mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 11:02:25

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Seski - vnetje
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Seski - vnetje  (Prebrano 8242 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« : torek, 25.01.2005 : 18:01:45 »

Pred cca enim tednom sem pri svoji psici opazila en sesek malenkost večji kot so ostali. Šli smo k vetu, ki je najprej predlagal naj ji dajemo hladne obkladke in kontrolo čez nekaj dni.

Stanje se v tem času ni popravilo, v bistvu se je pojavilo še več izcedka iz tega seska. Izcedek je rumene barve in ne smrdi. Mleko ni, zato sumijo na vnetje.

Včeraj smo dobili prvo injekcijo antibiotika, jutri gremo nazaj na kontrolo če bo ta deloval, sicer dobi drugega.

Danes sem se začela spraševati, če bi bilo dobro ta izcedek iz seska iztisniti. Poklicala sem vet. in je rekla da glede na to, da ne gre za mleko (Shiva se je gonila nazadnje 12. 10. 2004), lahko iztiskam.

Vseeno me skrbi ali delam prav ali narobe.

Je imel kdo izmed vas že kakšen podoben problem? Naj povem, da gre v našem primeru samo za en sesek, ostali so normalni.

Hvala za odgovore.

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #1 : sreda, 26.01.2005 : 09:56:34 »

Fortuna,

če sumijo na vnetje, jaz osebno en bi nič iztiskala, ker se lahko to razširi še na tkivo okoli seska. Razmišljam pač z laično pametjo- mozoljev naj tudi ne bi iztiskali, da se vnetje na razširi  Wink

Mogoče pa bi poiskala še drugo (veterinarsko) mnenje? Glede seskov pri psicah sem namreč zelo panična, predvsem zaradi raka na seskih, ki ga baje niti ni tako malo (pa te nočem strašiti)... Če po antibiotikih ne bo boljše, pojdi še h komu drugemu.

Držim pesti, da se Shivim sesek "pocajta" kmalu.
Lp,
Tina
Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #2 : sreda, 26.01.2005 : 10:13:05 »

TinaZ, hvala za odgovor.

Danes gremo ponovno k veterinarju in bom popoldne sporočila kaj bomo izvedeli.

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
gina1
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 657


« Odgovor #3 : sreda, 26.01.2005 : 16:14:46 »

fortuna,
naša punca je imela mleko v seskih pri navidezni brejosti, ki je ponavadi cca 2 meseca po končani gonitvi.
Jaz na tvojem mestu ne bi iztiskala, saj tako le vzpodbudiš hormone, da se snov še bolj proizvaja ( vsaj pri mleku je tako )
Tudi naša je imela najprej na enem sesku, nato pa se je razširilo na vse, imela pa je tudi zelo močno zatečene, mi smo ji dajali mrzle kisove obkladke, dobila pa je tudi antibiotike.
Držimo pesti, da ni nič resnega. Wink
Lp
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #4 : sreda, 26.01.2005 : 17:11:20 »

V lekarni kupi Svedsko grencico (mariborsko) in zraven zahtevaj se navodila za uporabo. Iz razredcene tekocine pripravi obkladke. Grencica je odlicna za zaustavitev raznih vnetij, seveda pa poleg tega upostevaj tudi veterinarsko terapijo. Jaz ne bi nic iztiskala.
Logiran
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #5 : torek, 14.06.2005 : 21:59:51 »

Živjo!

Pri Bubi sem na na enem od seskov (ki je obrnjen navznoter oz. izgleda kot bradavička, ki noče na površje) opazila, da ima rdečo in malo oteklo kožo. Ker ji ta sesek vsake toliko narahlo porinem ven, da očistim umazanijo, sem opazila, da pri tem trzne, kot da jo boli. Drugače je bil sesek normalen, koža je bila bela, kot na ostalih seskih, pa tudi bolelo je ni.

Jutri bom sicer poklicala v Mestni Log dr. Pavlinovo, me pa vseeno zanima, če ima kdo podobno izkušnjo- me namreč blazno skrbi, da ni kaj rakastega  Cry
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #6 : torek, 14.06.2005 : 22:29:35 »

TinaZ, tudi Bina ima 2 taka seska (tista pri prednjih tacah). Bradavico ima navznoter obrnjeno. V času dojenja so lahko tudi pili iz teh dveh seskov, tako da mleko je imela. In kadar je Bina "normalna" (brez gonitve, brejosti ali dojenja), ji tudi včasih bradavico povlečem ven, da ji očistim sesek. Ampak ta dva seska sta bila včasih čisto normalna. Jaz zaradi njiju še nisem delala panike in ko sem veterinarja vprašala zaradi dojenja, je rekel, da ni panike.

Lp Jana
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #7 : torek, 14.06.2005 : 22:35:26 »

Pri mastitisu so vačsih dajali obkladke  iz Borovega mazila , ki hladi (lekarna) , ampak jaz nebi stiskala, pojdi z njo na kliniko, verjetno bo potrebno mazanje še s kakim antibiotskim mazilom.... Undecided sporoči, kaj bo rekel vet. Undecided
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #8 : sreda, 15.06.2005 : 11:17:31 »

Mislim, da se pogovarjate o dveh različnih temah.
Ena je mastitis. To je vnetje mlečne žleze in je potrebno zdravljenje z antibiotiki in tudi obkladki, ki predvsem hladijo in lajšajo bolečine.
Drugo pa je navidezna brejost, kjer se pri psici približno dva meseca po gonitvi pojavijo zunanji znaki, kot bi bila breja oz. imela mladiče. Seski se povečajo, lahko se pojavi tudi mleko. Seskov ne smemo stiskati, saj s tem spodbujamo produkcijo mleka (kot bi mladički sesali), dajemo hladne obkladke (lahko kis v vodi 1:10) ali pa mazila, ki jih dobimo pri veterinarju.  Res pa je da se lahko zaradi navidezne brejosti pojavi mastitis.
Lp K
Logiran
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #9 : sreda, 15.06.2005 : 12:21:37 »

Živjo,

ime li smo naporno noč. Malo po tistem, ko sem napisala, da ima sesek rahlo rdeč, se je Bubica vrgla na hrbet, da bi jo čohala in me je skoraj kap zadela, saj je bil sesek skoraj 3x-no povečan  Shocked Izgledalo je, kot da bo koža vsak hip počila... Klicala sem dežurnega na veterino in tam mi je ena ful zaspana veterinarka svetovala mrzle obkladke. To smo tudi naredili, ampak zaspat pa noben ni mogel od skrbi.

Zjutraj smo bili pri dr.Tozonovi v Mestnem Logu in diagnoza je sledeča: sesek je vnet zaradi namišljene brejosti (ni pa to mastitis, ker ni tako huda oblika). Zakaj je prizadelo ravno ta sesek- ker je bil obrnjen navznoter in se je zaradi nabreklih žlez in verjetno tudi malo vlage začelo vnetje. Zdaj polagamo obkladke z Betadine jodovo raztopino. Kremo nam je odsvetovala, ker se potem sesek ne zrači.

Mi je pa ful odleglo, saj sem se celo noč pripravljala, da mi bodo povedali, da ima pes tumor na sesku... Upam, da bomo sesek pozdravili, saj če bi se to ponavljalo, sledi amputacija seska, v najhujšem primeru s celo mlečno žlezo vred  Cry
Logiran
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #10 : sreda, 15.06.2005 : 12:25:52 »

Tule se sicer slabo vidi, ker je slikano s telefonom, ampak velikost je pa očitna:

http://www.moj-album.com/slike/85856/Bw13hNFqE_hAmteZ.v.jpg
Logiran
Tia
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 446


« Odgovor #11 : sreda, 15.06.2005 : 13:07:42 »

Tina Z - po prvi gonotvi naše Lune je tudi sledila namišljena brejost, poleg izgube apetita in energije (samo spala je) je imela tudi fizične znake. Najprej ji je otekel en sesek, nato drugi, pa tretji. Seveda smo šli takoj k veterinarju, za začetek so nam predlagali le mrzle obkladke, pa konstantno opazovanje stanja.

No jaz sem na tem forumu zasledila, da pri takih težavah zelo pomaga čaj iz malininih listov; začela sem ji ga kuhati - in seski so se v treh dneh "vrnili" v prvotno stanje. Cheesy
Letos sem ji skozi celo gonitev 1X dnevno dajala par žličk tega čaja, seski niso nič otekli, tudi "psihično" je bilo vse ok, le malo man je jedla. Približno 60 dni po gonitvi (ko bi sledila kotitev) pa ji je en sesek malenkost otekel - takoj sem ponovila "terapijo" s čajem in v dveh dneh je bilo vse ok. Preventivno sem ji ga nato dajala še kakšna dva tedna.

Sicer pa držim pesti za tvojo Bubo in ji želim čim hitrejše okrevanje!!!!! Wink
LP
Tia

Logiran
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #12 : sreda, 15.06.2005 : 13:35:35 »

Super- bomo probali s čajem  Wink Koliko si ji ga pa dajala dnavno, ko je imela otekle seske? Je pa res zdaj tak čas, da če bi jo parili, bi ravno skotila  Roll Eyes
Logiran
Tia
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 446


« Odgovor #13 : sreda, 15.06.2005 : 14:11:33 »

Ves čas gonitve sem ji 1x dnevno dajala dve "ta veliki" žlici čaja na dan - Luna ima 6 kg.  Polila sem ji ga kar po hrani.

Potem, ko ji je pa en sesek res malo otekel, sem ji pa "dozo" povečala na 2x dnevno. Res pa je, da sem skuhala kar močen čaj; za 2dcl sem uporabila pest listov. (natančno: gre za liste rdečih malin; kupujem jih pa na ljubljanjski tržnici).

Glede na to, kako je zdaj pri vas (sem pogledala sliko; uboga Buba Cry sram Cry), bi jaz par dni dajala kar močno dozo; kakšnih 3x dnevno.
Sem pa na tujih pasjih forumih zasledila, da obstajajo prav tabletke iz listov malin; pred naslednjo gonitvijo jih bom probala naročiti.

No, jaz bi na tvojem mestu čaj kombinirala tudi s homeopatijo; mislim da je za take primere (da prepreči nastajanje mleka in omili otekanje) najboljša Pullsatilia 6c - se bom še malo pozanimala, pa ti sporočim. Poznam primer res hudega vnetja, kjer so tudi hoteli odstraniti nekaj seskov, pa so s homeopatskimi remedijami stanje popolnoma pozdravili.
Če hočeš se mi oglasi na ZS, pa ti lahko dam številko mojega homeopata, ali pa homeopata, ki se "ukvarja" prav s konji in psmi.
Lp
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Seski - vnetje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines