mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 17:39:00

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Pes noče na sprehod
Strani: [1] 2 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pes noče na sprehod  (Prebrano 27397 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
TOMAZ9X
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« : četrtek, 05.03.2009 : 09:42:33 »

Pozdravljeni!
Sem novi lastnik 2 mesečnega Ambruškega ovčarja. Kot čisti začetnik se soočam z začetniškimi problemi.
Psička namreč noče biti zunaj. Čez dan in ponoči je namreč v kurilnici. 3 x na dan greva ven na opravljanje potrebe (čeprav se večkrat polula notri, včasih tudi pokaka).
Problem je v tem, da hoče prička takoj nazaj notri. Včasih se nahitro polula in že leti nazaj, še predno kaka. Tako, da jo z vrvico zadržujem zunaj, da opravi svoje. Problem je tudi s sprehodi, noče it od hiše oz. sili noter, tako, da jo moram kar malo vleči, da kam prideva.
Kaj bi bil lahko temu vzrok, pričakoval sem namreč, da bom imel problem psa dobit noter in ne ven?

Hvala
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #1 : četrtek, 05.03.2009 : 10:22:05 »

A neprestano je v kurilnici? Ali je, ko ste doma, pri vas v stanovanju?
Po mojem pes rabi čas, da se navadi tudi zunanje okolice. Vsaj nekateri so bolj plašni, se mi zdi. Naša na začetku tudi ni hotela kam daleč hodit, sploh če je bilo samo malo dežja zunaj.
Ko jo pelješ ven naj bo zanjo to prijetna izkušnja, premami jo s priboljški, igro, božanjem, poizkusi jo zamotit, da ne bo mislila sam na to, da je na novem nepoznanem terenu.
Ne je vleči z vrvico stran od hiše, samo še bolj bo rinila noter, saj zanjo noter pomeni varnost....
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #2 : četrtek, 05.03.2009 : 10:23:09 »

3x na dan peljete ven 2-mesečnega mladiča? Pa se zavedate, da je to čisto premalo?
Zakaj imate psa? Da vam čuva kurilnico?
Oprostite, samo resnično ne razumem.
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #3 : četrtek, 05.03.2009 : 10:27:36 »

Predvidevam, da ni bil kupljen pri vzreditelju, ker če bi bil se ta vprašanja tukajle ne bi pojavila. Če pa je bil kupljen pri vzreditelju, potem ga je lahko hudo sram, da je do teh vprašanj sploh prišlo Undecided
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #4 : četrtek, 05.03.2009 : 10:33:44 »

Tomaž9x, nekateri smo ti odgovorili že v drugi temi v zvezi z lulanjem, kjer si napisal tudi, da za psa nimaš časa. Imaš službo, popoldne obveznosti, zvečer pa bi rad malo spal.
K stvari si pristopil čisto narobe in tukaj še enkrat ponavljam, da ne vem, zakaj si psičko (kolikor vem, je psička)  nabavil. Srčno upam, da ne zato, da se bo čez nekaj mesecev  iz kurilnice preselila pred hišo in tam špilala čuvajko?

Vsaj to si pogruntal, da ti ne gre in sprašuješ za nasvete na forumu. Če ti je resnično kaj do psičke, se z njo UKVARJAJ. In začni takoj. Sproti pa beri knjigo "Psi za telebane" (ne delam se norca iz tebe, knjiga resnično obstaja in je krasna za začetnike); pojdita v šolo, družita se z drugimi lastniki psov. Zadaj si nalogo, da boš vsak dan v celoti prebral vsaj eno temo o vzgoji psa tukaj na tem forumu - ogromno jih je. Ker je psička stara šele 2 meseca in si se po pomoč obrnil takoj, bosta skupaj še lahko kaj naredila. Verjemi, da bo čez pol leta prepozno in boš iskal nasvete, kaj narediti z nevzgojeno, plašno (ali pa nasprotno - podivjano) psičko.

Če se nimaš namena posvetiti živali tako, kot si zasluži, jo oddaj nekomu, ki je to pripravljen delati.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #5 : četrtek, 05.03.2009 : 10:46:30 »

Če se nimaš namena posvetiti živali tako, kot si zasluži, jo oddaj nekomu, ki je to pripravljen delati.

Aha. In seveda nekomu, ki ima dovolj znanja in izkušenj za delo s psom omenjene pasme...
Logiran
Klavdija
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 868


« Odgovor #6 : četrtek, 05.03.2009 : 10:48:42 »

Jaz v bistvu tega ne razumem...
Sama imam doma mladiča za katerega so se čudili, da grize, lula na pol ure, joka, uničuje...doživeli skoraj živčni zlom in se ga znebili.
Kaj sploh ljudje pričakujete od takšnih majhnih kužkov?
Logiran
TOMAZ9X
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« Odgovor #7 : četrtek, 05.03.2009 : 11:19:17 »

Hvala za odgovore!
Priznam, da se s psom premalo ukvarjamo. Smo pač tipična slovenska družina, ki dopoldne hodimo v službo, popoldne otroke vozimo na okoli po raznih dejavnostih in zvečer poskušamo še doma kaj postoriti ter se utrujeni zvrnemo v posteljo.
Psičko imamo en teden in smo res materji na tem področju. Kupil sem si knjigo Psi za telebane. Povem, da je res poučna, sploh za začetnike.
Ja, psička je v osnovi cele dneve v kurilnici, popoldne, ko pridem iz službe greva na sprehod v naravo. Kolikor mi pač psička pusti, da se sprehajava...
Nisem pristaš tega, da je pes v hiši, vendar dokler ne bo zunaj narejem pesjak (4 x 3 m) in utica v njem bo pač v kurilnici, pa še topleje je.
Rad bi se sprehajal z njo (tudi meni bi koristilo), vendar me resnično moti, da se upira. Ali se ji je morda zamerilo, da smo takoj prvi dan ko smo jo dobili naredili cca. 4 km sprehod? Ali je bilo to preveč zanjo in se boji ponovitve?
Rabil bi kak nasvet.
Hvala
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #8 : četrtek, 05.03.2009 : 11:48:53 »

Meni se bolj zdi, da psica še ni videla zadosti zunanjega sveta, da bi bila toliko socializirana, da bi se sproščeno sprehajala. Iz strahu zato rine nazaj v kurilnico, kjer se počuti "varno".
Če bi vi svojo mladost preživeli v eni in isti sobi brez izhoda, bi se verjetno tudi ustrašili ob prvem pogledu na to kar vas čaka "zunaj".

Za mladiča si je treba vzeti ogromno časa, za slabo socializiranega/boječega/nesigurnega še toliko več, kar vaš očitno je. Priporočam vam, da si vzamete dopust in ostanete nekaj dni (še bolje tedne) doma. Tako boste odpravili več težav naenkrat, poleg vseh se bo psica socializirala, pa še sobno čista bo postala.
No, če bi bila z vami v bivalnih prostorih, bi se slednji problem tudi hitreje rešil. V vsakem primeru ne moremo mimo tega, da morate bit prisotni/ob njej. Pes je navsezadnje le krdelno bitje in ne samotarsko (kurilnica, pesjak). Moje mnenje.
Logiran

Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #9 : četrtek, 05.03.2009 : 12:07:20 »

Lahko vprašam, zakaj ste se sploh odločili za psa?
Logiran
TOMAZ9X
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« Odgovor #10 : četrtek, 05.03.2009 : 12:39:59 »

Zakaj pes?
Razlogov je kar nekaj. Prvič hčer ga je hotla met (8 letna), drugič jaz sem si ga vedno želel pa ni bilo posluha, tretjič imamo hišo z veliko prostora in živimo v naravi, četrtič - premalo se rekreiram in rabim vzpodbudo. Pošteno?
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #11 : četrtek, 05.03.2009 : 12:41:14 »

OK, pasme ne poznam (ne videza, ne karakterja Huh), v čem pa je torej problem, da pes ni z vami v stanovanju/hiši, razen da niste pristaš tega?
Vaš pes je živalski dojenček in je neprestano SAM Shocked , razen 3x na dan za nekaj minut, ker itak noče biti dolgo časa zunaj.
Niti mu niste v naprej pripravili bivališča zunaj, niti nič.
Dajte začeti resno se ukvarjati s psom, kot s(m)o vam že svetovali, ali pa ga dajte nekomu, ki bo to počel.
On je član vaše družine. Ne more se sicer enačiti z ljudmi/otroci, vendar ravno tako ima čustva/čuti, ima težave s socializacijo..., kot človeška bitja, če jih pustimo prepuščene same sebi.
In zrasel bo v eno tako neobvladljivo žival, ki se je boste hoteli znebiti, ker ne bo taka, kot ste si predstavljali, ali pa bo 10-15 let samevala na dvorišču.
To lahko z ukvarjanjem ali oddajo primernemu človeku preprečite in mu omogočite kvalitetno življenje.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #12 : četrtek, 05.03.2009 : 12:44:41 »

Pošteno - iz izključno sebičnih razlogov. Sedaj pa se aktivirajte in rekreirajte s psom. Ne pa pričakovat, da bo vsak dan z vami pretekel 8 km, dokler je mladič in dokler se boji.
In niste edini s službo, hišo in otroci... Se je treba zorganizirati in prilagoditi.
Logiran
frigga
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.577


« Odgovor #13 : četrtek, 05.03.2009 : 12:51:18 »

Pa ste se ob vseh teh razlogih pomislili tudi na to, kaj vse boste VI morali psu dati/omogočiti, ne samo on vam? Pes ne more in sme biti samo izpolnjena želja. Je veliko več. In ni dovolj, da ga kupiš, zapreš v kurilnico in ga trikrat na dan pelješ na sprehod. Ob vzgoji in ukvarjanju s psom je treba določene stvari postaviti na stranski tir in si postaviti tudi nove prioritete, če želiš videti uspeh, srečnega psa in še bolj zadovoljnega lastnika. O tem, ali si pripravljen na (zelo pozitivno) spremembo življenja (ki za sabo potegne neprespane noči, odpovedovanje nekaterim stvarem, preživljanje/vzgajanje/igranje... več ur dnevno s psom), ki jo prinese pes, pa je treba razmišljati pred nakupom.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #14 : četrtek, 05.03.2009 : 12:53:42 »

Pošteno-ja. Idealno-ne.
Torej je to vaš prvi pes. Še kar zahteven povrh vsega.
Lahko vprašam, zakaj ravno ta pasma?
Saj ne, da je izbira slaba, mogoče vas bo ravno zahtevnost zmotivirala, da se lotite "zadeve".

Svetujem, da se ga lotite kot dolgoletni/dolgotrajni projekt, predvsem pa vsakodnevni in časovno zamudni projekt.
Tako študijski, kot učni. Teoretični in praktični.

Ponavljam: priporočam dopust, odpoved službenih/popoldanskih obveznosti/odsotnosti za nekaj časa, velja za vse člane vaše družina, če bi se dalo. Čas, katerega boste zdaj investirali v mladiča, vam bo z dobro vzgojenim odraslim psom izplačan nevemkolikrat multiplicirano, ker vam bo prihranjeno zapravljanje ogromno časa za odpravljanje napak/težav.
Logiran

Strani: [1] 2 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Pes noče na sprehod
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines