mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 00:22:56

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Zakonodaja v blokih glede psa v stanovanju
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Zakonodaja v blokih glede psa v stanovanju  (Prebrano 39865 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #105 : ponedeljek, 23.04.2012 : 16:04:32 »

Joj, Bela Tisa, to je pa res samo pri nas (njih) mozno.  Roll Eyes Roll Eyes Ves, v istem bloku je vcasih zivel moj dedek in seveda ga je skupaj z menoj obiskovala tudi Kaja (pa Vini tudi). Koliko so imeli za povedat sosedje, prav cakali so, da sem se pripeljala...  Roll Eyes Cool Neverjetni so res. Vprasaj enkrat Moniko kako so njo preganjali zaradi mack.  Wink

p.s. moja gnjavatorska soseda pa je zdaj prav lepo tiho odkar jaz cistim nase nadstropje. Mogoce tudi zato, ker bo verjetno se kaj potrebovala..... Wink
Logiran

zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #106 : petek, 27.04.2012 : 20:12:32 »

Sunnyday kolikokrat na teden pa puca tale vaša čistilka? Naju pride 7€ na mesec, 2x tedensko pa počisti Wink V sosednjih blokih ista čisti, mislim, da je tudi cena enaka. Morda se razlikuje edino glede na število stanovanj, pri nas so pač samo 4 stanovanja.
Logiran
Ovcka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 104


WWW
« Odgovor #107 : nedelja, 21.10.2018 : 17:34:07 »

Hej

Bom malo obudila tole temo, namrec, z zlatim prinasalcem zivimo v bloku kjer je 20 stanovanj, smo v 4. nadstropju, stanovanje imava kupljeno, placujemo cistilko, pes je prijavljen. No, danes me je pa en sosed prijazno nagovoril, da ga ful motijo dlake od (ocitno samo) mojega psa na njihovem predprazniku, da je zamenjal ze 3 predpraznike, pa da mu dlake letijo v stanovanje kjer ima 2 otroka in da to tako ne gre vec. Mi je dvignil pritisk v 5ih sekundah, tako da ga nisem niti vprasala kaj pricakuje od mene, ker je zacel o tem, da bo govoril z upravnikom al z ne vem kom, pa da bo sklical sestanek, pa da ce ne bo nic boljse, da bo sel se dlje.. Sem mu samo rekla ce pricakuje da psa zabrijem al kaj, pa sla naprej, ker s takim se nimam kaj pogovarjat.

Kaj pa lahko naredi? Po mojih info nima nobene pravne podlage za kakrsenkoli ukrep, dokler pes ne pusca iztrebkov, hodi privezan, se ne vtika v ljudi. Pa moj pes ni edini v bloku, vem da pusca dlake, ampak saj placujemo cistilko za to.

Sem se morala "spihat" Wink

Lp..
Logiran
pudelj
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.450


« Odgovor #108 : ponedeljek, 22.10.2018 : 06:44:56 »

Nič ne more. V bloku se je pač treba prilagoditi, če mu kaj ne paše pa naj se odseli (to bi mu jaz rekla, če bi meni kdo začel težiti zaradi psa).
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #109 : ponedeljek, 22.10.2018 : 09:29:05 »

Nič ne more. V bloku se je pač treba prilagoditi, če mu kaj ne paše pa naj se odseli (to bi mu jaz rekla, če bi meni kdo začel težiti zaradi psa).

Točno tako!  Wink

Jaz bi se sicer poskusila zadržat in se ne skregat z bedakom, ampak v blokih se pač vedno najde kakšen tak "pacient". Tudi v mojem, ampak sem naravnost sluzasto prijazna z vsemi takimi in imam zdaj mir.

Imaš lastniško stanovanje, torej bi teoretično lahko imela doma po 5 živali ene vrste (se pravi: 5 psov, 5 mačk, 5 papig in še 5 kač, recimo .... Tongue). Poleg tega plačuješ stroške čisčenja  - predvidevam - tudi za psa v višini 0,5 osebe, s čimer je poskrbljeno tudi za nevidne dlake  Wink na prtljažniku nervoznega soseda.


9. člen Stanovanjskega zakona določa, da

Lastniki lahko sprejmejo hišni red, s katerim določijo pravice in obveznosti uporabnikov posameznih delov stavbe z namenom, da se zagotovijo pogoji za nemoteno uporabo teh delov, zavaruje varnost in red ter zagotovi mir in čistoča v stavbi, tako da se z njim določijo temeljna pravila sosedskega sožitja kot na primer:
.....
..... 5. alinea: – pogoji, pod katerimi se dovoljuje bivanje domačih živali v stanovanju (nošenje nagobčnikov, vodenje na povodcih, ipd.

Morebitne sankcije, ki bi jih stanovalci navedli v hišnem redu (npr. da "so izključno lastniki psov dolžni poravnavati stroške čiščenja hodnikov, stopnic, dvigala in skupnih prostorov" ali celo "v našem bloku živali niso dovoljene" pa so povsem brezpredmetne in nimajo pravne teže. Odvetniki se jim na glas smejijo - prisežem, sem videla na lastne oči.


Še citat iz Pravilnika o upravljanju večstanovanjskih stavb:

Pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb v tretjem odstavku 28. člena  določa, da se lastnike psov bremeni zgolj s stroški čiščenja skupnih prostorov (hodniki, dvigala, stopnišča…) za vsakega psa v višini polovice stroška, ki odpade na enega uporabnika.

To plačuješ, torej  se držiš pravil in ti nihče ne more nič.


Če pa bi ti vrli sosed mogoče grozil z inšpekcijo, mu pa postrežeš s 36. členom Ustave RS, ki (med drugim) pravi takolele:

Stanovanje je nedotakljivo. Nihče ne sme brez odločbe sodišča proti volji stanovalca vstopiti v tuje stanovanje ali v druge tuje prostore, niti jih ne sme preiskovati.

To velja tudi za policijo, inšpekcijo in posledično tudi za kakšno samozvano "stanovanjsko komisijo" pod vodstvom gospoda soseda.  Roll Eyes


Upam, da to kaj pomaga. Uf, kako me razkačijo taki vosli ... jezen Roll Eyes


Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Ovcka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 104


WWW
« Odgovor #110 : četrtek, 25.10.2018 : 19:46:10 »

Hvala za te izseke zakonov, bojo pomagali, ce bo potrebno. Wink Ampak, zaenkrat obljubljenega sestanka se ni bilo, no, pa sedaj ko se srecamo se ne pozdravimo vec (je sel on mimo nas, kot da nas ni, tko da mi sedaj dol visi tut za vljudnost). Aja, pa ciscenje placujemo na enoto, ne na osebe. Kar je sicer skoda, ker on bi potem mogel placevat za 4, mi pa sam za 2.5  Cheesy

Sem se pa pomirila in ze par dni ne razmisljam vec na to.. Se ne splaca..  Grin
Logiran
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Zakonodaja v blokih glede psa v stanovanju
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines