mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 16:05:03

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Dudanje odraslega psa
Strani: 1 [2]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dudanje odraslega psa  (Prebrano 11979 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #15 : petek, 24.04.2009 : 11:52:08 »

To počne tudi moj border, pa ni niti nevrotičen, niti nezaposlen. In noben od ostalih psov ga ne poskuša posnemat. Je pač njegov način igre ali kaj vem česa- meni je simpatično , pes vidno uživa- v čem bi bil probelm?
Poznala sem še eno dobermanko z enako razvado.
Pazit je edino treba, da ima za cuzanje igrače, katerih materiali niso sporni.
Navadno jih stimulirajo mehke ali točno določene igrače- mojega večji pliši, ne  pa dekice in mali pliši, ampak to je individualno.  Če jaz te poberem (pri dobermanki je bilo isto) pač ne cuza. Če ima na žogice jih  nosi okoli, kotali in prinaša osebam, z vsemi igračami se igra tudi običajno- z otresanjem itd.
Opažam tudi ,da najverjetneje ne gre za sproščanje kakšne travme ipd, saj cuza izključno, kadar je zadovoljen in je vse O.k. ( sit, suh in zletan)
Logiran
mg
novinec
*
Sporočil: 16


WWW
« Odgovor #16 : petek, 24.04.2009 : 15:56:52 »

Lanabela, niti slučajno me kot obiskovalko ne moti določeno vedenje. Psa poznam že dalj časa in se zelo dobro razumeva. Ker pa me je lastnica prosila, da bi imela psa zaradi njene odsotnosti par mesecev pri sebi, sem bila pozorna na vsako malenkost v njegovem vedenju in sem se z njim ukvarjala malo bolj kot obiskovalec, ker se zavedam odgovornosti, ki sem jo prevzela. Glede drugih stvari, ki se mi zdijo pomembne, sem našla ogromno koristnih informacij na tem forumu, ki mi bodo prišle prav.

To sesanje, me je pa tudi zanimalo, če tiči za njim kakšen določen razlog in sem vesela, da nima kakšnega globljega pomena, čeprav sem sprva razmišljala na podoben način, kot ga je opisala Vixien, ker poznam razmere v katerih pes živi. Ne morem rečt, da živi v zelo slabih razmerah, mu je pa zelo, zelo dolg čas in ima tudi zaradi tega precej težav. Zelo hudo je, ker kot obiskovalka nimam pravice nič rečt in čeprav nimam dvajsetletnih izkušenj s psi, vem vsaj tisto osnovno in med tem je tudi to, da pes rabi veliko več kot hrano, streho nad glavo, sprehod 1x na teden in malo smeha, ko sesa odejico. To je namreč v večini vse, česar je ta pes deležen.
Vem, da sem zašla s teme, vendar me je malo razjezilo, ker sem bila sicer po ovinkih označena za obiskovalko, ki se čoha tam, kjer je ne srbi. Vem, da se je zelo nehvaležno vtikat v tuje stvari, čeprav veš, da kar se dogaja ni prav in se tudi sama večkrat vprašam do kam segajo moje pravice vmešavanja. Mislila pa sem, da lahko brez skrbi vprašam na forumu kar me zanima, pa četudi kot obiskovalka tujega psa.

Rekla sem pa zobki zato, ker so njegovi zobje precej polomljeni, sploh sprednji spodaj, ker namesto igrač grize kamenje.

Vsem ostalim se pa zahvaljujem, seveda tudi tebi Anabel, za napisana mnenja.
Logiran
Patapižu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.246


« Odgovor #17 : petek, 24.04.2009 : 20:23:53 »

Moja Župa včasih tudi duda dekico ali povšter, ampak bolj poredko... ko ji je udobno in je zadovoljna - leži na kavču na hrbtu ali stegnjena kot žaba in jaz jo božam. Če z božanjem preneham, tudi ona neha dudat. Meni se s tem ne zdi nič narobe.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #18 : sobota, 25.04.2009 : 11:11:17 »

No, pa tokrat direkt brez ovinkov: glede na prvi post res deluješ kot dobronamerna obiskovalka, ki se praska tam, kjer jo ne srbi.  Če pa pogledam zadnji post, pa ne vem več, kaj naj si mislim, saj ni konsistentno s prvim (še dobro, da se ne da popravljat za nazaj).

Torej v prvem postu je takole: bila si na obisku pri kolegici, ima psa, ki je sicer prijazen, a nevzgojen, šef v družini in v oči ti je padla nenavadna razvada, da duda odejico. Ki je kolegici čisto všeč, tebe pa skrbi.

Malo kasnneje napišeš, da prijateljici dudanje vendarle ni všeč, saj je psa skušala odvaditi s prepovedjo, a ni uspela, ker je "premehka".

In potem kar naenkrat nisi več obiskovalka, za psa si dobila v oskrbo za par mesecev, je (čustveno) povsem zanemarjen, ima polomljene zobe od kamenja, tebe pa skrbi dudanje odejice(?!).
Logiran
mg
novinec
*
Sporočil: 16


WWW
« Odgovor #19 : sobota, 25.04.2009 : 14:32:59 »

Ja priznam, da lahko vse skupaj izpade točno na tak način sram.

V prvem postu sem res napisala samo to, da je pes šef in da je za moje pojme malo nevzgojen, ker sem pomislila, da ima sesanje mogoče kakšne veze tudi s tem. Nisem rekla "premehka", ampak premalo vztrajna, kar sem sklepala po tem, da ga je poskusila odvadit (kot mi je rekla), pa ga ni, ker se ji navsezadnje sesanje ne zdi nič takega in očitno ima glede tega prav. 

Še vedno sem samo obiskovalka, ker ne živim pri njej in bom vedno samo obiskovalka. Bova pa s psom za nekaj mesecev postala sostanovalca (še nisva, ampak bova) oz. dobila ga bom v oskrbo.

Ja, tudi to, da je pes čustveno zanemarjen, ker se z njim noben kaj preveč ne ukvarja(glede sprehodov, igre in učenja), je res, vendar se da tudi glede tega marsikaj naredit. Sploh, ko lastnica vidi, kakšna razlika je v vedenju psa, ko pride pes iz malo daljšega sprehoda, ki vključuje igro in učenje ali če cel dan zdolgočasen leži doma. Pa tudi to, da lahko z žogico, s palico (za metanje, ne za vzgojo), s frizbijem, z igračo in z drugimi primernimi stvarmi odvadi psa gristi kamenje. 

V oči (mi je poleg vsega drugega, za kar sem pa že našla napotke in nasvete) padlo tudi cuzanje odejice, ker o tem nisem našla ničesar in tudi med znanci nima s tem nihče izkušenj, sem vprašala tukaj.

Forum mi še zdaleč ni edini vir informacij, mi je pa v veliko pomoč. Tudi zaradi tega se nisem spuščala v podrobnosti v prvem postu, ampak sem napisala kasneje, ko sem videla, kako je vse skupaj izpadlo.

Naj pa še napišem, da drugače ga lastnica redno vozi k veterinarju, tako na redna cepljenja in tudi zaradi  težav, ki jih je imel zaradi vnetja ušes in vem, da bi ga tudi, če bi imel kakršnekoli druge težave z zdravjem.  Verjamem tudi to, da ga ima rada. Spi lepo v postelji ali na kavču, ga tudi drugače precej razvaja. Ni lačen, prej obratno, ni žejen, ga ne pretepa ali kako drugače zlorablja. Samo presneto dolg čas mu je in zaradi tega so tudi določene težave z njegovim vedenjem, ki pa niso tako hude, da se jih ne bi z malo truda dalo odpravit (seveda tiste, ki motijo lastnico in ne obiskovalcev).

Zdej verjetno zgleda vse še bolj zmešano kot prej. Vendar moje mnenje je, da če se s psom drugače ne ukvarjaš dovolj, da ga ne zaposliš na različne načine, da tak pes trpi, pa četudi je čist, sit, leži v postelji in ima veterinarsko oskrbo.

Moj prvotni namen te teme je bil, da dobim odgovor glede sesanja, ki se mi ni zdelo vsakdanje, morda tudi ne normalno, predvsem pa interesantno in sem dobila odgovor, da je to pravzaprav čisto normalno in precej psov to počne, kar se mi zdi zelo zanimivo.

Še enkrat pa ponavljam, da to ni bilo edino in najbolj pomembno kar me je zanimalo glede točno določenega psa, vendar sem glede drugih stvari uspela dobit napotke in nasvete, tudi osebno od ljudi, ki imajo s psi več izkušenj, kot jih imam jaz ali lastnica psa.

Upam, da je stvar vsaj malo bolj jasna in ne bom spet izpadla kot nekdo, ki klanfa vse povprek, malo tako, drugič drugače. Je pa precej težko dat celotno situacijo v okvir in jo s parimi besedami opisat na način, ki bo dovolj jasen, da ne bi prihajalo do nesporazumov.

Kratek povzetek: Dobila bom tujega psa v oskrbo za par mesecev, ki ima zaradi nezaposlenosti (kar je tudi neke vrste čustvene zanemarjenosti) nekaj vedenjskih težav, ki pa niso nevarne zanj ali za okolico, prej moteče (za lastnico, ne obiskovalce), ima polomljene zobke (ne vse) zaradi grizenja kamenja in sesa odejico (kar se je izkazalo, da ni problem).

Zdej sem že 3x prebrala kar sem napisala, pa se mi še vedno zdi, da je ena velika zmešnjava in bo cel kup nejasnosti. Nisem pa neka stara teta, ki iz dolgega cajta zija čez ograjo k sosedu, zavija z očmi in se čoha kjer je ne srbi. Zanima me pa marsikaj, to je pa res, ampak ponavadi ne kaj se dogaja pri sosedih Roll Eyes
 

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #20 : sobota, 25.04.2009 : 18:43:10 »

Ne, zdaj zgleda čisto v redu. To je vedno problem pri pisanju na forume: prebereš lahko samo tisto kar je napisano, tistega, kar nekdo misli zraven ko piše, pa ne.
Torej dudanje ni nič hudega, dokler ne počne tega neprestano. Prepovedovati nima smisla, če bo pes bolj zaposlen, bo tudi dudal manj. Tudi če bi zadeva prerasla v obsedenost s prepovedjo ne bi dosegla nič, kvečjemu poslabšanje. V tem primeru pa bi rabila pomoč strokovnjaka.
V vsakem primeru pa se ne sme več igrati s kamni, naj jih zamenjajo žoge ali kongi ali kaj podobnega, razbite zobe mora videti veterinar.
Logiran
mg
novinec
*
Sporočil: 16


WWW
« Odgovor #21 : nedelja, 26.04.2009 : 10:43:30 »

Se strinjam s teboj, hvala.
Logiran
bibaleze
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 136


« Odgovor #22 : petek, 21.08.2009 : 11:57:21 »

Moja BT tudi to počne...meni se zdi prav hecno in prikupno  Cheesy  Ponavadi se tega poloti, ko je fejst zaspana in utrujena, pa se hoče malo pocartat! Zvije si dekico in navali na njo, hehe  Grin  Včasih kar obstane zraven in tako zadrema...pol pa jaz dekico odmaknem  Wink
Logiran
Strani: 1 [2]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Dudanje odraslega psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines