mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 08:39:51

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Dva ali več psov  |  Tema: kako spoprijateljiti odraslega psa in mladiča???
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: kako spoprijateljiti odraslega psa in mladiča???  (Prebrano 18213 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sasica
novinec
*
Sporočil: 17


« : torek, 10.10.2006 : 13:08:33 »

Evo našo situacijo ki je ne znamo rešiti:

Do nedavnega smo doma imeli dva psa: labradorca, ki je bil pri hiši že 16 let, in zadnjih 6 let tudi mešančka, ki se je k hiši pritepel. Labradorec je dobro sprejel novega mešančka, le prvi teden ga je malo "odganjal" od sebe nato pa sta se prav lepo sprijateljila, veliko, tudi slabega, se je naučil od "očeta" labradorca. Labradorca smo nekaj mesecev dali uspavat (starost), zdaj pa smo k hiši dobili novega mladička, višavskega terierja, spičko. Prvi dan mešanček sploh ni povzročal težav, novega kužka je več ali manj obvhohaval, le takoj ko je prišla, se je malo tresel. Drugi dan so se začele težave, saj mešanček na noben način noče sprejeti terierke. Vsakič ko se mu približa ali se želi z njim igrati (seveda se tudi "zaganja" vanj) začne renčati in jo hoče napasti. Zdaj smo ju sicer ločili ker se zelo bojimo za terierko, vendar to ni način, saj bi radi dosegli, da sta prijatelja. Terierka je sicer tu le začasno, vendar se bosta gotovo veliko videvala in fajn bi bilo, če se ne bi napadala:)

Torej kako naprej, kaj naj naredimo, da bo mešanček sprejel mladička in da jo ne bo napadal? Bojimo se namreč da ji ne bi stisnil vratu do smrti ali kaj podobnega.

Hvala za vašo pomoč!
Logiran
anu
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 62


« Odgovor #1 : torek, 10.10.2006 : 19:33:39 »

Slišala sem, da je treba psa spoznati na nevtralnem področju, ko se starejši kuža ne počuti ogrožen, da si nekdo prisvaja njegov prostor. Morda je pa še čas in ju odpeljete, vsakega zase, na nek travnik, park... ki je obema neznan in ju tam poskušate zbližati?
Logiran
SamSvojMojster
rad pišem
****
Sporočil: 400


« Odgovor #2 : torek, 10.10.2006 : 23:01:32 »

Jaz ti bom povedal kako sem svoja dva zrihtal,ko sem tamalega pripeljal domov.Tavelik ni bil navdusen,ter se mu je vedno umikal.Ampak tamali je venomer rinil k njemu.Hotel se je igrati in tako naprej.Tastari ga je ene parkrat usekal,kar pa ne pomeni da ga je ugriznil.Bliskovito je zacel rencati kot zmesan in savsati proti njemu,tako da je mali dobil respekt do njega.Potrebovala sta kaksen mesec ,mogoce celo dva,vendar sta se morala zmeniti.Vsakic sem starejsega odmaknil,ni mu pa hotel skodovati,samo pokazati kje je prisleku mesto.Naredila sta si hirearhijo,da imata poslihtano.Predstavljaj si da prislek ,kar zleze v posodo z hrano tastaremu psu.Tako ne gre ane?Starejsi pes mu pokaze,kje mu je mesto,ter sta razcistila pojme.Je pa res,da starejsi pes vedno dobi hrano prvi,sprehod prvi in pozdrave,ko pridem domov tudi.Ne trdim da to drzi za druge psa,vendar nam srima.Ko je bil mali v puberteti je enkrat zarencal na starega psa,pa sem ga kaznoval.Izoliral sem ga od nas,tako da se zadeva ni nikoli ponovila.Imam pa dva samca.
lp 
PS:ne vem ce bo kaj pomagalo,ampak za vsak slucaj. Smiley
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #3 : ponedeljek, 23.10.2006 : 12:27:26 »

Jaz bi svetovala predvsem naslednje - dajte starejsemu psu cas. Nekateri psi pac mladickov ne sprejemajo, sploh mladicek visavca je zelo hiperaktiven in starejse pse lahko to moti. NE lucujte jih, skupaj naj bodo, vendar pod vasim nadzorom. Kadar bo tamala zacela "tezit" starejsemu jo zamotite s kaksno igracko oziroma preusmerite njeno pozornost. Mesancek se bo s casoma navadil na njeno prisotnost, nikakor pa ni nujno da se bosta kdaj dejansko spoprijateljila.
Logiran
SamSvojMojster
rad pišem
****
Sporočil: 400


« Odgovor #4 : ponedeljek, 23.10.2006 : 12:56:56 »

Jaz ko grem od doma jih locim.Vcasih jih pustim,vendar za krajsa obdobja,ko grem na pumpo,smeti odnest in podobno.Ce me ni po par ur,sta locena.Je pa res ,da imam dva samca.
lp
Logiran
čara
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 224


« Odgovor #5 : ponedeljek, 23.10.2006 : 18:53:51 »

Ja sej ti imaš dva samca, ki se nista spoprijateljila in v takem primeru ju moraš ločiti med odsotnostjo.
Logiran
SamSvojMojster
rad pišem
****
Sporočil: 400


« Odgovor #6 : ponedeljek, 23.10.2006 : 19:08:08 »

Ne napacno.Moja dva sta se spoprijateljila. Smiley Vendar pri psih obbstaja tudi rangiranje,jaz pa nocem,da bi prislo do kaksnega rangiranja, medtem ko mene ni doma.
lp
Logiran
alessa06
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 234


« Odgovor #7 : nedelja, 04.02.2007 : 19:33:26 »

Imam eno vprašanje. Ko je že tukaj tema o mladičih in odraslih psih.
 Naša Alessa je stara 8 mesecev. Je razigrana in nič agresivna do drugih psov. Moja sestra pa ima nemškega ovčarja starega 2 leti. Ko jo vzamem s sabo k sestri pa nastane problem.
Njen pes renči in prav grdo laja na našo psičko, tako da se ju ne upamo spustiti skupaj. Med tem ko on laja pa tudi naša ni tiho in začne nazaj lajati in renčati, kar drugače ni njena navada. Kako ju pripraviti do tega da se bosta lahko igrala. Drugače pa je prav miroljuben pes in ko pridem sama brez psičke je zelo vesel in se igra z mano in nori in nikoli ne laja. Res pa je da so na vasi in tam nima skoraj nobenega stika z drugimi psi. Smiley Aha pa skoraj enako sta velika, in zato se ne bojim da bi se kaj poškodovala v igri ,samo da je ne bi zagrabil in zgrizel. Undecided K ponavadi pravijo da se pes in psica zastopita, pa zgleda da ni vedno tako.
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #8 : nedelja, 04.02.2007 : 19:38:57 »

Pedlog, ki mi najprej pade na misel. Peljite ju na nevtralen teritorij.
Logiran
alessa06
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 234


« Odgovor #9 : ponedeljek, 05.02.2007 : 09:53:58 »

Mogoče se pa res počuti ogroženega in zato tako odreagira.  Undecided In še, ko sestra pride k meni se z njo igra in potem seveda diši po njej in jo pes celo prevoha ko pride domov. je pa zelo zaščitniški do nje in se vedno, ko kdo pride in gre proti njej postavi vmes in čaka da se ji nebi kaj naredilo. Tongue je kot njena senca in skos hodi za njo. Grin
Bomo poskusili s tvojim predlogom.  Smiley Smiley

lep pozdrav
Logiran
alessa06
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 234


« Odgovor #10 : nedelja, 08.04.2007 : 19:25:10 »

Včeraj smo ju peljali na sosednji travnik in spustili, vse ok. Povohala sta se malo zarenčala, da sem zakričala to je fuj in potem sta se začela prav lepo špilat. Cheesy Cheesy Nato smo šli nazaj  do hiše in sta bila oba pridna. Je bil pa nemški ovčar  od norenja že na pol mrtev, moja šavra bi pa še kar norela  Grin Grin. Potem sta  bila celo popoldne oba skupaj in nič se nista več kregala. samo moja šavra je svoj povodec mirkala, ker je bil na tleh, pa ga je hotel Lordi povohat ona pa je bila huda in ga je nagnala stran od svojega povodca. Potem sem ga pobrala in spravila, da ne bi bilo prepira. Hecno, ni kaj. Grin

Drobtinica, hvala za nasvet!! Wink
Logiran
tina_lesnik
novinec
*
Sporočil: 5


« Odgovor #11 : ponedeljek, 02.07.2007 : 20:24:39 »

Pozdravljeni!

Moje vprasanje je anravnost za to temo. pred 5imi dnevi smo domov pripeljali visavsko terierko staro 3,5 meseca. doma imamo pa ze samcka, starega 3,5leta. mladicka je hiperaktivna in konstantno sili v tastarejsega. najprej v sklede - to smo jo odvadli. sili v vse njegove igracke in ko se zelim igrati z obema, se starejsi kr umakne. konstantno se pred mladickom umika, tak da mam obcutek da je uzaljen, ceprav dobi on vso prvo pozornost. problem pa nastane pri igranju (upam da je to igranje Smiley ) - ona ves cas sili v njega in ga grize on pa se ji kr umika in kdaj pa kdaj zarenci na njo - verjetno ko je ima dovolj. tu pa jaz dobim slabo vest, namrec tastarejsi je ful miroljuben in se bojim da se mu bo tamala s svojim siljenjem vanj zamerila.kako naj ju navadim da bosta prezivela zivlenje skupaj mirno in spokojno? pa kako se naj odvadim obcutka krivde, ko bom vsakic ko se bo starejsi umaknil in se skrival pomislila da smo naredili napako pa se vzeli enega psa? ali se dejansko psi rangirajo med seboj? ker imam obcutek da bo tamala glede na svoj karakter ga dominirala ko bo starejsi, tega si pa ne zelim. prosim za pomoc in spodbudne nasvete Smiley
Logiran
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #12 : ponedeljek, 02.07.2007 : 22:47:57 »

Nekaj dobrih nasvetov je napisanih zgoraj, jaz pa bom samo dodal moj pogled na zadevo. Psi se seveda rangirajo. Ne razumem v cem je problem ce bi mala prevzela vodstvo. Naj ga! Pa kaj potem. Se bo ze vse porusilo. Bolj kot posegamo v rangiranje in posusamo mi ustvarit nek umeten odnos med psi, slabse delamo. Vsaj to je moje mnenje. Naj se sama dogovorita.
Spet druga stvar pa je nasa vloga pri vsem tem. Kot sem zgoraj napisal, ni na nas da ustvarjamo umetno hierarhijo. Imamo pa eno pomembno vlogo. Namrec, kot voditelji tropa mi dolocamo kaj se v tropu lahko in ne sme delat. Torej dolocamo tudi na kaksen nacin si bo kdo koga podrejal. Eno je, da pustis psu da si drugega podredi oz. da hoce imet svoj mir in prostor. Naj si ga sam prisluzi. Druga pa je ce to dosega z agresijo. Tu pa je meja. Napad na drugega psa je treba zatret v kali. Takoj ko vidis, da je vse skupaj slo prek ene meje rangiranja in je ze cista agresija (ugriz - ne samo da carenci in malo cavsne, temvec da vec kot ucitno ugrizne in po moznosti se drzi in kaze gibe ubijanja plena), je treba uveljviti svojo vlogo vodnje in ustrezno ukrepat. Se, enkra - ti imas pravico dolocit kaj se lahko in kaj ne dogaja v tropu.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #13 : torek, 03.07.2007 : 08:52:38 »

Uh, jaz delam ravno kontra. Tamala ne sme nic naredit proti tastaremu. Al jo okrega on, ce mu pa ne uspe, pa jaz posezem vmes in sploh ni debate. On je njen sefe neglede na njene domina-namene. Na zacetku sem kak prvi dan cincala kaj nardit, ker je rencal nanjo, potem sem se pa po pogovoru s prijateljico odlocila, da bom kar pustila, da "zastarta" nanjo. Se mi je zdelo, da je ne bo zagrabil, ker ni tak tip psa. In je res ni, sam narencal jo je pa...uuuu. Hehe, tamala pa nic, mal je sel repek dol pa umaknila se mu je, to je bilo pa tudi vse.
Saj obcasno se proba, pa on samo zobe kaze in tamalo kar odnese stran.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #14 : torek, 03.07.2007 : 12:05:53 »

Ja, ampak vseeno pustis, da ji sam pove kako in kaj. To je bil moj point Wink
Sigurno, da bi vsak rad, da so njegovi psi tezki prijatelji, ampak vcasih pac ne gre. Takrat je treba pac poskrbet, da ne pride do incidentov. Tudi jaz nisem maral sosedovega mulca in bi ga ob vsaki priliki nalomil. Je pa mama kot vodja pokazala kje so meje in naucil sem se shajati tudi s tem. Torej cilj je, da psa shajata drug z drugim, ni pa potrebe po prijateljstvu.
Lahko ju poskusas zblizat. Seveda. Morda bo zaleglo oz. bosta vsaj imela pozitivne prve izkusnje. Nevtralen teren je dober nasvet. Na koncu pa se bosta sama med sabo zmenila Wink

Lp, Marko
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Dva ali več psov  |  Tema: kako spoprijateljiti odraslega psa in mladiča???
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines