mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 23:37:13

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Dva ali več psov  |  Tema: Nov mladiček pri hiši!
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nov mladiček pri hiši!  (Prebrano 15596 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
pati
gost
« : sreda, 05.02.2003 : 16:28:05 »

Prosim za pomoč oziroma nasvete.
Stvar je sledeča. Živim v hiši in v zgornjem delu smo doma mi trije (jaz, fant in Žak - tibetanec) v pritličju pa mami. Vse je bilo OK. Ko sem dopoldan bila v službi, je mami prevzela Žaka seveda šele takrat, ko je gospod blagovolil vstati iz tople postelje. Nato me je pričakal pri njej na kavču. Pred dobrima dvema mesecema pa si je mami zaželela kužico. Od nekdaj so bili pri nas psi (vsi v hiši ne glede na velikost). In tako imamo že mesec dni doma tri mesece staro mešanko. Izredno ljubko in brihtno (kot se za mešančka spodobi). Pa en velik problem. Kot da je moj Žak užaljen ne želi več k mami v "varstvo", Ajše (kužica) se izogiba v ogromnem loku, sploh se ne zmeni zanjo. Še vedno je Žak moj in samo moj. Ne delam razlike od prej. Deležen je enake pozornosti mogoče še celo več ravno zaradi tega, da bi se ne počutil za kaj prikrajšanega. Star je tri leta. Po naravi izredno prijazen in igriv. Niti ne renči nanjo samo umika se. Ona pa vsa igriva in razigrana.
Povejte mi. Naj pustim času čas ali je kakšna finta, da ju zbližam. Kakšne so vaše izkušnje?
Hvala za odgovor.
Petra
Logiran
Alien
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #1 : sreda, 05.02.2003 : 19:41:19 »

Ponavadi se mi zdi, da se starejši psi izogibajo mladičkov, če ne zarad druzga zato k majo špičaste zobe in nobenga občutka koliko ugriznit....
Pomoje mu bo bl všeč ko bo bolj odrasla in ko bo zamenjala zobke.... Grin Grin

LP,
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #2 : sreda, 05.02.2003 : 21:13:57 »

Pri meni doma je najprej 4 leta živel razvajeni mačkon (ki ga na žalost ni več) in potem je prišla sem Liza (zlata prinašalka).Muc je ni mogel niti videti in je že na daleč pihal nanjo,Liza pa (zlata prinašalka pač)bi se rada igrala.Močno sem morala paziti,da je muc ni popraskal.Tako sta živela v "vojni" celo leto,muc se je začel vse bolj potepati.Velikokrat sem obadva vzela k sebi in ju božala a maček je venomer bežal od Lize,če pa je ona šla za njim,je čisto ponorel.Kmalu sem obupala in pisala v neko rubriko,kjer kinolog odgovarja na vprašanja.Povedal mi je,da se bo muc verjetno kar sam navadil na "vsiljivko" ali pa se je bo celo življenje izogibal.Verjela sem in se nisem več trudila s teb,da bi Lizo in muca pripravila do tega,da bi postala prijatelja.Vsakemu sem še naprej namenjeala enako mero pozornosti.In počasi se je muc pričel navajati na Lizo.Ni več pihal nanjo,renčal in počel drugih neumnosti.Kmalu mu je bilo vseeno,tudi če ga je Liza povohala.Z drugo mucko Mikico 1 se je Liza takoj ujela,ker je bila Mikica1 mladiček.Z drugo Mikico2 pa se celi dve leti in pol ni spoprijateljila in se je še vedno izogiba.Mislim,da nekatere živali se po nekaj časa začnejo razumeti,druge pa se nikoli ne razumejo najbolje.Nikoli pa ne moreš reči kako in kaj,še posebej,če ne poznaš tistih živali Huh
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #3 : četrtek, 06.02.2003 : 07:32:34 »

Zak je uzaljeno ljubosumen,ima pac taksen karakter-isto je pri ljudeh,eni so uzaljeni,ljubosumni,drugi indiferentni,neprizadeti,tretji spet veseli,razigrani.Kljuc do resitve problema in zblizanja kuzkov je-
-cim vec morata biti skupaj zunaj na sprehodih,da se zblizata,
igrata in postaneta nelocljiva prijatelja
lp,MAT
Logiran
bigec
gost
« Odgovor #4 : četrtek, 06.02.2003 : 16:33:16 »

Petra zivjo!

Imam izkusnjo s psom in muco - pes je bil star skoraj 2 leti, ko smo dobili 6-mesecno muco. Na zacetku sta se cudno gledala in se kasneje tudi ze previdno in trzajoce ovohavala in je slo tako naprej. Danes (po skoraj 7 mesecih skupnega zivljenja) sta cisto cool in se imata cisto rada. Tudi spita skupaj (ce jima pase) in sta notri ze prav domaca.
Zunaj pa seveda pes za muco, ampak se vedno pravocasno ustavi.

Svetujem vam potrpljenje, saj se bosta (skoraj) sigurno navadila. Ves kaj pomeni 3 letnemu psu ena dojencica ?!? Res, ostri zobki, otroska igrivost... Ko se bo malce umirila, se bosta po moje kar dobro razumela in se skupaj spala  Wink
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #5 : četrtek, 06.02.2003 : 19:46:32 »

Tudi moj kuža je bil na začetku zlo šokiran ko je prišel mladiček k hiši. Sicer sem ga na to navajala postopoma, tudi leglo sva šla pogledati skupaj, vendar sem videla da se je počutil zelo neudobno. Prav s strahom je opazoval tiste mejhne kepice okoli njega in samo gledal, da ne bo katere pohodil. In potem ko sva odšla, je bil čisto srečen. Ko pa je mali prišel domov, ga je prve dni kar ignoriral. Pazila sem, da ni bil ljubosumen, posvečala sem mu več pozornosti kot mlajšemu in potem se je čez čas navadil na njega. Pri starejšemu sem opazila zelo pozitivno spremembo - postal je bolj razigran in živahen, mlajši se pa tudi veliko stvari uči od starejšega tako da ga je tudi lažje vzgajati.
Pusti času čas, pazi da se starejši ne bo počutil osamljenega in zanemarjenega, naj bo vedno on prvi in kmalu bosta postala krasna prijatelja.
Tudi moja dva se zdaj tako fajn razumeta, največji užitek ju je pa gledati ko dirjata skupaj po travniku in se brezskrbno igrata.

Lp
Logiran
Sarika
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 12


« Odgovor #6 : petek, 02.01.2004 : 19:14:02 »

ŽIVIJO

Priberi si teme pes+mačka, mogoče ti bo v pomoč. preberi si tudi temo , ki sem jo jaz napisala v pes+mačka na 3-ji strani. Smiley Roll Eyes

lp SARA
Logiran
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #7 : četrtek, 06.10.2005 : 15:33:43 »

Kje pa so te teme? Pes+macka?! Tudi sam imam namrec 6 let staro muco in 3 mesce staro labradorko. Nora kombinacija Wink Labradorka bi se samo spilala pa jo lovila muca pa piha na njo.

Lp, Marko
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #8 : sobota, 08.10.2005 : 08:13:27 »

popo, tukaj imaš to temo: http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,3457.0.html
Logiran
Tessy
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 138


« Odgovor #9 : petek, 18.11.2005 : 16:24:25 »

meni pa ne dela povezava Roll Eyes
Logiran
Stella
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 295


« Odgovor #10 : petek, 16.12.2005 : 20:44:28 »

no pri nas je bilo pa tako, da se starejša psička ni nikoli zmenila za mladička (sta bila že 2). ko sta bila še majhna, z ostrimi zobki se je vedno, ko ju je zagledala umaknila. že na splošno ni ravno igriva, da bi se pa s takimi smrkavci igrala ji pa na pamet ni prišlo. ko sta se pa umirila, se pa ni več umikala pred njima ampak jima pa tudi ni posvečala nobene pozornosti. koda ju ni. ampak se nismo nikoli mešali v te zadeve, so se vedno vse sami zmenili  Grin
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #11 : ponedeljek, 19.12.2005 : 11:27:02 »

Sicer ne vem ali je tema taprava, ampak zdela se mi je najbolj primerna. Zanima me, kaj ste pri drugem mladicku naredili drugace kot pri prvem, ali ste ga vzgajali drugace? Kako ste ohranjali same pozicije mlajsega in starejsega psa, da niste naredili se dodatne zmesnjave??
Kako ste popravljali morebitne napake, ki ste jih delali pri prvem psu, pa jih pri drugem ne zelite oziroma kako prepreciti da slabe navade prvega psa (seveda nastale po lastnikovi krivdi) preidejo na drugega?
Logiran
ličinka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 106


WWW
« Odgovor #12 : nedelja, 14.02.2016 : 19:24:33 »

Upam, da pisem v pravo temo ugl... dobili smo mladicka in jo starejsa psicka lepo sprejme. Edino tamala je malce prevec vsiljiva in potem starejsi malce dvigne piskr ( ene 3x je kar ornk zaropotala ampak mlajsa ne obupa ) Smiley kako ste jih vi kaj navajali sicer trenutno ni resnejsih problemov vendar me zanima kako reagirati ce do njih pride sta pa obe psicki ena je stara 9let druga 2meseca. Uzunaj sicer ni problemov tudi ce ji mlajsa tezi samo malce zarenci in gre dalje tudi mlajsa jo uposteva. Notri sta pa malce bolj zoprni Smiley imam tudi box za mlajso ceprov nanj se ni navajena je pa misljeno da bo notri cez noc tako da bosta lahko v istem prostoru tudi spali brez nadzora. Mlajsi psicko imam sedaj 3 dni.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #13 : ponedeljek, 15.02.2016 : 14:01:09 »

Sicer se je šlo samo za obisk pri nas s pappyem. Ampak-mladiča preusmisjrat, umirjat. Če je treba tudi na privez ali zapret v boks, da ima prvi pes mir. Čeprav je za mlaidča super, da ga pes nazmirja in da se nauči pasjih manir. Pa za starejšega nit ako zelo fajn, da ga mala tečnoba ves čas gnjavi.

Navajaj na boks, na YT je nekaj zelo lepih fimčkov, če vtipkaš "crate games". Če boks predstaviš na pravi način, potem ne bo težav z bivanjem. V končni fazi je tudi za prevoz nujen.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #14 : ponedeljek, 15.02.2016 : 14:27:58 »

Mladiču je treba postaviti jasne meje. Starejši pes je vedno glavni in pri vsem prvi, o tem ne sme biti nobene debate.

Je pa takšno druženje lahko zelo pozitivno za oba. Starček se pomladi, postane bolj živahen - seveda ne kar takoj, temveč čez nekaj časa, ko se ne počuti (več) ogroženega. Mladič pa se tudi hitro nauči, kaj se spodobi in kaj ne.

Na začetku zna biti to zelo naporno tudi za lastnike. Ne smemo ju namreč pustiti, da se čisto vse zmenita sama, temveč je treba imeti stvari pod nadzorom. Mlado bitje lahko preveč teži, ker ima pač ogromno energije, zato ga tarček kaj lahko tudi pošteno šavsne, ko ga ima dovolj. Stari psi znajo zelo dobro pokazati, kdaj bi imeli radi mir.  In ker mladina tega včasih ne dojame, je  pač naša naloga, da ji to dopovemo.

Tako, to je najbolj enostaven recept ... oziroma se vsaj tako sliši.  Cool
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Dva ali več psov  |  Tema: Nov mladiček pri hiši!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines