mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 00:57:53

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Samček ali samička?
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 17   Dol
Natisni
Avtor Tema: Samček ali samička?  (Prebrano 58475 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #15 : četrtek, 18.07.2002 : 17:19:27 »


Citat

Nanook, to da psica tvojih sorodnikov markira naokol pa res ne pomeni, da pa ni mirna pa navezana na druzino itd. Namrec moje psice bodo tudi po dolgem in pocez markirale, posebi ce se kaka priblizuje gonitvi ali ze goni. Ali pa se vrtijo okol ene tocke in markirajo ena za drugo in vrtiljak gre naprej Smiley



Saj nisem nikjer napisala da NI navezana na družino ipd. Do not put words in my mouth in predvsem: Beri natančneje.  Roll Eyes Se pa ne strinjam s posploševanjem, da so vse psičke take in take, psi pa taki in taki. Izjeme so bile, so in bodo-vedno. Sestirčna je vzela psičko ravno zaradi tega, ker so mirne in se držijo doma in bla bla bla. No, ona ni taka. Kot prvo je večja od celega kupa zlatih prinašalcev tam okoli-samcev. Drugo-ko se je gonila (prvič ko je bila stara leto dni in še malo), je psi še povohali niso, nobenih težav-nič. Krasno.
Tretje-markira kot zmešana. Še grm, ki ga moj pes ne bo poscal, pa je utrgan na markiranje, ona bo, sigurno.
Četrtič-zdaj se je sicer malce umirila, ampak prej je pa nisi mogel zadržat. Furja mala.

Tu v okolici sta dva ali trije zlati prinašalci-ne duha ne sluha o tem, kar ti pišeš. Čisto mirni so, me spominjajo na psičke (no ja, ne na vse). Je tudi ena psička, zelo zelo mirna...
Labradorec od prijateljice-mirna dušca, neagresiven, se podredi psu, uboga,...
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Princ
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 112


« Odgovor #16 : četrtek, 18.07.2002 : 18:22:03 »

Res je, vsak pes je zgodba zase!

Pa vendar moram tudi jaz povedati, da poznam veliko lastnikov Zlatih prinašalcev in labradorcev...in v 99,9% je samcev dosti bolj trmastih. Roll Eyes

Pravzaprav na svojih sprehodih po Pohorju še nisem zasledila lastnika s psičko, ki bi imel probleme. VSAK mi je še rekel,.."ja, naša je pa takoooo pridna, sploh ne vemo da jo mamo!",... "vedno uboga na prvo besedo," in v tem stilu naprej
Samci?! Kjerkoli se srečamo - moram paziti, da ne bi ropotalo! Smiley (Pa moj samec sploh ni dominantne sorte.)
Še tisti lastniki, ki so 100% prepričani v svojega psa, ga rajši pripnejo ob srečanju z drugimi samci. Ker enemu Zlatemu prinašalcu ali labradorcu na čelu piše, da bi rad naredil nekaj po svoje. Sploh takemu, ki še ni občutil "trde" roke. Moj je še npr. ni (rajši priznam sama kot da me nekdo zatoži Wink, ker zaenkrat še vse funkcionira v mejah normale.
In še priznati moram, da mi je všeč pes, ki misli kdaj pa kdaj tudi s svojo glavo. SEVEDA v mejah normale. To pa je lahko tako pes kot psička. Zato vam želim, da se odločite po srcu, ob pogledu na male kepice.

LP, Mateja

Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #17 : petek, 19.07.2002 : 06:39:08 »

Ta pasma je popolno nasprotje temu, kar pise v vseh literaturah (mirni, druzinski pes). Ta pasma je resnicno trzno usmerjena, da bi se ja cim vec ljudi odlocilo za retrieverje. Imam zlatkota in dejstvo je, da to ni miren pes... Vcasih sem se zbala da mi bo roko izpulil.
Samicke so cisto drugacne (pa da ne bom ponavljala kot lajna, ste vsi napisali podobno). Meni je samo zal, da nisem kupila psicke namesto psa.
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #18 : petek, 19.07.2002 : 07:51:28 »

Tudi meni ni všeč, da so zlati prinašalci postali tako komercialno uspešni in jih je sedaj povsod polno. Vseeno pa so meni všeč, kljub vsem njihovim slabostim. Pri nas v bližini živi en kuža, ki lastnikom skoraj vsak dan uide. Potem pa se sprehaja po mestu, tako, da ga že skoraj vsi poznamo. Ker imamo pri nas že dalj časa psičke, se je navadil hoditi tudi k nam. In meni se zdi to najbolj krasen pes na svetu (ta kuža, ne pasma, da ne bo pomote). Pri nas je lahko cel dan če smo zunaj, hoče samo, da ga vsake toliko malo pobožamo - no pa kakšnega briketka se tudi ne brani  Grin. Če gremo v trgovino, gre zraven in počaka zunaj...
Ima pa vse tiste slabe lastnosti, o katerih je govora tu - potepa se non-stop, hitro se stepe s kakšnim psom - se rangira, veliko laja, včasih celo na ljudi... ampak, ko se stisne k tebi in te pogleda s tistimi ljubečimi očki... jaz se kar stopim. Poleg tega pa mislim, da bi bil ta pes lahko povsem drugačen, če bi se z njim kdo zares ukvarjal - torej, ga peljal na dolg in aktiven sprehod, se z njim igral in delal (npr. poslušnost...). Je pač pes, ki potrebuje veliko gibanja in aktivnosti in če tega ne dobi pri lastnikih, bo šel iskat drugam.
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #19 : petek, 19.07.2002 : 08:06:03 »

Mm,
jaz imam zlatkota. Vsak dan greva na sprehod 3-5 km, kjer se prosto giblje (to ni tako malo sprehoda), zelo veliko se igrava z zogo, ampak...  moj pes bo navkljub temu usel k drugim psom, ce bo le imel priliko. Sicer pride nazaj po kaksni uri ampak vseeno to ni primerno obnasanje.
Pa ni samo moj tak: tudi pri nas so stalni potepincki zlati prinasalci in en labradorec (to se prosto sprehajajo po cele dneve, ce jim le lastniki to dovolijo).
Se kar pogosto sprasujem ,kaj je narobe z retrieverji.
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #20 : petek, 19.07.2002 : 08:44:24 »

mogoče to da hodijo naokoli z "nepoškodovanimi" jajčki  Wink
Sam imam z labradorji precej več pozitivnih izkušenj kot z zlatkoti, seveda kot opazovalec (in preprečevalec potencialnih spopadov heh). Sem pa seveda srečal tudi zoprne primerke. Zanimivo je le to, da so kastrirančki manj potepuški, rabijo pa več gibanja. Glede agresije pa ne bi mogel reči, ker en kastriran labrador vedno renči na barka in to od malega (samo da ga je v mladosti še nekako prenašal, danes bi bil pa pretep verjetno-predvsem zaradi barka, ki se "ne da" ko sliši psa renčat).

Še eno manjše vprašanje: so si labradorci in zlatkoti podobni zato ker so oboji retriverji? Ker vidim da jih mečete v isti koš. Meni osebno se zdijo labradorci na splošno bolj umirjeni kot zlati prinašalci. hmm.
Logiran
DeeDee
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 111


« Odgovor #21 : petek, 19.07.2002 : 08:53:57 »

Ker o labradorcih vem že kar nekaj (dobro opravljam domačo nalogo  Grin ), sem začela ugotavljati, kako zelo pomembna je linija iz katere pes izhaja. V Amsterdamu sem se imela priliko pogovarjati s priznano vzrediteljico in lahko rečem, da ima prekrasne labradorce. Na razstavah ne dosega nekih blaznih uspehov, ker svoje vzreje pač ni podredila lepotnim idealom (meni osebno so njeni všeč, ker ne izgledajo tako "medvedkasto" in okorno, so pa še vedno zelo sklandni in krepki psi...) Odločila se je, da bo vzrejala delovne pse in to ji odlično uspeva. Taki kužki se zaradi svojega dobrega karakterja tudi krasno znajdejo v družinskem okolju. Ko sem jo vprašala glede spola, je rekla, da ni kakšnih večjih razlik in da se za delo uporablja tako samice kot samce.
Seveda pa mi je jasno, da brez dobre vzgoje in šolanja ne bo tudi s takim psom prav veliko, ampak je pa fajn, če imaš vsaj dobre temelje...
Logiran
Princ
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 112


« Odgovor #22 : petek, 19.07.2002 : 09:11:01 »

Altervita, v knjigah piše, da so labradorci mal mirnejši in čist mal bolj učljivi kot Zlatkoti. Razen enega, ki ga poznam in je čist utrgan, bi se kar strinjala.

Ko smo že pri tem: ne glede na težave, ki jih imam s svojo mrcino Grin, bo moj naslednji pes definitivno M spola. Sebe si s psičko pač ne znam predstavljati drugače kot za cartanje. Le pri vzgoji bomo bolj dosledni. Roll Eyes

Lep pozdrav, Mateja
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #23 : petek, 19.07.2002 : 10:01:11 »

Tudi jaz sem "dala skozi" ze 3 psicke, zanimivo, vse iste pasme in vse karakterno razlicne. Prva podredljiva, plasna, ubogljiva, dokler se cesa ni prestrasila (odreagirala z begom)... Druga dominantna, samosvoja, obcasno agresivna, ubogljiva dokler je na poligonu, zunaj pa kakor jo pici Grin, obcasno plasna, se posebej, ko opazi kaj novega (odziv z lajezem). Tretja pa je pravi cukrcek - izredno ubogljiva, pozorna, "mamina cartica" Cheesy, neustrasna, povsod hodi za tabo in ko se ustavis se uleze zraven tebe... jaz ji pravim kar PRAVI PES! Wink Smiley Pa zanimivo, z vsemi sem isto ravnala, no, vsaj za zadnji dve, ki jih imam sedaj lahko to trdim, pa so bile vse drugacne... Samcka se nisem imela, sklepam pa da je cisto isto - najdes izvrstne primerke svojega spola (pri cisto vsaki pasmi), kot tudi obratno... Tako kot pri ljudeh Grin

Tako da je resnicno najbolje (kot so ti ze nekateri omenjali), da si vzames cas in opazujes celotno leglo, odlocis pa za mladicka, ki ni najbolj dominanten pa tudi za tistega ne, ki je cisto podrejen vsem.

Je pa res, da sem se za psicke odlocila predvsem iz dveh razlogov. Na psicke je potrebno se posebej paziti, ko se gonijo - najvec 2x letno, psi pa "norijo" (ko zavohajo gonece psicke) pogosteje. Wink Grin. Poleg tega so (obicajno) psicke malo bolj ciste (po "domace" ne smrdijo toliko), kar je se posebej razvidno pri psih z dolgo dlako...
Logiran
DeeDee
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 111


« Odgovor #24 : petek, 19.07.2002 : 12:51:38 »

Altervita!

Ne, labijev in zlatkotov se ne meče v isti koš, kljub temu, da so oboji retrieverji. Sicer imajo kar nekaj skupnih značilosti, ampak je zmotno mišljenje, da so labradorci neke vrste kratkotdlaka verzija zlatih prinašalcev (kar mnogi mislijo... :-/)
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #25 : petek, 19.07.2002 : 14:12:32 »

Zanimivo, jaz pa imam več dobrih izkušenj z zlatimi prinašalci kot z labradorci. Poznam tri prinašalce ki so res super, in dva labradorca, ki spravljata svoje ljudi ob živce. Seveda sta v nepravih rokah ker sta oba preveč živahna, njihovi ljudje pa so zato preveč živčni. Ne zlatih prinašalcev in labradorcev se ne da metati v isti koš. Kot pravi DeeDee: imajo nekatere podobne značilnosti, vendar ne vseh. Je pa spet odvisno od posameznega psa in tudi od njegovega človeka, kako zna z njim ravnati. Jaz pa sem z mojim zlatkotom zelo zadovoljna in je izpolnil moja pričakovanja. Res pa je, da se z njim veliko ukvarjam in skrbno poslušam inštruktorje.  Wink
Logiran
KAVKA
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 96


« Odgovor #26 : ponedeljek, 26.08.2002 : 09:24:34 »

Hja, vsi ti imamo toliko povedati, pa še vedno je vse odvisno od tebe koga boš poslušala. Hodim na ure šolanja bolj kot opazovalec kot pa tečajnik, ker mojo psičko pripravlja na izpite moja mami.(Tako sva se odločili Smiley) Sicer mogoče, da psička bolje dela z mano, pa vendar. Pomagam inštruktorjem pri uvajanju začetnikov in  pri vadbah  "profesionalcev". Tako pridem v stik z različnimi karakterji kužkov in njihovimi vodniki. Zelo opazno pri kužku je, da je njegovo dojemanje zelo odvisno od gospodarja. Kolikor truda boš vanj vložila toliko boš kasneje dobila. KAKRŠEN GOSPODAR TAKŠEN PES!!! Cheesy To je tisto geslo, ki ga jaz zagovarjam in verjemi da še kako drži.
Logiran
Asha
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 52


« Odgovor #27 : sreda, 29.01.2003 : 17:40:04 »

ŽIV!

Zanima me ali naj se odločim za samico ali samca pasme American staffordshire terrier ???Vedno znova tuhtam katerga se bolj splača itak pa so tukaj + in - pri obeh spolih....čist sem izgubljena vem da je predvsem karakter tisti pa vendar......HELP ME! :-/
Logiran
DeeDee
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 111


« Odgovor #28 : četrtek, 30.01.2003 : 12:44:47 »

Usoda je hotela, da k nam pride samička in šele zdaj vidim, da imajo lastniki samcev kar veliko težav. Predvsem kar se tiče gonečih psičk. Jasno mi je, da znajo tudi punce biti trmaste, ampak ponavadi so fantje še nekoliko bolj  Grin
Tako da sem kar zadovoljna, da je še ena baba v hiši  Cool
No ja, bomo vidli kako bo, ko se bo prvič gonila pri meni. Bom prišla pojamrat  Grin Grin
Logiran
Asha
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 52


« Odgovor #29 : četrtek, 30.01.2003 : 15:59:18 »

Ja vse skupaj se lahko kmalu zakomplicira.Tudi jaz sem bila sprva za samčka zdaj pa kar naprej oklevam  :-/
Mislim da je najbolje, če je seveda možnost, da opazuješ leglo od začetka in pa do prevzema malega kužka.Mislim da je karakter tisto najpomembnejše pri psu.Lahko je psička pa je dominantna in popadljiva, ali pa samček pohleven kot ovčka Cheesy....kaj pa jaz vem....
Bomo že izbrali tako, da bo prav! Wink
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 17   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Samček ali samička?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines