mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 07.06.2024 : 07:16:23

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Samček ali samička?
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 17   Dol
Natisni
Avtor Tema: Samček ali samička?  (Prebrano 58994 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Asha
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 52


« Odgovor #30 : četrtek, 30.01.2003 : 18:56:12 »

DeeDee! Smiley
Ja vsi svetujejo samičko in najverjetneje se bomo tudi tako odločili.Za to pasmo je značilno, da se ne razume dobro z drugimi psi, samce pa je itak pri večini pasem težje obvladati.V naši soseski pa je psov veliko tako da se bomo z nabavo psičke znebili kakšnih pretepov...edina zoprna stvar je ta, da psičke ne bomo dali sterelizirati, tako da bo treba med gonitvijo skrbno paziti nanjo.

Vsak nasvet je dobrodošel! Cheesy

Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #31 : četrtek, 30.01.2003 : 21:24:32 »

Ne glede na to kako se boš odločila, ti bo kuža prinesel veliko veselja. Sama seveda navijam za psičko, tudi mi imamo dve babi doma, kam uvrstiti kastriranega Dona pa še ne vem. Pri odločanju za naslednjega psa je prevladalo to, da Don ne bi sprejel samca, tako, da bo sigurna prišla psica. lp
Logiran

Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #32 : četrtek, 30.01.2003 : 23:48:39 »

Takole bom povedala Grin (na živce mi gre, ko kdo začne s takim profesorskim tonom) :
pri nas smo prej imeli samca, ki je bil precej dominanten in zaradi mnogih faktorjev (zlasti nas) je bilo kar nekaj problemov - neubogljivost, agresivnost do psov... Ko pa sem se ga jaz spravila (pri njegovih 9 letih!!!) malo prevzgojit se je stanje zelo izboljšalo; bilo je vsaj znosno.
Zdaj imam psa, ki je samo moj. Vzgojila sem ga tako, kot sem sama hotela in sem izredno zadovoljna z njim. Tako kot Nanook tudi jaz ne maram posploševanja in se mi ne zdi prav, da ko komu, ki je glede psov laik in vpraša za nasvet, suvereno povejo Psice so bolj navezane, vodljive, nežne bla bla. Če že, potem naj taki 'strokovnjaki' pošteno povejo svoje mnenje : Na splošno naj bi veljalo, da so psice mirnejše in bolj vodljive, samci pa bolj trmasti itd., vendar je vsak pes zgodba zase in je zato veliko izjem.
Lahko čisto iskreno rečem, da je moj pes zelo navezan name, na sprehodih se ne oddaljuje od mene, zelo rad 'sodeluje' z mano (učenje novih stvari, agility...), izredno je crkljiv, skratka veliko bolj (''priden'' in navezan name in na družino kot kar nekaj psic, ki jih poznam. Poleg tega poznam kar nekaj precej muhastih babnic, ki imajo svoje lastnike pošteno ovite okrog prsta, pa se ti tega večinoma ne zavedajo Wink .
Tako kot je povedala že velika večina se tudi meni zdi, da je pomembnejša izbira pasme in opazovanja mladičev v leglu.

Pa še nekaj! Da ne bojo vsi fantje na slabem glasu : imam skoraj 4-letnega nekastriranega samca, ki mu prav pošteno dol visi za bejbe (razen zame Cheesy Cool ). Do drugega leta gonečih psic sploh povohal ni - dobesedno - , zdaj pa sva v zadnjem letu srečala ene 3 in jih je celo vohal, ampak pomoje bolj ker so čudne dišale kot pa da bi mu bile ne vem kako apetitlih. Na sprehodu sva srečala rotiko, baje v polni gonitvi (kar se mi zdi neodgovorno in čisti kretenizem od lastnika, da jo ven vozi na PST, eno najbolj obljudenih sprehajališč, če se goni!) in ker sem bila na kolesu se mi ga res ni dalo klicati, pripenjati itd. in sem šla naprej in se čez 100 m ustavila in mu požvižgala. In me je čisto vrglo iz tira, ker sem ga morala čakati skoraj eno minuto! Tako da niso vsi samci čisti prepotentneži; ravno labradorci in zlatkoti pa po mojih izkušnjah to večinoma so, ampak s tem delam slabo reklamo za samce.

Torej, jaz si sebe ne predstavljam s samico, vsak pa sam ve, kaj mu bolj sede. Psi se med sabo kot visoko razvita bitja zelo razlikujejo, tako da posploševanja res niso najbolj pametno ravnanje. Sploh je pa najbolj pomembna VZGOJA. Vsaj tako se meni zdi. V vsakem primeru je najbolj važno, da se imamo radi med sabo, pa če smo kuzle al pa prepotentneži. Grin Kiss

Lepo se imejte, Urša in Sambo
Logiran
Kiki
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #33 : petek, 31.01.2003 : 01:30:27 »

Tudi jaz mislim, da je nekaj odvisno od pasme, nekaj od karakterja posameznega psa, nekaj pa tudi od lastnika. Ne le odnjegovih zelja in pricakovanj od psa, ampak od njegovega angaziranja. Z doslednostjo, solanjem in veliko veliko ukvarjanja se da doseci marsikaj.

Meni je rejec rekel, da mi za prvega psa priporoca samicko, ker je bolj cista (drzi), manj smrdi (drzi), je bolj vodljiva (ne drzi nujno) in se ne potepa (no, ja...). Rekel je se, da samec ima lahko sto tecajev, ampak ko zavoha goneco se samico, vse to nic ne pomaga.

In sem torej vzela samicko. Pa je bila dominantna in svojeglava, grizla me je in kadarkoli jo je picilo, je usla in me sploh ni "slisala". Bili so dnevi, ko sem vsak dan jokala, ker si nisem mogla predstavljati, kako bom s tem psom zivela se 12 ali 14 let.

Na sreco sem imela veliko prijateljev s psi, ki so me tolazili, da ne bo vedno tako, in mi dajali koristne nasvete. Danes sva najboljsi prijateljici in uboga na vsak mig. Vsi obcudujejo, kako je pridna in poslusna. Tudi za kuzki ne pobegne vec, ker ima vsak dan dovolj moznosti, da se z njimi igra. Ko pa recem, da gremo domov, vedno takoj pride in se pusti pripeti. Celo mack ne preganja vec, ker smo jo naucili, da so "pridne".  Enkrat ponoci sem jo imela spusceno, ko se je srecala z vzvisenim macjim parom iz soseske. Mirno je sla k njima in so se povohali, nato je prisla spet k meni in sva sli naprej. Tega si pri kaksnem samcu, se zlasti takem z bolj razvitim lovskim nagonom, ne predstavljam.  

Ampak trajalo je pol leta, da se je naucila, da "priden" pri drugih zivalih pomeni, da so prijatelji. Pomaga seveda tudi, da se vsak dan zdirja in ne potrebuje dodatne rekreacije (v obliki dirkanja za mackami). Pa da ima oblilo igre in akcije. Z mano, zato sem jaz zanjo bolj zanimiva kot neko brezciljno potepanje. Mogoce se pes zato rad sprijazni s tem, da ni on glavni in da mora ubogati, ker mu zapolnjujemo toliko drugih njegovih potreb, da mu ta potreba ni vec pomembna.
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #34 : petek, 31.01.2003 : 12:15:45 »

No, se pa še jaz oglašam, ki sem imela toliko za govoriti ,da so samci od goldnov manj pridni od psičk. Sem šla h kolegici, ki ima psičko prinašalko. Takoj ko je zagledala mojega prinašalca Brina je skočila nanj in zarenčala. On se je takoj z držo podredil n se prav ponižno obnašal (največ je bil kar na tleh  Grin Grin da ni gospe užalil) . Ker če se ni podredil , ga je takoj ugriznila. In ko smo šli na sprehod, jo je kolegica lovila, ker jo ni nič ubogala, moj je pa prav počasi zraven capljal, kot penzionirani kuža. Je pa tudi res, da lahko ta psička počne pri kolegici vse. Vse ji je dovoljeno, mojemu pa pač ni, zato tudi ve, kje je meja. Torej res ne drži čisto 100%  da so goldni samci bolj neubogljivi od psičk. Sem pa tja srečamo tudi kakšno prav dominantno.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #35 : petek, 31.01.2003 : 13:40:52 »


Brez profesorskega tona:

moje 15+ letne izkušnje z zlatimi prinašalci so take, da začetnikom veliko raje priporočim psico, prav tako tistim, ki hočejo družinskega psa brez "čudnih vedenjskih izpadov".
Nekateri pa tudi po dolgih letih niso sposobni imeti zlatega prinašalca samca...
Ja seveda se najde kaka dominantna...nad samci seveda. To je neki "normal" da gre psica v samca, posebi, če jo to malo preveč lepo gledal... Sej ženske tudi ne maramo, da kdo sili v nas ane?
Drugi možen razlog je, da ta dotična psička prihaja iz linij, ki so znane po agresivnosti...še predobro se ve katere linije so to v Sloveniji...

In ja seveda, večkrat sem že poudarjala in še bom, da so psice zlate prinašalke lahko ORNK zahrbtne, saj so v Sloveniji tudi znani že primeri, ko je mlajša starejši pregriznila vratno žilo in...

Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #36 : petek, 31.01.2003 : 14:12:42 »

Joj, sirtaki, nisem zelo podrobno brala prejšnjih sporočil tako da če si ti kdaj tako začel/a, mi ne zamert, sploh ni letelo nate! Da ne bo kdo mislil, da se tukaj delam norca!
Pa na nekaj sem pozabila včeraj : Sambo res ni Casanova, ampak ima pa eno...ne vem sploh kaj. Skratka, psic ne upošteva, specializiral se je pa na naskakovanje mladičev do prb. enega leta starosti in na 'blondinke' - psice seveda. Če že kdaj osvaja kakšno psico potem je to ali zlatkica ali pa blond labradorka, izjema je samo ena bradata škotinja, ki mu je tudi zelo všeč. Tega psice verjetno ne počnejo. Ali pač? Ker se mi zdi, da je (vsaj pri mladičih) to bolj povezano z nakazovanjem višjega ranga kot pa s spolnostjo - S. je drugače namreč precej bogi bogi in precej nizko na lestvici okoliških psov, pa se zato pomoje izživlja nad nemočnimi malčki. Wink . Ampak ni pa to sploh problematično, nikoli mi ne uide za takim psom ali psico, tako da takih težav nimam uopče. Smiley
To v zvezi z njihovo zahrbtnostjo sem pa tudi jaz že slišala, ampak nimam pa izkušenj s tem.




Logiran
majchi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 268


« Odgovor #37 : sreda, 26.11.2003 : 00:19:33 »

meni je najbolj vazno da je psicka zdrava  Cheesy
Logiran
Ivana
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 127


« Odgovor #38 : sreda, 26.11.2003 : 10:58:10 »

Asha: No kako ste se potem odločili?

Meni karakterno bolj ustrezajo psice. Doma imam oboje: samca in 2 psice, pa sta mi psice veliko "lažje". Da ne govorim o samcu, dokler ni bil kastriran. So pa se s kastracijo bistveno izboljšale stvari tudi pri njem. Če bi že imela psa in ne bi bil za vzrejo, bi ga dala kastrirat, ampak to je že druga tema. Sem imela pa s to malo pošastjo nekaj časa izredno veliko problemov. Na vsak način je on hotel bit šef. Ampak nismo ga dali zaradi tega kastrirat.


Lp, Ivana  
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #39 : četrtek, 27.11.2003 : 09:49:22 »

Jaz imam par in sem z obema zelo zadovoljna. Če pa bi imela samo enega psa, bi se verjetno odločila za samičko. Osebno so mi samci lepši, samice pa so karakterno boljše. Vendar je to odvisno tudi od pasme, vzreditelja in vzgoje nasploh.
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #40 : četrtek, 27.11.2003 : 10:20:29 »

Tudi pri nas, bi če bi se še enkrat odločali bi najbrž raje vzeli samičko. Meni osebno so veliko lepši moški predstavniki pasme, zato je tudi padla odločitev da bomo imeli samčka. Nismo pa si mislili, da so karakterne razlike lahko tako velike:)
Ko pa se preselim na svoje, pa bom sigurno imela par:)
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #41 : petek, 28.11.2003 : 18:48:33 »

Zaenkrat vztrajam pri samičkah...Pa ne, da bi imela kakšno slabo izkušnjo s samci...Imam pa milijon pozitivnih izkušenj s samičkami. Zanimivo se mi zdi, da nas je zelo veliko na strani psičk, ko pa iščeš psa okrog, pa gredo večinoma najprej samci. A ni res? Edino, če je pri vzrediteljih kaj drugače (nisem še imela rodovniškega kužka)... LP
Logiran
Kajči
gost
« Odgovor #42 : nedelja, 07.12.2003 : 14:19:02 »

Živjo
Jaz sem vedno imela samce tako, da jaz, če bi kupovala psa bi zagotovo kupila samca!
Meni so samci v primerjavi s samicami veliko bolj všeč.
So večji, tudi bolj mrcinasti Grin jaz obožujem mrcine!;)
Res je, da so pa samičke bolj ubogljive in bolj vodljive, vendar kljub temu imam rajše samce.
Vendar pri samcih moraš vztrajati in ne smeš takoj obupati, moraš biti dober gospodar, da pes spozna kdo je gospodar.
Ampak to ne pomeni, da ga mučiš, grdo z njim ravnaš, moraš ga nekako naučiti in vzgojiti, da pride sam do tega!

Za začetek ti jaz priporočam samico so veliko bolj ubogljive in vodljive, pri samcih moraš veliko bolj vztrajati in......
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #43 : ponedeljek, 08.12.2003 : 19:03:15 »

Jaz bi rekla, da je glede vodljivosti predvsem odvisno od pasme-bolj kot od tega ali je pes ali psica! Doma imava s fantom landseerko. Ko sem bila še mlajša smo imela doma škotskega ovčarja-samca. Landseerka je veliko, veliko bolj dominantna, samozavestna in vztrajna pri svojih "norčijah" kot je bil škotski ovčar! Je slabše vodljiva in predvsem moraš biti zelo, zelo vztrajen in dosleden, da te upošteva! Tako, da se mi zdi, da je bilo v mojem primeru bolj odvisno od pasme (vodljivost), kot od spola psa. LP
Logiran
igor
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 237


« Odgovor #44 : sreda, 10.12.2003 : 08:27:21 »

Mi smo si najpraj zeleli samicko  Cheesy ker so "baje" bolj mirne  Undecided , ampak v rani mladosti sem imel nemskega ovcarja, ki je bil taaaakkkkoooooo scrklan in miren, da so ga lahko jahali in cukali za dlako,usesa.... vsi otroci iz vrteca (ki je bil cez cesto).Ce so pogresali kaksnega otroka, so ga nasli pri nas Grin  Roll Eyes
Res pa je zelo odvisno od domace vzgoje in to od samega zacetka, da mu das vedeti kdo je ta pravi sef  Cool
Pri sestricu pa so sosedi imeli psicko , ki je bila prava zver, predvsem za vse uniformirance  Grin - postarje policaje itd- samo da je imel "ono cudno kapo"

Pa je naneslo tako, da imamo zdaj samcka- in mi je cisto vseeno, kaj je samo da je nas  Grin Pa se to - ko te enkrat gleda s tistimi ockami ti je vseeno ali ima ali pa nima frnikule zadaj  Grin
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 17   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Samček ali samička?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines