mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 12:04:53

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Pes noče na sprehod
Strani: 1 2 [3] 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pes noče na sprehod  (Prebrano 27390 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #30 : petek, 06.03.2009 : 13:44:28 »

Saj tvoja psička je ravno prav stara za igralne urice, v malo šolo bi jo pa po moje šele v jeseni vpisal. Ne vem...naj kdo drug predlaga.  Smiley
Logiran
urmil
rad pišem
****
Sporočil: 348


WWW
« Odgovor #31 : petek, 06.03.2009 : 14:45:55 »

Igralne urice so namenjene ravno mladičkom, zato je to res idelana priložnost, da psička pride v stik z drugimi malimi pasjimi knedli in ljudmi ter novim okoljem. Če se jih boš udeležil, ti zagotovo ne bo žal. Jaz sem vedno čist raznežena, ko na našem klubu gledam mladičke kako se spoznavajo in igrajo, lastniki pa medtem poslušajo kakšne koristne nasvete.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #32 : petek, 06.03.2009 : 14:56:19 »

Tudi jaz zelo priporočam igralne urice. Veliko bolje je namreč, da se psi igrajo pod budnim očesom inštruktorja, ki bo znal opozoriti na neželjeno vedenje, kot pa nekontrolirano divjanje z naključnimi mimoidočimi psi. Pa še vi - priporočam, da greste kar vsi glede na to, da ste začetniki - se boste marsikaj naučili. In nedelja je čisto fajn dan, ker ste fraj.
Logiran
Datelj
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 84


« Odgovor #33 : petek, 06.03.2009 : 18:23:22 »

Kar se sobne čistoče tiče, bo verjetno malo težje glede na čas, ki ga lahko preživite skupaj in to, da je nimate skozi na očeh.

Mi smo rabili slab mesec, da je pes sobno čist. Nabavili smo sprej UrinOff, ki razgradi urin, tako da tepih/tla več nima vonja, zaradi katerega bi pes vedno znova lulal tja. Res super stvar, priporočam.

Kaj smo počeli (in še počnemo)? Po vsaki jedi takoj ven, da lula. Včasih takoj tudi kaka, ponavadi pa nekje pol ure po jedi, zato je takrat treba še enkrat ven. Po daljšem spanju ali igri ven, ker bo lulal. Če ogromno pije, čez kake pol ure obvezno ven, ker bo lulal. Če že dve uri recimo ni nič naredil, ven, ker bo zelo verjetno vsaj lulal.  Cheesy Zvečer, preden gremo spat, obvezno ven. Če ga zaprem v ogrado ob postelji (kjer spi) in cvilka ter se noče pomirit, ven, ker bo ali lulal ali kakal). Vse to je seveda veliko bolj enostavno, če imaš psa skozi pri sebi in imaš veliko časa na začetku (kak dopust bi res bil idealen, če si ga lahko privoščiš - pa četudi samo popoldan, tako da se vrneš domov ob 12h recimo).

Ko gremo ven, mu povemo "gremo lulat". Ko lula, mu govorim "lulat, priden, lulat...lulat" itd. ponavljam besedo, da jo poveže z dejanjem (in jo je! zdaj že skorajda lula na ukaz oz. vsaj ve, kaj hočem od njega in se včahis potrudi tudi samo par kapljic spustiti, češ "če že lih hočeš"  Grin). Takoj ko polula, klik+priboljšek (mi učimo s klikerjem). Če nimaš klikerja, takoj ful pohvala in priboljšek, crkljanje, igra... Enako s kakanjem - govorim zraven "kakat, priden, kakat" z enim takim veselim bebavim glasom, ki ga psi obožujejo, in isto sledi pohvala. Super je, če se pes nauči lulati in kakati na povelje - in z ogromno pozitivne motivacije, nagrajevanja, ponavljanja ni nemogoče.

Če boste poskusili s časopisom oz. pleničnimi podlogami (se jih da kupiti v trgovinah za male živali in verjetno v kakem Sanolaborju, lekarni...) - osebno bi raje uporabljala podloge, da se ne bo psička potem na vsak kos papirja na tleh hotela polulati  Roll Eyes, je pa časopisni papir seveda mnogo cenejši.

Ko bo čas za lulanje, jo postavi na podlogo, počakaj, da se tam polula, in jo nato ful pohvali in nagradi. Če bo začela lulati kam drugam, ploskni ali glasno reči "ne" ali oboje, da jo prekineš, jo primi in postavi na podlogo, ter jo ful pohvali (pa neglede na to, če se je že prej do konca polulala drugje). Če pa zadevo dokonča na podlogi, potem pa sploh znori od navdušenja! Kaj šele, ko sama gre tja. Karkoli naredi v vaši odsotnosti, se ignorira, pa naj bo še tako za znoret. Če pa bi se v vaši prisotnosti želela recimo igrati s podlogo, papirjem,... rečeš "ne" ali  "fuj", pohvališ ko zadevo spusti (pa čeprav si jo moral iztrgati iz gobca) in zamotiš z drugo igračo. Če je dosti sama, naj ima na voljo več zanimivih igrač, tudi kako plišasto (vendar za živali, ker te za otroke niso vedno dovolj trpežne in jo lahko pes razgrize in poje).

Da si bo lažje zapomnila, kam se lula in kaka, ji lahko časopisni papir/podlogo malce nadišavite s kapljico eteričnega olja (kaj vem, poljubnega vonja, samo ne istega, kot so vaša oblačila ali pa osvežilec zraka v avtu, parfum itd.), tako bo sčasoma povezala vonj z mestom za opravljanje potrebe in lahko to prenesete tudi na druge stvari...recimo nadišavite en del/kot ograje, kamor naj opravlja potrebo, ko bo spuščena zunaj, ali pa en kot pesjaka,...

toliko o sobni čistoči (sorry, vem da ni čisto taprava tema)

---

Kar se tiče sprehodov, navadi psičko najprej na to, da bo rada zunaj. Hrani jo zunaj, božaj jo zunaj, ukvarjaj se z njo zunaj, naj ji bo ful prijetno. Če boš dosti z njo, ti bo začela tudi zaupati in se ne bo bala iti s tabo ven ali na kak nepoznan kraj oz. bo premagala svoj strah, ker bo želela biti s tabo. Takoj ko ti postaneš njen vodja, "pasji ata", zaupnik, se bo s tabo počutila varno kjerkoli.

Tudi na ovratnico in vrvico jo navajaj počasi, z dosti priboljški. Najprej po kurilnici, nato po dvorišču, potem pa izven. Ko se bo enkrat sprostila ob tebi na dvorišču, jo lahko pelješ ven. Če ne gre drugače, vzami pest briketov in jo nahrani na dvorišču, zunaj ograje itd. Ne moreš verjeti, kaj vse pes naredi za hrano in česa vsega se neha bati, če je povezano s hrano/priboljški/igro/crkljanjem...

Pa še nekaj, nikoli ne potrjuj njenega strahu s tolaženjem, božanjem, itd. Lahko jo bodriš z veselim, svetlim glasom, malo potrepljaš, ali pa njen strah/cviljenje/jamranje ignoriraš in jo povabiš k igri. Bolj ko jo tolažiš, bolj bo mislila, da ima dober razlog, da jo je strah. V bistvu s tolaženjem potrjuješ njen strah, ona pa potrebuje oporo, moč in samozavest s tvoje strani.

Dovoli ji, da spozna okolico, brez da bi silil vanjo ali jo skozi gledal, opazoval, se ji posvečal...recimo sedeš na travo in se pogovarjaš s hčerko in ali ženo, ali pa bereš kakšno knjigo (no, se bolj delaš da jo bereš  Wink) in prikrito opazuješ psičko, kaj počne, če pride k tebi, jo malo počohaš, se poigraš, potem pa pustiš, da malo razišče.

Pa ko jo enkrat začneš voditi na sprehode, naj bo sprehod vedno povezan z nečim dobrim - ko dospeš do točke, kjer se bosta obrnila, se poigrata z njeno najljubšo igračo, ji daš prav poseben priboljšek, itd. Na začetku ful paziš, da ne bo imela neprijetnih izkušenj na sprehodu, recimo z večjimi/agresivnimi psi, kakimi motorji ali glasnimi stroji (traktorji ipd., če živiš na deželi).

Igralne urice so prav fajn zadeva, sploh za nas nove lastnike. Mi smo bili včeraj in je bilo res lušno.  Smiley Fajn je tudi, ker lahko inštruktorja vedno vprašaš, kar te zanima, če imaš kaki problem, itd., pa se ti lahko osebno posveti in ti svetuje. Saj vse te pasje šole so itak za nas narejene, ne za pse.  Wink

Kot pripomoček pri učenju pa res zelo priporočam kliker - meni je predvsem dal ogromno pozitivne motivacije in volje do učenja psa  Smiley preprosto zato, ker učenje postane lažje in bolj zabavno. O uporabi klikerja je informacij na internetu ogromno, tudi na naših forumih se najdejo teme o klikerju.

Joooj sem se razpisala ... pa ne mislit, da sem nek ekspert, sploh ne, sem novopečena lastnica psa in zato požiram na tone informacij in se še prav tako malo iščem. Tako da vzemi moje pisanje kot nekaj, kar ti morda lahko da kakšno idejo, ki jo lahko sam bolje raziščeš.
Logiran
chory
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 78


WWW
« Odgovor #34 : ponedeljek, 28.09.2009 : 09:16:24 »

Tomaž
Priporočam da psičko opazujete in se učite.Pa veliko ljubezni in crkljanaja.Upam ,da se motim in da si kuže niste nabavili z namenom, da se z njo razkazujete in da ste v viziji videli sebe in svojo družino, kot v reklami z psom ki lep,lepo vzgojen dirja po travniku vi pa ponosno stojite zraven.....Ja pa saj vse to je mogoče a z velikooo dela in ukvarjanja s psičko.
Predvsem pa naj bo kuža z vami ves čas,v stanovanju.V kurilnici naj bo le kadar ste v službi.Če ste psa sprejeli kot ljubljenčka ,naj bo ljubljenček.Ker roko na srce pozimi vam bo bore malo do norenja po dvorišču, če vas psička iz kuhinje ali dnevne na bo potegnila na plano.
Tkole je to .Kuža je dojenček in le če jo boste imeli na očeh se boste lahko naučili pasje mimike in potreb ki jih izraža.ljudje ki živimo s psi to vemo in nam je mali problem videti kdaj našega psa tišči kakat,lulat,kdaj je lačen,kdaj mu je slabo,se hoče igrati,uje zaspan mu po glavi hodijo traparije.Že zato je dobro da je z vami.Psičko je strah in ne ve zakaj je sam in vzeta od mamice.Je žalostna in osamljena.Poskusita jo vzeti v naročje ,jo stiskati k srčku in jo odnesite na travnik kjer ne more pobegniti.Tam jo božajte hvalite,in se igrajte z njo.Na vrvici delajte z njo po nekaj korakov z vabo.Igračko ali navdno cunjo.Pri tem jo hvalite.Prihod domov naj bo prijeten in vedno pohvalite zaželjeno vedenje.Imejte jo radi.
Logiran
chory
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 78


WWW
« Odgovor #35 : ponedeljek, 28.09.2009 : 09:23:51 »

Pa še nekaj Tomaž9x ,zanima me kaj se je zgodilo s kužkom ki si ga omenjal(dvomesečni) v začetku meseca marca.Prav tako je bil zaprt v kurilnici od šestih zjutraj do štirih popoldne,in je lulal notri.Žalostno kdo nabavlja pse.A si ga oddal in nabavil novega da se kitiš z njm.Me res zanmima.
Logiran
ka ty a
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.919


« Odgovor #36 : ponedeljek, 28.09.2009 : 09:26:27 »

Saj je pisal samo o tem psičku, takrat marca.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #37 : ponedeljek, 28.09.2009 : 09:36:40 »

Ja, samo o tem psu je pisal.
Logiran
chory
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 78


WWW
« Odgovor #38 : ponedeljek, 28.09.2009 : 12:59:35 »

Ja hvala bogu če je tako se opravičujem.Ampak : sory kakšen naj bo pa pes ki je neprestano sam in zaprt v kurilnici.Pasje šole so zato da vodnike naučijo kao se s psom rvna.Zato da se ga socializira ,vzgaja in predvsem se uči lastnik.kURILNICA NI IN NIKOLI NE BO PROSTOR KJER SE PES NAHAJA ,SAM IN OSAMLJEN.žELI SI LJUBEZNI IN DRUŽBE KI PA JE OČITNO NIMA.pOSKUSITE GA VZETI K SEBI IN VIDELI BOSTE NAPREDEK.
Logiran
mojč31
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« Odgovor #39 : ponedeljek, 09.11.2009 : 20:03:43 »

malo off topic, pa vseeno.
Naša psička zdaj že približno en mesec ne mara več hodit na sprehod po naselju  Roll Eyes. Ko gremo iz hiše gre najprej proti avtu, in ko vidi da ne gremo z avtom se vsede in noče it naprej. Stoji pred avtom in trmari. Jo moramo fizično prenesit par metrov v naročju, da se gospodična odloči, da bo vseeno naredila par korakov sama. Sem sčasoma ugotovila za kaj gre. Zadnje čase smo se velikokrat peljali z avtom na Golovec. in ker v gozdu naša Pina strašansko uživa in gre vedno zelo rada, sklepam da bi rada hodila kar vsak dan in na ta način izsiljuje. No, to je moje sklepanje, ki se mi zdi še najbolj logično.
Logiran
AN[ch]Y
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 144


« Odgovor #40 : torek, 10.11.2009 : 09:34:22 »

Mojč31, meni se zdi dosti verjetno. Čeprav, moja je pa tako fina, da v takem vremenu pa ona že ne bo ven hodila! Samo lulat, pa še to za prvi grm, kakat pa ob 7ih zjutraj v temu mrazu in dežju - ja pa jade!!
Logiran
ninck13
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #41 : ponedeljek, 14.10.2013 : 10:09:44 »

Tudi moj pes noče na sprehod.
Problem nastane ko je treba iti na sprehod proč od hiše - prvih cca 150 metrov noče hoditi, se usede na tla in nato upira z vsemi štirimi....Ko je ta razdalja mimo, lepo veselo teklja in maha z repkom.
Tudi ko ga peljem z avtom nekoliko proč, hodi brez problema.
Ne pomagajo niti igrače, priboljški, tudi polisalama in sirček ne.
Tudi boji se ne, samo trmari in noče iti....Kakšna ideja, kaj storiti???
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #42 : ponedeljek, 14.10.2013 : 10:17:01 »

Kuža je star 10 tednov? Po mojih izkušnjah noben mladiček precej dolgo ni hotel zapustiti "gnezda" (hiše..). Potem se pač nekako vda v usodo, prebije led.. Tako sem jaz to dojemala in se s tem nisem obremenjevala. S starostjo naraščata tudi pogum in radovednost. Smiley 
Logiran
ninck13
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #43 : ponedeljek, 14.10.2013 : 11:04:29 »

Tako je, 10 tednov je star. Ko sva enkrat preč od hiše začne veselo in radovedno raziskovati naokoli in res uživa na sprehodu.
Ampak spravit ga preč od hiše....to pa je misija nemogoče....naj ga torej vozim z avtom malo preč, ker potem ni problema, ali naj ga nesem prvi del poti, po kateri noče iti (noče iti v nobeno smer, ne le v eno)...?
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #44 : ponedeljek, 14.10.2013 : 11:09:52 »

Sicer je navajanje na vožnjo z avtomobilom zelo priporočljivo, pa vendar. Pes naj na začetku spozna okolico hiše. Pa pojdita večkrat na stometrski sprehod. Ko se naveliča, se pa obrnita, pa spet pa spet. Tako nekako sem izgledala jaz, ko sva se z mojim učila hoje na povodcu. Ko je potegnil, sem se obrnila in šla v drugo smer, pa spet pa spet. Je kmalu ugotovil, da se počasi daleč pride.
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Pes noče na sprehod
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines