mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 12:13:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Bolečine - nujno prosim za nasvet!!
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Bolečine - nujno prosim za nasvet!!  (Prebrano 16893 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Vila
novinec
*
Sporočil: 13


WWW
« : ponedeljek, 04.05.2009 : 16:05:50 »

Pozdrav vsem...

Naš kuža (Beagle, bo star 7 let) je bil vedno zdrav, nobenih težav. Med velikonočnimi prazniki si je med skokom natrgal 5 palec. Po praznikih smo ga odpeljali k veterinarju, mu je odščipnil tisto kar je viselo stran in ga obenem še cepil proti steklini.
Naslednji dan so se začele nore težave - kuža tuli, po pet minut skupaj, se noče premaknit, se zgrbi, rep med noge...

Ko je nazadnje tako tulil je imel samo malo vneto grlo, ker je res zelo preobčutljiv na bolečino... zato smo malo počakali. Ampak ni minilo, smo ga spet peljali. Veterinar nič ne najde - temperatura je čisto normalna, oči, ušesa... povsod ga lahko primeš... celo noge mu je vse dvignil. Potem pa je naredil en korak in spet tulil... Smo razmišljali če je reakcija na cepljenje? Ali pa ker se mu je na začetku tko upiral ko mu je dajal nagobčnik gor (zaradi pregleda palca)... da si je kej nategnil...

Dobil je inekcijo, pa ene tablete proti bolečinam. Nič ne pomaga. Leži, glave ne dvigne, ne laja več (čeprav je prej to večkrat dnevno rad počel), večino časa leži v nekem zakrčenem položaju. Ampak včasih je pa že boljše, zgleda da se je sprostil. Ga pa samo po glavi (ali kje drugje) pobožaš in ne neha tulit... Čist je prestrašen, trese se in res ne vem koliko je psiha (ker ga je tok strah bolečine) in kolko ga res boli...  Cry Js trpim ko ga gledam...

Jutri smo naročeni na veterinarski kliniki v murglah.. slikanje vratnega dela hrbtenice. Ampak bi res rada kakšen nasvet, izkušnjo... kako ste vi šli skozi to, kaj nas čaka.. ne vem, če je res hrbtenica bi ga moglo ves čas bolet. Je pa včasih vredu, potem spet ne...  Undecided  Pa malo nas je strah da ne bomo vse preiskave naredili pa sploh ne bo nič od tega, ker je res pravi pasji hipohonder... ampak tokrat vem da ga res neki muči, sam nemogoče je locirat. Enkrat spredaj, enkrat zadaj...

Hvala za kakršnokoli informacijo...
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #1 : ponedeljek, 04.05.2009 : 19:25:11 »

Od velikonočnih praznikov je že kar nekaj dni. Reakcija na cepljenje ne more biti tako dolgotrajna, tako da gre po vsej verjetnosti za kaj drugega.
Ali gre kuža normalno na sprehod ali ga boli tudi takrat? Ali recimo cvili, ko lula? Ima apetit, pije vodo itd. - to so vse stvari, ki jih moraš čim bolj natančno opisati veterinarju. Drugače pa je slikanje najbrž res najboljša rešitev, pa mogoče tudi ultrazvok, laboratorijske preiskave krvi in vode  - na pamet je res težko govoriti.
Verjetno ti je veterinar dal tudi za domov kakšne protibolečinske tablete? Pa ga do jutri "zafiksaj" s tem. Vem, da je grozno gledati psa, ki ga nekaj boli, pa ne veš kaj. Ampak po eni strani praviš, da je bil do sedaj vedno zdrav, zdaj pa se je v enem tednu spremenil v hipohondra; to se mi zdi čudno. Zdržita še do jutri, na kliniki pa naj opravijo vse preglede, kar se da. Ne pusti se odgnati, dokler ne boš zadovoljna z diagnozo (pa še potem greš lahko drugam po še eno mnenje).  Srečno!
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Vila
novinec
*
Sporočil: 13


WWW
« Odgovor #2 : sreda, 06.05.2009 : 11:58:49 »

Hvala za odgovor! Ja mogoče sem res se napačno izrazla - hipohonder. Bolj je preobčutljiv na bolečino že od nekdaj. Zato je težko vedet kdaj ga neki zelo boli, ker že za neki kar sploh ni hudo zganja veliko paniko.
Na kliniki za kirurgijo za male živali so nas včeraj odslovili - so rekli da je ta strokovnjak za hrbtenico tam samo ob ponedeljkih. Tako da gremo tja spet v ponedeljek. Je pa tista nova inekcija proti bolečinam prijela in ga trenutno ne boli. Sumijo na hernijo tako da so rekli da se bo mogoče samo pozdravilo. Dobil je pa tudi medrol do ponedeljka. Nam je veterinar reku da naj ne hodimo drugam, naj počakamo na tega profesorja Bojana Zorka. Tako da zaenkrat kuža počiva, boli ga ne...
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #3 : sreda, 06.05.2009 : 13:59:10 »

Jaz zagotovo ne bi čakala do ponedeljka. Saj Zorko ni edini ortoped. Imate tudi dr. Matkota v Topolšici - ravno tako ortoped, pokličite ga in se dogovorite za pregled. Do ponedeljka je še dolgih 5 dni in če psa boli, mora čimprej do veterinarja. Poleg tega Medrol ni ravno najbolj nedolžno zdravilo in ne vem zakaj bi ga na slepo filaliz njim in podaljševali čakalno dobo.

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #4 : sreda, 06.05.2009 : 14:19:39 »

Jaz bi pa počakala, če se ne bi kaj nenadoma poslabšalo. se zna zgoditi, da bo do ponedeljka že dober.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #5 : sreda, 06.05.2009 : 14:22:19 »

Zna se pa tudi, da ne bo. Saj sploh ne vedo, kaj mu je. Glede na opis - 7 let star, prej brez težav, potem pa kar ena histerija in tuljenje brez veze? Ne vem, ne bi rekla. No ja, sicer pa vsak po svoje.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #6 : sreda, 06.05.2009 : 17:55:26 »

Ne vem sicer kaj bi mu lahko bilo. Kar se tice hrbtenice pa ti lahko povem, da bolecina ni neprestana, ampak pride in mine. Nas pes ima hernijo v predelu vratu in je bilo tako, da je vrescal od bolecin, cez nekaj minut pa se je povsem umiril. Ko ga je bolelo je imel nekako zategnjeno drzo (iskal je polozaj v katerem ga ne bi bolelo).

Se strinjam z ostalimi. Psa ocitno nekaj zelo boli, zato se takoj spravite k veterinarju. Mi nismo cakali niti sekundo. Veterinar si je pac moral vzeti cas za nas in to takoj.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #7 : sreda, 06.05.2009 : 19:56:20 »

Kaj pa vem. Bila sta na kliniki, psa so pogledali, ne vedo sicer kaj točno mu je, menda pa znajo oceniti ali je pes ogrožen in se mudi s postavljanjem točne diagnoze ali pa lahko počaka par dni.
Lastnik se sicer lahko odloči da ne bo čakal in gre drugam. Sama sem se naučila, da ne menjam veterinarjev sredi zdravljenja, razen kadar je to res nujno. Tudi sem se naučila, da je včasih treba tudi potrpeti in čakati.
Logiran
Vila
novinec
*
Sporočil: 13


WWW
« Odgovor #8 : ponedeljek, 11.05.2009 : 16:47:16 »

No mi smo potem počakali... Medrol smo še isti dan nehali dajat, ker sem prebrala da ni dobro... ampak kaj veš, veterinarju ponavadi zaupaš... zgleda da je isto kot pri naših dohtarjih, eni te takoj nafilajo z vsem mogočim...
kuža je počival in je bil precej vredu... Dr. Zorkota so nam res priporočili in zaradi slabih izkušenj s prejšnjo psičko raje nismo šli drugam. In ni nm žal. Danes je bil slikan, pregledan... zelo prijazen sprejem... Ima hernijo in 2 vretenca premaknjena... v četrtek ima spet pregled, potem pa bomo vidli al bo operiran al ne..

Kako pa je sploh s tem? A se to vedno operira al so se druge moznosti?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : ponedeljek, 11.05.2009 : 17:20:06 »

Drugič takih bedarij kot je to, da na svojo roko naenkrat nehaš dajati medrol (ali katerikoli drugi kortikosteroid) ne počni. veliko bolj nevarno od dajanja po navodilih je nenadno prenehanje zdravljenja. zakaj je tako, bi moralo pisati tam, kjer so napisali da je škodljiv. In mimogrede, daje se ga zato, ker zmanjšuje otekanje in s tem lahko prepreči nepopravljivo škodo po poškodbi živcev.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #10 : ponedeljek, 11.05.2009 : 18:13:23 »

Premaknjenih vretenc se ne da drugače popraviti kot z operacijo. Treba jih je naravnati in fiksirati. Druge možnosti ni.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #11 : ponedeljek, 11.05.2009 : 21:09:02 »

Vretenc se drugace kot z op. res ne da naravnati, pa vendar se, kadar op. iz takega ali drugacnega razloga ni opcija, lahko odloci za konvencionalno zdravljenje. Ki vkljucuje daljso kuro z visoko dozo kortikosteroidov (ki se jih cez cas zamenja z analgetiki), B vitaminom za hitrejso regeneracijo zivcnega tkiva, strogim mirovanjem (cage rest) vsaj deset dni po poskodbi, zdravili za zascito zelodcne sluznice (zaradi steroidov in nesteroidov), nato pa intenzivno fizioterapijo. Preverjeno ... lahko je zelo ucinkovito.
Jasno, veliko ima tu zraven tudi velikost, teza in vrsta zivali.

Kot je napisala Lanabela, prekinjanje terapije, ki jo predpise veterinar zaradi stranskih ucinkov, ki jih nekje preberes, je lahko se bolj nevarno kot ti stranski ucinki sami. Pravzaprav, obicajno traja precej dolgo (veliko dlje kot par dni ali ceo par tednov), da se ti sploh pokazejo.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #12 : ponedeljek, 11.05.2009 : 21:10:14 »

Se opravicujem, mi je izpadel zadnji stavek ... Vsekakor pa je, ce ta moznost obstaja, odlocitev za op. opcija z boljso prognozo.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #13 : ponedeljek, 11.05.2009 : 21:14:31 »

Kot pravi maja01, odvisno od velikosti psa. Pri našem, ki je imel 65 kil, je bila operacija edina opcija. Problem je tudi izguba mišične mase. Pri večjem psu je to še toliko bolj kritično, saj je rehabilitacija toliko bolj zahtevna in nosit mora več teže. Konvencionalno zdravljenje traja dlje, posledično večja izguba mišične mase, če je pes nepokreten, tudi tveganje stranskih zapletov, kot je pljučnica itd. Dolgotrajno jemanje kortikosteroidov lahko tudi zelo načne želodec, zato je treba biti zelo dosleden in pozoren pri dajanju, brez njih pa seveda ne gre.

Za velike pse je čim prejšnja operacija in postoperativna fizioterapija včasih edina opcija.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #14 : torek, 12.05.2009 : 11:23:03 »

Sama se vedno raje odločim za konservativno zdravljenje, kadar je le mogoče. Pri dr. Zorkotu mi je všeč to, da se za zoprne operacije ne odloča, če to ni nujno.
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Bolečine - nujno prosim za nasvet!!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines