mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 07:38:06

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Samček ali samička?
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 17   Dol
Natisni
Avtor Tema: Samček ali samička?  (Prebrano 58496 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
DeeDee
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 111


« : sreda, 17.07.2002 : 14:06:00 »

Živjo!

Mogoče je bila ta tema že kdaj obdelana, vendar je vsako novo mnenje dobrodošlo. :)Torej, zanima me, kakšna odločitev je najboljša, zakaj, predvsem pa vaše izkušnje.

Hvala vsem!
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #1 : sreda, 17.07.2002 : 14:42:34 »

puuf, ta je pa težka.
Sam sem dosedaj menil, da so psičke za začetnika boljša odločitev, sedaj pa nisem več tako zelo prepričan...samička je nekako bolj privržena družini kot samček, vendar pa imajo samičke druge muhe Grin.
Glede izbire pravega  je torej po mojem mnenju predvsem potrebno biti pazljiv pri opazovanju legla in tega kako so mladiči porangirani v leglu. Sam bi predvsem rekel, da potrebuje začetnik mirnega psa, ne ravno kakega glavnega pretepača v leglu, pa tudi zadnje mevže ne. kužata ki gre od drugih raje malo stran, po svoje, pa za vzrediteljem in domačimi, ki se ne prepira z bratci okoli vsakega lista, ki pade z drevesa in tako izkazuje svojo premoč in podobno. Spol pa niti ni tako bistven. Vsi imajo pluse in minuse, ko pa na koncu primerjaš, se vse poravna.
Ok, lahko se motim, naj me kdo popravi.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #2 : sreda, 17.07.2002 : 15:35:13 »


Moje mnenje je, da je to precej odvisno tudi od pasme. Izkušnje imam s psi in psicami, posebi in skupaj   Grin
Moji stirinozci so (bili) treh razlicnih pasem, pri enih so samci tisti "pobalini", pri drugi pa ravno obratno...


Logiran
DeeDee
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 111


« Odgovor #3 : sreda, 17.07.2002 : 16:49:29 »

No, se mi je kar zdelo, da mi boste tisti, ki imate veliko izkušenj odgovorili tako kot ste...  Grin Grin

Vaše mnenje me zanima predvsem zato, ker me eni na vsak način hočejo prepričati, da je samica prava izbira, drugi pa da samec... In zdaj sem že kar pošteno zmedena  Huh
Zanimam pa se za nakup labradorčka in pač tehtam kaj bi bilo bolje. Zgleda, da bom na koncu upoštevala mnenje Altervite in Yo, ki pravita, da je dobro biti bolj pozoren na karakter psa kot na spol, ker ni vedno dobro posploševati (kot npr.: ...samičke so bolj nežne in poslušne, samčki pa bolj svojeglavi...blablabla...). Sem prav razumela?  Smiley
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #4 : sreda, 17.07.2002 : 17:34:08 »

Veliko je tudi odvisno od okolja v katerem živiš. Tu recimo je bilo pred par leti ogromno psičk, danes pa so skoraj sami samci. Ko grem na svoje (oz. ko se mama odseli), bom kupila dobermanko, ker se mi zdi glede na okoliščine še najbolj smiselno, pa še moj ne prenese samcev, sploh če gre za nemško pasmo  Roll Eyes .
Kar naprej recimo poslušam kako so pri zlatkotih boljše psičke, ampak sestrična ima pravo "možačo", ki bolj markira kot moj. Zdaj se je pa že malo umirila.  Grin

Poznam kar nekaj labradorčkov, vsak je zgodba zase. En je priden, sploh ne veš da obstaja, uboga,... en malo manj, en pa sploh ne posluša (pa to ni Maksi Wink ).
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
altervita
gost
« Odgovor #5 : sreda, 17.07.2002 : 18:12:32 »

Citat

... dobro biti bolj pozoren na karakter psa kot na spol, ker ni vedno dobro posploševati (kot npr.: ...samičke so bolj nežne in poslušne, samčki pa bolj svojeglavi...blablabla...). Sem prav razumela?  Smiley

Jap, plus še svoj karakter obdelaj, ko si že ravno pri tem, tako ti bo bolj jasno ali boš imela psa za to da te bo ubogal, ali za to, da se boš nanj jezila, ko ti bo uganjal vragolije Grin.
Mogoče sem se malo narobe izrazil....sam pri sebi mora vsak vedet kaj želi imet od tega da ima psa. Enim je dovolj da ga imajo pri hiši in da obvlada "poleg", drugi ga povsod s seboj vlačimo, tretji se gredo pa šport z njim in lovske discipline. Kaj hočeš od psa torej. Kakšna oseba si. Imaš raje izziv, ali si bolj mirna duša? Si potrpežljiva ali vzkipljiva? In podobno. Potem se odločiš za pasmo (to vidim si ze izbrala  Smiley) in potem še med posamezniki v leglu. Thats it. Pa vso srečo.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #6 : četrtek, 18.07.2002 : 00:26:29 »

Ok nevem zakaj mi spet ne dela moznost citiranja  Sad

Uglavnem ja, labradorec, super imam izkusnje iz svoje roke. S samcem. Ker smo bili se zelo neizkuseni, je bila zadeva zelo smesna na en nacin. Tri clane druzine, zenske in otroke torej, je pes vrtel okol prsta, da res ni bilo...na sprehodu je tocno vedel, da ce bo mocno potegnil, bomo iskali "sidro", ce ne nas bo premaknil po dolgem in pocez. Prav tako je veckrat sedel na usesih in "ne videl ne slisal nic zlega"... Kot gospodarja je priznaval tocno samo oceta in nobenega drugega. Ta z njim ni imel absolutno nobenih problemov. Dovolj je bilo, da je psa malo bolj grdo pogledal in uporabil mocnejsi glas pa je bila zadeva dosezena. Na zalost pa do pasje sole nikoli ni prisel, saj ga je pri 1 letu povozilo (potegnil in se strgal iz rok ter letel cez cesto za macko) in smo ga dali uspavati.

Vendar tudi na splosno pri VSEH retrieverjih velja, da so samci veliko bolj trmasti kot psice, samostojni in svojeglavi. A ravno zaradi tega so izjemno zanimivi, ampak le ce imas dovolj zivcev in obcutka za doslednost. Ta je namrec nujno potrebna. V zameno pa dobis nadvse energicnega pasjega prijatelja, ki bo po svoje dojemal zivljenje in "deloval kontra logiki".  Kaka sola tudi ne bo odvec, saj res zelo radi sedijo na usesih in ti tudi postavljanje na trepalnice le 2m stran od psa ne pomaga. Ceprav hmmm sola tudi v temu primeru ne pomaga Smiley
Osebno sem bolj ljubiteljica psov kot psic pri retrieverjih, to pa zato ker so mi psice malo prevec "podredljive" in mirne. Ceprav je ena od mojih celo hiperaktivna in tudi "noce slisati", posebi ko najde macko ali pa storz Smiley Po drugi strani pa "nima" nbene inciative in uboga sam da jo malo grse pogledas...in se noce oddaljiti izven recimo vidnega dosega, kar otezuje morebitne zelje po delu z njo.

Nanook, to da psica tvojih sorodnikov markira naokol pa res ne pomeni, da pa ni mirna pa navezana na druzino itd. Namrec moje psice bodo tudi po dolgem in pocez markirale, posebi ce se kaka priblizuje gonitvi ali ze goni. Ali pa se vrtijo okol ene tocke in markirajo ena za drugo in vrtiljak gre naprej Smiley
Verjemi Yo, psi retrieverji so v primerjavi s psicami kot dan in noc. Z izjemami jasn. Na strani psov, ne psic Smiley
Kot sem rekla, imam dolgoletne izkusnje z obema spoloma, vec pasem retrieverjev. Posebi in v kombinaciji Smiley




Logiran
yo
gost
« Odgovor #7 : četrtek, 18.07.2002 : 08:05:04 »

Citat
Yo, to da psica tvojih prijateljev markira naokol pa res ne pomeni, da pa ni mirna pa navezana na druzino itd. Namrec moje psice bodo tudi po dolgem in pocez markirale, posebi ce se kaka priblizuje gonitvi ali ze goni. Ali pa se vrtijo okol ene tocke in markirajo ena za drugo in vrtiljak gre naprej
Verjemi Yo, psi retrieverji so v primerjavi s psicami kot dan in noc. Z izjemami jasn. Na strani psov, ne psic
Kot sem rekla, imam dolgoletne izkusnje z obema spoloma, vec pasem retrieverjev. Posebi in v kombinaciji


Sirtaki, oprosti, ampak ne razumem te popolnoma. Nikjer nisem napisala, da je to psica mojih prijateljev in da to pomeni da ni mirna in navezana na družino. To je MOJA psica (pudljica) in je zelo mirna in zelo navezana na družino. Je pa dominantna in ostra, kadar misli, da je potrebno katerega od krdelnikov braniti pred kom ali čim. Govorila pa sem o svoji izkušnji in ne ravno o retrieverjih.

Lp, Yo
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #8 : četrtek, 18.07.2002 : 08:37:16 »

Imela sem dva samca in ker so mi vsi govorili, da so pisčke bolj mirne in lažje vodljive, sem si rekla zakaj pa ne.
Pa se dobila psico, ki je večja od samcev, prav nič mirna.
Recepta ni. Mislm pa, da karkšnega psa narediš takšnega imaš. Pa spol sploh ni važen. Ko sem lansko poletje pazila sosodevego rotiko, so me lastniki, ko so prišli domov malo grdo gledali. Pri nas je vstajala ob 5.30, imela je 4 sprehode na dan. In tako je hotela tudi doma. A doma ima le en sprehod.
Logiran
lester
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 227


« Odgovor #9 : četrtek, 18.07.2002 : 08:53:32 »

se mi zdi , da ni pravila.
Precej je tudi odvisno od katere linije kupiš.
Mogoče je bolje, da za določene pasme (večje, dominantejše) začneš z psičko - pa tudi tu ni pravila, saj imajo tudi različne  linije iste  pasme svoje karakteristike. Včasih ne moreš verjeti, kako so si psi iste pasme - različnih vzrediteljev -  različni.

Se mi zdi, da je osnovno  to, da se človek opredeli za katero pasmo je sploh primeren lastnik in izpolnjuje pogoje, ker če si bo kupil  pasmo (za katere nima osnovnih pogojev,časa,  nima časa za šolanja), je nakup napačen, pa naj bo pes ali psica.


 
Logiran
erika
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 504


« Odgovor #10 : četrtek, 18.07.2002 : 09:36:41 »


Živijo!

Jaz menim, da je za začetnika res najbolj primerno, če si omisli psa mirnejše pasme, kot so na primer retrieverji Grin, čeprav pa tudi ti niso vsi mirni(flat coated retrieverji so prav živahni in poskočni).
Kar se pa tiče  nakupa psičke je pa takole: psičke se ženijo 2x na leto kar znese skupaj 6 tednov pa še kakega zraven. Takrat je pač kritično obdobje in če ne želiš malih, je treba precej pazit na psičko. Premisli, kako jo boš vodila na sprehode, ko te bodo včasih spremljali pasji snubači od lastnikov, ki jim je figo mar, kje hodi njihov kuža. Lahko mi verjameš, ker imamo pri nas doma same psičke.
Drugače so pa psičke volj vodljive in bolj se držijo doma kot psi, vsaj po mojih izkušnjah.
Vsekakor prej obišči rejce in leglo, sigurno ti bodo tudi oni z veseljem svetovali pri izbiri kužka.

            Pa veliko sreče in veselja z novim članon družine

                                      lp erika

Logiran
Neli
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 114


« Odgovor #11 : četrtek, 18.07.2002 : 09:48:05 »

Erika ima prav.

Po drugi strani pa je tudi res, da ko se psičke gonijo 2x letno, so psi "čisto utrgani". To je tudi eden od razlogov, zakaj je naš prejšnji Maks ušel in nikoli več ga nismo videli. V času gonitve psic je zato treba budno paziti tudi na samčke.

Mi smo se odločili za psičko, in hkrati s tem za sterilizacijo, ker smo se odločili (Neli pač tukaj ni imela besede), da mladih ne bomo imeli, pa tudi nadležnih snubcev ne.

Na koncu ti vseeno ne preostane drugega, da pretehtaš vse pluse in minuse tako na strani samčkov kot samičk in se sama odločiš. Vsekakor verjamem, da bo tvoja odločitev pravilna in da boš s kužkom uživala.

Sporoči tvojo odločitev in sporoči, ko bo kepica pri tebi.
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #12 : četrtek, 18.07.2002 : 10:42:50 »

Moje mnenje je, da je bolje imeti samicko - vsaj pri tej pasmi.
Sama sem lastnica Zlatega prinasalca - samcka, in ti povem, da je samica boljsa. Lahko si to preberes tudi na temi o pasmah, kjer je ga. Mihela Zupanc to zelo dobro in realno opisala. Labradorci so podobni zlatkotom, tako da res premisli dobro. Jaz bi sedaj mnogo raje vzela psicko, ker je bolj obvladljiva (vecja ubogljivost, poslusnost, ne odaljujejo se od lastnika, ne potepajo se - pri tej pasmi je to zelo izrazita "motnja", sploh so neustavljivi, ko zavohajo goneco psico), drzijo se ljudi in so nasploh bolj mirne)..Jaz in moji znanci smo kupili zlate prinasalce iz istega legla, le da sem jaz vzela samcka, oni pa psicko. In ti povem, da je ogromna razlika.
V preteklosti sem pa vedno imela samicke drugih pasem (in bila tudi zadovoljna).
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #13 : četrtek, 18.07.2002 : 12:21:02 »

hja, zdaj ko malo pomislim...ma, ja, tudi sam  imam podobne izkušnje z labradorci. Samo je spet vprašanje kaj hoče delat človek s psom. Mislim da se fantje v delu obnesejo bolje, vsaj tistih za katere vem, da delajo, je več med samčki. Psice, ki jih poznam, so pa vse izredno mirne in nikoli predaleč od lastnika, sploh fleksija ne rabijo. Pa tudi niso kaj dosti agresivne do drugih psov opažam, tu so pa samci bolj...

Bistveno je predvsem, da si je človek na jasnem kaj hoče in da najde dobrega rejca, ki mu bo pomagal pri izbiri mladiča, in kasneje z nasveti, da bo šel pravi mladič v prave roke in bodo zadovoljni vsi trije pes, lastnik in rejec. Pa da narediš domačo nalogo kot jo dela DeeDee Cheesy.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #14 : četrtek, 18.07.2002 : 15:15:06 »


Citat


Živijo!

Jaz menim, da je za začetnika res najbolj primerno, če si omisli psa mirnejše pasme, kot so na primer retrieverji.
Kar se pa tiče  nakupa psičke je pa takole: psičke se ženijo 2x na leto kar znese skupaj 6 tednov pa še kakega zraven.


Daleč od resnice. Retrieverji niti pod razno niso mirne pasme. Kje pa. Tako prepričanje je posledica prekomerne reklame za njih in pa prevelike popularnosti. Mirni retrieverji so namrec celo nekoliko manj zazeljeni s pasemskega vidika, saj niso med najbolj primernimi za delo (ne pozabiti, da je bil retriever vzrejen v lovske namene, danes pa se ljudje trudijo ta nagon zatreti in hocejo "cimmirnejse druzinske" pse...groza in strah kaj bo s temi pasmami v prihodnosti).

Glede gonitve pa tako, Erika ne zganjaj preplaha. Retrieverji se gonijo praviloma na 7-9 mesecev (izjeme seveda potrjujejo pravilo). Kriticnih je tocno 72 ur med ovulacijo. Prej in potem pa je psicka samo privlacna za pse, ni pa nevarnosti, da se zgodi kaj. Ponavadi psov niti ne spustijo blizu.

LP


Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 17   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Samček ali samička?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines