mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 16:58:06

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Dva ali več psov  |  Tema: Množica štirinožcev in dvonožna/i Alfa
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Množica štirinožcev in dvonožna/i Alfa  (Prebrano 18126 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« : sobota, 28.03.2009 : 21:15:03 »

Napišite vaše izkušnje z več psi naenkrat, torej vsaj s tremi naenkrat...
Pričakujem Lanabelin post Wink Smiley

Pri meni je bila hirearhija do sedaj jasna kot beli dan v kolikor so bili psi od mlajših nog pri meni... Odkar imam posvojeno starejšo psico pa imam trenja med obema starejšima psicama... Začelo se je pri hrani, kjer sem ''znorela'', tako da sta psici sedaj sposobni jesti v istem prostoru pod mojim nadzorom, nato je bila kriva ''borba'' za pozornost, kar smo rešili, včeraj pa sta se usekali, kar ''tako''; zaradi drugih živali v hiši...

Rangiranje brez lukenj (torej renčanje, opozarjanje, fiksiranje in uklanjanje, igrnoriranje...) me ne moti. Moti me rangiranje, kjer pride do lukenj Lips Sealed

Še včeraj sem se hecala z najboljšo prijateljico (ane fortuna Smiley ) kako se se psici že razumeta...demonstrirala kako se ljubčkata Roll Eyes ...
potem pa merjenje moči zvečer Tongue

vsi tisti z večjim krdelom; javite se Roll Eyes Smiley
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #1 : sobota, 28.03.2009 : 22:12:54 »

Jaz imam več sreče kot pameti. Pri Baraku, ki je prišel tretji, sem bila opozorjena, da je malo dominanten. Na srečo imamo doma Miška, ki je zelo trdnega značaja in je Baraku na prvo njegovo renčanje pokazal, kdo je šef (brez pretepa, samo odsekano je zarenčal nazaj). In Barak se je takoj podredil.

Jaz to rangiranje podpiram tako, da Miško vedno prvi dobi jesti in gre tudi prvi na sprehod.

Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #2 : sobota, 28.03.2009 : 23:25:25 »

Dobra tema! Smiley

Pri nas smo tri: dve yorkici Sherry in Pepsi; pa ena horjulska gazela Cockta. Skoraj vsak dan gre z nami na ta dolg sprehod še horjulski čevapčič Čopka, mamica treh malih grehkov. Ona občasno tudi stanuje pri nas, tako da ima svoje ležišče in posodo stalno na "stand by".

Glede Alfa/Beta/Gama je pa takole: če izvzamemo mene, ki sem bog ( Smiley - si dobro domišljam, a ne...); potem je absolutni vodja krdela najstarejša in hkrati tudi najmanjša, 2-kilska Pepsi. Z vsakim letom postaja še bolj dominantna. Mojim obiskom velikokrat ni jasno, kako ima lahko tako majhen feder vse pod kontrolo. Pač ne poznajo pasje narave... - To velja sicer samo za domače okolje, na sprehodih je zelo previdna in zelo izbirčna pri tem, s kom se bo izvolila povohati. Cheesy
Res pa je, da je Pepsi kot najstarejša vedno prva: najprej dobi obrok, prva je  na vrsti za česanje in za kopanje, prva gre v avto itd. Red mora bit.

Glede hrane k sreči nimamo problemov, dajo ena drugi mir - kar je v bistvu čudež. Je pa tudi nujno potrebno, ker ima vsaka svojo vrsto hrane. Sicer sem vedno zraven, ko dobijo hrano, ampak se še nikoli niso skregale. Mogoče tudi zato, ker so vedno do konca "zgonjene" in čakajo samo še obrok, potem pa sledi smrčanje. Kar sploh ni nujno vedno ob isti uri. Čeprav naj bi pes imel nek red v življenju, se pri nas stvari dogajajo, ko imam jaz čas. In ker imam eno bolj čudnih služb na svetu, je to pač enkrat ob 5h zjutraj, drugič pa ob 11h zvečer. Moje pricese so živ dokaz, da izjeme potrjujejo pravilo in da jim ni nič hudega, če sprehodi in kosilo niso vsak dan ob eni določeni uri. Res pa je, da jih ob 4h zjutraj težko prepričam, da bi šle lulat, če je kdaj treba, to pa priznam. Ampak šta se mora, nije teško... Cheesy

Ko kupujem vse te različne vrste briketov v večjih količinah ne samo zase, ampak še za v pasji vrtec, verjetno v trgovini mislijo, da imam doma živalski vrt ali pa da sem preprodajalka.

Igrače si Sherry, Cockta in Čopi brez problema delijo: vlečejo vrvi, si zamenjajo Konge, naskakujejo medvede  Roll Eyes itd.  Pepsi pa ne. Ona svojih mini fuzbal žog ne da nikomur, za noben denar. Znosi jih na kup in jih v bistvu niti ne čuva, saj se jih nobena druga sploh ne dotakne. Kako so se to zmenile, pravzaprav ne vem - kakšnega "fajta" ni bilo nikoli. Najbrž gre samo za spoštovanje do starejših.

Občasno v navalu ljubezni (to je ponavadi zvečer) ležijo na kavču zložene v nadstropja ena čez drugo, dokler kateri ne postane prevroče. Ali pa imajo maratonska lupčkanja, kot da se niso videle 100 let. Cockta, ki je sicer po naravi en zbezljan multi-terier, se zna zelo nežno igrati z obema yorkicama, s Čopko pa se mahata s tacami kot dva Rambota.  In tako dalje.

Skratka: dolgčas nam ni! Wink

Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #3 : nedelja, 29.03.2009 : 20:13:37 »

vis in nox, jih skupaj sprehajaš ali posebej?

Pepsi, tudi pri meni ni stalnega ''reda'', en dan vstanemo zgodaj, en dan ne... sprehodi so kakor ''pade'', hranjenje tudi, odvisno od sprehajanja...

Kako se sprehajate s krdelom?
Jaz na ozkih potkah zahtevam, da vsi štirje hodijo za mano, na širših poteh pa se jim to ne zdi več potrebno Lips Sealed Roll Eyes
Po ulici so večinoma na vrvici trije, Oxa pa je na znanih poteh vedno brez povodca.
Sem opazila, da v krdelu nekako velja, da vodiš alfo štirinožca, ostali pa sledijo njej Wink
Če gremo proti mestu jih imam vse na vrvici na eni strani, ampak je kar velik problem, da so preozki pločniki Grin Tongue

Kako pa v stanovanju? Ima vsak svoj prostor ali spijo kar na kupu? Grin
Moj mali Maik se uleže na katerega pač naleti, mora obvezno vsaj na kakšni pasji tački ali repu spat  Grin  ko pa grem jaz spat pa obvezno smukne k meni Smiley
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #4 : nedelja, 29.03.2009 : 21:51:15 »

Jaz sprehodim nakprej Miška, ki ima posebne potrebe (nazaj ga je treba nesti, krajši sprehod), potem pa Ajo in Baraka skupaj.

Sem poskusila tudi vse tri skupaj, pa je bila kriza s fleksiji. Poleg tega moji psi niso kaj prida vzgojeni in tudi med sabo ne delujejo kot krdelo. Ničesar namreč ne počnejo skupaj, družijo se samo zaradi mene, sicer ne. Zadnje čase zunaj Aji raste samozavest in "pase" Baraka. Je namreč tipičen ovčarski pes, nas zganja skupaj in ne dovoli, da se Barak preveč oddalji.

Spuščam največkrat Ajo, ki ima najboljši odpoklic (razume kaj hočem, vendar včasih tehta ali bi ali ne bi). Barak nima pojma kaj to sploh je, se pa boji, da bi ga pustila in zelo pazi name. Če vidi, da se ne gibljem v njegovi smeri, takoj priteče. Miško pa itak ne uboga, ker mu ni treba (nihče od njega tega ne pričakuje), zato ga zelo redko spuščam s povodca.

Glede spalnih prostorov ni pri nas nobenega reda. Vsak spi tam, kjer je prostor in kjer mu paše. Ponoči je Miško ves čas pri meni na postelji, Aja občasno (ko ji je prevroče gre na tla, proti jutru pa spet čisto ob meni, da prepreči mačkom, da bi se crkljali-ji nikoli ne uspe), Barak zaradi drena pri meni raje zahaja na hčerino posteljo, na katero se tudi laže skobaca.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #5 : ponedeljek, 30.03.2009 : 11:26:00 »

No pri nas je trenutno tako, da imamo kažin. Laki se pridno trudi navzgor, tastare pa jo še ne jemljejo resno. Bo morala še precej briketov pojesti, preden se bo odlepila od dna (ali pa zelo spretno izkoriščati zavezništvo z Betko, ki je vodja krdela, Laki pa njena vanabe pomočnica - zaenkrat ji kar dobro kaže).
Lukenj pri rangiranju že zelo dolgo ni bilo (menda bo že kakšnih 5 let od takrat, ko je bila prava revolucija in so dokaj nasilno odstavile staro vodjo, ki je postala preveč senilna, skupaj z njeno zvesto pomočnico). Je pa veliko renčanja in tekmovanja v kazanju zob in buljenju. sama se na hierarhijo ne oziram: prvo pobožam tisto, ki jo jaz hočem, prva dobi za jest tista, ki se najmanj preriva, na sprehod gre tista, ki si jo jaz izberem.
Načeloma se v pasje zadeve ne vtikam. Ker pa se mi zdi Laki  preveč predrzna za svojo starost, jo rahlo zatiram - če preveč nadleguje starejše psice in na prvi ukaz ne odneha, se  gre za kazen hladit v vežo. To, koliko se vtikaš v situacijo v krdelu je stvar intuicije, kakšnih splošnih pravil se ne da postaviti. Razen tega mogoče, da so za vsak pretep kaznovani vsi udeleženci, ne glede na to, kdo je začel in kdo jo je najbolj skupil.

Jedo skupaj, če se slučajno kaj repenčijo, ostanejo brez obroka.
Spijo skupaj. Kdor ponoči zganja hrup, gre v vežo.
Kadar so dlje časa same doma so ločene v dveh skupinah (2 + 3). Menim, da ni povsem varno puščati skupaj večjih skupin psov na majhnem prostoru, kjer ni možen umik. Če se slučajno stepejo, se ne stepejo en na enga ampak vsi na enga. Dveh se napadeni lahko za silo ubrani, večih pa ne. To, da se že več let ni primeril niti najmanjši incident, ni garancija, da se tudi nikoli ne bo.
če grem na sprehod sama, imam povsem varno naenkrat spuščene 3. Če sva dva, so lahko 4 (če so 3, se držijo skupaj. Če so 4 se pa lahko razdelijo v dve skupini po 2 in ne moreš sam 100% nadzorovati obeh skupin naenkrat). Na povodcu jih vodim na obeh straneh.
Logiran
sessa
rad pišem
****
Sporočil: 447


« Odgovor #6 : ponedeljek, 30.03.2009 : 20:02:06 »

Jaz imam doma dve psici, pričakujemo pa še ''fantka'' bokserčka...Psici sta stari eno leto in 7 mesecev in se razumeta super. Ta velika zna včasih pokazati kdo je šef, ampak to zeeelo redko in čisto po pravici, ker mala zna bit zloo naporna. Super se razumeta tudi z dihurko, ampak prepričana sem, da sta mojidve takšni zato, ker sta shih tzujki in sta bolj mirne narave, miroljubne. Sicer pa sem prepričana, da tud s samčkom, ki pride čez več kot 2 meseca ne vo popolnoma nobenih problemov, ker sma s fantom zelo mirna in tolerantna.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #7 : ponedeljek, 30.03.2009 : 21:56:04 »

Mi imamo dva dvojna povodca, taka z "razdelilcem".  Seveda v tem primeru flexi ne pride v poštev, povodec mora biti fiksen, ta kratek. To prakticiramo za po mestu, ampak resnici na ljubo se rajši z avtom odpeljemo do Tivolija ali pač kamorkoli gremo, potem pa so tam potem večinoma spuščene. Če se le da, gremo na "ta dolgo" rundo v času, ko ni veliko ljudi in psov; najboljše je med tednom dopoldne.  Ta mali dve se me zelo držita - več kot kakšen meter stran nista nikoli, razen če je kaj izredno zanimivo za vohanje in potem ena malo zaostane. Cockta in Čopi pa v glavnem laufata v paru. Odpoklic dela presenetljivo dobro - s tem, da točno vesta, kdaj pokličem bolj preventivno, ker v daljavi vidim psa, ki ga ne poznamo. Takrat se nekaj časa odločata, ali mislim resno ali ne tako zelo.  Roll Eyes Če jima je jasno, da ni heca, pa prideta obe takoj. Ampak je najbrž v tem primeru res tudi moj glas malo drugačen.

V mesto grem ponavadi samo z mojimi tremi, Čopko prej  oddamo doma pri moji mami. Če imam v načrtu kakšno kavo, vzamem s sabo tudi košaro, v kateri se yorkici zelo dobro počutita in čim vidita, da bomo malo posedeli v lokalu, ponikneta noter in zaspita. Ven ju zvabi samo smetana - ki pa jo npr. v Mačku skoraj vedno kar avtomatsko prinesejo. Cockta ponavadi leži pod mizo, včasih pa tudi sedi pri meni v naročju - k sreči je ustrezno majhna, da si to lahko privošči.

Spijo jasno v postelji, kaj pa drugega...Čeprav ima vsaka svoje fancy ležišče čisto ob moji postelji in Cockta celo zvečer včasih tam celo zaspi. Zjutraj jo obvezno najdem pod kovtrom, kamor se ponoči priplazi tako izredno profesionalno, da me sploh ne zbudi, smrklja.  Kiss  Yorkici sta na povštru ali pa na moji glavi - vsekakor se je treba mene čim bolj tiščat in ko se namestita, sledi obvezen globok izdih v stilu "težak je život".

Kaj bi brez njih, si sploh ne predstavljam. Srčice moje. Kiss Kiss Kiss
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #8 : torek, 31.03.2009 : 10:38:59 »

Sessa: da ne boš čez par let obžalovala, ker boš imela dom tri skoraj enako stare betežne pse. Če si na to pripravljen sicer ni taka groza, ampak ko so psi mladi skoraj nihče ne pomisli na starost. Ne samo, da je s starimi več stroškov, tudi precej naporno se je posloviti od vseh skoraj naenkrat.
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #9 : torek, 31.03.2009 : 10:42:41 »

Sicer pa sem prepričana, da tudi s samčkom, ki pride čez več kot 2 meseca ne bo popolnoma nobenih problemov, ker sva s fantom zelo mirna in tolerantna.
Psi od alfe ne pričakujejo mirnosti in tolerantnosti, ampak predvsem doslednost in postavljanje pravil. Če bosta preveč tolerantna, se bodo psi zmenili po svoje in vama zna krdelo hitro čez glavo zrast. Wink

Lp, 5ra
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #10 : torek, 31.03.2009 : 17:01:48 »

precej naporno se je posloviti od vseh skoraj naenkrat.

To je zagotovo res. Kombinacije treh enako starih sicer jaz nisem še nikoli imela, si pa zlahka predstavljam: da imaš potem enkrat tri ostarele scrkljance, s katerimi je življenje sicer čudovito, saj se razumete skoraj brez besed. Če so še zdravi in v dobri kondiciji, pa sploh. Zna pa biti zelo hudo, ko se je treba posloviti - pa ne samo zate - človeka, temveč tudi za psa. Psi namreč tudi žalujejo, in to po mojih izkušnjah zelo.
Veliko boljša (in tudi na lastni koži preizkušena) se mi zdi varianta, ko k starejšemu psu dodaš še mladiča. Ob osnovnem predpogoju seveda, da se zavedaš, da to pomeni ogromno dela zate. Vzgoja mladiča je naporna že sama po sebi; če pa moraš hkrati še starejšemu psu na vse možne načine dokazovati, da je on še vedno "ta glaven" in da mladič ni prišel k hiši zato, da ga bo zamenjal, imaš takoj polne roke dela v vsakem trenutku.

Ko pa ti to uspe, imaš najboljšo možno kombinacijo: starejši pes uživa v svoji superiornosti in se hkrati pomladi, ker mora sodelovat tudi pri kakšnih vragolijah - in glej ga, zlomka, kar naenkrat se mu ljubi početi stvari, ki jih prej že nekaj časa ni  Smiley - mlajši se pa nauči reda in discipline, pa spoštovanja do starejših in vsega, kar še spada zraven. Hkrati pa je dežurni animator, ki iz cele družine - tudi iz senior kužka - s svojo energijo potegne največ, kar se da. Da moraš pa ti kot Alfa dvonožec ves čas imet vse štrike v rokah (tako in drugače) je pa itak jasno.
Preverjeno! Wink
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
sessa
rad pišem
****
Sporočil: 447


« Odgovor #11 : torek, 31.03.2009 : 17:23:15 »

Ne, ne-jaz sem prepričana da sem se pravilno odločila...o smrti ne mislim razmišljat, raje razmišljam o času ko so živi Wink
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #12 : sreda, 01.04.2009 : 10:37:58 »

Vse OK. Sem samo omenila. Ker iz lastnih izkušenj vem, kaj pomeni imeti doma dom pasjih upokojencev. In kaj pomeni pokopati dva naenkrat.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #13 : sreda, 13.05.2009 : 23:22:40 »

Dobre 3 dni imam začasno še petega psa, odraslega ovčarja in moram priznat, da pri takšni množici en gor ali dol, se niti ne pozna Roll Eyes
Naj tudi omenim, da sta se Oxa in Indy že čisto ujeli in si upam trdit, da ne bo v prihodnje več nobenega ''fajta'' Smiley
Vseh pet se odlično razume, opažam celo da ni več nestrpnosti niti ob sočni hrani Grin
Vsi so v enem prostoru npr. pa ni slišat ničesar Smiley Popolna harmonija  Smiley (vsaj zaenkrat Wink )
Ravno danes sem izvedela, da dobim v prihodnje enega navihanega malega mulca v varstvo in če bo takrat ovčar še pri meni bo šele pestro Grin
NA sprehodu izgleda pa tako: punce ''off leash'', fantje na vrvici Grin in ko me kdo ustavi in kaj vpraša o spolu, lahko na hitro odgovorim fanjte na vrvici, punce odvezane Grin
Skratka, trenutno je pri nas doma (vsaj zame, za ostale člane bolj tako Undecided ) milina in veselje Wink

lp
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #14 : sobota, 27.06.2009 : 23:07:52 »

naš današnji delček jutranjega sprehoda celega krdela pred težko pričakovanim kolesarjenjem Wink
http://www.youtube.com/watch?v=JfAvaemqDoE

norci, samčevski Grin
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Dva ali več psov  |  Tema: Množica štirinožcev in dvonožna/i Alfa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines