mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 15:29:52

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Vedenje pri jedi
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vedenje pri jedi  (Prebrano 12281 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sessa
rad pišem
****
Sporočil: 447


« : ponedeljek, 19.01.2009 : 20:43:22 »

Zanima me kako odvaditi psa, da rine v skledo drugega psa. Imam dve shih tzujki in ''tamala'' v eno rine v drugo pri hrani, pri kosteh...Ta starejša ima na čase besne trenutke, drugače pa nič drugega. Ampak, ker s fantom načrtujema nakup bokserke, predpostavljam, da to utegne biti problem. Vsakršno svetovanje dobrodošlo  Wink
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #1 : ponedeljek, 19.01.2009 : 21:26:04 »

Tamali pac ne dovolis, da rine v posodo drugega psa. Stvar resena.
Do nedavnega sem imela tri pse razlicnih starosti in jih nikoli nisem pustila same, ko je bil na vrsti obrok, jedli pa so v istem prostoru. Ce je kdo pomislil, da bi tezil drugemu, mu tega enostavno nisem dovolila. Dovoljeno je bilo ali jesti iz svoje posode ali zapustiti prostor, prepovedano pa rinjenje v posodo drugega psa, ko je ta jedel. Na koncu so vsi trije pustili malo hrane v svoji posodi in zaceli pogledovati h sosedu. To je bil znak, da bodo zamenjali posode in so to tudi storili brez rencanja ali tega, da se je eden moral umikati drugemu. To je bil pac njihov ritual  Smiley
Druga moznost pa je, da psoma ne dajes jesti v istem prostoru.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
sessa
rad pišem
****
Sporočil: 447


« Odgovor #2 : ponedeljek, 19.01.2009 : 22:32:26 »

Hja no, saj ni samo pri hrani tako. Ne bi rada da se tamala zažene v bokserko, ko bo ta npr. glodala svojo kost in se nad malo spozabila. Ne morem pa 24 ur na dan kontrolirat, ko mala hlasta po tuji hrani, igrači, priboljšku itd.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #3 : ponedeljek, 19.01.2009 : 23:37:13 »

Hm, brez zamere, kako pa pridejo psi do hrane, ko so sami? Saj menda priboljski, kosti in hrana ne lezijo kar okrog po stanovanju?
Kako pa naj bi izgledala vzgoja bokserke ob nevzgojenih ostalih psih? Bo ona morala ubogati, drugim pa ne bo treba? Ali pac nobeni ne bo treba ubogati, kot ocitno tema dvema, ki jih ze imas, ni treba?

Moj predlog je, da najprej vzgojis pse, ki jih posedujes, pa ne bo z bokserko nikakrsnega problema. Sele potem, ko bo vedenje tvojih sedanjih psic povsem ustrezno (beri: bodo vedele, kje jim je mesto in kaj se lahko, ter kaj ne), zacni razmisljati o novi psici, posebej pa o bokserki.

Zavedaj se, da ti lahko nevzgojena bokserka zaradi spetirja (kakrsnegakoli, lahko samo zato, ker se ji bo tisti trenutek tako zazdelo) "pozre" kaksno drugo tvojo psico in ko se bos vrnila domov, bos nasla samo kup kocin.

Red mora biti vsepovsod, se posebej v krdelu (beri: vec kot en pes) in ne samo pri hrani, temvec tudi pri igranju, pri spanju, pri hoji cez vrata, pri grizenju kosti, pri crkljanju ...

Ja, in kako si predstavljas tri nevzgojene psice na kupu? Ti povem, da imam tri psice in si niti v sanjah ne znam predstavljati, da bi v moji prisotnosti katera dvignila znabljo proti drugi (ali komerkoli), da bi zagodla, da bi silila v drugo, da bi drugi kaj vzela, oz. na to samo pomislila (ja, dobijo VEDNO vse tri istocasno in vedno vsaka na svojem mestu) ... Kako bi jih pustila same doma? Vsako v svoji sobi? Pa med jedjo vsaka posebej, pa med igranjem vsaka posebej ... Kaksen smisel treh psic pa je to?

Nihce ne kontrolira svojih psov 24 ur na dan, zagotovo pa jih je treba kontrolirati pri hrani in se marsicem, ce so nevzgojeni. Vzgojiti se jih pa ne da brez kontrole. Zal. Drejci ti je dala konkretne nasvete in lahko zacnes pri hrani. Bo pa verjetno veliko dela, preden bos uspela vzpostaviti pogoje za prihod nove psice.

Citat
Ampak, ker s fantom načrtujema nakup bokserke, predpostavljam, da to utegne biti problem.

Ja, jaz sem prepricana, da ne bo samo utegnilo biti problem, temvec bo velik problem.
Logiran

sessa
rad pišem
****
Sporočil: 447


« Odgovor #4 : torek, 20.01.2009 : 11:42:14 »

No, mojih psic ne bi oznacila za nevzgojene, ampak bi dejala, da je normalno vedenje 5 mesecne mladicke. Prej bi rekla, da je nevzgojeno rencanje in sikanje v drugega psa, ne pa radovednost in razposajenost. Hvala za tako ''prijazen'' odgovor in lep dan zelim.
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #5 : torek, 20.01.2009 : 11:53:35 »

No, hotela si nasvet, dobila si ga....kaj ti zdaj ni všeč? In zakaj sploh rabiš nasvet in zakaj bi karkoli spreminjala, če se ti zdi obnašanje 5 mesečne mladičke popolnoma normalno?Huh

Naši zdaj 6 mesečni mladčki kaj takega niti na pamet ni prišlo....jo je že mama poučila, da je njena skleda samo njena in da naj je kar iz svoje. In če bi rinila v skledo moje starejše psice, bi jo jaz ustavila!

Jesta vsaka iz svoje sklede ena poleg druge, s tem, da dobita šele takrat, ko naredita prostor....najprej starejša in potem mlajša. Ko sta gotovi, pa smeta preveriti vsaka posodo od druge, če je res prazna Cheesy Cheesy Cheesy

Kot ti je svetovala že Jana, moraš nujno temeljito vzgojiti ti dve, preden si omisliš še kaj novega Smiley
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #6 : torek, 20.01.2009 : 11:55:57 »

Prijaznost gor ali dol  Wink dobila si odgovor dveh oseb, ki imata izkusnje s tremi psi (beri: krdelom).
Ze pri enem psu je potrebno imeti red in mu dopovedati, da rencanje, izsiljevanje in skakanje po vseh itd. ni opcija, ki bi bila dovoljena. Pri krdelu pa moras biti se toliko bolj strikten, ce ne zelis imeti zluknjanih psov.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #7 : torek, 20.01.2009 : 11:59:59 »

''tamala'' ne opredeljuje starosti.

5 mesecna psicka je zagotovo razigrana in s tem ni nic narobe, narobe pa je, da ji je dopusceno biti razigrana, medtem ko starejsa je priboljsek ali kaj drugega ali ko sama je. Je treba biti zraven in korigirati vedenje od prvega dne dalje. Tezko si predstavljam, kako izgleda vzgoja pri enem letu, ko naj bi morda psicka nehala biti razigrana in je treba neustrezno vedenje odpravit, ce pa je bila navajena ves cas, da je razigranost nekaj pozitivnega v vsaki situaciji.

Tudi bokserka bo razigrana. Krepko lahko ugrizne ze od zacetka in bo krepko ugriznila, ce bo nevzgojena. Celo krepko bo stresla katero od manjsih psic kasneje, ce se ji ne bo dopovedalo, da se krasti ne sme in ce se ne bo dopovedalo drugim, da ne smejo krasti in teziti njej.

Sicer pa, vsak po svoje. Ne vem, kaj sprasujes, ce ves sama odgovor. Pravis, da je razigrana in je taksno vedenje ok. No, jaz pravim, da ni in da bodo problemi. Z vsakim dnem vecji, z vsako novo psico pa se vecji. Tastarejsa trenutno ne reagira pretirano, ker je ''tamala'' se mladic. Pocakaj se nekaj mesecev in upam, da ne bos potem rabila pomoc veterinarja, ko se ti bosta scufali do poskodb.
Logiran

sessa
rad pišem
****
Sporočil: 447


« Odgovor #8 : torek, 20.01.2009 : 12:04:54 »

Povedano je tocno tako, kot ''boj se je, ker ce bos segnila v njeno skledo bo po tebi'' in to za mene ni vzgoja. Zdi se mi, da smo lastniki manjsih pasem zelo hitro ostemplani, to je samo moje mnenje. Imam ze izkusnje s pticarjem in moji sorodniki imajo bokserja, tako, da nekaj malega pa le vem Wink ko me v eni temi ''kregajo'', da bokserji niso agresivni, me v tej temi napadete tako. In to za mene je agresivnost, zal. Seveda je vsak nasvet dobrodosel in cisto nad vsakim se zamislim, samo morda bi lahko spremenile nacin kako komunicirati, ker ni prevec prijazen in iz bokserja dela pravo posast, ceprav vsi dobro vemo, da ni.
Logiran
frigga
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.577


« Odgovor #9 : torek, 20.01.2009 : 12:10:26 »

Saj ni noben rekel, da je agresiven in pošast. Treba je delat na vzgoji, da tak ne bo postal. Mislim, da ti noben nič hudega noče, iz tvojega opisa je razvidno to, da očitno ''tamali'' preveč popuščaš, zato ti hočejo samo povedati, da jo vzemi v roke in začni odpravljati njeno nezaželjeno vedenje.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #10 : torek, 20.01.2009 : 12:27:02 »

Lej, sessa, bokser ni popolnoma nic drugacen, kot katerakoli druga pasma, le precej je vecji od shih tzuja in veeeeeliko mocnejsi ugriz ima. Je kaj bolj jasno zdaj o bokserskih kilerjih?

Noben pes se ne sme bati, ce mu sezes v skledo. Prav tako noben pes ne sme odreagirati, ko mu skledo vzames, ko mu iz gobca vzames kost ... Noben! Do tebe!

Vsak pes bo odreagiral, ce mu bo karkoli iz gobca vzel drug pes ali mu drug pes saril po skledi, ce ga ne naucimo drugace. Jasno? Vsak! Do vsakega drugega psa! In s tem dejansko ni nic narobe, ce nismo psa nikoli vzgajali. Poskusi svojo ''tamalo'' psico spustiti k tujemu psu, ki je kost. Prej se naroci pri veterinarju.

Ti govoris o dvah psicah, katerima bi dodala se tretjo, precej vecjo od teh dveh. Iz napisanega se da razbrati (posebej omemba tistih 24 ur), da pac niso pod kontrolo, da imajo pac za jest, kot se jim sprdne, da lahko pocneta, kar se jima zljubi, da je lahko ena razigrana, kolikor hoce (ker je mlada), druga pa ne sme rencat, ko ji prva kaj vzame, oz. rada bi to odpravila.

Jaz trdim, da je pri nevzgojenem psu katerekoli pasme stala zagotovljena. Ce je pes velik in nevzgojen, je zraven se nevarnosti, da bo kdaj komu (zivali ali cloveku) kaj naredil, ki je nekajkrat vecja, kot pri vzgojenem. Vecji, kot je pes, vecja je moznost poskodb. Ce imas eno nevzgojeno psico, v kar verjamem, da bo zrastla tvoja "tamala", ker se ti zdi nepotrebno povedati ji, kje ji je mesto, je stala. Ce imas zraven se eno psico, ki se sicer se zadrzuje, ne bo pa se vec zadrzevala, ko bo ''tamala'' zrastla, imas lahko krvavo stalo. Ce pa si zraven nakopljes se eno psico, ki je precej vecja od ostalih dveh in jo (ne)vzgajas v stilu prejsnje, izzivas usodo.

To je vse in nobene posebne filozofije ni potrebne, pa tudi pasem ni treba izpostavljati. Je pa dejstvo, da je bokser razigran celo zivljenje in tezko si predstavljam, da bi lahko 30 kilski pes tezil vsem okrog sebe, brez da bi mu kdo vmes povedal, da se to ne sme.

Ne vem, kdo je govoril o bokserjih tako pozitivno, da iz tvojega zapisa dobivam obcutek, kot da se ze skoti vzgojen. Zagotovo to ni res in zagotovo bokser sam po sebi ni ne za otroke, ne za v krdelo, ne za v druzino in ne za ljudi, ki mu ne znajo povedati, kaj je prav in kaj ne.

sessa, kaj je zate v resnici agresivnost? Da se psi sfajtajo zato, ker gazda ne zna narediti reda? Ali boj za "prezivetje"? Ali napad iz dolgcasa?
Vsak pes je lahko agresiven, ne glede na pasmo. Kdo ga naredi za agresivnega, pa itak vemo. Bog ne. Tudi ce "nic ne delamo", nas pes lahko postane agresiven. Ker mu nismo pravi cas (ali pa nikoli) povedali, kaj je nesprejemljivo vedenje in mu pokazali, kaksno je sprejemljivo vedenje.

Z masnico zamasnano pac ne znam napisat, ko vidim, da ljudje, ki posedujejo dva psa, ne vedo osnovnih zadev pri vzgoji, pa si zelijo kljub temu nakopat se tretjega.
Logiran

Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #11 : torek, 20.01.2009 : 14:20:15 »

sessa, res moraš narediti red pri šicujkah. Res je normalno, da mladič ali odrasel pes rine v hrano drugega psa, v pasjem svetu se to pogosto dogaja, ni pa sprejemljivo! Tako v pasjem svetu ne s stališča psa, katerega hrana je ogrožena, pa v našem človeškem svetu tudi ne, če hočemo v miru sobivati s svojimi psi.

Kot so že rekli drugi, jih moraš to naučiti ti. Vzpostaviti moraš red, če ne želiš, da se ti  lepega dne do krvavega sfajtata, se začneta nasilno rangirat in to vedenje preneseta še na bokserko, ker potem bo štala popolna. Kot je rekla TagTu, to jih je treba začet od malega. Ko sta mladički naše Tare začeli samostojno jesti iz sklede, sem stala zraven in delala red. Vsaka je dobila svojo skledo. Najprej Tara, potem tamali. Preden sem sklede postavila na tla, so morale vse tri mirno sedet. Če je ena dvignila rit, nobena ni dobila nič. Ko so sklede dobile, pa niti pod razno mladički nista smeli krasti iz drugih skled, Tara pa tega ni počela (je precej manirlih kar se tega tiče). Takoj, ko se je ena od mladičk samo obrnila k tuji skledi, sem ji dala jasno vedeti, naj se briga zase in za svojo skledo. Pomagala sem si s svarilnim signalom, z odločnim in glasnim a-a, ki sem ga uporabljala (in ga še vedno uporabljam) od vsega začetka vsakič, ko je kateri od mladičk padlo na pamet kaj nezaželenega. Ta signal so spoznale že, ko so kot micene bibe začele razgrajati po stajici in sploh še nista imeli dostopa do vsega stanovanja. Ker je ta signal očitno neprijeten za pasja ušesa in tako drugačen od običajnega žgolenja, mi ga ni bilo treba pogojevati z negativno posledico. Ko sem ga uporabila, sta takoj prenehali početi, kar sta pač počeli in takoj je sledila moja pohvala. Po istem principu sem jih tudi naučila, da se prehranjuje iz svoje sklede in da se ne krade iz sosednje. Ampak to je nujno potrebno storiti ne glede na to, da gre za majhne pse in še za mladiče za povrh. Če ne boš začela takoj vpeljevati red (pravzaprav si že malo pozna), bo pozneje samo še težje. Red morajo poznati tudi mladiči. Ne vem sicer, če bo delovala moja metoda, saj je zelo možno, da tamala ve, da ji je marsikaj dovoljeno. Mogoče boš morala biti bolj odločna.

Ti pa povem, da ni fajn, ko se začnejo nasilno rangirat, tudi pri šicujih ne, pa čeprav imajo majhne gobce. Lahko je zelo hudo. Do krvi zaradi majhnih zob sicer težko ugriznejo, zato pa uporabljajo druge načine, da prepričajo drugega, da so glavni. Namreč, imajo močne čeljusti, s katerimi lahko močno držijo (pa čeprav ne prebijejo kože). Naša Tara včasih tako močno drži igračo, da jo lahko celo dvignem v luft. Uporabijo pa tudi svoj močni, težki prsni koš. Nasprotnika tako prikujejo na tla in ga močno držijo/dušijo za vrat. Ni fajn, res ne. Če ne boš naredila reda, bo fajt v hiši, ko bo tamala postala baba in ne bo več otrok.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #12 : torek, 20.01.2009 : 15:20:10 »

Kalsang, mogoče veš odgovor na tole moje vprašanje ?  Smiley (čisto na koncu teme)

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,26866.15.html

Najlepša hvala, vidim, da tudi drugim znaš pomagati z nasveti. Prosim...LP, Branka

Logiran
kimmy
novinec
*
Sporočil: 37


« Odgovor #13 : torek, 20.01.2009 : 15:24:59 »

Pri nas zadeve deluje takole:
imamo shi-tzujko Kimmy(7kg), clumber šplanjela Benjamina(33 kg) in perzijsko muco Pacota (mladička, ki ima 4 kg). Glede na očitne razlike v velikosti (in pasmi Cheesy) naših frajerjev je bilo treba kar paziti na vedenje pri jedi (pa tudi kadar ne jejo Grin). Pri nas gre takole, hrano pripravljamo v posode istočasno, seveda vsi trije zvesto sedijo v kuhinji in čakajo, kaj bo dobrega "padlo" v sklečko. Niso pa moteči in mirno čakajo na svoj obrok, zato jim pustim, da so zraven. Potem najprej pokličem Kimmy, ki je najstarejša in ona prva dobi sklečko. Muc sicer mjavka, vendar še vedno čaka na svoj delež. Benjamin pa ne reagira, zvesto gleda in čaka kdaj bo na vrsti. Potem je na vrsti benjamin, drugi po starosti in prvi po velikosti  Smiley. Posodo ima zraven Kimmice, pa je tako zaposlen s svojo, da tudi gleve ne dvigne ven. Potem pa pokličem še PAcota, ki ima posodo malo stran, da pride z mano in dobi svojo porcijo. Potem jejo, in ko končajo in se umaknejo od svojih, preverijo še druge posodice. Vsi trije vse tri posode, da slučajno kje kaj ne ostane. če Paco kaj pusti, prideta psa in pojesta. Če Benjamin kaj pusti pride Paco in poje....Brez renčanja in slabe volje, zato jim to veselje pustim.
Skupaj pa jejo tudi iz roke (surovo meso ipd) , pa lepo počakajo na vrsto. Ni prerivanja in renčanja, ne slabe volje. Vedo, da bodo vsi dobili, tako da se ne sekirajo Grin.
Lep dan
Kimmy
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #14 : torek, 20.01.2009 : 15:35:33 »

No, moji imajo hrano vedno na razpolago in jejo iz ene skupne sklede - pa nimamo s tem nobenih problemov. Res pa je, da nikoli nismo dopuščali da bi drug drugega terorizirali in ko je ena izmed psic imela neke težnje po tem, da bi delala zgago, smo stvar zaustavili takoj, pa nima veze mlajši, starejši, itd. Tako jih lahko popolnoma mirno pustimo, da skupaj glodajo brikete. Smiley
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #15 : torek, 20.01.2009 : 15:49:46 »

Kalsang, mogoče veš odgovor na tole moje vprašanje ?  Smiley (čisto na koncu teme)

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,26866.15.html

Najlepša hvala, vidim, da tudi drugim znaš pomagati z nasveti. Prosim...LP, Branka



Sem nekaj spisala .... Wink
Logiran
sessa
rad pišem
****
Sporočil: 447


« Odgovor #16 : torek, 20.01.2009 : 17:16:06 »

Uf, Kalsang bom vsekakor upostevala tvoj nasvet in ker gremo zdaj vecerjati, bom zacela kar takoj Cheesy
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #17 : sreda, 21.01.2009 : 12:19:01 »

Sem nekaj spisala .... Wink

Super, najlepša hvala. Tudi jaz se bom držala tvojega nasveta  Smiley
Logiran
Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #18 : četrtek, 21.05.2009 : 15:32:24 »

Eno vprašanje:
Včeraj je Glu zarenčala/zagodla (ne vem, me ni bilo zraven) na našo mami, ker ji je hotla vzet tisto kost iz kože, ki jo je grizla. Drugače jo Glu uboga in posluša in to je bilo prvič, da je zarenčala zarad hrane/priboljška oziroma se ji kakorkoli uprla.
Mami včeraj na žalost ni nardila nič in ji kost pustila - vem, morala bi ji pokazat, kdo je šef. Jaz bi ji danes dala drugo, pustila da jo malo žveči in naj ji jo mami spet proba vzet - če bo renčala a je bolje, da jo na svoje mesto postavim jaz (kot Glujina glavna šefica) ali mami?
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #19 : četrtek, 21.05.2009 : 15:34:12 »

Poskusi najprej ti,da vidiš kaj bo.............vsekakor pa potem tudi mama.
Logiran
Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #20 : četrtek, 21.05.2009 : 15:36:48 »

Hvala Smiley

Jaz bi ji danes dala drugo, pustila da jo malo žveči in naj ji jo mami spet proba vzet

Tole bo mogoče mal trajalo, ker ona tele kosti pa posušena ušesa včasih valja naokrog tudi po par tednov, preden se jih loti. Moramo počakat na priložnost Wink
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Vedenje pri jedi
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines