za psa pokvarit.
Kako si lahko ob neskončno pustem programu pomagamo? Ne samo krajši drili z vmesnimi počitki, ampak čas, ko je pes sposoben se koncentrirat in delat zapolnimo z čimbolj raznolikimi vajami. Primer: delamo vajo poleg z obrati, menjavo hitrosti, vsedanjem...nekaj minut. potem delamo trikce v gibanju (recimo slalom med nogami, osmice, kroženja, tudi kakšni elementi iz RO pridejo prav) ne povsem enak način, kot delamo poleg, pa spet nekaj minut poleg, potem pa recimo odlaganje, pa spet vaje poslušnosti (recimo nekaj odpoklicev iz različnih položajev, čakanje v različnih položajih, neka malega vodenja , pa spet kašen trikec recimo mrtev in role,pa kakšno prinašanje predmeta in skok, če ga premorejo.....v tem stilu. marsikateri inštruktor bi se ob tem zgrozil, saj želi, da bi znali psi shemo za izpit na pamet in v nulo, vse drugo pa bi jih lahko motilo ali bi kaj pomešali pa tak bla bla. Več ko dela pes različnih stvari, bolje je. Navsezadnje za sam izpit, celo za tistega na višjih stopnjah,m pes ne rabi več kot 10, na višjih nivojih 20 minut neprekinjene pozornosti.
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #312 : četrtek, 25.04.2013 : 11:08:52 »

Mhm, če ima inštruktor interes narediti uro zabavno, potem se vse da - kaj novega naučiti, kaj izpilit, kaj dodelati, kaj poskusiti (včasih kakšno vajo v tečaju dejansko poskusim prvič - in to tečajnikom tudi povem)... In dejstvo je, da se ravno ob teh novitetah tako psi kot tečajniki zabavajo. In ob tem skoraj nevede obladajo že vsaj po bbh snovi. Pa še kaj zraven. Cool
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #313 : četrtek, 25.04.2013 : 11:53:51 »

Po vseh informacijah bi se ti upala svetovat to, kar sem v prvem postu napisala malce zadržano.

Namreč, če to delate brez jasnega namena, bi najprej rekla, da tega ne odpravljaj, ker ne treniraš delovnega psa, ampak psa spremljevalca, ki v običajnih okoliščinah ne potrebuje sposobnosti koncentracije celo uro.

Punce so ti lepo svetovale iz lastnih izkušenj, poskusi se dejansko učiti na "njihovih napakah".  Wink

Mhm, če ima inštruktor interes narediti uro zabavno, potem se vse da - kaj novega naučiti, kaj izpilit, kaj dodelati, kaj poskusiti (včasih kakšno vajo v tečaju dejansko poskusim prvič - in to tečajnikom tudi povem)... In dejstvo je, da se ravno ob teh novitetah tako psi kot tečajniki zabavajo. In ob tem skoraj nevede obladajo že vsaj po bbh snovi. Pa še kaj zraven. Cool
... in v tem je razlika med dobrim inštruktorjem in inštruktorjem.  Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #314 : četrtek, 25.04.2013 : 12:10:14 »

Pravzaprav se enako dela tudi s psi, za katere načrtujemo neko kariero nad BBH izpitom. V bistvu se pri teh še bolj pazi, da jim je delo v veselje in ne muka. Saj pravim: občasno se že narejene pse obremeni do dejanske utrujenosti. Ne počne se pa tega s tečajniki, ki se še učijo.
Logiran
Strani: 1 ... 16 17 18 19 20 [21] 22   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Imate izkušnje ali potrebujete nasvet?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines