mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 18:51:00

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Izkusnje - rak
Strani: 1 ... 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23   Dol
Natisni
Avtor Tema: Izkusnje - rak  (Prebrano 87316 krat)
0 članov in 6 gostov pregleduje to temo.
Tanc84
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #270 : četrtek, 21.11.2013 : 13:28:28 »

Mojemu psu (Thor) so se nekje pred novim letom pojavile neke bule pod vratom. Danes sem ga peljala k veterinarki, ki je ugotovila, da ima vse bezgavke povečane... meni se je kar zmračilo pred očmi, ko mi je rekla, da sumi da limfnega raka...


Pred štirimi tedni sem tudi jaz pri svojem psu zatipala pod vratom bulo (na koži, premična). Izkazalo se je, da je neke vrste limfom, bulo smo takoj odstranili, analiza tkiva na naj bi dokončno določila tip in stopnjo. Na žalost na analizi niso mogli točno definirati; lahko je zelo agresiven limfom ali pa le neka nenevarna lokalna bulica (sicer maligna). Tako so mi poročali. Tkivo gre na daljne preiskave, torej čakam na dokončen izvid. Zanima me, če gre res za agresiven limfom, ali ne bi začutila povečane bezgavke? Bezgavke so normalne... ali lahko to traja preden se dejansko povečajo?
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #271 : četrtek, 21.11.2013 : 13:41:20 »

Lahko se sploh nič ne vidi. Moj primer: izrezana bulica se je izkazala za karcinom, psički so pobrali ven vse bezgavke in so se za to odločili šele med samo operacijo, ko so našli še dve bulici, ki jih jaz še nisem zatipala (videla sem samo eno, pa so bile že tri).

Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #272 : petek, 22.11.2013 : 21:28:01 »

Citat
Zanima me, če gre res za agresiven limfom, ali ne bi začutila povečane bezgavke?

Zal ni nujno.
Logiran
nyssa
rad pišem
****
Sporočil: 438


« Odgovor #273 : sobota, 19.07.2014 : 16:22:18 »


Živjo,

mi imamo problem. Paxx je imel zadnjič obisk vaškega potepuščka, ki pa se je do njega obnašal kot do samice, ki se goni. Ker mi je bilo to sumljivo in sem dobila namig, da zna tak vonj povzročat tumor na prostati, smo šli k veterinarju, ki je opravil rektalni pregled prostate in zatipal bulico. Napotil nas je v Ljubljano, kjer so nas lepo sprejeli in si res vzeli čas za nas. Po ultrazvoku (kjer smo odkrili še bakterijsko vnetje mehurja (dobili antibiotike), kristale v mehurju in šum na srcu), smo punktirali bulico in tankoigelna biopsija je pokazala neke čudne celice, ki ''ne zgledajo kot rakave'', zato je predlagala, da za vsak slučaj pošljemo vzorec še na VF v Ljubljani. Rezultati so prišli nazaj in sicer je ''punkcija prostate sumljiva na karcinom''.
Prostata je povečana-velika 3cm, kar naj bi bilo za kastrirane samce čudno, heterogene strukture, mineralizirana, okoliška tkiva so v redu in tudi bezgavke so normalne.

Internet pravi, da mineralizacija in heterogena struktura pomeni raka, pravi pa tudi, da je možnost raka na prostati za od mladega kastrirane samce praktično nična  Undecided

Klicala sem Postojno in v petek imamo tam pregled CT in odvzem tkiva za histološko preiskavo, drugače pa pravi, da odstranitev ne pride v poštev, za razmislit pa je o obsevanju in/ali kemoterapiji.
Dr. T iz VF po telefonu ni želela dati kaj dosti informacij, pravi pa, da je potrebno prej naredit zgoraj omenjene preiskave, da se lahko prepričamo za kaj točno gre.
Omenjala je tudi možnost displazije prostate.


Naj povem, da Paxx nima NIKAKRŠNIH problemov. Niti z lulanjem, niti s kakanjem, tudi bolečine ni, obnaša se čisto normalno blesavo, ješč je kot ponavadi, igra se,...v glavnem, vse ok. Zaenkrat.

Ima kdo izkušnje s to vrsto raka oz. kakršnokoli izkušnjo s kemoterapijo oz. obsevanjem? Kako točno to vpliva na psa, kakšne so posledice, kakšna je prognoza?


Če ima kdorkoli kakršnokoli izkušnjo z zdravljenjem raka in stvarmi povezanimi s tem, bi bila resnično zelo hvaležna, če bi jih delil.


Hvala!
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #274 : sobota, 19.07.2014 : 17:40:29 »

Kaj tocno glede kemoterapije te pa zanima?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #275 : sobota, 19.07.2014 : 17:51:32 »

Sori, prehitro oddala (prehitri prsti Tongue ). Cisto splosno je tako, da na vsakega psa kemoterapija lahko drugace vpliva. Tu je toliko dejavnikov, da je tezko napovedati kaj bo. Za vsak kemoterapevtik obstaja pac seznam moznih stranskih ucinkov, da priblizno ves kaj lahko pricakujes, da si pripravljen. Pa sploh ni nujno, da se katerikoli pokaze.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
nyssa
rad pišem
****
Sporočil: 438


« Odgovor #276 : sobota, 19.07.2014 : 19:02:30 »

Predvsem me zanimajo učinki na psa, ja... Ali pride do oslabelosti, izpadanja dlake, slabosti, neješčnosti, pomankanja energije, kakšnih bolečin?
Saj bom vse vprašala veterinarja, ampak me zanimajo konkretne izkušnje lastnikov-kako so to njihovi psi doživljali.
Nekako se mi kvaliteta njegovega življenja zdi bolj pomembna od kvantitete.
Tudi primerjava obsevanja vs. kemoterapije? Verjetno je odvisno od tega kje se karcinom nahaja oz. v katerem stadiju je.  Undecided
Skrbi me za znoret, diagnoza je bila popoln šok, saj znakov preprosto ni.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #277 : sobota, 19.07.2014 : 19:16:30 »

Izpadanje dlake je redko, pojavi se pri nekaj pasmah, zdajle na pamet ne vem tocno katerih (mislim da je bobtail vmes). Dlaka raste pocasneje, prav tako nohti; pac kemoterapija vpliva na hitro delece celice. Lahko pride do anemije, trombocitopenije, neutropenije. Lahko pride do slabosti, bruhanja, nejescnosti, driske, utrujenosti,... Za slabost recimo, je ena odlicna zadeva Cerenia, ki se jo da tudi preventivno, takoj po kemoterapiji (injekcija). Drisko se rihta z Efloranom. Ce so stranski ucinki hudi, se lahko tudi zniza dozo kemoterapije. Moja s kemoterapijo zaenkrat nima tezav, trkam!!!! V cetrtek je dobila en nov citostatik in se cakam na stranske ucinke. Pred vsako kemoterapijo se pregleda kri (hemogram), da se vidi, ce je ok. Ce ni ok, se pocaka par dni, kaksen teden, vmes se lahko da antibiotike, da se prepreci okuzbo. Poleg bruhanja, driske, slabosti,... se lahko pojavijo tudi druge stvari; npr. pri asparaginazi lahko pride do alergijske reakcije, pankreatitisa, pri CNNU je treba pazit na jetra, pri Endoxanu lahko pride do vnetja mehurja,... Poleg kemoterapevtikov so psi tudi na Medrolu (koliko casa je odvisno od protokola in psa), kar vodi v povecano pitje vode in uriniranje, povecan apetit, izgubo misicne mase,...

Pri nas je prislo do nejescnosti izkljucno takrat, ko je zacel rak spet delati stalo; med samo kemoterapijo pa ne. Driskala je samo enkrat in sicer po prvi kemoterapiji, kasneje je imela samo enkrat sluz v blatu in smo obakrat vse porihtali z Efloranom. Cerenio je dobila nekajkrat.

Prognoza? Za "nas" rak je maximum nekaj cez 400 dni, imamo pa najbolj agresivnega in enega izmed najbolj redkih sploh (limfom na jetrih). Ce ne bi zaceli s kemoterapijo, je ze zdavnaj ne bi bilo vec.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #278 : sobota, 19.07.2014 : 19:22:15 »

Aja, se to. Kemoterapijo se da lahko kot tabletko (CCNU, Endoxan), kot injekcijo subkutano ali v misico (asparaginaza) in pa IV, da tece nekaj casa (vinkristin in doxorubicin sta taka, recimo). Doze so nizje kot pri ljudeh, saj cilj kemoterapije ni pozdraviti raka, ampak psu omogociti cimbolj kvalitetno zivljenje; pac rak se prej ali slej vrne. Lahko se vrne po enem mesecu, pol leta, so pa tudi psi, ki so ze vec kot 6 let po kemoterapiji se vedno tipitopi.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
nyssa
rad pišem
****
Sporočil: 438


« Odgovor #279 : sobota, 19.07.2014 : 20:05:04 »

Hvala za res izčrpen odgovor. Dosti mi pomaga dejstvo, da cilj terapije ni pozdraviti raka, ampak psu omogočit dobro življenje. Skrbi me samo, da bo na njega preveč negativno vplivalo. Kdaj pa se začne zdravit? Ko ima pes že očitne znake ali tudi prej? Ker če je zdaj ok,... :/
Za obsevanje mora baje pes biti pod narkozo. Tudi to me skrbi, sploh glede na njegovo srce. S CTjem se dobro vidi tumorje? Ali odvzem večjega dela tkiva pomeni operacijo?
Se opravičujem za toliko vprašanj, ampak s tako situacijo se soočam prvič in dilema je res velika...
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #280 : sobota, 19.07.2014 : 20:57:11 »

Zdravit je najbolje cimprej. Mi smo s kemoterapijo zaceli takoj naslednji dan po operaciji, se preden smo v bistvu imeli potrjeno diagnozo. Nismo cakali na rezultate biopsije. Dlje ko se caka, slabse je, saj se rak medtem siri.
Mi obsevali nismo, tako da s tem nimam izkusenj. Ampak ja, mora biti pod narkozo.
Ne vem sicer kaj tocno bodo naredili v POstojni, ampak ja, mislim da druge kot operacija tule ni - za odvzem tkiva.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #281 : četrtek, 24.07.2014 : 21:20:17 »

Jutri imate CT in operacijo, ane? Drzim pesti! Kiss
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #282 : ponedeljek, 28.07.2014 : 12:46:35 »

Koliko je star kuža?
(Pri raku te vrste bi jaz najprej pretehtala to in starejšega psa ne bi izpostavljala nobenemu zdravljenju.)
Logiran
nyssa
rad pišem
****
Sporočil: 438


« Odgovor #283 : ponedeljek, 28.07.2014 : 14:11:27 »

Hvala za skrb...CT je pokazal metastaze v vranici in pljucih. Zdej cakamo na rezultate biopsije iz GB, ampak moznosti ni dosti. Rak prostate je agresiven in v veterini ne prevec dobro raziskan. Mogoce kemoterapija, da se upocasni rast ali pa obsevanje, ampak samo prostate. Obsevanje bi moralo bit narejeno zelo zelo natancno, saj je zraven crevesje in ostale sluznice, ki se jih lahko precej poskoduje pri tem. Najvecji problem je prostata, saj je ze sedaj povecana, lahko se zgodi, da mu popolnoma zapre secnico in da ne bo mogel lulat. Ne dojemam, res ne. Paxx je v redu, boli ga nic ne, funkcionira normalno. Zato je sok se vecji.
A ima kdo kaksne izkusnje s prehrano? Slisim, da ni pametno prevec OH, ampak ful mesne hrane pa on ne prenasa vec dobro, poleg tega imamo se kristalcke v mehurju in rabimo nekaj z manj minerali.
Logiran
nyssa
rad pišem
****
Sporočil: 438


« Odgovor #284 : ponedeljek, 28.07.2014 : 14:13:55 »

Paxx naj bi imel 9 let, ampak dr.B pravi, da je verjetno starejsi, ceprav je v kondiciji 6letnega psa. Mocen je, ne kaze znakov staranja, aktiven, blesav kot vedno in brez (vidnih) tezav...
Logiran
Strani: 1 ... 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Izkusnje - rak
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines