mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 19:10:22

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Tema: ČIP!
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 30   Dol
Natisni
Avtor Tema: ČIP!  (Prebrano 84094 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
altervita
gost
« Odgovor #15 : petek, 25.07.2003 : 11:34:51 »

kaja, pomojem prav razmišljaš, ja, glede klubov. Očitno da imajo nemci povezane registre psov, torej veterinarskega in tistega, ki ga vodi njihova kinološka zveza glede pasemskih. Pri nas bo čip, kolikor sam razumem, nadomestil tisto značkico, ki je potrjevala, da je pes cepljen. Tetoviranje pa je v domeni KZS, ker vodijo register psov, vpisanih v rodovno knjigo. Tako da po mojem, bodo pasemske pse, še vedno tetovirali. Pri prvem cepljenju proti steklini, pa bodo namesto značke, dobili čip. kaj več pa ve pomojem daisy. Daisy? Kako je s tatuji, bodo še?
Logiran
Dogylover-ka
gost
« Odgovor #16 : sobota, 26.07.2003 : 14:14:14 »

No moja civava tud dobi cip!!Morem rec da me je strah!!!Kaj ce telo ne bo sprejelo tujka?Kaj cip kaj moti pri dvigovanju,bozanju,kaj mores pazit koliko pritisnes psa na tistem mestu.....? :-/ Lips Sealed :-/ Lips Sealed :-/ Lips Sealed
Jaz sem se vedno za normalne ovratnice,ampak kaj ko je obvezno!!
Logiran
marko
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 84


« Odgovor #17 : ponedeljek, 28.07.2003 : 09:11:59 »

Zivjo

Jaz imam eno psicko ki smo jo kupili v Italiji in ni bla tetovirana, ima samo cip (vstavljen v Italiji). Ko pa smo ji sli slikat kolke(za vzrejno dovoljenje), pa ji niso mogli prebrat cipa(ker ni bil tam kamor je bil vstavljen in je odpotoval po telesu). Zato so ji vstavili se en cip tako da ima dva. Ko pa so hoteli preveriti ce dela ta nov cip so prebrali starega(italjanskega). Tako da sedaj ima dva, pa oba delujeta.
Jaz nisem opazil nobenih tezav, pa tudi ko jo bozas, al pa kopas ga spoh ne zacutim.

lp
Logiran
DODO
gost
« Odgovor #18 : torek, 29.07.2003 : 10:17:54 »


      Naša psička je bila, ko smo jo dobil tetovirana, ko pa smo jo pelal na cepljenje proti steklini ji je veterinar še čip vstavu. Ni niti trznla, kri ni prtekla, čipa pa se tudi ne čuti, tako da smo s tem kar zadovoljni in mislim, da je čip boljš kot značke, ki so jih psi imeli na ovratnicah, ker jo je pes ob prvi priliki zgubil.
Logiran
daisy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 479


« Odgovor #19 : torek, 29.07.2003 : 12:46:01 »

arieb,
mogoče ti lahko jaz najbolje povem kako je s tem tetoviranjem in čipiranjem ker sem tudi vzrejno tetovirni referent.
pri nas je po PSD (Pravilnik o strokovnem delu) tetoviranje obvezno in sicer med 7 in 8 tednom starosti mladička. tetovira se jih lahko v uhelj ali stegensko gubo. to je odvisno od vzreditelja in seveda tudi od pasme. shar pei-e ali buldoge je sila težko tetovirati v uhelj ker imajo tako male. za tetoviranje večjih pasem imamo večje klešče in tudi več številk, za male pasmo pa manjše in 3 številke. meni je v gubo tetoviranje ljubše ker je za mladička manj boleče. uhelj je bolj oživčen in tudi veliko kapilar ima tako da se lahko uhelj če je tenak tudi preluknja. potem pa teče kri. da bi prišlo do kake infekcije zaradi tetoviranja skoraj ni mogoče ker je barva tudi razkužilo.
čipiranje pa se pri nas izvaja samo ko se psa prvič cepi proti steklini. da pa bi pri nas psa samo čipirali pa ne vem če je že možno. slišala pa sem da nekateri veterianrji to delajo.
kaja,
tudi tudi v državah ki si jih naštela nimajo enotno. v italiji se še vedno tetovira ali čipira, ravno tako v nemčiji, češkem in verjetno še kje.
poenoteno ni niti očitavanje HD (diplazije) kaj šele tetoviranje in čipiranje. čeprav bi to po mojem mnenju morali urediti z uvedbo EU, oziroma z vstopom v EU.
bomo videli kaj bo prinesel čas.
jaz osebno sem ZA čipiranje, izbira o tetoviranju pa naj bo prepuščeno vzreditelju.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #20 : torek, 29.07.2003 : 14:24:16 »

Hvala daisy. Torej je tudi v tujini vse odvisno od posameznega vzreditelja ali v skrajsni sili kaksnega pasemskega kluba ne pa od zveze.
btw: luskana tale mala Alice Wink Kako ji je ime?
Logiran

daisy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 479


« Odgovor #21 : torek, 29.07.2003 : 14:49:22 »

ja vse kaže da je res odvisno od kluba ali pa celo od referenta ali vzreditelja. bom preverila kako imajo to rešeno.
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #22 : sreda, 20.02.2002 : 09:46:40 »

Zivjo vsem skupaj,
med novicami na strani mojpes.net sem opazila tudi novicko, ki pravi, da bo pse v SLO po novem potrebno "mikrocipirati" pa sem hotela vedeti, kaj si se drugi mislijo o tem. Meni se to zdi izredno dobra poteza, saj je za pse veliko bolj human nacin identifikacije psov, kot tetoviranje (cistokrvnih psov), ki ga tudi v nekaterih razvitejsih drzavah (npr. Anglija) ze dolgo ne uporabljajo vec. Poleg tega pa bodo lahko identificirani tudi ostali, necistokrvni psi in se bo, v primeru najdenja izgubljenega psa tocno vedelo cigav je.

Lp,
Sally
Logiran
Popko
gost
« Odgovor #23 : četrtek, 21.02.2002 : 06:54:13 »

Kot lastnik kuzka mikricipiranje pozdravljam.
Bojim pa se kaj bodo poceli s takimi kuzki lastniki, ki se bi jih hoteli znebiti. Upam, da ne kaj nehumanega.
Zanima pa me kje na kuzku oziroma v njem naj bi cip bil.
Logiran
tanya
gost
« Odgovor #24 : četrtek, 21.02.2002 : 07:46:49 »

HAJ!
Jst imam svoja dva navihanca mikročipirana že kakšne pol leta.
Mikročip se vstavi pod kožo na levi strani vratu. Postopek traja 2 sekundi in ni boleč. Vstavijo ga s posebno injekcijko iglo v kateri je mikročip.
lp,Tanya
Logiran
Popko
gost
« Odgovor #25 : četrtek, 21.02.2002 : 08:00:51 »

--------------------------------------------------------------------------------
Namen čipiranja je vzpostavitev učinkovitega registra psov, poenostavljeno in nesporno ugotavljanje identitete, lastništva, zgodovine in zdravstvenega stanja živali. Tehnologija mikročipiranja v celoti nadomešča označevanje s kovinskimi značkami in žigosanje, pri psih pa seveda lahko tudi tetoviranje. V Sloveniji po dosegljivih podatkih uporablja mikročipe za svoje službene pse že več kot leto dni Slovenska vojska, v državah – članicah NATO se označuje z mikročipi vse živali za vojaško uporabo, v civilni kinologiji se postopno uvaja čipiranje v skoraj vseh zahodnih državah, obvezno je npr. za Francijo in Belgijo.
Vstavitev mikročipa v podkožje je zelo enostaven poseg brez komplikacij, mikročip ne ovira psa pri njegovem gibanju, pač pa je za identifikacijo potreben (ročni) elektronski čitalec, ki ima sposobnost odčitanja in pomnenja od pribl. 1000 do 3000 zapisov. Mikročip se aktivira s čitalcem in temu tako odda unikatno kodo. Čitalec jo preko dekoderja posreduje, analizira in prikaže na prikazovalniku kot alfanumerični zapis, hkrati pa jo shrani za kasnejšo obdelavo. Koda se v mikročip trajno vstavi ob proizvodnji in je ni mogoče spreminjati. Možnih je 500 milijard kombinacij, kar daje uporabniku popolno varnost pred zlorabo podatkov. Mikročip je za razliko od črtnih kod neodvisen od okolja, deluje v vseh vremenskih pogojih in se ga lahko odčita s katere koli smeri, skozi večino materialov razen nekaterih kovin.
Hkrati s čitalci, ki jih je več vrst - odvisno od namena uporabe, je običajna nabava računalniškega programa, ki omogoča prenos in obdelavo podatkov v uporabniku prijaznem softwerskem okolju ter vnos podatkov v centralni register psov. Najenostavnješi ročni čitalec je prenosen in odčituje le eno vrsto mikročipov, bolj izpopolnjeni lahko odčitajo tri vrste mikročipov (triple scaner) različnih proizvajalcev in so temu primerno dražji, imajo pa tudi sposobnost pomnenja večjega števila vnosov.

Kako in kdo lahko vstavi mikročip
Mikročip, ki meri v dolžino pribl. 12 mm in ima 2,2 mm premera, vstavi v podkožje živali veterinar. Brž, ko bo čipiranje psov zakonsko predpisano, bodo živali lahko čipirali le veterinarji s podeljeno koncesijo. Dolžina igle za vstavljanje je 55 mm in ima 2,6 mm zunanjega premera. Pri odraslih dolgodlakih psih je priporočljivo na mestu vboda (cca. 1 x 1 cm) malce odstraniti dlako, pes pa običajno dobi pomirjevalo. Kožo se pred vstavitvijo čipa razkuži. Mikročip se vstavi s pomočjo posebnega injektorja. Igla se pričvrsti v injektor z vzmetnim mehanizmom, kar olajša vstavitev. Igla je brušena tako, da kožo na mestu vstavitve v dolžini cca. 4 mm prereže, saj bi bil vbod za psa bistveno bolj boleč. Mikročip se praviloma vstavlja v podkožje na levi strani vratu med uhljem in ramenskim sklepom tako, da ostane v kanalu, ki ga je naredila pri vstopu igla, in se ne premika. Opisani mikročip, postopek in pribor je proizvod enega od treh večjih svetovnih proizvajalcev, zato se lahko postopki vstavljanja tudi razlikujejo med seboj, z razvojem elektronike in mikroprocesne tehnike pa se bo velikost mikročipov nedvomno še zmanjševala in postopki poenostavili.

Clanek ni moj je skopiran  !!
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #26 : četrtek, 21.02.2002 : 09:25:55 »

Wau!
Popko se je pa res potrudil za natancen opis postopka mikrocipiranja. V bistvu nisem natancno vedela kako tocno gre, ampak le okvirno (nekako tako, kot je to opisala Tanya).

Glede na to, kaksni so nekateri ljudje, je tudi mene malce strah, kako bodo koncali taki psicki, ki jih bodo lastniki zapustili. Zanima pa me se nekaj, ce morda kdo ve. Ali bi se mikrocipiranega psicka, ki bi se izgubil (ali bil ukraden) dalo najti se kako drugace, razen s citalcem? Ob tem mislim predvsem na satelite, nekaj takega kot to naredijo z novejsimi izgubljenimi ali ukradenimi telefoni...

Sally
Logiran
Ponga
gost
« Odgovor #27 : četrtek, 21.02.2002 : 11:17:03 »

Takoj, ko je prišla v javnost odredba o čipiranju psov sem pristojne organe vprašal, če lahko čipiram psa že pred 1. 5. in koliko ta poseg stane. In veste kakšen odgovor sem dobil.
Ja veste mi to ne vemo mi samo dajemo odredbe itd. itd.
Vprašanje za Tanyo, ki je iz "foha". Moja psička bo drugi mesec šla na cepljenje proti steklini in bo dobila značko. Jaz bi pa rad, da dobi čip že sedaj. Kje je to možno in seveda koliko ta poseg zraven cepljenja stane?
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #28 : četrtek, 21.02.2002 : 11:47:39 »

Hej Ponga,
saj ves da od slovenske birokracije ne mores pricakovati nic pametnega, glede na to, da oni samo nekaj uvedejo, ker pac morajo dati neke novosti, do uresnicitve pa rabi dooolgo... Me prav zanima kaksna bo cena pri nas. Informativno pa ti lahko povem, da je cena (obveznega) mikrocipiranja v Angliji 20 GBP (okoli 7000 SIT)...

Lp,
Sally
Logiran
tanya
gost
« Odgovor #29 : sobota, 23.02.2002 : 14:39:32 »

PONGA!
Lahko prideš k nam na kliniko mikročipirat psa in še cepit obenem Wink. Cena mikročipiranja je 5.000,00 SIT+DDV.
Telefonsko klinike ti pošljem z zasebnim sporočilom, da ne bom delala preveč reklame Grin.
lp, Tanya
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 30   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Tema: ČIP!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines