mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.04.2024 : 14:43:09

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Zakonodaja v blokih glede psa v stanovanju
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 8   Dol
Natisni
Avtor Tema: Zakonodaja v blokih glede psa v stanovanju  (Prebrano 39851 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Amaja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 190


« Odgovor #15 : nedelja, 29.03.2009 : 18:36:37 »

A gre morda za občinsko stanovanje? Smo že imeli tak primer, ampak ni bilo v pogodbi nobene take določbe, le ena uradnica jim je "zabičala", da ne notri ne smejo imet psa.  Shocked Drugač ni nobenga takega pravilnika, ki bi kar tako prepovedoval imet psa v stanovanju. LP,M
Logiran
Jolly1
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #16 : nedelja, 29.03.2009 : 19:01:48 »

Ne vem, če ti lahko kdo prepove imeti psa v lastniškem stanovanju - še sploh, če se držiš hišnega reda, ki velja v bloku (če ga imajo) ali pa nekega splošnega bontona. Kot rečeno, stanovanjski zakon tega nima nikjer zapisanega in močno dvomim, da ti lahko odvzamejo psa kar samo zato, ker je večina stanovalcev za; pes pa nič kriv, samo ljudje ga ne marajo ali pa nočejo v bližini samo zato, ker "izgleda nevaren".
Za tole kazen 5000 evrov bi morali bolj točno povedati, kdo in zakaj jo je izdal. Se mi pa zdi zelo visoka kazen za slovenske razmere in če je resnična, mora imeti zelo dobro pravno podlago. Smodlask, ali mogoče ti kaj več veš o tem, če se je gospa obrnila nate?

Pred leti, ko sva bila še najemnika sva imela težave s tem in takrat nam je upravitelj dal pravno razlago, da dokler spoštujemo hišni red oz. pogodbo o medsebojnih razmerjih, ne morejo nič. Ker v hišnem redu je pisalo, da so psi dovoljeni, dokler so na vrvici in ne motijo stanovalcev, niso nevarni itd. Če  midva recimo tega ne bi spoštovala bi lahko glasovali za najino izselitev.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #17 : nedelja, 29.03.2009 : 19:12:48 »

Če je dogovor protiustaven nebi smel veljati... Ja sej pol se lahko v dnevni red kake "posebne" bajte vpiše karkoli (ma karkoli...)!? Če je v nasprotju z zakonom ali celo ustavo, je ničen.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #18 : nedelja, 29.03.2009 : 19:18:52 »

Ne morejo prepovedati. Lahko prepove najemodajalec, če si lastnik stanovanja, pa ti stanovalci drugih stanovanj tega ne morejo prepovedati. Potem ti lahko tudi omaro prepovejo, saj je pes po zakonu stvar, ne? Sicer pa, zakon tega ne prepoveduje, zato ne morejo prepovedati.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #19 : nedelja, 29.03.2009 : 20:04:12 »

Ne morejo prepovedati. Lahko prepove najemodajalec, če si lastnik stanovanja, pa ti stanovalci drugih stanovanj tega ne morejo prepovedati. Potem ti lahko tudi omaro prepovejo, saj je pes po zakonu stvar, ne? Sicer pa, zakon tega ne prepoveduje, zato ne morejo prepovedati.
si sigurna?
torej imaš lahko 5 psov v bloku, pa ne morejo nič?
kaj pa če piše v hišnem redu, da je en pes dovoljen, za vsakega naslednjega pa je potreben ''blagoslov'' ostalih stanovalcev? govorim o lastniškem stanovanju, ne najemniškem...
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #20 : nedelja, 29.03.2009 : 20:13:05 »

Jaz se strinjam z Mel!
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #21 : nedelja, 29.03.2009 : 20:16:14 »

V lastniskem stanovanju imas lahko 5 psov. Smiley Mislim, da bi te edino lahko "lovili" na zakon o zasciti zivali, da je to zanje neprimerno bivanje ali kaj podobnega.
Logiran

JoyNuskaUla
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 66


« Odgovor #22 : ponedeljek, 30.03.2009 : 08:12:14 »

Res je tako, 5 psov imaš lahko lastniškem stanovanju. Preverjeno, ker sama živim s 4. Naša populacija v bloku se je nekaj časa ukvarjala s tem in se ustavila z mojo goržnjo o prijavi s temelji nadlegovanja in pravico poseganja v mojo zasebnost.
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #23 : ponedeljek, 30.03.2009 : 08:20:20 »

Pri nas so pred mnogo leti na sestanku hišnega sveta določili, da lahko "rediš največ dve živali". Mi smo imeli vedno samo po enega psa (pa mačka, morskega prašička, akvarij, skobčevko...), tako da se s tem nismo preveč ukvarjali; bi pa verjetno to "določilo" na pravni podlagi padlo, če bi se kdo resno zavzel za to. Nekaj let so tudi težili, da naš pes lula po liftu (smrdelo je pa po človeški scalnici), pa vodo smo plačevali za pol osebe za psa, pa še kaj.
Ker je velika stolpnica (okrog 140 stanovanj) se je pa vedno našlo tudi dovolj ljubiteljev živali, da "uni ta drugi" niso zmagali.  Cool Grin
Logiran
frigga
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.577


« Odgovor #24 : ponedeljek, 30.03.2009 : 08:30:04 »

Mi se zdaj selimo. Novi najemodajalec je ''požegnal'' 4 živali, me pa zanima, kje lahko jaz vidim hišni red našega novega bloka in kaj naj naredim v primeru, če 4 živali v njem niso dovoljene, lastnik stanovanja pa nima nič proti, tudi če so 4.
Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #25 : ponedeljek, 30.03.2009 : 08:35:13 »

Če hišni red ni izobešen v skupnih prostorih, se pravi, da ga ni. :mig:
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #26 : ponedeljek, 30.03.2009 : 08:55:13 »

Tako kot pravijo moje predhodnice. Če je stanovanje lastniško imaš lahko 5 psov in ti ostali stanovalci ne morejo nič. Če je kje obešen kakršenkoli hišni red, ki omejuje pravico do živali ali do števila živali je ničen, ker ni v skladu z zakonom, ki mu je nadrejen. Vsi podzakonski akti in pravilniki morajo izhajati iz Ustave in zakonov in lahko samo natančneje urejujejo določbe zakona, ne morejo jih pa spreminjati.

Tudi zaračunevanje vode za živali je po mojem mnenju zelo sporno saj je žival zakonsko tertirana kot stvar, za stvar pa se vode ne more zaračunati. O temu bi se dalo še razpravljati in bi se sigurno spravila v to, če bi imela ta problem.

Če je stanovanje najemniško imaš lahko toliko živali kot ti jih dovoljuje najemodajalec vendar ne več kot je zakonsko določeno.
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #27 : ponedeljek, 30.03.2009 : 08:56:03 »

tertirana = tretirana (sem še zaspana)
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #28 : ponedeljek, 30.03.2009 : 10:57:37 »

Ko sva sla midva v najemnisko, sem najemodajalko vprasala, kako gledajo stanovalci na pse in ce jih je kaj v bloku. 12 nadstropij in samo 2 psa plus Flip. Pa se to je Flip tolk velik kot oba druga skupaj. Samo da ni edini. Se mi je pa zdelo, da bo kr sok, ko bodo videli tako velikega psa. Stanovalcev se kr izogibamo pa fejst smejimo in pozdravljamo. Je dosti upokojencev tle in ti imajo se najvec casa in vse je pod nadzorom. Pri nas pomaga tudi, da koga ogovoris in si zelo prijazen. Se dobro, da Bostjan rad cveka  Tongue. Naju veliko lepse gledajo zdaj. Na zacetku je pa bilo tkole   Angry. Poleg vseh pravil moras vcasih tudi kaksnega soseda obdelat in ga dobit na svojo stran, samo da imas mir  Roll Eyes. Pa hisnik in cistilka sta najprej padla. Ko imas ta dva na svoji strani, si noter  Grin. Tko je  Tongue
Logiran
Royalty
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.006


« Odgovor #29 : ponedeljek, 30.03.2009 : 18:41:37 »

Jaz imam tudi kar dobre izkušnje z bivanjem dveh velikih psov v lastniškem stanovanju. Sosede seveda pozdravljamo, ampak to bi jih v vsakem primeru. Poleg naših dveh ima samo soseda v bloku še dve psički, eno precej veliko in eno manjšo, drugih psov ni. Je pa precej psov v celotnem naselju blokov, od velikih bobtailov, do malih čivav.

V našem nadstropju (najvišjem) so samo tri stanovanja, najbližji sosedi so veliki ljubitelji živali, ampak so bolj malo doma, zato svojih nimajo. So pa čist presrečni, če ju (v bistvu gre za par, z odraslimi otroki ki ne živijo več doma) kdaj povabim mal premečkat naše mačke, ali pa če se srečamo na hodniku. Sploh odkar imamo Skipa, ki se pusti božat tujcem, sta čist hepi  Grin. Enkrat sta ga kar v svoje stanovanje povabila in mulc ni hotel prit domov Roll Eyes. Se je vrgel na hrbet na njihovem hodniku in se čohal Tongue. Ta drugi sosedi iz hodnika so pa tudi veliko zdoma in me je ravno soseda zadnjič vprašala, če še mamo pse, da jih nič ne slišijo, hehe Cool.

Z ostalimi sosedi se največkrat srečamo v dvigalu, tam dam pse obvezno ob steno, na sedi pa jaz se postavim vmes, da se ne stegujeta in ovohavata ljudi. Največkrat vprašam, če grem lahko v dvigalo, če je že kdo notri, drugače počakam. Zelo redko se zgodi, da kdo noče v dvigalo, ker smo že mi notri, večinoma se kar z veseljem zbašejo zraven (imamo majhno dvigalo) in moram še težit, da naj ne božajo psice, ker ne mara dotikov tujcev. Pride pa takrat Skip na svoj račun Cheesy.

Aja, še to...v nasprotju z večino lastnikov majhnih psov, svojih ne vozim na potrebo na zelenice med bloki, ampak gremo malo dlje.  Največkrat se itak kar z avtom odpeljemo na daljši sprehod.

Meni drugače še noben ni nikoli nič rekel glede psov, da smrdijo, da je polulano, da umažejo po tleh ali kaj drugega. Skupne stroške (čiščenje bloka...) plačujemo po enoti/stanovanju ne glede na kvadraturo in št.oseb, tako da ne rabim niti prijavljat nikomur psov. Je pa res, da živimo bolj ko ne, v spalnem naselju, s sosedi več kot toliko niti nimamo stika. Ne vtika(mo)jo se preveč en v drugega (razen če kdo povzroča hrup, takrat pa hitro potrka policija, ampak pasjega laježa se iz stanovanj nikoli ne sliši).
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 8   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Zakonodaja v blokih glede psa v stanovanju
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines