mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 18:33:00

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Zopet napad psov na ovce
Strani: 1 [2] 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Zopet napad psov na ovce  (Prebrano 21073 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #15 : četrtek, 30.04.2009 : 11:43:44 »

Ustreliti ali potolči, če ga ni mogoče ujeti. Ali so psi mogoče ovce evtanazirali? Evtanazija je brez veze, ker moraš prej psa ujeti živega in nešpoškodovanega in če ti to uspe, ti ga tudi ubiti ni treba.
Psi, ki uidejo, pokole ponavljajo (če se ne motim je lani nekaj neznanih in "neznanih" psov po zakotnih vaseh v več ponovljenih napadih pobilo nekaj deset ovac)
Logiran
sina
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 79


« Odgovor #16 : ponedeljek, 04.05.2009 : 07:37:53 »

Psa, ki sta naredila to morijo je potrebno evtanazirati.To ni izzvan napad, ampak sla po pobijanju.
Zakaj se že enkrat ne sprejme zakon o obveznem šolanju psov.
Mislim, da bi se potem taki dogodki vsaj prepolovili.
Logiran
Oxer
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 917


« Odgovor #17 : ponedeljek, 04.05.2009 : 07:54:58 »

Hm, ni porteben samo zakon, da bi se število takšnih in drugačnih neljubih situacij prepolovilo ampak tudi nekoga, ki bo ta in še kateri zakon izvrševal. Imamo že kar veliko zakonov, ki so so v prid živalim a le na papirju.  Undecided
Logiran
Datelj
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 84


« Odgovor #18 : ponedeljek, 04.05.2009 : 22:12:55 »

Jaz tudi ne razumem, zakaj naj bi bili lastniki ovc pri tem kaj krivi. Saj so namontirali električno ograjo. Kdo pa bo pomislil, da si bosta dva psa zadala pomoriti celo čredo ovac in da se bosta tega tako načrtno lotila?
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #19 : torek, 05.05.2009 : 00:41:58 »

Ovce so bile zavarovane z visoko ograjo, ki je bila dodatno elektrificirana. Zakaj torej debata o varovanju ovc z ovčarskimi psi? V tem primeru je to brezpredmetno, saj so se te ovce nahajale na obrobju Maribora in ne na Kočevskem, kjer bi jih bilo potrebno varovati pred medvedom.

In dejstvo je, da sta pokol povzročila dva psa, ki nista bila pod nadzorom in ki nista bila ustrezno varovana.
Jaz sem lepo napisala da je žalostno da se mora lastnik ovc obremenjevati s tem (zakaj bi moral misliti na pse brez nadzora?), da pa očitno p*fuknjeni psi p*fuknjenih lastnikov so in mora misliti tudi na to, če jih hoče imeti zaščitene.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #20 : torek, 05.05.2009 : 08:26:43 »

A mi lahko kdo obrazloži čemu sploh služijo ovčarski psi v Sloveniji (odgovor menda ja poznamo vsi - za varovanje črede, pa temu ni tako). Po mojih informacijah je v Sloveniji samo 5 (PET!!!) kraških ovčarjev dejansko usposobljenih za varovanje črede - komentarje in nadaljnja razmišljanja prepuščam tistim, ki menijo, da je elektrificirana ograja dovolj za varovanje črede. Ne, NI DOVOLJ. Ni nujno, da je s psom, ki napade čredo ovac, "nekaj narobe", prej obratno (da pa je nekaj narobe z njegovim skrbnikom, ki mu to omogoči, se menda vsi strinjamo) - vsak od nas, ki ima več kot enega psa, zelo dobro ve, da se psi obnašajo bistveno drugače, ko jih je "več na kupu", pa naj bo govora o rottwailerju, maltežanu ali ne vem kom.
Vendar poanta ni v tem - to kar hočem povedati je, da se pri nas marsikateri (bi si upala trditi da večina) rejec drobnice dobesedno požvižga na varnost svojih ovc, osličev ali pa koz in tako bo tudi ostalo, dokler bodo odškodnine za vsako poklano žival dovolj visoke, da večina izmed njih ne bo šla v resno nabavo in vzgojo ovčarskega psa. Mislim, da sem v enem postu pred časom že zapisala o rejcu, ki se s takim načinom širokoustno hvali in šopiri. Ne vem, kako je drugod po Sloveniji - povem pa vam, da je v zaledju slovenskega primorja pa vse gor do Slavnika in Senožeč vedno več drobnice, ki se pase za ograjico, visoko približno 70 cm, ki večinoma niti ni elektrificirana, brez varovanja (torej brez psa) - da sem jaz volk ali pa pes brez nadzora, bi to jemala kot povabilo v mesnico, v kateri mi še plačati ni potrebno. Ena od posledic je tudi da, da se volk pojavlja na območjih, kjer ga prej nekaj krepkih desetletij ni bilo!!! Enako velja za medveda.
Verjento nisem edina, ki se s svojimi pesjani klati po gmajnah in ki nekajkrat na teden opazuje drobnice, ki se svobodno pasejo naokoli - dajte mi povedati, koliko ovčarskih psov ste opazili? Jaz v zaledju slo Istre in pod kraškim robom enega samega, me pa zanimajo tudi izkušnje in opazovanja drugih, v preostalem delu Slovenije.
Elektrificirana ograja psa (ali pa volka, ali pa šakala, kar hočemo), ki hoče napast, ne bo zaustavila, če bi pa čreda bila varovana z dvema ali več primerno vzgojenimi psi, bi zadeva bila bistveno drugačna.
Ampak pravim, dokler se bodo določeni gospodje "hranili" s subvencijami za na okruten način pobite in mučene živali, do takrat se ne bo spremenilo čisto nič. Seveda ni nič lažjega, kot potem klicati TV hiše in časopise, ki z veseljem objavljajo celostranske reportaže o okrutnih psih, volkovih in medvedih, največkrat pa niti besedice o pomanjkanju pravega varovanja črede.
O skrbnikih psov, ki so "zagrešili" pokol pa se menda strinjamo vsi in o tem ne bi izgubljala dodatnih besed. Kar se mene tiče, bi jim psa odvzela in jim doživljenjsko prepovedala posedovanje psa; evtanazija psa pa brez zamere ne more in ne sme biti rešitev, mi deluje bolj kot neke vrste primitivnega maščevanja bitju, ki je v bistvu zver (pa če komu paše to slišati ali ne) in se ji ta plat v določenih okoliščinah prebudi - da njena zverinskost (pardon hudemu izrazu, ta moment ne najdem drugega) ostane v mejah sprejemljivega pa je dolžnost in skrb lastnika/skrbnika, ne?!

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #21 : torek, 05.05.2009 : 09:53:45 »

Če sem prav razumela, te ovce niso bile na območju medveda ali volka. Zakaj bi morali lastniki imeti še psa, pa po možnosti še pastirja pa ne vem kaj še vse. Lapanje o odškodninah je lari fari. Odškodnine zaradi divjih zveri sicer dobijo (če jih), ampak samo, če imajo ovce primerno zaščitene. Če pa so krivci psi, pa dobijo figico. Razen če slučajno ugotovijo čigavi so psi in če je lastnik pripravljen prostovoljno plačati.

Če se psa ujame živega, evtanazija ni potrebna. Je pa v večini primerov treba najti za psa drugega, bolj odgovornega lastnika. Če se ne bo več ponoči klatil okoli brez nadzora, tudi škode ne bo več delal.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #22 : torek, 05.05.2009 : 10:30:56 »

Nimam pojma o predpisih, ki določajo, v kakšnih primerih rejcu pripada odškodnina za poklano drobnico.
Glede na to, da je divjad last države in taista državna lastnina s pokolom naredi škodo, potem država ob izpolnjenih pogojih plača verjetno samo to škodo.
Lutajoči psi pa niso last države in država, tako kot je napisala Lanabela, za to škodo ne odgovarja.

Kar se pa na splošno tiče varstva drobnice (predvsem, vendar ne samo) na območju zveri, pa bi se kar strinjala, da rejci malo na počez urejajo tole varovanje.
Redno in pogosto se zadržujemo na področju medveda (Bloška planota) in tam je precej drobnice, ki se pase za precej nizko ograjo z električnim pastirjem.
Nikoli še nisem videla kakršnegakoli ovčarskega psa, ki bi čuval čredo.
Vsi psi so (žal) privezani ob hiši na ketni.
Meni osebno se tudi zdi škoda, da se naravne sposobnosti psov ne izkoriščajo malo bolje.
Sem pa tudi že enkrat napisala, da je pa bolje da psov nimajo, če ne znajo z njimi delat,
Še bolj katastrofalno bi namreč bilo, da bi si kar naenkrat začeli nabavljati ovčarske pse in bi ti napol podivjani in nepravilno vzgojeni harali naokrog.
To bi bila šele štala, ane?
In roko na srce, povprečen slovenski rejec drobnice žal razmišlja, da je pes za na ketno. Na srečo so tudi svetle izjeme.
Logiran
zoja1
novinec
*
Sporočil: 5


« Odgovor #23 : torek, 05.05.2009 : 13:46:54 »

Ne vem,ali naj se določenim samo smejim,ali naj v koga skočim preko računalnika  Angry .
Mi se ukvarjamo z rejo drobnice in imamo certifikat ekološke kmetije.Subvencija,plačilo škode,poginulo jagnje,ker ga ovca zavrača,hranjenje po steklenički z mlekom,ki je eko pridelano(drago ko žafran),....pa da ne naštevam še ostalih stroškov .In vi govorite o povračilu škode?Saj sploh ne veste,kaj to je!Pa še brez ovčarskega psa smo in bomo brez njega tudi ostali!Zakaj?Zato ker ovce niso v hlevu in to pomeni za psa,da bi moral biti 24 ur na dan z njimi.Saj bi se bala,da bi namesto lajal zablejal!
Lanabela,se strinjam s tabo,samo s to razliko,da bi jaz zatolklalastnika psov,ne psa(če bi bila moja,bi še isti dan srečala veterinarja).
Aja,pa nimamo psa na ketni(čudo!)imamo samo dva novofundlandca,pa najbrž jih bo treba spraviti stran,ker ni od njiju nobene koristi,še lajata skoraj nikoli  Cheesy .
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #24 : torek, 05.05.2009 : 15:18:23 »

zoja1, ko govorim o odškodninah za poklano drobnico, in o tem, da nekateri služijo na ta način, zelo dobro vem, kaj govorim - videno in slišano na lastne oči in ušesa, v redu?
Vem tudi za kmetijo nad Idrijo, kjer imajo pravilno vzgojenega ovčarja (za moje pojme je itak samo pravilno vzgojen ovčar dejansko tudi ovčar) in NIMAJO težav ne z medvedom, ne z volkom, ne z - glej ga no zlomka - potepuškimi psi. V tujini je drobnica neprimerno večkrat varovana z ovčarji, zanje imajo celo posebna prvenstva, tudi mednarodna. Pri nas pa večinoma ne, marsikdo misli, da je čisto dovolj, če ima rejec petdesetkilskega psa, kateri pa se bo - to ti garantiram - pred volkom ali pa več potepuškimi psi dobesedno usral.

S tem ne mislim niti od daleč zmanjšati odgovornosti osebka (ne najdem druge besede), ki svojega psa pusti, da nenadzorovano luta naokoli in kolje druge živali kakor se mu pač zahoče, vendar - zakaj se ne bi tudi v Sloveniji stvari na poročju uporabe ovčarjem premaknile vsaj pol metra naprej, zakaj ne bi poleg elektrificirane ograje uporabili še to dodatno možnost, če jo že imamo???
To je nekako tako, kot če bi računala na poštenost soljudi pa pustila denarnico na avtomobilskem sedežu, po možnosti v odklenjenem avtu.
Brez zamere, ampak še na čisto nedolžnem sprehodu po urbanem okolju vsak dan srečam cel kup ljudi z odvezanimi psi - na žalost torej ne morem računati na to, da jih na pašnik ne bo. Če torej lahko na dodatni način zaščitim svojo drobnico pred strahotno in počasno smrtjo, zakaj ne?
In ja, pes ovčar definitivno ne spada v hlev, pač pa na pašo skupaj z ovcami, zato zoja1 ne razumem tvoje pripombe o tem, da bi moral biti pes 24 ur na dan z njimi. A se ovce zvečer ne zapre v hlev?
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #25 : torek, 05.05.2009 : 15:29:44 »

zoja1, očitno pojma nimaš o psih, ki čuvajo črede, drugače ne bi pisala takšnih neumnosti.

Velikokrat sem napisala, pa bom še enkrat: v nekaterih drugih državah rejec drobnice ni upravičen do odškodnine, če nima črede nima zavarovane tudi s psom ovčarjem. To je eden od pogojev.

Je pa zelo zanimivo, kako se ravno rejci drobnice oglašate proti uporabi ovčarskih psov. Zakaj pa, če lahko vprašam? Je še kakšen drug razlog razen popolnega nepoznavanja teh psov in njihovega dela?

PS: Ovčarski pes je vsekakor 24 ur s čredo!
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #26 : torek, 05.05.2009 : 15:44:22 »

Najprej:treba je ločiti ovčarske in pastirske pse. Ovčarski so ob primernem šolanju dandanes povsem uporabni za pašo, za zaščito pred zvermi pa niso kaj prida. Ti gredo z ovcami na pašo in ko so ovce v hlevu, so lahko z ljudmi. Pastirski psi pa niso primerni ravno za kamorkoli. dandanes se črede ne pasejo sredi ničesar in pes, ki sam čuva ovce nekako ne sodi tja, kamor imajo dostop tudi taki ali drugačni sprehajalci. Ti psi pa ostanejo z ovcami na pašniku 24/7. Se ne zapira vseh ovac ponoči v hleve. V bistvu so uporabni samo, če so ovce dovolj dobro ograjene, da tudi pes ne more ven, ali pa če je z ovcami neprestano tudi pastir.

Potem je treba ločiti sprehajalce s spuščenimi psi in pse, ki se potepajo brez nadzora, po možnosti ponoči. Če se že zgodi, da bo pes od sprehajalca poškodoval ovco (zelo malo verjetno), bo ovčar fino pokasiral: povsem normalno je, da se za ubito žival plača najmanj dvakratna tržna cena.

In nazadnje je treba ločiti tudi rejce ovac na tiste, ki v čredo nekaj vlagajo, imajo dobre plemenske živali in poskrbijo za zdravje in zaščito svojih žibvali - kolikor je pač mogoče. Pri teh odškodnina, tudi če jo dobijo, niti slučajno ne odtehta škode.  potem imaš pa tudi take, ki si pač omislijo čredo, jo nekam spustijo past in v glavnem ne delajo drugega kot hodijo po jagenčke, ko so primerni za pojest. Takim se pa celo splača gojiti ovce za medveda, saj  dobijo za zanikrno ovco precej več kot bi, če bi jo prodali.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #27 : torek, 05.05.2009 : 15:57:21 »

Okej, se opravičujem za terminološko zmedo. Torej, govorim o pastirskih psih. Se pravi, v tujini deluje, pri nas pa ni šans? Zanimivo!

Sicer pa, kot si že rekla, ključen je interes rejca za varnost črede. Res je naravnost za bruhat, da jih boli patka. Električni pastir čredo ne varuje pred vdori od zunaj, temveč preprečuje čredi, da bi ušla. In glede na to, da je to edina zaščita, ki jo večina rejcev svojim živalim nudi, potem ni nič čudno, da delujejo po liniji najmanjšega odpora.

Sicer me pa pri slovenski reji drobnice zelo moti to, ko praviš, da jih pač spuščajo kamorkoli. Med drugim tudi na premajhne pašnike. Kjer živim, je veliko korozije tal prav zaradi drobnice, ki se pase na majhnih klancih praktično v naseljih ali na njihovih robovih. Veliko je tudi že podorov. In ja, na takšnih krajih ni prostora za pastirskega psa, saj še za drobnico pašnik ni dovolj velik in je preveč ljudi in drugih živali v neposredni okolici. Ampak po mojem mnenju so takšni pašniki popolnoma neprimerni, dela se velika škoda, uničuje se pokrajina, da o zagrajenih starih sprehajalnih poteh in omejevanju prostora drugim ljudem ne govorim.

Skratka, vse za takojšen profit, malo se gleda vsaj srednjeročno, kaj šele dolgoročno. In takšni res nimajo časa, da bi poiskali primerne pašnike in si nabavili ornk pastirskega psa, ki tudi danes obstajajo in uspešno delajo.

Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #28 : torek, 05.05.2009 : 16:12:27 »

Lanabela, zelo dobro ločim med spuščenimi psi sprehajalcev in psi, ki se potepajo - štos je samo eden: zakon je dovolj jasen (menda), upošteva ga malokdo. Primer sem podala zgolj zaradi tega, da poudarim (če sploh potrebno), da ne gre računati na fair play ostalih in torej kot potencialni rejec bi z ovčarskim ali pastirskim psov svojo čredo dodatno zavarovala, nič drugega kot to. Recimo tako : imam protivlomna vrata, imam alarm, ampak stanovanje in premičnine v njemu bom vseeno zavarovala tudi pri zavarovalnici. Zakaj jih ne bi ? Pa me zavarovanje še kako stane, ampak stvari enostavno dam na tehtnico in potem se odločim.
Tukaj pa nimamo opravka s stanovanjsko opremo, ampak z možnostjo, da bi z uporabo pastirskega psa lahko dodatno pripomogli k temu, da bi obvarovali živa bitja pred strašnim trpljenjem.
 
Konec koncev ljudje uporabljamo ovčarske in pastirske pse že kar nekaj časa - menda ja ne kar tako, ker jih je lepo videti na zeleni travci?
In ja, črede se danes pasejo tudi sredi ničesar, pa zraven avtoceste, pa ob cestah (brez ograje) in torej tudi stojijo na cesti, pa na poteh, ki so bile pohodniško ustrezno markirane pa so sedaj samovoljno zaprte (še vedno ne dovolj, da ne bi tudi večji pes splezal pod ograjo, ki to v resnici ni).

Med "rejci" in rejci še kako ločim, drugače niti zgoraj navedenega primera iz okolice Idrije ne bi zapisala. Sicer pa, ko so se rejci sestali (s predstavnikom ministrstva, če se ne motim) januarja letos v Senožečah, o uporabi psov praktično ni bilo govora. Kar se mene tiče, je a priori zavrniti tudi to možnost čista neodgovornost - potemtakem so ovce res samo odškodninski primerek in konec?! A se res ne da postoriti še nekaj več za dodatno varovanje?

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #29 : torek, 05.05.2009 : 16:16:26 »

Pravzaprav sem odgovorila na sporočilo od mokse.
ampak ja, govorimo o pastirskih psih. Po moje je glavna težava v tem, da se je pri nas tradicija varovanja ovac s psi izgubila. Menda v tistih dolgih letih, ko je bila reja drobnice na prostem prepovedana. Ja, padamo iz ene skrajnosti v drugo. Od prepovedi pa do tega, da so ovce vsepovsod, tudi tam, kamor res ne sodijo. Pravzaprav si težko predstavljam pri nas pastirskega psa, ki sam brez nadzora živi z ovcami in jih čuva. Še tisti revež od ovčerejca, ki je imel šarota med ovcami nekje bogu za ritjo, ga je moral dati stran, ker so se ljudje pritoževali, da jim grozi, ko gredo mimo (ne vem če je koga dejansko ugriznil).
Uporaba pastirskega psa ni tako preprosta kot bi si nekateri radi predstavljali. Verjetno bi bila odškodnina za ugriz precej večja od škode, ki jo naredijo zveri.
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Zopet napad psov na ovce
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines